Opgelicht door architect?!

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Laura A
Lid vanaf: 28/10/2018
4 berichten

Hallo,

Ik weet niet of ik dit bericht op de juiste plaats.
Ik ben sinds kort te weten gekomen dat ik ben opgelicht door mijn architect.
Ik spreek hier dus niet van nalatigheid, maar simpelweg oplichting. In maart/april was ik op zoek naar een architect voor een kleine uitbreiding van de woonst, die me geschonken was door m'n ouders. 
Aangezien het een veranda-constructie betreft, kon ik op zich het gewoon melden. Maar aangezien die uitbreiding een leefruimte moest zijn (verwarming erin), moest er een architect bij betrokken worden voor de aanvraag (ook om van de garagepoort raam/deur van te maken.
Het is moeilijk om voor zo'n kleine project een architect te vinden, of ze vragen belachelijk hoge bedragen dat 1/3de van de constructie + plaatsing bedraagt. Na moeite toch een architect gevonden.
In april had ik dan een contract met hem getekend en ook meteen het voorschot van zo'n 1000€ betaald, zodat 'm meteen aan die aanvraag zou beginnen.
In juni had hij zogezegd de aanvraag ingediend. Ik bleef hem regelmatig contacteren voor de status van de aanvraag en ook om all plannen en documentatie op orde te krijgen.
Maar hij was moeilijk bereikbaar. En er was altijd wel iets aan de hand. Dan zat 'm vast in Brussel, dan in buitenland, dan had 'm een beroerte, dan maakte we weer afspraken, maar kwam dan niet opdagen.
Dan had hij zogezegd server problemen, vandaar dat mails niet lukte. Ik probeerde bellen, sms'en, mailen ...
Ik wist dat een aanvraag ongeveer 3 maanden in beslag nam, dus in september nam ik geen genoegen meer.
Tot mijn verbazing wou hij toch afspreken, maar terwijl begon ik dus ook  te panikeren. Volgens hem bleek dus dat mijn aanvraag "geblokkeerd" was geraakt, wat dat ook mogen betekenen. Hij stelde toen voor om de aanvraag opnieuw te doen en mij toch te laten bouwen.
Hij zou zijn 10j aansprakelijkheid aanspreken, mochten ze op controle komen. Maar hij vroeg ook aan mij: "Maar moet je per sé die bouwvergunning hebben, je kan het toch ook gewoon melden". Maar als ik het gewoon zou melden, had ik hem nooit nodig gehad.

Nu dat lang verhaal beëindigen.
Ik vertrouwde heel het zaakje niet meer, dus ik nam eerst contact op met de Orde van architecten, om te vragen of we mochten weten of er klachten op een architect hun naam stonden. Dit mocht eerst niet. Ik nam toen contact op met het omgevingsloket en de gemeente.
Het omgevingsloket kon helemaal geen aanvraag vinden. Van in juni niet en van in september niet. En ze zeiden dat ook al zou een aanvraag "geblokeerd" geraakt zijn, dat ze het nog in hun lijst zouden moeten zien. Bij de gemeente, daar kennen ze mijn architect niet (wel de andere architect, een kennis van me waarmee ik eerst in zee ging).
Ze hebben geen weet dat deze architect bij hun is geweest of hun heeft gecontacteerd ivm de aanvraag op mijn adres.
Ik was ondertussen al weken aan mijn architect aan het vragen voor een officieel bewijs van de aanvraag. Ik zou 'm altijd "straks" of "morgen" krijgen.
Op 17 oktober stuurde hij me 's morgens heel vroeg een bericht dat hij het dossier gecontroleeerd had, dat ze lopende was en dat ik ze over een paar weken zou hebben.
Echter vertellen het omgevingsloket en de gemeente mij iets heel anders.
De gemeente heeft gezegd dat ik achter het OMV nr moest vragen. De architect moest ook te vrijdag erbij zijn met de laatste opmetingen.
Hij heeft niets meer van zich laten horen sinds ik achter het OMV nr heb gevraag en hij is ook vrijdag niet komen opdagen.
De gemeente vertelde mij ook dat hij ook geen aanvraag kan indienen zonder mijn handtekening en die van mijn buren.
Ik heb ook de Orde van architecten in Antwerpen moeten contacteren, want blijkbaar staat hij daar ingeschreven. Ik vernoemde zijn naam nog niet eens en ze wisten over wie ik het had.
Het is de eerste architect in België die een faillissement heeft aangevraagd. En ze vertelde me ook dat meerdere van die klachten zijn binnengekomen.
En daar heeft hij hetzelfde zielig verhaal verteld als hij mij vertelde. Zogezegd problemen met z'n scheiding.
Echter vond ik gisteren wel uiteindelijk zijn FB profiel en dat hij daar nog recent op aangemeld had en er stond ook bij dat hij nog getrouwd was.
Terwijl heeft hij ook nog de originele plannen van het huis en de goedkeuring van de Kantonale Bouwmaatschappij voor het mogen plaatsen van die uitbreiding.

Ik ben op zich op zoek naar mensen die deze zelfde verhalen hebben ... en het waarschijnlijk over dezelfde architect gaat.
Met zoveel klachten, moeten er wel mensen zijn die dezelfde zoektocht bezig zijn.
En eventueel gezamelijk klacht neer te leggen, want dit gaan niet simpelweg om nalatigheid, maar om oplichting.
En ik heb "zwart op wit" bewijzen hoe hij mij zit te beliegen.
En om mensen te waarschuwen, die overwegen om met hem in zee te gaan...  want je bent je geld kwijt. Hij heeft me opgelicht voor een volledig maandinkomen.

Morgen ga ik nog eens naar de gemeente om aan tafel te zitten met die van de omgeving, voor een definitief antwoord.
Daarom dat ik nu ook nog geen naam vernoem. Vanaf dan gaan mijn handschoentjes uit.
Als architecten tegenwoordig ook al beschermd worden terwijl ze mensen zijn aan het oplichten, dan is het wel erg gesteld in dit landje.
Zo'n architecten moet hun vergunning.

Reacties

afbeelding van Tommie1
Lid vanaf: 15/04/2011
4579 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je hebt een advokaat nodig... maar anderzijds... een kale kei kan je niet villen. 

Ga tot bij hem en eis je documenten minstens terug, en stel hem aangetekend in gebreke. 

 

 

 

afbeelding van BSSN
Lid vanaf: 19/12/2016
67 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je zou inderdaad een advocaat kunnen inschakelen maar een procedure opstarten en al wat volgt kost u al gauw ook enkele duizenden euro's, m.a.w. afwegen van geleden financiële schade t.o.v. juridische kost dringt zich op. Jammer genoeg blijft men als bouwheer nog steeds in de kou staan, je bent machteloos tegen dergelijk  praktijken van architecten, aannemers, etc...

 

Dankzij de nieuwste wet m.b.t. faillissementen (Boek XX) zijn recent de bestaande achterpoorten wagenwijd open gezet en niet alleen voor aannemers maar nu ook voor architecten, advocaten, etc... met dank aan een niet nader genoemde minister.

 

Een soort tripadvisor voor architecten, aannemers en dergelijke zou veel kunnen helpen en heeft al enkele keren op de politieke tafels gelegen maar dergelijke voorstellen worden  onder druk van confederaties snel naar de prullenmand verwezen.

 

In uw geval en andere slachtoffers raad ik alvast aan om een dossier op te maken met een beknopt overzicht van alles wat er gebeurd is, verzamel dit en stukken in bijlage (bezwarende mails van die architect, schriftelijke antwoorden van stedenbouw, etc...) en stuur dit naar de Orde van Architecten.

 

Indien mogelijk, doe dit samen met andere gedupeerden, aangezien u stelt dat hij gekend is bij stedenbouw, willen zij u misschien helpen aan conntactgegevens van andere gedupeerden.

afbeelding van m1chaelm
Lid vanaf: 24/08/2010
2355 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik vermoed dat het wel mogelijk is om bij een architect een aangetekend schrijven te laten opmaken met hierin iet of wat drijgende taal verwoord dat dit niet zonder gevolgen zal blijven. Misschien dat dit iets helpt om je geld terugte krijgen?

afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
1399 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou dat eerder bij een advocaat dan bij een architect laten doen Smile

Sowieso moet je aangetekend een ingebrekestelling versturen, best dat je daarbij al enige uiteenzetting doet van wat je juist verwijt (dat hoeft geen epistel te zijn, eerder "ondanks uw beloftes op datum xx en datum xx dat de bouwaanvraag ingediend was blijkt dit bij ons nazicht niet waar te zijn, zie bijgevoegde mail/schrijven van de gemeente"...

Dan formuleer je ook wat je eist, bijvoorbeeld het reeds betaalde geld terug en een schadevergoeding voor geleden vertraging. Die schadevergoeding moet je wel ietwat kunnen staven, niet zomaar een bedrag roepen. Bijvoorbeeld: zoveel uren zelf werk in gestoken om dit uit te zoeken... Natuurlijk, dat je een uitbouw een paar maand later in gebruik kan nemen zal niet tot grote schadevergoedingen leiden, je hebt er geen extra huurkosten door of zo, alleen wat minder comfort.

Best dat je ook een uiterste datum voor reactie in je brief zet, waarna je aangeeft het dossier aan je advocaat door te spelen en je de zaak ook aan de orde der architecten zal overmaken.

Eigenlijk is het geen slecht idee om ook de orde der architecten schriftelijk op de hoogte te stellen van het probleem en van hen een schriftelijke reactie te vragen over de te volgen weg en over wat zij hieraan gaan doen. Ik denk niet dat een architect per se strafrechtelijk veroordeeld moet zijn om geroyeerd te worden, maar ik ben geen advocaat of architect natuurlijk.

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
14233 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

...

En schrijft als afsluiting:

Ik schrijf u dit onder voorbehoud van alle rechten en zonder enige nadelige erkentenis

 

Als je dan kemels schrijft of een te gek bedraagt eist of te weinig, want dat kan ook, dan kan je advocaat met bovenstaande afsluiting dit nog altijd corrigeren.

Staat dit er niet in, dan is je schrijven sowieso bindend.

 

Houd het zeker  kort, bondig en to-the point. 

Zeker geen verwijten, beschuldigingen of zaken erbij halen die emotioneel zijn.

Feiten niets anders.

afbeelding van Laura A
Lid vanaf: 28/10/2018
4 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hey allen,

alvast bedankt voor de feedback. Mijn plan was idd om alles voor te leggen aan de Orde van architecten en hopelijk minstens ervoor te zorgen dat hij nooit nog een job als architect kan uitvoeren.
Gelukkig communiceer ik graag veel via mail, sms en whatsapp, net om de reden dat ik zaken dan zwart op wit heb. Dus ik kan heel veel onbeantwoorde mails tonen, alsook sms berichten en whatsapp berichten waarin hij beweert dat mijn dossier loopt en over enkele weken in orde is.

Ik heb ondertussen ook z'n faillissementsdossier gevonden en daar stond niet alleen de curator in vermeldt (waar ik al een mail van had gekregen), maar ook de advocaat en de rechter van deze zaak. Aangezien een faillissement waarschijnlijk niet van vandaag op morgen gebeurd, denk ik wel dat ik kan aantonen dat hij mij (en waarschijnlijk andere van z'n klanten) gewoon benaderd heeft met de intentie niets te doen, maar enkel zoveel mogelijk van z'n faillissement te bekostigen.

Ik heb vroeger zelf voor een bedrijf gewerkt die zichzelf failliet had verklaard. Ik weet dus op zich dat curators niet echt meewerkend zijn en meer ten gunste werken van de persoon die faillissement aanvraagt.

Helaas is het nu die vakantieperiode, dus overal waar ik aanklop is het wachten tot volgende week. Dus volgende week heb ik mijn afspraak bij de gemeente, gaan we nakijken of de architect ooit de aanvraag heeft ingedient. Zoniet, dan vraag ik aan de gemeente een document waarin ze bevestigen dat deze architect nooit in mijn naam een aanvraag is komen indienen. Met alle andere bewijzen die ik dan heb, ga ik er dan mee naar de politie en dat stuur ik allemaal ook door naar de Orde van architecten en de advocaat en rechter van die faillissementzaak. Niet dat ik iets van geld ga zien, maar ik ga wel trachten lasten door te rekenen. Ook voor de premies die ik nu ga mislopen. Want ik heb al een voorschot betaald op de veranda-constructie en enkel facturen van niet ouder dan 2j zijn geldig voor de aanvraag die renovatiepremies.
Idd mij trachten gewoon op feiten te houden, op zich spreken die al voor zich.
Dan ga ik hier ook de naam van de architect plaatsen, hopend dat andere gedupeerden contact zoeken. Wat ik van de Orde van architecten hoorde, heeft hij nog klanten die nog wel met hem verder willen. Maar aangezien hij een zielig verhaal verkoopt aan mensen, waarom z'n faillissement is, zullen ze het eerder niet weten. Hij probeerde mij ook nog via mail een nieuw contract te laten tekenen, voor z'n doorstart. Maar ik hapte niet toe en sinds mijn vraag naar het OMV-nr, is hij doodstil geworden.

De wetgeving zit precies zo in elkaar dat de "kleine man" maar in het zak gezet mag worden en de "grote man" kan doen en laten wat ze willen. Met het verzamelen en overlopen van de mails, sms'en en whatsapp-berichten, valt het nu wel echt op dat het klassiek oplichters excuses zijn.
Waar ik misschien nog het meeste kwaad op ben is dat ik niet op m'n buikgevoel vertrouwd heb, want die zei al langer dat er iets niet klopte. Maar ik heb in het verleden altijd verweten gekregen dat ik anderen meer moet vertrouwen. Denk dat ik nog heel moeilijk kan gaan vertrouwen, want zodra ik dat doe, lijken ze me telkens maar in het zak te zetten.

Allen alvast bedankt.
 

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
26701 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

oei, niet leuk

 

- orde van Archi : bij de duivel te biechte geweest !?! niet doen

 

- zoals hierboven vermeld : advocaat, anders bereik je niets, alternatief is kosten slikken en afsluiten, dus hem een aangetekend schrijven sturen ivm opzeg contract.

 

- je had moeten weten deze zomer dat hij alleen geen aanvraag kan doen, bouwheer (-vrouw) moet ALTIJD tekenen, tegenwoordig digitaal met je pas.

 

 

succes

 

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
8752 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

uw voorschot op de veranda..... je hebt dus besteld voordat je wist dat je een vergunning kreeg ?

 

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
8752 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

stefan schreef:

 

- orde van Archi : bij de duivel te biechte geweest !?! niet doen

 

 

 

Waarom zou je die stap overslaan ? Zij moeten ook toezien op hun leden. Bij inbreuken zullen ook zij dit melden aan de rechterlijke macht.

afbeelding van Laura A
Lid vanaf: 28/10/2018
4 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ivm dat ik mijn veranda al besteld en voorschot betaald had, idd.  Op zich mocht ik dat plaatsen met enkel een melding, maar omdat er een verwarmingselement in komt, telt het als woonruimte en moest de aanvraag gebeuren door een architect. Ik heb op zich ook overal goedkeuring van, zowel de kantonale bouwmaatschappij als de gemeente. Het moet alleen via de juiste procedure aangevraagd worden.
Dat we mochten bouwen wisten we al op voorhand, want het was gewoon een oude veranda vervangen door een gesloten veranda en die aanvragen als woonruimte, omdat we de ramen en deuren ook gaan uitbreken om tot een geheel te komen.
Ik apprecieer dus ook niet meteen commentaar dat precies met een beschuldigende vinger naar mij wijst. Niemand verwacht zoiets en niemand zou ook zoiets mogen verwachten. Als zoiets als normaal gaat beschouwd worden, dan stel ik me echt de vraag wat voor een maatschappij we geworden.
Opzeg contract heeft geen nut, aangezien hij door z'n faillissement/doorstart, mij een nieuw contract moest laten tekenen. En nee, aangezien ik niet elke dag een huis bouw of met een uitbreiding bezig ben, wist ik niet dat ik op voorhand moest tekenen. De gemeente zei het nu zelf ook, dat ik dit niet moest omdat het contract dat ik getekend had, hem automatisch het recht gaf om in mijn naam een aanvraag te doen, zonder dat ik daarvoor ook extra handtekeningen moest doen. Bij de gemeente gaan ze me nu alvast goed opvolgen en mij op de hoogte houden bij elke aanvraag, bij een nieuwe architect. Zodat ik zeker op de hoogte ben dat ze er mee bezig zijn.
En op zich mag ik blij zijn met die mensen van de veranda-constructie. Ze zijn me ook aan het helpen met een architect te vinden. Ze noemen hunzelf SuperVeranda, maar dat mag ik wel letterlijk beginnen nemen, want ze hebben alle begrip voor de situatie en helpen waar ze kunnen. Zelfs de kantonale bouwmaatschappij heeft me een naam doorgegeven van een architect die daar eventueel mee kon helpen.
Ze vallen allemaal van hun stoel, dat een architect zoiets durft.

En idd, snap het ook niet waarom Orde van architecten te biecht bij de duivel gaan is. Wat ik meen te verstaan zijn ze er niet voor die zaken. En aangezien architecten vanaf dit jaar failliet mogen gaan, moeten ze het nu zeker bewaken, dat dit niet de deur open zet voor nog meer van dergelijk oplichterij.

Ik heb ondertussen dus van de gemeente op papier meegekregen dat de architect nooit iets heeft ingediend. De politie heeft ook voorlopig een melding opgenomen. Ik heb het "geluk" dat ik een bericht van de architect heb waarin hij beweert dat het dossier lopende is en over enkele weken in orde is, op een datum na zijn faillisementsdossier. Dus ze spreken ook van oplichting. Ze wisten op dit moment echt niet of het hun bevoegdheid was of die van de Orde van architecten.
De 15de november heeft de Orde van architecten hierover een samenkomst gehad. Ik heb ook alle bewijzen doorgegeven en ook het verslag van de gemeente en van de politie. En ik heb ook de rechter en advocaat van z'n faillissement gecontacteerd.

Ondertussen heeft ook iemand anders mij hier een bericht gestuurd. Het verhaal kwam hun bekend voor en aangezien ze de naam van de architect konden geven zonder dat ik ze vernoemd had, is het daar hetzelfde verhaal.
Ik blijf dus oproepen naar mensen waarbij dit verhaal bekend voorkomt en ofwel mij contacteren ofwel de Orde van Architecten van Antwerpen.
Weet iemand eigenlijk of ik de architect z'n naam hier mag vermelden?

Groeten

afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
1399 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als jij ook je naam en adres vermeldt staan de mods het geloof ik toe.

(Ik ben geen mod, ik ben een rocker. Grapje voor 60plussers.)

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
8752 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

en je hebt wel die vergunning nodig om die plannen uit te voeren.
Stel dat er geen vergunning komt,.. dan mag je dus geen leefruimte bijmaken. Zou je dan nog diezelfde veranda plaatsen, of zou je opteren om toch een goedkopere/ andere optie kiezen aangezien het dan ook veel minder meerwaarde zou betekenen. De EPB normen zijn dan ook anders.

afbeelding van Laura A
Lid vanaf: 28/10/2018
4 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb na lang moeten afwachten en bewijs doorsturen, toch eindelijk antwoord gehad van de Orde van Architecten. Bij hun kwam het er op neer dat ze de architect enkel deontologisch gaan aanpakken. Dus dat is eerder afwimpelerij. Dus ik had hun gevraagd wat ik dan concreet met die aanklacht moest doen. Dat blijkt dus werk voor de politie en dat heb ik onlangs ook gedaan.
De inspecteur zag het eerst niet zitten, maar naarmate hij merkte dat ik steeds meer bewijs had, geraakte hij ook overtuigd. Ik heb alleszins voldoende bewijs.

Ik heb ook bij 'm nagevraagd ivm wat ik wel of niet mag vertellen zonder mezelf strafbaar te maken. Dus als ik me gewoon bij de feiten houdt, mag ik idd mijn verhaal vertellen.
Ik weet niet hoeveel gedupeerden er zijn, maar als de Orde van architecten maar mild optreedt, pak ik het zelf anders aan.
Alles wat hier vertelt is, betreft architect ****, momenteel woonachtig te Houthalen-Helchteren en ingeschreven bij de Orde van architecten van Antwerpen. Aangezien hij met een doorstart bezig is en een wrsnl milde optreden van de Orde van architecten, zal hij wrsnl nog steeds werkzaam zijn.

Ik heb ook even contact opgenomen gehad met zijn secretarresse, die hem nog verdedigt ook. Toen ik dan vroeg of ze dat normaal vond om voorschotten in ontvangst te nemen en dan niet hetgene te doen waarvoor ze waren aangenomen, antwoordde ze niet meer.
Pas dus maar op, in het begin komen ze netjes met hun 2 af en lijken ze alles serieus te nemen.

Hij zal ook wel beweren dat ik maar een misnoegde klant ben en dat ik een uitzondering ben. Maar er staan dus meerdere van deze klachten op z'n naam. Het laatste wat hij nog "real life" tegen mij zei was: "Als er iets is, laat me het weten, ik wil niet dat je een misnoegde klant wordt". Om dan je gewoon te blijven voorliegen en weer met de ene na de andere excuus af tekomen, en je nadien te negeren zodra hij doorheeft dat je ondertussen contact hebt gehad met andere instanties.

Als er nog mensen zijn die voldoende bewijzen hebben, kunnen dan bij de politie aankloppen. Je kan dan ook altijd vragen naar het nummer van mijn aanklacht.

Groeten.
 

afbeelding van DNV
Lid vanaf: 14/01/2018
88 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Die is een tijdje terug failliet verklaard als ik me niet vergis. In de zomer dacht ik.
Hoe ben je bij hem terecht gekomen als ik vragen mag? 
 

afbeelding van art
Lid vanaf: 13/05/2009
712 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Richt je ook tot de curator. 
Die is er wel degelijk voor de klanten en absoluut niet voor de gefailleerde. 
Je moet je schade aangeven bij de curator. 
En ja, je staat wellicht achteraan het rijtje van de gedupeerden (banken en overheid staan vooraan), maar met wat geluk is de put niet groot en kom je toch in aanmerking voor (gedeeltelijke) terugbetaling.