Voordeel I.E.R. tov gewone renovatie

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van snake_Y_
Lid vanaf: 21/05/2014
9 berichten

Hallo,

Voor een verbouwing gelden blijkbaar 2 factoren die bepalen of je een ingrijpende energetisch renovatie doet, of een gewone renovatie: het vervangen van de verwarmingsketel en > 75% van de buitenschil isoleren.

Het I.E.R. zorgt ervoor dat je aan veel meer verplichtingen moet voldoen, bv ventilatieregels zoals nieuwbouw. Wat voor een verbouwing niet altijd mogellijk is.

Mijn vraag is nu: waarom zou je gaan voor een I.E.R? Waarom je ketel vervangen? of voor > 75% isoleren ? Als dit toch maar enkel meer verplichtingen oplegt? Je kan evengoed 'officieel' bepaalde buitenmuren niet isoleren om hieraan te ontsnappen...

Ben ik nu de enige die dit niet snap?

Groeten,

Y

Reacties

afbeelding van stefvdc
Lid vanaf: 01/12/2014
255 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij een IER wordt er E-peil eis opgelegd, bij een 'gewone' renovatie niet. Maar de andere verplichtingen blijven, U-waarde eis voor schildelen is dezelfde. Ventilatie eisen zijn er ook voor verbouwing maar bij een IER gaat dit inderdaad verder. Financieel nadeel is dat je dan ook een ventilatieverslaggever moet aanstellen en betalen. Maar er zal wel beter over ventilatie zijn nagedacht, wat je comfort ten goede zal komen.
Als je > 75 % van de schildelen isoleert zal de bestaande zwaar overgedimensioneerd zijn, vervangen van de ketel is dan toch aan de orde.

IK zou me niet vastpinnen op IER of niet. Bekijk wat je wil aanpakken, wat er wenselijk is en ook financieel haalbaar. Daarna zie je wel in welke categorie je valt , en niet omgekeerd - werken al dan niet uitvoeren omwille van de IER of niet.

Bij een IER geldt een eis van E90 , als je deze haalt is er 5 jaar 50 % korting op het KI ; bij E60 zelfs 5 jaar 100% korting.