warmtepompboiler: maat en standplaats

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van s_z
Lid vanaf: 10/10/2019
21 berichten

ik ga een warmtepompboiler plaatsen voor sanitair water en heb mijn twijfels over de maat en waar hij moet komen. alle andere opties voor warm water zijn besproken met 2 renovatieadviseurs; dus dit is de enige werkbare optie op dit moment in ons huis; ik heb enkel advies nodig over de plaatsing en maat omdat er wat tegenspraak is. 

1. maat: de verkoper adviseert 200 l en zegt dat een kleinere qua rendement op hetzelfde zal neerkomen omdat hij minder goed water warm houdt (hoe minder water, hoe waker hij moet bijverwarmen). de renovatieadviseurs zeggen dat het wel iets uitmaakt. 

er wringt bij mij wel iets, want ons verbruik is erg zuinig en ik vind het onnozel om grotere vat warm te houden. 

ons verbruik: elke dag een afwas en wat opfrissen in de badkamer, we nemen nooit een douche achter elkaar aan, er wordt zelden onder stromend water gedouched (nat maken, water uitzetten, inzeppen, afspoelen). 2x per week een kwart tot max. halve bad voor de kleinste. 

volledig op douche overstappen wil ik niet, ik wil nog altijd een bad kunnen nemen als ik wat ziek ben, ik heb zoutbadden nodig voor mijn rug. maar dat is dus eerder sporadisch, en niemand vind het erg als er dan wat gewacht moet worden op warm water. 

daarom zou ik dus toch voor een boiler van 120l gaan; klopt mijn redenering? 

2. de warmtepompboiler wordt gezet in een stookruimte waar nu een oude ketel op mazout staat die veel warmte produceert. de ruimte is groot genoeg. 

andere mogelijkheid is de lucht te laten aanzuigen vanuit de garage. die is een stuk kouder, maar het vriest daar niet in de winter. de meerkost van de installatie is zo'n 300 euro incl btw. 

boven de stookruimte is een grote zolder die als een hobbyruimte zal ingericht worden. de toegang is nu via een zoldertrap met een luik. als de ruimte in gebruik genomen wordt, blijft de luik openstaan. we kunnen wel iets voorzien om de trapgat, eenmaal je boven bent, af te sluiten. 

het is de bedoeling dat deze zolder en stookruimte in de geisoleerd gedeelte van het huis valt, de garage valt erbuiten. we komen altijd vanuit de garage binnen en doen onze jassen en schoenen in de stookruimte uit, dus het is eigenlijk ook een hal voor ons. 

de vraag is: 

- als de boiler de warme lucht aanzuigt van in de stookruimte, is dat een winst. 

- de ketel zal op termijn vervangen worden door een warmtepomp voor verwarming, maar ik heb geen zicht erop hoe lang die termijn is (eerst ramen vervangen, dan de laatste muur isoleren, dan pas de ketel vervangen, het gaat zeker over enkele jaren). 

- als de ketel verdwijnt en de boiler nog altijd de lucht aanzuigt, wordt de stookruimte een stuk kouder

lijkt me dan logisch om de luchtaanvoer in de garage zetten (maar dan is het van begin af zeer koude lucht in de winter en dus in die 10 jaar tot vervanging van de ketel sowieso minder winst)

als ik de aanvoer later wil aanpassen, brengt het meer meerkost met zich mee, had ik begrepen. de installateur zegt dat het verschil te verwalozen zal zijn en de koude lucht wel best zou meevallen later en ik de meerkost niet moet meepakken, nu niet en later niet. de renovatieadviseur zegt dat de kou later hinderlijk zal zijn. 

iemand ervaring hiermee? 

Reacties

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3936 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

1. Probeer eens een effectief aantal liters te plakken op uw verbruik aan sww gedurende de dag...  Hoeveel liter 's morgens, gedurende de dag en 's avonds.

2. Wp-boilers zijn niet de meest efficiënte oplossing, zeker niet als straks de ketel verdwijnt. Dan is het beter om nu een aparte boiler te installeren met een aparte wp (monobloc).

Algemeen plaats je de wp idealiter in een zone waar je in de zomer behoefte hebt aan koeling. In de winter zou je in uw geval de restwarmte uit de rookgassen van uw ketel moeten kunnen capteren. Maakt die veel roet aan?

PS: waarom de ketel niet gebruiken voor de aanmaak van sww? Zeker als je die nog 10 jaar wenst te behouden... Over 10 jaar zal de wp-markt geheel anders zijn.

afbeelding van s_z
Lid vanaf: 10/10/2019
21 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

1. het is moeilijk om te schatten, ik meet het niet met een beker af. bestaan er methoden om het te meten?

ik vermoed bij een afwasbeurt zo'n 10 liter max, opfrissen 1l, dat is dagelijks. 2x per week een douche 5-7 liter, en dan dus een halve bad voor de kleine. ik spreek over warm water, niet gemengd. de temperatuur verschilt ook afhankelijk van de gebruiker, ik vind het wel best lastig om daar concreet verbuik dus op te plakken. 

2. (de vraag is waar boiler te plaatsen, niet wat te plaatsen. ik heb in het begin van mijn vraag aangegeven dat ik daarover voldoende advies heb gekregen van mensen die mijn concrete situatie en huis kennen. als ik hier alles moet toelichten, zijn we binnen 2 weken nog altijd bezig Smile maar hier dus kort: de boiler hangt nu aan de ketel, waardoor hij ook in de zomer verschillende keren per dag aanslaat, zelfs gebruikt niemand warm water. de boiler is erg oud, houdt water niet goed warm en lekt, en moet nu vervangen worden.  ik zou bij voorkeur alles samen vervangen, maar heb daar geen geld voor en het huis is nog niet genoeg geisoleerd voor warmtepomp ook voor cv. een andere boiler bij de ketel is te risicovol, want de levensduur van de ketel kan niemand voorspellen.)

de ketel maakt niet veel roet aan. 

de garage is van beton, dus erg warm in de zomer nu. dat zal nog een pluspunt zijn om de luchtaanvoer toch in de garage te plaatsen... de stookruimte is een stuk koeler. 

 

 

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3936 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

1. wp-boilers houden ervan als er een constant verbruik is, dat pleit voor een minimale boilerinhoud.

Maar wp-boilers houden er ook van als de omgeving waaruit zij warmte moeten halen een hogere temperatuur heeft. Dus de wp-boiler 's nachts laten draaien om 's morgens sww te hebben, is niet zo gunstig.

Je zou dus overdag uw boiler genoeg sww moeten laten maken om de ochtendpiek door te komen... in uw geval zal 120l dan wel ruimschoots volstaan.

Bovenstaande is natuurlijke wel afhankelijk van uw elektrisch tariefplan: dagteller, nachtteller, slimme meter, PV-panelen,...

2. Ik zou de wp-boiler eerder in de nok van uw hobbyruimte zetten (ruimte boven de ketel), ideaal om in de zomer te koelen.

Als uw ketel vaak draait in de winter dan moet eens kijken of je op de uitlaat van uw ketel niet nog een L/L warmtewisselaar kan plaatsen. Er bestaan condenserende modules voor olieketels, volgens mij moeten er ook eenvoudige L/L-wisselaars bestaan. 

afbeelding van s_z
Lid vanaf: 10/10/2019
21 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

bedankt voor je uitleg en tijd! 

1. sorry, ik had het niet vermeld: ons gebruik is 's avonds, 's ochtends wordt geen warm water gebruikt. 

de teller is nog van vele jaren geleden. de elektrieker is nog altijd bezig in huis, en ik weet niet goed wat er daarna komt: slimme teller of dag/nacht. 

maar goed, ik ben eigenlijk wel overtuigd dat ik geen boiler van 200l nodig heb. 

2. bedankt, ik zal zoeken wat een L/L warmtewisselaar is. ik vermoed dat eens de boiler vervangen is, de ketel ook 's winters minder vaak zal opsringen. moest het niet het geval zijn, zal ik navragen over de warmtewisselar tijdens onderhoud. 

maken wp-boilers eigenlijk veel lawaai? de hobbyruimte zou een stille ruimte moeten zijn . en ik vrees dat de leidingen doortrekken ook een flinke meerkost zou zijn. 

 

afbeelding van JeroenDf
Lid vanaf: 21/01/2020
104 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Persoonlijk zou ik hem in je stookruimte hangen in plaats van in de garage. In de winter wordt je water dan verwarmt met de restwarmte van je mazoutketel en in de zomer wordt er dan gekoeld in een ruimte binnen je beschermd volume, wat ook een plus is. 

Qua verbruik kan enkel jijzelf uitmaken hoeveel je nodig hebt, al moet je toch minimaal je volledig bad ermee kunnen vullen aangezien je zelf aangeeft af en toe een bad te willen nemen.

Ik zou ook niet teveel kijken naar hoe je boiler het gaat doen als je later overschakeld naar een wp want dan zal het waarschijnlijk beter zijn om een nieuwe boiler te nemen en te koppelen aan de wp dan die wp boiler te behouden.

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15748 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Beste,

Zowel de in- als de uitlaat van een warmtepompboiler voorzie je best van buiten het beschermd volume.

De garage is een prima plaats voor de plaatsing van de WPB, je hoeft dan ook geen in- en uitlaatleidingen te installeren.

Indien je hem toch binnen het beschermd volume plaatst dan moet je de in- en uitlaat verlengen tot buiten het beschermd volume (de garage bijvoorbeeld).

Indien je de WPB laat werken met binnenlucht dan gaat hij die afkoelen en moet je het warmteverlies compenseren met uw ruimteverwarming, je wint hier dus niets mee, integendeel.

Hier staat een WPB van 280 liter die dienstig is voor 4 appartementen en dat heeft nog nooit een probleem geweest, dus veronderstel ik dat die van 120 liter voor u ook wel geschikt zal zijn;

Trouwens, bij sporadisch tekort kan je altijd nog de boost functie van de ingebouwde elektrische weerstand gebruiken. Je kan die ook instellen dat de elektrische weerstand automatisch inspringt bij een meerverbruik.

Qua verbruik (in euro's) is een WPB ongeveer te vergelijken met een boiler op gas, zeker niet meer.

Edit: goede vraag ivm geluid. Maakt veel te veel geluid om die binnen te plaatsen en een situatie zoals bij jou.

 

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3936 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

s_z schreef:

maken wp-boilers eigenlijk veel lawaai? de hobbyruimte zou een stille ruimte moeten zijn . en ik vrees dat de leidingen doortrekken ook een flinke meerkost zou zijn. 

Zo'n wp-boiler zoemt natuurlijk, net zoals een diepvriezer die aanslaat...

Maar als je alles superstil wenst, dan volg ik Jeroen en zou ik hem een verdiep lager zetten in de ketelruimte.

Voor de wp-boiler zelf, let goed op met het type koelmiddel, er zijn nog toestellen "in stock" met een verouderd koelmiddel die soms aan gunstprijzen worden aangeboden. Je kan daar op ingaan maar dan moet het wel degelijk een gunstprijs zijn.

Toekomstbestendige koelmiddelen zijn R32 en R290.

afbeelding van s_z
Lid vanaf: 10/10/2019
21 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voor de wp-boiler zelf, let goed op met het type koelmiddel, er zijn nog toestellen "in stock" met een verouderd koelmiddel die soms aan gunstprijzen worden aangeboden. Je kan daar op ingaan maar dan moet het wel degelijk een gunstprijs zijn.

Toekomstbestendige koelmiddelen zijn R32 en R290.

ze bieden Ariston Nuos plus 200 (koelmiddel R134 A) - is dat verouderd? hun kleinere modellen van Ariston van 150 en 110 liter hebben hetzelfde koelmiddel

 

afbeelding van s_z
Lid vanaf: 10/10/2019
21 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

JeroenDf schreef:

Qua verbruik kan enkel jijzelf uitmaken hoeveel je nodig hebt, al moet je toch minimaal je volledig bad ermee kunnen vullen aangezien je zelf aangeeft af en toe een bad te willen nemen.

Ik zou ook niet teveel kijken naar hoe je boiler het gaat doen als je later overschakeld naar een wp want dan zal het waarschijnlijk beter zijn om een nieuwe boiler te nemen en te koppelen aan de wp dan die wp boiler te behouden.

en voor volledig bad zou ik met 110 of 120 l toekomen, zoals ik zie op verschillende websites, klopt? 

en ja, ik hoop eigenlijk ook dat de ketel nog verschillende jaren het trekt, zodat ik later gewoon samen kan vervangen, dat was ook het advies van de renovatieexpert. 

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3936 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

R134a is een verouderd koelmiddel.

Tegen welke prijs bieden ze die toestellen aan?

afbeelding van s_z
Lid vanaf: 10/10/2019
21 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

charel schreef:

De garage is een prima plaats voor de plaatsing van de WPB, je hoeft dan ook geen in- en uitlaatleidingen te installeren.

Indien je hem toch binnen het beschermd volume plaatst dan moet je de in- en uitlaat verlengen tot buiten het beschermd volume (de garage bijvoorbeeld).

 

 

bedankt voor uitleg! 

garage werd me als standplaats juist door iedereen afgeraden, omdat de leidingen voor water moeten doorgetrokken worden en omdat het in de winter eigenlijk te koud is, er zal veel energieverlies zijn. 

 

afbeelding van s_z
Lid vanaf: 10/10/2019
21 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Keon schreef:

R134a is een verouderd koelmiddel.

Tegen welke prijs bieden ze die toestellen aan?

 

voor de grote (200l) vragen ze 2400

voor de kleine heb ik het maar net opgevraagd

bedankt voor de tip, donderdag komt er nog iemand voor een offerte, ik ga daarop letten. 

afbeelding van MarcMarc
Lid vanaf: 20/10/2012
933 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Met zo weinig SWW verbruik had ik een combi ketel geplaatst met een doorstromer als SWW voorziening. Je bent af van de stilstandverliezen waardoor je vermoedelijk sowieso al een besparing gaat zien. Gezien de prijs van een warmtepompboiler zou je daar ook een nieuwe combi-ketel voor kunnen kopen.

CENSUUR is ***

afbeelding van Tom DV
Lid vanaf: 29/08/2009
1514 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Keon schreef:

R134a is een verouderd koelmiddel.

Tegen welke prijs bieden ze die toestellen aan?

Ik zie het probleem van een "verouderd" koelmiddel niet echt. Volgens mij is er praktisch geen verschil in rendement. Enigste is dat de nieuwe koelmiddelen wat milieuvriendelijker zijn voor het geval er een lek zou ontstaan. Ik weet niet hoeveel koelmiddel er in een wpb zit maar veel zal dat niet zijn. Te verwaarlozen dus.

afbeelding van s_z
Lid vanaf: 10/10/2019
21 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

MarcMarc schreef:

Met zo weinig SWW verbruik had ik een combi ketel geplaatst met een doorstromer als SWW voorziening. Je bent af van de stilstandverliezen waardoor je vermoedelijk sowieso al een besparing gaat zien. Gezien de prijs van een warmtepompboiler zou je daar ook een nieuwe combi-ketel voor kunnen kopen.

combiketel waarop?