Wie heeft er gebouwd met Concrete House?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van NielsH
Lid vanaf: 20/07/2010
52 berichten

Hallo iedereen,

Na een kijkje te gaan nemen in de kijkwoning van Concrete House uit Olen, had ik graag geweten wat de ervaringen zijn van mensen die met Concrete House hebben gebouwd.

Wat zijn de voor- en nadelen, zowel van bouwwijze als van het bedrijf zelf?
Wat met de kostprijs van het huis?
Geen specifieke details als je niet wil!
PB met bevindingen mag zeker ook.
Bedankt.

Reacties

afbeelding van jonasv
Lid vanaf: 04/06/2014
617 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik ga het proberen kort te houden Smile

Voordelen beton: inertie ... kan een temperatuur langer aanhouden, dus warmte blijft er langer in in de winter, en de koelte langer in de zomer.
Maar kan ook nadelig zijn ... eens te warm in de zomer, duurt het iets langer om terug af te koelen.
Verder heb je (meestal) geen binnenmuren nodig, dus kan je over 20 jaar makelijk je (Gyproc) binnenmuren er uithalen en alles opnieuw doen of natuurlijk gewoon grote ruimte's maken.
De muren moeten niet worden bepleisterd, gladde beton is overschilderbaar of zo te laten.

Al de 'potjes' voor elektriciteit zitten op voorhand in de muur waardoor je de elektriciteit zelf makkelijk kan leggen.
Nadeel: je moet op voorhand al veel beslissen, zoals de locatie van deze potjes => vandaar onze keuze voor domotica.

En in mijn ogen grootste Voordeel: De bouw staat er na een weekje.
Meteen ook het grootste nadeel, je moet echt zelf elke dag alles controleren.
Zo hadden we een fout gespot op het gelijkvloers, doorgebeld => dag later aangepast.
Mààr toch hadden ze dezelfde fout op het verdiep gemaakt de dag later.

 TL;DR als 'zelfbouwer'  kon ik heel gemakkelijk alles doen van technieken (+ pur en chape zelf iemand aangesteld) zelf de Gyproc plaatsen, ...  
Je moet wel al in vroege stadia op de hoogte zijn van vanalles en nog wat en alles van A tot Z opvolgen (dus van tekening tot uitvoering).
Na een halfjaar konden we in de woning wonen, van bouwput tot (zo goed als) afgewerkt.

Zoek wel een architect die CH kent, maar ook wel één die niet te goed is bevriend zodat de archi nog haar mond opentrekt Biggrin

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1607 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

voordelen: zie jonasv - kijk ook even op dit andere topic

Alles op voorhand moeten bedenken en beslissen is voor DHZers niet zo evident en wij hebben er ook enorm aan moeten wennen. Voordeel is wel dat de uitvoering achteraf opeens een stuk sneller gaat omdat alle beslissingen al genomen zijn.

Als je veel zelf kan doen, is dit concept nog betaalbaar, maar CH ligt heel goed in de markt en ze hebben duidelijk weinig last van concurrentie waardoor ze niet alleen heel snel groeien en daar hier en daar al last van schijnen te hebben, maar waardoor ze ook hun prijs gestaag omhoog laten gaan. Ze kunnen een hele reeks extra's aanbieden (riolering, regenwaterput, verwarming/ventilatie, ...), maar die kosten gemakkelijk 15 tot 75% meer dan als je een lokale technieker aanstelt of het zelf doet.

Ik vind het nog steeds een schitterend concept en ben momenteel nog steeds algemeen positief; mits goed afgesproken wil ik je wel eens rondleiden op onze werf (graag pb - we zitten in de regio noord-antwerpen)

afbeelding van KarenT
Lid vanaf: 17/01/2016
7 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wij zijn ook langs Concrete House geweest, maar vonden dat ze erg vaag bleven over de richtprijzen ... Op fora vind ik ook heel verschillende bedragen terug. Iemand die ons een idee kan geven van het budget dat je moet hebben om met hen een woning van 9 op 11 te zetten (als we de binnenafwerking ook deels door CH laten doen)?

Ik lees veel positieve commentaren over de mogelijkheden en de kwaliteit van de bouwtechniek (wat ik ook geloof), maar ik heb momenteel wel nog vraagtekens bij hun communicatie naar de klant toe, transparantie in afspraken, timing ... Iemand die zijn ervaringen op dit vlak met ons wil delen? Ik heb nooit antwoorden gekregen op mails of informatieaanvragen via het contactformulier en heb van vrienden al hetzelfde verhaal gehoord (geen persoonlijke aanpak en tijd om wensen te aanhoren, maar eerder het gevoel hebben een "nummer" te zijn). We zouden ook drie weken moeten wachten op een offerte (en dan heb ik het nog maar over een ruwe schatting), terwijl andere bouwbedrijven zoiets soms op drie dagen geven ...

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1607 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

zodra je met CH in zee gaat, stellen ze een project manager aan en dat was bij ons een heel ervaren persoon. Communicatie is zeker niet perfect, maar voor hun "eigen" werk (kelder & betonwerken) heb ik daar niet over te klagen. Voor werken die door onderaannemers uitgevoerd worden heb ik een andere mening, daar volgt CH echt niet goed genoeg op en weten ze heel vaak zelf niet eens wanneer er wat gebeurt op de werf. Het gebeurt allemaal wel en na wat aanporren worden vergissingen ook wel rechtgezet (nog niet alles, maar ik heb er vertrouwen in dat dat nog gebeurt), maar ik had in elk geval het gevoel dat ik een flink stuk van hun opvolgingswerk aan het doen was.

Richtprijzen blijven moeilijk omdat er zoveel verschillende factoren meespelen. De prijzen per m² die CH af en toe toch laat vallen (tegenwoordig 600~650€) zijn zonder BTW en zonder erelonen (maar inclusief ingenieursstudie, ramen en dak) en houden rekening met een volledige onderkeldering (niet geïsoleerd), want kelder is aanzienlijk goedkoper per m² dan bovenverdiepingen. Betere isolatie (hun standaard is volgens mij nog steeds 15cm isolatie voor de muren en 20cm voor het dak), drievoudig glas, veel ramen, vooral ramen die open kunnen, grote overspanningen, minder compact ontwerp, enz... zijn allemaal factoren die de prijs enorm kunnen doen schommelen. Voordeel is wel dat als je architect aan CH een ontwerp geeft, ze meestal op minder dan een week al een prijsindicatie geven.

afbeelding van KarenT
Lid vanaf: 17/01/2016
7 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de snelle reactie, rdr2180. Ik heb begrepen dat jullie met onderaannemers van CH hebben gewerkt. Kunt u misschien een m²-prijs plakken op zo'n volledig afgewerkte woning met kelder (ev. zonder keuken en vloeren, want die prijzen variëren toch sterk naargelang de keuzes van de klant)? Kwestie van zicht te krijgen op het totale kostenplaatje ... Als ik me niet vergis, sprak de dame in de kijkwoning van een all-in-prijs rond de 1500/m² + iets van een 20.000 voor een niet-leefkelder. Zijn dit realistische bedragen volgens u? Volgens mijn vriend is die 1500 te hoog geschat en enkel van toepassing voor huizen met domotica en luxebadkamers en -keukens, maar ik vrees dat een mens toch nog kan verschieten van de kosten die in de binnenafwerking kruipen. Wat zijn uw ervaringen op dit gebied? En is de prijs die u op uw uiteindelijke offerte hebt gekregen min of meer ongewijzigd gebleven of zijn er onderweg nog onaangename verrassingen (extra kosten) opgedoken (zoals je wel eens hoort bij andere (traditionele) bouwers)?

Zou u CH - ondanks de slechte punten voor coördinatie - toch aanraden aan toekomstige bouwers die het kunnen betalen?

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1607 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij ons zijn enkel de "verplichte" onderaannemers geweest waarvan de prijs inbegrepen is in het "Concrete House concept" (graafwerken kelder, maar excl. terug aanvullen en verdichten, dakwerken incl hellingschape, vertikale regenpijpen en dakbedekking, buitenschrijnwerk, gevelisolatie en crepi) en een onderaannemer die betonboringen kwam uitvoeren als voorbereiding voor de zwevende trap (inbegrepen in de CH-prijs van de trap).

Gezien we al de rest behalve de chape volledig zelf doen, is de afwerking nauwelijks een derde van onze totaalkost (exclusief grond, hé) - CH is de andere 2/3. In het totaal zitten we nog steeds onder de 1.100 per m² (incl BTW, erelonen architect, VC en EPB, blowerdoortest, technieken, regenwaterput, nutsvoorzieningen, maar excl. keuken, glazen balustrades binnen en buiten, opritten, terrassen, tuin e.d.).

Er is bij de offerte maar één onverwachte meerkost geweest, dat was voor het terug aanvullen van de grond rond de kelder. Wij gingen er van uit dat we dat achteraf zelf wel zouden doen, maar omwille van de veiligheid moest dat dringend gebeuren zodra de welfsels op de kelder lagen, waardoor het beter was om de vaste grondwerker van CH te laten komen. Werk is overigens uitstekend uitgevoerd.

We hebben wel zelf glashoeken zonder profiel als extra gevraagd en dat had een meerprijs - netjes offerte van gekregen en de keuze om dat al dan niet te doen. Alle andere "extra's" stonden op voorhand op de offerte.

De offertes die we van CH kregen voor buitenriolering, de ventilatie en de verwarming waren voor ons niet interessant, die hebben we dus niet gekozen. Reken op 30 à 60% meer dan als je het zelf doet en met goeie groothandels werkt.

We hebben overigens niet het gevoel dat de coördinatie slecht verliep, wel dat de onderaannemers te weinig opgevolgd worden. Moest ik vandaag opnieuw beginnen, ik zou zeker terug voor dezelfde architect kiezen, én terug voor Concrete House, maar wel stricter afspreken voor opvolging van onderaannemers - wellicht zelfs in het contract laten opnemen.

Is 1.500€/m² genoeg ? Voor ons bouwproject zeker wel, maar om eerlijk te zijn zegt zo'n prijs per m² niet veel. Hoe groter de woning, hoe lager de prijs per m² (een woning van 500 m² aan 1.200 €/m² kost net hetzelfde als een woning van 300 m² aan 2.000 €/m²), een volledige kelder trekt de €/m² flink naar beneden, veel ramen (en vooral veel ramen die open kunnen) maakt het bij voorbeeld weer een stuk duurder. Je kan zelf laminaatparket plaatsen aan 15 €/m² incl BTW (zelfs incl onderlaag en plinten) of tegels kopen aan 90 €/m² excl BTW, om maar een voorbeeld te noemen. Stel de vraag aan je architect - die wordt verondersteld jouw keuzes in een correcte budgettering te kunnen omzetten...

afbeelding van SH
Lid vanaf: 13/03/2018
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Even dit topic terug oprakelen Smile

Wij gaan eind mei ook starten met de bouw met CH. We doen de technieken e.d. ook zelf en ook in kader van verlof nemen en verkoop van onze huidige woning, zitten we met een zeer strakke planning...

Op een schaal van 0 tot 10, hoe goed werd de vooropgestelde planning gerespecteerd?
Ons werd beloofd wind- en waterdicht net voor het bouwverlof met één week buffer voor weerverlet. 
Alvast bedankt,

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1607 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

SH schreef:

Even dit topic terug oprakelen Smile

Wij gaan eind mei ook starten met de bouw met CH. We doen de technieken e.d. ook zelf en ook in kader van verlof nemen en verkoop van onze huidige woning, zitten we met een zeer strakke planning...

klinkt bekend Smile

Vandaar mijn vraag: op een schaal van 0 tot 10, hoe goed werd de vooropgestelde planning gerespecteerd? Ons werd beloofd wind- en waterdicht net voor het bouwverlof met één week buffer voor weerverlet. 

"wind- en waterdicht" is een beetje rekbaar, als je hun standaard crepigevel gekozen hebt, zou ik zeker insisteren dat op dat ogenblik ook de gevelafwerking in orde moet zijn.

In het concept waar je hele woning in isolatie ingepakt is, is het best dat de ramen buiten de betonmuren gezet worden, waardoor die ook nog beter (lucht- en regen-)dicht gemaakt moeten worden. Wij hebben door weersomstandigheden én door slordige planning van de onderaannemer die de gevel deed een hele tijd regen binnen gehad tussen de ramen op de verdieping en de muur. Bij de voorbereiding voor de gevelisolatie is dat opgelost, maar daar hebben we toch een stuk langer op moeten wachten dan de bedoeling was en intussen konden we dus geen werken doen die niet tegen nat konden (was bij ons vooral binnenmuren in Fermacell, die trokken gewoon krom door dat nat).

De rest van de planning verliep heel strak - één dag vertraging bij de opbouw van het plafond van de verdieping, maar dat kwam voor ons toevallig ook beter uit om de ventilatiebuizen in de druklaag te kunnen leggen. Ramen zijn net nà de kerstvakantie geplaatst in plaast van er voor, in werkdagen is dat maar drie dagen, maar in kalenderdagen is dat bijna drie weken - voor mij verlofweken waarin ik vanalles binnen had kunnen doen als we zoals afgesproken ramen zouden gehad hebben. Om dat nadien op avonden in te halen, duurt meer dan vier keer zo lang.

Zodra de werf overgegeven wordt aan de onderaannemers, loopt het allemaal wat minder strak. Afhankelijk van de projectleider die je van CH krijgt, krijg je meteen een stuk minder zicht op wat er wanneer gaat gebeuren. En kleinigheden na de voorlopige oplevering volg je best zelf nauwgezet op - dat kan aanslepen als die gaan afhangen van wanneer er toevallig een ploeg in de buurt is die ook nog eens wat tijd over heeft...

afbeelding van SH
Lid vanaf: 13/03/2018
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hartelijk dank voor uw antwoord.
Wij zullen geen crepi afwerking nemen, enkel zichtbeton met coating.
Dit ter info.
Hopelijk verloopt alles vlot.

afbeelding van KatoH
Lid vanaf: 25/04/2018
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hey,

Wij zouden ook graag gaan bouwen met Concrete house.
We hebben zelf nog geen architect.
Voor die gene die al met CH bouwde, wie was jullie architect?
Wij zijn van regio Leuven - Betekom 

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1607 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je hebt een PB

afbeelding van MikeV
Lid vanaf: 07/06/2018
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

KatoH schreef:

Hey,

Wij zouden ook graag gaan bouwen met Concrete house.
We hebben zelf nog geen architect.
Voor die gene die al met CH bouwde, wie was jullie architect?
Wij zijn van regio Leuven - Betekom 

Hoe staat het met die zoektocht?  Onze voorkeur gaat ook uit naar CH, en we zitten in dezelfde regio dus benieuwd naar gelijkaardige ervaringen.

rdr2180 schreef:

Je hebt een PB

Kan je deze ook naar mij doorsturen als je wil ? 

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1607 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

MikeV schreef:

rdr2180 schreef:

Je hebt een PB

Kan je deze ook naar mij doorsturen als je wil ? 

gebeurd - blijkbaar kan ik op het forum in "mijn berichten" enkel berichten zien die ik beantwoord heb en niet de pb's die ik zelf opgestart heb - vreemd, eigenlijk.

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
25412 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

En je arch heeft nog geen voorstel gedaan met beton-uitzicht-panelen?

afbeelding van Gerdt
Lid vanaf: 17/06/2018
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

We zijn zelf ook op zoek naar een architect en zijn geïnteresseerd in CH.
Graag architecten met goede ervaringen voor deze bouwmethode.