altijd eerst ventilatie, dan pas elec en sanitair?
de ventilatie-mensen zeggen altijd eerst de ventilatie-buizen te leggen, en daarna pas de electriciteitsdraden en sanitair buizen er op aan te passen.
Is dit echt zo of willen ze gewoon het makkelijkst kunnen werken?
Zeker toch als je met bv met PE buizen werkt, dan kan ik me moeilijk inbeelden dat het een probleem is als die buis ergens een "knik" maakt.
Of vergis ik me en is het toch echt zo belangrijk?
Anderen bekeken ook
Reacties
het is wel zo dat 'vaste' buizen normaal eerst gelegd worden zoals bvb ventilatie, gas, stofzuiger,...
Idd, best eerst vaste buizen leggen. Met uwen elektriciteitsdraden een bochtje meer of minder maken kan zo geen kwaad, maar bij ventilatiebuizen zorgen meer bochten voor extra drukvallen etc. 't zijn dan normaal gezien ook nog uw dikste buizen dus ge kunt er eenderhoe al minder mee "spelen". Een "knik" in een PE buis van bijvoorbeeld 90 mm diameter is al een heel ander verhaal dan een knik in in een electriciteitspreflex van 16 of 18mm.
eerst riolering
daarna dikste buizen (meest stijve) eerst
dus eli komt laatst
idd eerst afvoeren: die moeten aflopen, daar kan je eenmaal niet veel aan foefelen. Met de andere kan je nog eens een rare kronkel maken als het echt moet. Hoe dunner/flexibeler de buis, hoe gemakkelijker die aan te passen is; dus die leg je in die volgorde
w
Ventilatie hebben wij laatst gelegd omwille van bouwstof. Maar we hebben wel alle doorgangen al geboord/gemaakt en de meeste buizen hangen aan het plafond of liggen op de zoldervloer.
Als je natuurlijk werkt met in te storten kanalen, kan je niet anders als eerst de ventilatie te plaatsen. Alhoewel ik toch eerst de afvoeren zou plaatsen.
Voor ventilatie hebben wij een combinatie van flexibele buizen op zolder en in te storten vlakke kanalen op het verdiep. Wij hebben dus eerst de ventilatiekanalen geplaatst maar wel vooraf even met een verfspuitbus aangeduid waar ventilatiekanalen moesten komen en waar afvoeren moesten komen zodat deze elkaar niet in de weg liepen.
Onze volgorde is dus:
1. goede planning en alles aanduiden
2. Gaten boren + slijpen van sleuven
3. ventilatie
4. afvoeren
5. sanitair
6. elektriciteit en andere bekabeling.
Men heeft ons ook gezegd om de sanitaire leidingen zo vlak mogelijk te houden om te vermijden dat er luchtbellen komen vast te zitten. Of dat echt een probleem zou zijn weet ik niet maar daar hebben we toch maar op gelet. Daarom ook eerts sanitair en dan pas elektriciteit.
Beste
Hier oven op inpikken.
Ik weet dat we het best proberen te vermijden, maar ik zie mogelijks een probleem waar een sanitair water buis over een ventilatie buis zal moeten lopen.
Kan dit kwaad?
Merci
Zolang je geen grote sifons maakt sowieso geen probleem.
Een waterleiding zou ik nog overwegen, een radiatorbuis uiteraard niet.
Kan je de betonplaat lokaal niet wat uitkappen onder de ventilatiebuis om ze zo te leggen?
Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!
Dat moet wel lukken ja, het is zeker mogelijk.
Ik vermoed dat ik bij kruising dan best de waterleiding onder de ventilatiebuis laat lopen?
Eerder dan het omgekeerde.
lacrimas201 schreef:
Dat moet wel lukken ja, het is zeker mogelijk.
Ik vermoed dat ik bij kruising dan best de waterleiding onder de ventilatiebuis laat lopen?
Eerder dan het omgekeerde.
Uiteraard.