Voorontwerp renovatie modern

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van brecht_v12345
Lid vanaf: 16/09/2019
0 berichten

Beste,

We hebben afgelopen jaar een oude fermette gekocht met +- 2.800 m² grond. We wilden een modern geheel met speelse toetsen. Vooral het zicht op de velden moest centraal staan. We wilden gaan voor een gesloten voorkant maar een open achterzijde.

Op de plaats waar het oude huis staat, komt het centrale deel van het nieuwe deel te staan. Links en rechts komt dan een luifel als aanbouw. De architect heeft met heel veel kijklijnen gewerkt, zoals de gesloten voorgevel dat via de glaspartijen in de inkomhal een glimp biedt naar de achtertuin, zwemvijver en de achtergelegen velden. Eenmaal binnengekomen in de binnenhal, kun je links, rechts, voor en achter van je heel ver voor je uitkijken en krijg je een heel open gevoel. Ik denk dat de architect hier wel geslaagd in is. Verder trok hij dit door naar de bovenhal, waar je langs beide weerskanten weids kunt uitkijken op alle velden. Ik heb zijn plan in floorplanner overgetekend. 

Wat zijn jullie bevindingen qua indeling en dergelijke?

Overzicht grond + plan glkvl: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/fp-export/exports/2d/0e8f5bb4392b2e16...
Overzicht grond + plan verdiep: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/fp-export/exports/2d/26aa78a0dc50acd2...

Alvast bedankt voor de reacties.

Reacties

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15943 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Mijn eerste allesoverheersende indruk: een energetische ramp ! Een ontzettend foute verhouding tussen de verliesoppervlaktes en de nuttig overblijvende ruimtes wat maakt dit gebouw geweldig duur gaat zijn per m² nuttige ruimte en voor de rest van je leven geweldig duur aan energieverbruik.

Niet van deze tijd dus.

Sorry !

afbeelding van mamimoman
Lid vanaf: 13/09/2019
39 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Mochten de muren er al geweest zijn dan snap ik dat je hier en daar met zulke "rare" vormen gaat werken, maar nu ga je aanbouwen. Waarom zou je dan in godsnaam schuine muren aanbouwen? In die punten kan je niets zetten binnen en eerlijk gezegd vind ik het niet mooi ogen. 

De binnenkant wordt  blijkbaar moderner ingericht dan zou ik al zeker rechte lijnen hanteren + denk aan de buitenkant van je gebouw. Zo een hoeveachtige stijl vraagt toch ook om rechte lijnen?

Ik zou het ontwerp volledig omgooien en zoals Charel ook aangeeft gaat het heel wat minder kosten + EPB zal een stuk gunstiger worden.

De ruimtes binnen zien er op zich ok uit, maar die schuine muren ga je je snel beklagen.

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15836 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Qua bouw laat ik me niet uit.

Qua tuin kan ik je wel meer zeggen.

Je uitgangspunt : vooraan gesloten, achteraan open volg ik volledig . Maar de inplanting van oprit annex parking en de toegang tot de voordeur en via een poortje rechts naar de tuin is om te huilen. Laat dien achitect maar woningen ontwerpen , van tuin heeft hij de nogabollen kennis. Je wil uitzicht naar het landschap maar de enigste zichtlijn naar je landschap is geblokkeerd door een zwemvijver die  eensklaps stopt zonder enige binding met het achterliggende landschap. Zichtlijnen vanuit de driehoekkamers ... stoppen , nee botsen allemaal tegen een haag op de perceelgrens. ( zwarte lijn veronderstel ik ) open naar het landschap toe kun je dit NIET noemen. 

Je zwemvijver ligt gewoon verkeerd . Je zwemt savonds gezellig in je blootje met a madame en je schoonmoeder staat aan de voordeur te kijken . Wil je dit ?  Ligt veel te dicht tegen de woning en slorpt alle aandacht op, niet alleen vanuit de hal maar vanuit alle andere kamers. Je verliest daardoor het uitzicht naar het verre landschap. Ofwel leg je de vijver ergens geborgen, bv aan de living ofwel leg je hem verder achterin zodat de vijver eerst de aandacht vraagt en je blik achter verdwaalt in het landschap. Oja en als je dan achter de vijver een knalrode paraplu hangt of werkt met rode bloemen dan is die zichtlijn weer naar de bom.

Ik zie veel te veel contradictie met wat je wil.  Je kunt niet via de voordeur kijken naar het achterliggend landschap, de aandacht wordt volledig getrokken naar die zwemvijver die van geen kanten geborgenheid en intimiteit geeft. je kunt niet naar links of rechts kijken of naar voren of naar achter want ofwel bots je links op het verlengde van de muur en rechts krijg je nogal snel zicht op struwelen en hagen. 

Trek maar eens haaks op elk raam uit het midden een loodlijn en meet hoever je kunt kijken . Je bots ofwel op dat zwemvijver ofwel op een haag maar nergens heb ik een oneindig zicht op het achterliggend landschap.

Zoek een tuinarchitect zou ik zeggen big grin

en een binnehuisarchitect want als ik zo zie wordt door de inplanting van de meubels in de living alles gericht naar binnen toe, niet naar buiten ( en ja dat cirkelvormig tapijtje draagt niet bij tot veruiming. Buro een piepraamke waar je uitzicht krijgt op auto's ?  keuken eetruimte zelfde bed ziek als de living.

Hoe wil je in die ruimtes dan het zicht naar buiten krijgen, naar het landschap? Het loopt al mis met de inplanting van de ramen ... en begot het zijn dan nog schuiframen die met een dikke stijl in het midden blijven staan en de inplanting van de meubels .

Basisontwerp leunt van geen kanten aan naar je verzuchting om het landschap volledig te betrekken bij de woning.  Knap plan maar niet voor jouw doelstelling. 

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10350 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Waar is het zuiden ? Op de foto staat de zon links, maar die kan in de ochtend getrokken zijn.

Zo'n ruimte boven met 2 stoelen,.....

Ik zou dat toch bekijken voor meer praktische ruimte, wc uit de badkamer, extra douchekamer, grotere kinderkamer. 

De aanbouw vind ik totaal niets, misschien estetisch mooi, maar veel verloren ruimte. 

Persoonlijk zou ik ook terug volledig het plaatje herbekijken.

Maar ...kleuren en geuren... Het is jou woning

afbeelding van lowlow
Lid vanaf: 14/10/2013
11 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Beste tip die ik je kan geven. Luister eens rond bij vrienden en kennissen en neem een goeie architect onder de arm. Je verdient het dubbel en dik terug bij zo'n projecten (lees: 'goeie' architect dus)

Ik zou eerder voor één efficiente uitbouw gaan dan die 2 uitstulpingen. Tabula rasa Wink

afbeelding van DNV
Lid vanaf: 14/01/2018
105 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zonde van de locatie en het potentieel.. 
Ik zou eens nadenken over een andere architect en iemand met een goede smaak.. Dit plan en bijhorende sfeerbeelden overtuigen mij allesbehalve.  Er zijn tal van voorbeelden te vinden hoe het wel moet.. Dit lijkt wel getekend door een eerste jaars architectuur student..

- positie zwembad vlak voor een inkom? 
- indeling keuken  - eiland tegen een muur geduwd terwijl er een zee van ruimte is
- schuine muren?? Zet maar eens een deftige salon opstelling in die kamer links.. Lukt gewoon niet. 
- veel circulatie
- zo een mooie locatie (voor zover we dit kunnen zien op de luchtfoto) en dan moet je in de bureauruimte tegen een muur opkijken? 
- indeling badkamer/ kinderkamers/ gigantische nachthal.. Onbegrijpelijk voor mij. 
Een architect die totaal niet bezig is met binnenruimtes en maar wat troep in een kamer steekt. 

 

afbeelding van semo
Lid vanaf: 11/07/2011
1233 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Prachtige locatie, maar hier moet je veel meer uit kunnen halen.

afbeelding van Maaike Maai
Lid vanaf: 14/05/2013
1793 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Slechts één toilet en dan nog in de badkamer?
Je zit mijlenver van je TV.
Schouw een beetje overgedimensioneerd?
Loopschoenen aandoen om 's avonds nog een drankje uit de koelkast te nemen om voor de TV uit te drinken?
De renders zijn hopelijk niet van de architect?
De hal en binnenhal begrijp ik ook niet.

Sorry, echt niet mijn ding.

afbeelding van Tom DV
Lid vanaf: 29/08/2009
1570 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Mario_ schreef:

Waar is het zuiden ? Op de foto staat de zon links, maar die kan in de ochtend getrokken zijn.

Ik doe een gokje dat links het zuiden is. Op Google earth lijken alle foto's mij rond 14u00 genomen te zijn aan de schaduwen te zien. 

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9926 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Tja, het is in elk geval 'anders'.

Ik snap wel waarom de architect de vorm zo gemaakt heeft, zogezegd om het uitzicht zo breed mogelijk te houden. Dat had met een muur van glas evengoed gekund.
Maar scherpe hoeken in huis? problematisch naar meubelen toe.
Ik zie ook helemaal niets van bergruimte (kasten) om bvb borden en glazen in kwijt te kunnen. Om nog maar te zwijgen van alle andere brol die een mens verzamelt. In de keuken mankeert het zelfs ook.

Het huis bestaat op het eerste zicht voor de helft uit circulatieruimte die ten koste gaat aan woonruimte. En aan wooncomfort want er is veel afstand af te leggen voor simpele dagdagelijkse dingen. De kinderkamers kunnen bijna twee keer zo groot, maar in plaats wordt er gekozen voor verloren circulatieruimte met een panoramische ruit en twee zeteltjes. Die architect heeft duidelijk geen kinderen of vindt die van ondergeschikt belang.
Hun kamer is hun leefwereld, om te spelen, om te ontvangen, om te relaxen. Als er dan enkel een bed en bureau in past, dan is dat een beetje mager. Maar wel een grote master met ruime eigen dressing waar je dan enkel naartoe gaat om te slapen. (volwassenen relaxen of ontvangen hun bezoek meestal niet op hun slaapkamer). Geef die ruimte aan de kinderen, jullie hebben de hele benedenverdieping al.

EPB wordt ook een uitdaging. Een S-peil van pakweg 25 of minder zit er wellicht niet in (alhoewel, met het verhoudingsgewijs beperkte glasopp misschien toch, mits erg dik isoleren in de platte daken). Erg veel verliesopp ivglm binnenruimte.

Het is speciaal. Maar daarmee is ook alles gezegd.
De woning kan veel ruimer zelfs op kleinere afmetingen. En toch wel veel muur voor een 'open' woning met veel zicht op het landschap.

Nu ja, het moeten niet allemaal rechthoeken en L-vormen zijn...
En speciaal kan ook een doel op zich zijn.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15943 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

En nu de tweede indruk: Ik kan me grotendeels aansluiten bij de vorige commentaren.

Door de vorm van de woning heb je nu een buitenoppervlakte waarmee je normaal het dubbele aan binnenruimte zou kunnen hebben. Meet de totale lengte van alle buitenwanden maar eens op en maak met deze lengte bij wijze van test eens een rechthoek of nog beter een vierkant of nog beter een cirkel en je zal zien dat ik niet overdrijf. Dat wil dus zeggen dat uw m²prijs dubbel zo groot zal zijn dan normaal.

Maar het is nog niet gedaan, want vervolgens wordt die in verhouding te kleine binnenruimte dan nog eens zodanig slecht georganiseerd dat hiervan nog eens 1/3 wegvalt als zijnde onnuttige ruimte.

Tel uit je verlies bij het bouwen nu en voor de rest van je leven aan onderhoud en verwarming.

Ik denk inderdaad ook dat het een jonge onervaren architect betreft die hier een experiment wel uitwerken. Niet met mij zou ik zeggen.

afbeelding van leiepisser
Lid vanaf: 20/02/2016
429 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ruimtes met zo weinig mogelijk rechte hoeken? Als concept kan het werken (zie bijvoorbeeld hier: https://www.archdaily.com/923815/diamond-tree-3ndy-studio ), maar dan moet het wel beter uitgewerkt en doorgetrokken worden tot in de bestaande constructie. Hier is dat helaas verre van geslaagd, om het geen mislukking te noemen.

Mijn papa is wel polies hèèèè!