• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Buitenmuren isoleren lang de binnenkant + snelbouw

Mc Mudface

Actief Lid
Lid geworden
16 okt 2010
Berichten
736
Waarderingsscore
45
Punten
28
Geachte,



Ik ben al een tijdje plannen aan het maken om deze woning: http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?f=44&t=84439 te verbouwen. Deze gaat in enkele fases langs de binnenkant volledig gestript worden. Vloer eruit, binnenmuren weg. En dan opnieuw opbouwen: vloerplaat met isolatie, vloerverwarming, binnenmuren in snelbouw. Aangezien wij graag het uitzicht van de gevels behouden, opteren wij voor langs binnen te isoleren. Wij zitten, zoals je kan zien aan de tekening, met enkele koudebruggen, maar zoeken naar oplossingen om deze te vermijden. Het huis is opgebouwd uit een woongedeelte (rechts) en een schuurgedeelte (links). Onderaan is nog een achterbouw over de volledige lengte. De straat ligt bovenaan. De dikke muren zijn dus de steun/draagmuren en blijven staan, wel met enkele overspanningen erin tussen keuken/bureau en keuken/eetplaats.

4deontwerpgelijkvloers.jpg


Bij mijn ouders hun renovatie (boerderij van 18de eeuw) werd gebruik gemaakt van een snelbouw achter de oude muur met daartussen isolatie. Ik zou ook voorstander zijn van zo te werken, aangezien we dan niet met gyproc wanden zitten, maar met echte muren.



Heeft dit voordelen of nadelen om zo te werken?

Kan iemand laten zien (adhv een tekening) hoe de aansluiting met de vloerplaat en tussenvloerplaat er zou moeten uitzien?

Heeft iemand andere ideeën of zou je het totaal anders aanpakken?
 
Lid geworden
6 mei 2011
Berichten
390
Waarderingsscore
1
Punten
0
Zowieso blijven die steunmuren koudebruggen tenzij je ze allemaal onderkapt en ytong of perinsul ondersteekt maar als het oude volle muren zijn zal dat geen simpel werkje worden of laten we zeggen onmogelijk. (stabiliteit :shock: ) En hoe je de verbinding tussen de vloerisolatie en isolatie aan de buitenmuur zal realiseren is mij een raadsel.

Wij zaten met een gelijkaardige situatie en hebben besloten na veel wikken en wegen om gewoon enkele koudebruggen zo te laten.
 

Mc Mudface

Actief Lid
Lid geworden
16 okt 2010
Berichten
736
Waarderingsscore
45
Punten
28
Het zijn inderdaad allemaal oude volle muren, dus zonder spouw of dergelijke. Ze worden sowieso onderkapt voor een folie tegen opstijgend vocht, dus om de meter komt daar al een andere steen in (en na enkele dagen de andere meters). Zou het dan mogelijk zijn daar zo'n ytong of dergelijke in te steken?



Ik ben al dagen op zoek op google naar dergelijke bouwverhalen, maar het enige wat ik tegenkom is metalen of houten profielen met OSB of gyproc. Maar zo'n muren wil ik eigenlijk niet.
 
Lid geworden
14 okt 2010
Berichten
39
Waarderingsscore
0
Punten
0
Isolatie langs de binnenkant elimineert de koudebruggen van de staande muren automatisch.

Immer op je vloerplaat kan je isolatie leggen + rondomrond een opstaande rand isolatie. Daartegen begin je dan met de binnenisolatie zodat je een volledig gesloten isolatieschil krijgt.

Enkele problemen daarbij zijn:

- je dikke muren zitten nu aan de koude kant en dienen dus niet meer als warmte/koudebuffer.

- correcte isolatie kiezen die niet kan rotten

- dampscherm aan de warme kant betekent dat je ideaal kiest voor vb. isolatie+dampscherm+gyproc wanden (type EurothaneG)



Bij een tussenvloer moet je dan in principe zowel de onderkant als de bovenkant van de vloer isoleren over een zekere afstand (neem 1 meter). Dat elimineert de koudebrug bij de tussenvloer.
 

Mc Mudface

Actief Lid
Lid geworden
16 okt 2010
Berichten
736
Waarderingsscore
45
Punten
28
Waarom gyproc wanden? En geen snelbouw?
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan