• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

isoleren zadeldak: zowel 1ste verdiep als zolder onder dak?

abcdekatgaatmee

Nieuw Lid
Lid geworden
16 apr 2011
Berichten
35
Waarderingsscore
0
Punten
6
Hallo,



Wij zijn overgegaan tot de aankoop van een huis uit 1953. Als eerste (en hopelijk ook goedkoopste) energiebewuste ingreep willen we het dak gaan isoleren. Het dak begint echter te hellen vanop het 1ste verdiep (ongeveer een meter hoog in de kamers). De zolder is momenteel nog niet in gebruik, maar willen we later wel als bijkomende slaapkamer gaan inrichten.



Logische eerste gedacht was om het dak op zolder langs de binnenkant te isoleren volgens de geldende richtlijnen. Nu stel ik me echter de vraag of dit wel nuttig genoeg is? Aangezien ook een deel van het 1ste verdiep reeds onder het hellende (ongeïsoleerde?) dak zit.



Wat is de beste (betaalbare) oplossing of eigen ervaringen?

Alvast bedankt!
 
Lid geworden
24 jan 2011
Berichten
86
Waarderingsscore
0
Punten
0
proficiat met jullie aankoop.



je gaat altijd winst maken als je gaat isoleren, je winst zou natuurlijk het grootst zijn als het dak volledig geïsoleerd is.

Voor je slaapkamers te isoleren zou je eventueel isolatieplaten tussen je kepers naar beneden kunnen schuiven. dit is natuurlijk niet ideaal en je dikte zou ook beperkt zijn tot de dikte van de kepers.
 
Lid geworden
3 mrt 2008
Berichten
828
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik veronderstel dat er een onderdak aanwezig is?



Tja het is niet eenvoudig om dat deel van het dak te isoleren. Veel hangt af van de beschikbare ruimte om te werken, je moet toch wel proberen van een egale isolatie schil te krijgen. Is er mogelijkheid om dit deel vanop het eerste verdieping te doen? Het betekent natuurlijk wel wat uitbreekwerk en herstelling, maar je hoeft dit natuurlijk maar eenmaal te doen.
 

dirkp

Lid
Lid geworden
1 mrt 2008
Berichten
255
Waarderingsscore
3
Punten
18
Hoi



Ik heb hier het zelfde. Huis gekocht waar op het eerste verdiep al een stuk dak zit.

Deze schuine kanten hebben ze vroeger gewoon hout tegen de kepers geslagen en daarover behangen. Resultaat in de winter hing er ijs aan het plafond boven ons bed en in de zomer kon jeje handen er niet ophouden.

Aangezien we hier ook geen onderdak hebben on der de leien heb ik het volgende gedaan.

IK heb op het schuine stuk boven ons bed 10 cm dikke pur platen geschroefd daarover een intello damprem en dan terug plafond erop.

Op de zolder hab ik dn de vloer geisoleerd met 35 cm glaswol.

Deze winter geen ijs meer op de slaapkamer en je voelde ook het verschil in temperatuur.

Heb dan ook nog de souw muren laten vullen en boven het enkel glas vervangen door 1.1 glas en nu is men gas verbruik gehalveerd.

Vorig jaar 2700 m³ nu zit ik aan 1200m³



Mss is de isolatie op het schuine stuk nog niet wat het moet zijn maar dit was voor ons de meest eenvoudige oplossing met het minste breekwerk.
 

abcdekatgaatmee

Nieuw Lid
Lid geworden
16 apr 2011
Berichten
35
Waarderingsscore
0
Punten
6
Alvast bedankt voor de reacties!



Momenteel zijn wij eigenlijk nog in volle afwachting van de sleutel, maar van zodra we die hebben gaan we de mogelijkheden eens deftig in detail bekijken!



Als er ondertussen nog mensen hun ervaringen willen delen: graag! :D
 
Lid geworden
29 okt 2010
Berichten
146
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo,



Ik zat in dezelfde situatie.

Huis van eind jaren '50, wel zonder onderdak. Het dak begint onmiddellijk boven het eerste verdiep met kamers op het eerste verdiep met 'schuine' wanden.

Daarbij had ik nog sterk overstekende bakgoten. Indien ik het dak isoleerde bleeft ik nog met die enorme bakgoten zitten die enorme koudebruggen zijn...



't is bijna niet te doen om deftig te isoleren achter een afwerking, laat staan van een dampscherm aan te brengen.



Ik heb gekozen voor een sarkingdak (de dikste versie van 12cm): het dak is volledig vernieuwd (pannen waren aan vervanging toe). Momenteel liggen nog niet alle pannen erop, maar 't ziet er ok uit. Ook de overstekende dakgoten zijn meegeïsoleerd.

Het blijft bij de huidige warme dagen redelijk fris boven, niettegenstaande er nog geen enkele zonnewering voor de ramen aangebracht is.



't grote voordeel van dit systeem is dat ik de binnenafwerking van mijn huis volledig heb kunnen gehouden. Nadeel is de prijs (waar weegt niet op tegen het volledig afbreken van het binnenwerk), naar geluidsisolatie is ook niet echt schitterend te noemen en het is niet dampopen.



groeten,

Nayy
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan