Isoleren van spouw met mortelbaarden

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van system33
Lid vanaf: 31/01/2020
0 berichten

Heb reeds 3 firma's over de vloer gehad die in de spouw hebben gekeken en ze waren alle 3 reeds positief over de spouwbreedte (5-6.5cm), maar de eerste en tweede firma hadden wel hun opmerkingen dat er redelijk veel mortelbaarden waren maar waren wel nog steeds akkoord voor te isoleren.

Ik heb de keuze tussen EPS parels of glaswol de offertes komen eigenlijk overreen van prijs, de firma die parels doet zegt wel dat da parels beter gaan pakken op de mortelbaarden zodat er geen koude bruggen zouden onstaan. 

Nu ben ik eigenlijk aan het twijfelen dat het wel de moeite is voor mijn spouw te isoleren omdat ik veel lees dat mortelbaarden gevaarlijk zijn voor vocht en koude bruggen.

Bedankt alvast!

Reacties

afbeelding van art
Lid vanaf: 13/05/2009
1271 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Laat ons beginnen met te zeggen dat er al enkele denkfouten staan in dit topic (met het risico om verbannen te worden). 
1) mortelbaarden veroorzaken geen koudebruggen door naisolatie. Wel kunnen ze aanleiding geven tot slechtere vulling van de naisolatie en vooral in combinatie met eps korrels bestaat er risico op waterdoorslag via de mortelbaarden en de korrels naar het binnenblad toe.

2)  om subsidie te krijgen mogen er eigenlijk geen mortelbaarden zijn. 
3) glaswol is één van de betere opvulproducten, zowel ecologisch als technisch om de juiste densiteit te krijgen. 
4) vreemde uitleg ivm pakken van isolatie op mortelbaarden: er dient niets te pakken! Correct geplaatste isolatie zal door de juiste druk en grootte boorgat de juiste densiteit krijgen en alle ruimte opvullen die het kan vinden. Dat wordt telkens met een visuele controle dmv een scoop steekproefsgewijs getoetst.  Heeft dus niets met "pakken" te maken met wel met de juiste manier van aanbrengen en die is voor elke product anders. Ook is het zo dat eps korrels met lijm ingespoten wordt daar waar bij glaswol geen lijm gebruikt wordt (ook niet nodig). Mede daarom is glaswol (behalve dus dat het gerecupereerd glas is) ook ecologischer. 
5) wat je leest moet je in de juiste context zetten en vooral toetsen aan hun fabelgehalte. Zoals reeds gezegd, zijn korrels iets gevoeliger voor overdracht van doorslaand water omdat ze geen verticale barrière vormen langswaar water verticaal kan afvloeien. In deze zou ik dan ook glaswol nemen: daar is dat risico kleiner.  
6) hoe luidt de analyse van de staat van de gevels?? Dat is het enige dat écht van belang is. Als die niet voldoende waterwerend is (slechte staat voegen, poreus, reeds vorstschade, niet zuiver,...) dan mag er helemaal niet nageïsoleerd worden!

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3168 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hoe zijn uw muren opgebouwd? Goede bakstenen in de gevelmuur?

Zitten er veel open voegen in de gevel voor de ventilatie/ontwatering van de spouw?

Je kan de thermische prestaties van uw muren ook sterk verbeteren door enkel maar de spouwen bovenaan dicht te maken met bijv. PUR-schuim.
Nadeel is wel dat het EPC-"gedoe" daar geen rekening mee houdt... 

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
2677 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

normaal wordt er afgeraden spouw naisolatie te plaatsen als er mortelbaarden aanwezig zijn

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3168 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Keon schreef:

Je kan de thermische prestaties van uw muren ook sterk verbeteren door enkel maar de spouwen bovenaan dicht te maken met bijv. PUR-schuim.
Nadeel is wel dat het EPC-"gedoe" daar geen rekening mee houdt... 

Correctie op mezelf... door de spouwen bovenaan dicht te maken, krijg je een niet-geventileerde spouw en gaat uw buitenblad ook meewerken in de berekening van de isolatiewaarde van de muren.
In dat opzicht komt de verbeterde isolatiewaarde (u-waarde) wel op het EPC-document.

PS: spouwen dichtmaken kan je ook door dunne rotswol (40mm) voorzien van een glasvlies dubbel gevouwen bovenaan in de spouwen de duwen (als je er langs boven aankan tenminste).

afbeelding van danote
Lid vanaf: 11/04/2017
34 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Waarom zou je met mortelbaarden geen premie kunnen ontvangen? 

Met iets meer vervuiling zou ik eerder naar eps gaan. Mw valt af bij bepaalde tegendruk. Moest er net naast het boorgat veel vervuiling zijn,  zou het kunnen dat de machine  denkt dat de spouw vol zit.  Sowieso heb je bij mw altijd een soort kringvorming. Men spreekt over een gemiddelde vulling van x kg/m2 maar aan de spuitmond zal dit dus hoger liggen dan op het verste punt. Er bestaan fotos in bepaalde studies van vullingen in perfect gladde boxen uit plexiglas. Hier zie je duidelijk kringvorming en ook kleine holtes. Denk dan er nog extra obstakels bij en dan lijkt optimale vulling moeilijk. 

Kan in deze holtes ook geen vocht blijven liggen?  Nieuwe mw is wel behandeld met de nodige coatingen. 

Door eps kan je perfect water laten stromen (water volgt nog steeds de zwaartekracht), dus over doorslag zou ik me niet zorgen maken, ook niet bij mw. 

In welke klasse windbelasting woon je?  Hoe hoog is de woning?  Koudebrug?  Waterkering boven ramen?