E-soleren van onze buitenmuren: rendabel?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Floris_
Lid vanaf: 19/12/2009
86 berichten

Hallo iedereen,

Situatie-schets: wij wonen ondertussen bij 10 jaar in onze woning met bouwjaar 1983. Half-open bebouwing, met de "open" kant naar het noorden. We beginnen ons stilaan voor te bereiden voor een grondige renovatie (ondertussen mooi bedrag gespaard), ttz: nieuw dak (bestaand dak zijn immers asbestleien), nieuwe ramen, vloerverwarming, uitbouw voor keuken, nieuwe keuken, nieuwe badkamer, enz.

Wij hebben reeds een aantal zaken aangepakt: het dak is geisoleerd met 40cm glaswol, ook de spouwmuren werden opgevuld met XPS-korrels. In theorie hebben we hierdoor een isolatieschil van 6 tot 8 cm (wel relatief veel mortelbaren in metselwerk); dus in praktijk met een korrel zout te nemen.

Omdat we dus ook ons dak en ramen zullen vernieuwen, is de vraag of het aangeraden is om onze buitenmuren te isoleren dmv EPS/XPS platen met sierstrips (of nieuwe facadesteen). Want het dan nu of nooit. Aangezien dak vernieuwd zal worden, kan verbreding door de buiten isolatie  eenvoudig meegenomen worden in de werken; idem voor de ramen en deuren.

Ik heb onze buitenmuren opgemeten; het gaat over 160m2. Ik heb zo is prijzen opzocht en bij zelfplaatsing (eboard + strips) kom ik aan 120euro per m2. Kortgesteld komt dit neer op een investering van 20k€.  

Is deze investering het waard of niet?

Indien bijkomende vragen of opmerkingen, hoor ik het graag. Dank voor reacties.

Reacties

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3943 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

En wat was het effect van de dakisolatie en spouwisolatie op uw verwarmings factuur en op uw comfortgevoel?

Heb je al een luchtdichtheidsmeting laten doen? (Op zijn minst voor de zolderverdieping).

Wat heb je als verwarmingsinstallatie? Ga je die behouden?

afbeelding van SanderR
Lid vanaf: 19/06/2019
196 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Floris_ schreef:

Kortgesteld komt dit neer op een investering van 20k€.  

Is deze investering het waard of niet?
 

Al eens uitgerekend hoeveel energie (gas) je denkt te besparen t.o.v. de isolatie die je nu hebt? Voor ons was het rekensommetje heel simpel: dat is een investering die heel moeilijk terug te verdienen is "op tijd".

We kijken nog altijd wel naar spouwmuurisolatie (we hebben momenteel geen isolatie in de gevels), zowel voor de verlaging in verbruik, maar vooral voor het comfort. Investering is ook maar beperkt, dus ook al zou je ze niet op tijd terug verdienen, dan is het extra comfort ons de prijs wel waard. Spouwmuurisolatie heb je al, dus persoonlijk zou ik dan geen externe gevelisolatie meer bijplaatsen.

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10190 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

isoleren doe je ook voor comfort, naast het financiële 

Nu heb j e reeds de spouw opgevuld, dit zal al een verbetering zijn.  

Financieel  gezien had je beter de gevelsteen afgebroken en dan verder gewerkt, nu heb je de kosten van opvullen spouw er nog bovenop (als je nog verder isoleert)

Met een oudere woning is het idd wikken en wegen. Is de gevelsteen nog in orde en zou je hem zo laten ? 

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9847 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Aan energiebesparing zal je dat op de rest van jouw leven wellicht niet terugverdienen. Maar... de nieuwe gevel kan door een moderne uitstraling wel de waarde van de woning serieus verhogen, en ook de deftige isolatie speelt dan in je voordeel. Toegegeven, dan moet je het eerst verkopen, dus het kan ook 50j duren eer je daar geld van ziet (en tegen dan is het ook alweer verouderd).

Comfort zal je ook niet meteen meer winnen als er intussen 6 tot 8 cm in de spouw zit.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk