• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Isolatie buitenkant gevel/dagkanten.

dirkp

Lid
Lid geworden
1 mrt 2008
Berichten
255
Waarderingsscore
3
Punten
18
Hoi,

Wij zijn bezig met een verbouwing aan het bovenverdiep.
Dak wordt vernieuwd aan de achterkant en de achtergevel en de puntgevel krijgen een isolatie laag aan de buitenkant met een nieuwe gevelafwerking.
In de achtergevel worden de ramen ook vervangen en deze komen in de voorzetgevel tussen de isolatie, 18 cm cellulose.

Nu, op de puntgevel zit ook 1 raam dat niet wordt vervangen en hier vraag ik me nu af hoe ik hier best de dagkanten ga isoleren?
Opbouw hier is als volgt, binnenkant snelbouw van 14 cm, spouw van 5 cm volgeblazen met Supafil, gevelsteen, 5 cm glaswol en dan een sandwichpaneel van 4 cm met PUR.
Het raam met voorzetrolluik tussen de dagkant staat nu achter de gevelsteen.

Hoe los ik dit best op?
Boven het raam zit een betonnenbalk gegoten op de binnemuur tot tegen de facade dit geeft een grote koudebrug met de nodige problemen.

Moet ik nu rondom het raam 10 cm gevelsteen wegnemen en dit opvullen met isolatie of zijn er nog andere oplossingen?
Alvast bedankt,
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.038
Waarderingsscore
4.939
Punten
113
Als er geen latei of L-profiel op de gevelstenen steunt voor het deel gevel boven het venster, dan kan je de stenen uit de dagkant wegnemen en vervangen door isolatie en bekleding. Als er wel iets op steunt is dat moeilijker (in jouw geval is het blijkbaar aangegoten dus geen steun?).

Afhankelijk van hoeveel er op steunt kan je de helft van de steen wegslijpen en dan zo dik mogelijk isoleren tot een stuk over de zijsteunen van het raam, en anders zal je daar moeten tevreden zijn met minder isolatie of alsnog een ander raam steken, vrees ik.

Minder isolatie hoeft niet meteen een probleem te zijn. Dat stuk muur zal misschien iets kouder zijn maar zolang het niet onder dauwpunt komt is er geen fysiek probleem (enkel wat meer warmteverlies daar ter plekke).

Oh ja, een laatste optie is gewoon de boel dichtmetsen en eroverheen isoleren. Geen koudebrugproblemen meer. Dat klinkt misschien wat drastisch, maar als er geen licht nodig is of via bvb dakvensters nog licht binnenkomt is het wel een optie. 
 

dirkp

Lid
Lid geworden
1 mrt 2008
Berichten
255
Waarderingsscore
3
Punten
18
Wel de optie van dichtmetsen ben ik ook aan het denken. De nieuwe achtergevel is houtskelet en overweeg om daar nog een extra venster in te zetten zodat die kamer langs daar licht heeft ipv op de zijkant. Zijkant is trouwens de wind en regenkant

Zou ik dat echt moeten dichtmetsen of zou een houten kader gevuld met isolatie ook voldoende zijn en dan binnenkant een gyproc tegen zetten?

 
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
dirkp zei:
Zou ik dat echt moeten dichtmetsen of zou een houten kader gevuld met isolatie ook voldoende zijn en dan binnenkant een gyproc tegen zetten?

 

Zo zou ik het doen, zeker geen nadeel, eerder voordelen.
 

dirkp

Lid
Lid geworden
1 mrt 2008
Berichten
255
Waarderingsscore
3
Punten
18
Vandaag de knoop doorgehakt en beslist dat we de venster in de gevel gewoon dichtmaken en een extra nieuwe voorzien in de achtergevel.

De ramenleverancier kon nog een raam toevoegen aan de bestelling . Das weer een zorg minder dan.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan