Voorontwerp: Moderne OB

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Hobbles
Lid vanaf: 29/12/2017
3 berichten

We hebben vlak voor de kerstvakantie het eerste ontwerp voor ons huis ontvangen.
Het gaat om een moderne en strakke woning, waarbij we vooral willen voorkomen dat we een "doos" bouwen.
De gevel wordt gebroken door op de benedenverdieping met een verticale plaatsing van de stenen te werken.
Daarnaast zijn er ook donker glas en aluminium panelen voorzien aan de voorgevel.
De bouwgrond is gesitueerd in een doodlopende straat en met een tuin van 11 are, 70 m diepte is ZW gericht.
Door de oriëntering is het opletten voor oververhitting, waardoor we momenteel denken om een terrasoverkapping te voorzien met een lamellendak, zodat we in de winter licht kunnen binnen halen en zon buiten houden in de zomer. Oorspronkelijk heeft de architect een vaste terrasoverkapping getekend, maar wij denken dat die ons erg limiteert in de mogelijkheden.
We hebben de architect gevraagd om rekening te houden met een plaats om een afsluitbare bureau of speelkamer te maken voor kinderen, zodat de living niet altijd vol rommel hoeft te staan.
Deze ruimte kan later eventueel omgebouwd worden naar een slaapkamer wanneer we wat ouder worden.
Daarnaast wilden we ook een douchekamer op de gelijkvloers om dezelfde redenen en voor kinderen.
Wanneer de bureau op de benedenverdieping gebruikt wordt als speelkamer, kan deze naar de bovenverdieping verplaatst worden, met zicht op de tuin.
In de kelder willen we een gedeelte gebruiken als fitnessruimte.

Wat denken jullie van deze plannen?
Alle opmerkingen en suggesties zijn welkom.
Alvast bedankt,

PS: Ik heb zelf aanpassingen gedaan aan de oorspronkelijke plannen in Sketchup, de plannen van de architect zijn uiteraard wat professioneler dan deze variant. Smile

Reacties

afbeelding van Tommie1
Lid vanaf: 15/04/2011
4333 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Heb je al eens geteld hoeveel deuren je hebt beneden? 

 

afbeelding van Hobbles
Lid vanaf: 29/12/2017
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

 @ Tommie 1,
5 binnendeuren en 2 buitendeuren. 
Bij het bureau/speelkamer komt een schuifdeur, dus dan zou je op 6 binnendeuren komen.
Dat aantal lijkt me niet abnormaal of wel?

afbeelding van Tommie1
Lid vanaf: 15/04/2011
4333 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Er zitten er gewoon te veel in die berging. 
Je verliest een pak ruimte en wat wil je in die berging? 
Je grondplan is ook zeer complex met veel hoeken en kanten. 

afbeelding van MarcMarc
Lid vanaf: 20/10/2012
682 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De entreehal vind ik rommelig en te krap.
De toegang tot de kelder is ook te krap waardoor grote objecten dan nauwelijks zonder moeilijke draai beneden te krijgen zijn (wanneer ik de looprichting goed geïnterpreteerd heb)

Ik zou de toilet beneden een kwartslag draaien en de toegang naar de kelder vanuit de entreehal maken zodat je een wat ruimere rechthoekige entreehal krijgt. 

De ruimte waar de badkamer beneden zit zal je dan moeten herschikken maar daar zit ruimte zat.

CENSUUR is ***

afbeelding van hannelore2
Lid vanaf: 18/08/2013
176 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik vind dat de ruimtes beter benut zouden kunnen worden. De ruimte die voor je eethoek en zithoek voorzien wordt, is (gezien de grote tafel en de relatief ruime zithoek) te benepen. Ik denk dat dit ongeveer 40 m² is en daarin zit dan ook de doorgang achter de zetel. Aan de andere kant heb je een overschot aan ruimte tussen eethoek en keuken. Op zich is hier niets mis mee, maar het klopt gewoon niet helemaal. 

Persoonlijk vind ik het ook uitnodigender als de voordeur ook in de voorgevel zit, maar het heeft wel een voordeel zo: je komt binnen en krijgt nog niets te zien van interieur/tuinzicht (aangezien jullie waarschijnlijk graag wat privacy hebben, is dat een goed idee). Eens de hoek om krijg je ineens een mooi zicht naar achteren (zichtlijn).

De hal daarentegen is inderdaad wat benepen. Als je met een buggy binnen wilt, zal iedereen zich ergeren aan de ruimte die die inneemt... en je kan er ook zonder te veel te moeten draaien en keren nog niet meteen mee naar een andere ruimte om die uit de weg te zetten. Maar misschien zullen jullie altijd de zijingang gebruiken...

Er is in de inkomhal ook een absoluut minimum aan vestiaire voorzien, eigenlijk te weinig voor meer dan twee personen of voor bezoek. Misschien moet je toch eens overwegen om die schacht op te schuiven en de ingebouwde kast in het bureau op te offeren. Ik neem aan dat jullie ook af en toe je schoenen zullen uitdoen. Het is erg prettig als dit op een stoel/traptrede kan gebeuren en er hiervoor toch een beetje ruimte voor voorzien is. 

Je hebt voor privacy aan de voorzijde gezorgd: behalve het verdonkerde raam van de inkom is er nergens een raam te bespeuren. Ook in de linkergevel is hier zuinig mee omgesprongen. Nochtans is de oostzon ook iets dat voor mooi lichtspel kan zorgen in de woning. Ik heb altijd de indruk dat mensen absoluut een zuidgerichte tuin willen en en veel overkragingen voorzien om de zon buiten te houden en verder vooral veel muren om de oostzon (en vaak ook westzon) buiten te houden. Dit is jammer. Uiteindelijk is de woning donkerder dan bij iemand die kiest voor een minder "ideale" oriëntatie maar hier handig mee om weet te springen. Nja, jullie zullen vermoedelijk 's avonds wel de westenzon binnen zien schijnen, wat ook prettig is natuurlijk (als er geen obstakels/omheining/beplanting/bijgebouw/gebouw of tuin buren... zijn die dit verhinderen natuurlijk). 

Geen deur naar de kelder, dan neem ik aan dat de kelder/fitnesruimte in het beschermde volume gerekend wordt. Je kiest hierbij waarschijnlijk voor een iets koudere, onverwarmde wasplaats, tenzij je de kelder steeds volledig mee wilt verwarmen.

De draairichting van de deur van hal naar wasplaats is best anders. Ook de draairichting van de deur naar de living is volgens mij beter andersom. Stel je voor dat je die deuren eens zou laten openstaan bv... Ook de draairichting van de deur van keuken naar wasplaats zou ik overwegen om om te draaien (en misschien ook wat opschuiven zodat beide deuren daar niet "in conflict" kunnen komen). Enfin, als je denkt alle 5 minuten naar buiten te moeten om bv. naar de vuilbakken daar te gaan, tja... maar anders is het wel véél prettiger om bij het binnengaan van de wasplaats een zicht te hebben op het volledige plaatje en niet alleen dat hoekje in de zijgevel. 

De doorgang van 92cm langs het keukeneiland is vrij krap en neemt het ruimtelijke gevoel weer wat weg. 

Veel mensen zijn van mening dat je niet voor "later" of "ooit" moet bouwen, maar mocht je toch van je bureau op termijn een slaapkamer willen maken, dan zal je niet veel plaats hebben voor kastruimte. 

De dressing op je kamer is ook weer aan de kleine kant, zeker als je overal diepe kasten gaat voorzien. Zelf ben ik niet meteen geneigd om onnodige muren te plaatsen. Er zijn supertoffe dressings waarvoor je helemaal geen afscheiding hoeft te voorzien. Google eens "inloopkast glas" en je vindt mooie voorbeelden. Maar ik zou de dressingruimte dus wel groter voorzien (en de deur naar de slaapkamer mee opschuiven of gewoon de buitenmuur wat verschuiven). 

Je moet ook eens afwegen of je die lees/bureauhoek echt noodzakelijk vindt. Je verliest hiermee een prachtige ruimte om van je slaapkamer een luxe kamer (met waarom geen leestafel) te maken met eventueel zelfs aansluitend een tweede badkamer. Dan kan je die douche beneden ook opofferen (maar wel nog de mogelijkheid voorzien voor mocht er toch ook eens slaapkamer komen op het gelijkvloers) en komt er ruimte vrij voor andere, plaatselijk nuttigere/praktischere dingen, denk ik. Enfin, iedereen moet dit voor zichzelf uitmaken natuurlijk. Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander en omgekeerd. 

Nog een opmerking: vanop het bezoekerstoilet zal je ongetwijfeld de wasmachine/droogkast horen draaien. 

Voorzie ook zoveel mogelijk kastruimte aan de keuken zelf. Het zou jammer zijn om voor je provisie telkens de naastliggende ruimte in te moeten. Anderzijds geeft minder kastruimte in de keuken wel iets meer "rust" in het interieur (tenzij je het professioneel aanpakt, dan kan het nog wel meevallen) en zal je misschien blij zijn met je vuile regenvoeten niet tot in de keuken te moeten (nja, een schoen is na het inladen ook snel uitgedaan hé). 

Stof om over na te denken dus... Succes ermee! En euhm, jammer dat er geen gevelzichten zijn... 

afbeelding van Hobbles
Lid vanaf: 29/12/2017
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de (uitgebreide) reacties. Veel van de aangehaalde punten hadden we zelf inderdaad al opgemerkt, maar er zitten ook zaken bij waar we nog niet aan hadden gedacht. Veel stof om over na te denken en te bespreken met onze architect.

Uiteindelijk heeft hij in met dit eerste voorontwerp wel een plan getekend waar alles in verwerkt zit zoals we dat gevraagd hadden. Op het eerste zicht waren we ook heel tevreden met dit plan, maar er zullen nog grondige aanpassingen moeten gebeuren. We hebben wel al gemerkt dat een kleine wijziging grote gevolgen kan hebben op andere plaatsen in de woning.

PS: die gevelaanzichten en 3D tekeningen hebben we wel al, maar aangezien we een aantal zaken hebben gewijzigd hebben die nog niet zoveel waarde.

afbeelding van hannelore2
Lid vanaf: 18/08/2013
176 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik wou toch nog wat zeggen (bis Smile ). Ik heb aangehaald dat je een leestafel in de slaapkamer zou kunnen zetten, maar dit is natuurlijk absoluut geen vervanging voor een bureau: bureau betekent ook ergonomie en bij vele uurtjes werk zal je hier echt nood aan hebben. Als je die dus regelmatig zal gebruiken is het aan het raam boven wel een super schone plaats. Zelf ben ik wel altijd te veel afgeleid als ik te veel naar buiten of naar het gebeuren in de woning kan kijken, maar dat is dus ook weer iets persoonlijks. Naar een muur kijken is ook iets minder, dus heb ik ervoor gekozen om naar een boekenkast te kijken. 

En verder, rho, eigenlijk vind ik wel dat je een mooie leefruimte hebt waar je een heel stemmige zithoek kan maken (ga maar eens wat ideeën opdoen bij Cockaert bv, ze hebben nu net een vernieuwde toonzaal en check misschien de benodigde ruimte voor die zithoeken eens). Nja, dat neemt niet weg dat de doorgang met die zetelkeuze plaatselijk wat aan de smalle kant is. 

Ik heb ook gemerkt dat je overkragingen voorziet om op het gelijkvloers de intense zon buiten te houden, maar vergeet ook niets gepasts te voorzien voor de slaapkamers... Wakker worden van het felle licht of niet kunnen slapen van de warmte is iets dat vaak in nieuwbouwwoningen gemeld wordt. 

afbeelding van julien
Lid vanaf: 12/03/2006
5981 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Heb je al kinderen?
Want meestal willen die niet in een aparte ruimte zitten zolang ze massaal rommel maken.

Een douche beneden vind ik altijd een eigenaardig idee.
Ik heb dat al te vaak zien dienst doen als extra berging om nog te geloven dat dat zal dienen waarvoor het gebouwd is.

Ook je (zeer grote) woning 'voorbereiden' op je oude dag blijf ik een eigenaardig idee vinden.
Je zit daar dan met een grote ongebruikte bovenverdieping en een knoert van een onbruikbare kelder. 
Als 't zover is zal je wel verhuizen zeker?

Een AutoCAD probleem? www.cadsite.be

afbeelding van Hobbles
Lid vanaf: 29/12/2017
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Even wat inhoudelijke reacties op de opmerkingen. 100 personen is 100 ideeën, en dat is goed om ons aan het denken te zetten Smile
Op de bovenverdieping bij de slaapkamers zullen er sowieso rolluiken voorzien worden om het licht buiten te kunnen houden.

De bureau wordt redelijk veel gebruikt waar we nu wonen, jammer genoeg heb ik daar nu geen uitzicht, maar zou het wel interessant vinden om dat wel te hebben.
We hebben nog geen kinderen, maar als die er wel komen is die speelruimte voorzien zodat ze daar hun rommel kunnen maken of zaken laten staan.
De schuifdeur is net voorzien zodat we ze wel nog in de gaten kunnen houden, maar op andere momenten de boel een beetje kunnen verstoppen Smile
De bedoeling is dus dat het met momenten bij de leefruimte getrokken kan worden, maar op andere momenten ook afgesloten kan worden.
Of die schuifdeur daar ideaal voor is, daar ben ik nog niet uit, maar het is wel beter dan een gewone deur.

I.v.m de douche beneden, het is maar hoe je het bekijkt.
In een gezin van bv. 4, met maar 1 badkamer is het altijd chaos als je ergens heen moet (zeker met dochters ;-)).
Dan is het wel heel handig om een 2e badkamer te hebben, ook al is die dan een stuk kleiner.
De mogelijkheid/aansluitingen moeten er sowieso zijn, of het ook daadwerkelijk zo ingevuld wordt vanaf dag 1, dat is een andere vraag.

Voorbereiden op de oude dag is er misschien wat over, maar we kijken inderdaad wel verder zodat de mogelijkheid er is om er te kunnen blijven wonen.
Niet alleen als we ouder zijn, maar ook als er bijvoorbeeld wat gebeurt waardoor je minder mobiel wordt.
In zo'n gevallen zal ik erg blij zijn dat ik mijn woning niet per se hoef te verkopen.

Ik heb momenteel het gevoel dat het huis erg groot is opgevat, maar toch nog krap/onpraktisch aanvoelt door de indeling van bepaalde ruimtes.
Binnenkort hebben we ons volgende gesprek met de architect, dus ik ben erg benieuwd hoe hij het gaat aanpakken.

PS: Bouwvoorschriften hebben enkel beperkingen op afmetingen, voor de rest is bijna alles vrij te kiezen: max. 11 x 15 m benedenverdieping en max. 11 x 12 m bovenverdieping.

afbeelding van hannelore2
Lid vanaf: 18/08/2013
176 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Weet ook het volgende
 https://www.bouwinfo.be/forum/inrichting/binnenschrijnwerk/geluidsprobleem-aan-de-traphal. J
e zal het bureau niet af kunnen sluiten van bv kinderfeuilletongeluiden.
Omgekeerd zullen ze beneden (en in de slaapkamers ongetwijfeld ook) mee kunnen genieten van de videootjes die jij even bekijkt.
Maar als dit geen probleem is, dan is het opentrekken van de ruimte natuurlijk super tof... ff gewoon de trap af en je kan je een koffietje prepareren of wat koekjes weggrabbelen of je bent zo de tuin in om de kinderen er eens van langs te geven :-p.
En als de kinderen later misschien ook van dat bureau gebruik zouden maken, dan heb je al gemakkelijker controle hierop.
Je hebt daar trouwens wel een behoorlijk zicht op de tuin (iets wat je niet meer zo zal hebben als je zou overwegen om het gelijkvloers dieper te maken... dit zal ongetwijfeld ook nadelige consequenties hebben op het exterieur en op de omvang van de tuin). 

Nog eens over de grootte van de zithoek. In sommige woningen wordt dat echt heel ruim genomen, bijna overgedimensioneerd (6,5m x 5m is dan de "regel").
Bij een goede inrichting geeft het een heel aangenaam ruimtelijk gevoel als je er rondloopt, zonder koud aan te voelen, maar als je eenmaal met de familie in de zithoek gaat zitten en een hartelijk gesprek wilt voeren, zal je misschien het "gezelligere" van een "normalere" ruimte missen.
Bij jullie heeft die smallere doorgang langs de zetel ook een voordeel: de eenzit/stoel maakt verplicht deel uit van de zithoek (een voetbankje is dan wel geen optie meer).
Wat je in erg ruime zithoeken vaak merkt, is dat de eenzit (vaak designstoel) wat afwezig ergens 'verderop' staat en die afstand in eerste plaats bedoeld is om volwaardig te kunnen pronken met hun designstoel dan om daadwerkelijk als een "gezellige" zitplaats te gaan gebruiken.
Het is dus misschien fout om je door het aantal vierkante meters te laten verblinden en het hangt er ook allemaal vanaf waar je met je interieurbeleving naartoe wilt. 

Ik weet niet wat jullie budget is (ben er misschien al te veel vanuit gegaan dat dit "geen probleem" is), maar je zou de toegang tot de kelder (fitnessruimte) ook echt aantrekkelijker kunnen maken door die op riante wijze bij de inkomhal te betrekken.
Het wordt tenslotte toch een soort van "leefruimte", niet?
Waarom die dan slechts vanuit de berging bereikbaar maken?
Het geeft misschien een onaangenaam gevoel om rechtstreeks vanuit de inkomhal de dieperik in te kunnen, maar als je dit goed aanpakt (voldoende ruime inkomhal/trap of het in een "zijsprong" van de hal mee verwerken), dan kan dit wel heel uitnodigend overkomen en zal je emmers water moeten zetten om het kwijl van de nieuwsgierige bezoekers op te vangen.
Het mag echter de aandacht van de eigenlijke leefruimte niet te veel afleiden.
Nja, dit is iets dat je bij nog grotere villa's gemakkelijk zou kunnen inbouwen en vaak hebben die de trap naar boven ook in de inkomhal zodat dat een mooi "tegengewicht/evenwicht" kan bieden met de trap naar de kelder.
Het is niet het voorbeeld dat ik in gedachtenhad, maar hier doet men het toch ook niet slecht ...
Neem me niet kwalijk, ik was effen aan het dromen :-D.

Elke 5 cm extra plafondhoogte kan de ruimte ook aanzienlijk veranderen.
En jullie zullen de ramen op het gelijkvloers (en wie weet zelfs de deuren) waarschijnlijk tot tegen het plafond laten komen wat ook heel erg meespeelt voor de ruimtebeleving. 

afbeelding van MilM
Lid vanaf: 25/06/2014
14 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

1) Ik zou toch nog eens nadenken over de benedenruimte. Je zit met redelijk verloren ruimte. Hou er ook rekening mee dat een nieuwe woning redelijk kaal aanvoelt. Het wordt pas gezellig nadat je hier en daar wat meubels / accessoires kunt bijzetten, maar in jullie geval is daar weinig mogelijkheid toe. Links zit je met een raam, achter uw zetel met de doorgang en rechts met die schuifdeur. Enkel de TV wand schiet over. Tussen de tafel en keuken heb je wel ruimte, maar wat ga je daarmee doen?

Bouwen kost zeer veel geld per vierkante meter, dus denk zeker eens goed na over een gezellige inkleding ook. 12 op 11 is ruim en laat toe om net een hoekje meer te creëren dan je nu hebt.  

2) Ook bij het bovenverdiep heb ik mijn bedenkingen. Gaan jullie effectief die open ruimte als bureau gaan gebruiken? Met de rug naar die open ruimte zitten is niet zo leuk en als je met de rug naar het raam zit moet je ruimte laten om te kunnen passeren en schiet er nog weinig over. Jullie bovenverdiep is ruim genoeg voor 2 badkamers, iets dat jullie niet overwegen? De kinderbadkamer kan een kleinere badkamer zijn zonder bad (enkel douche). Ook is het altijd leuk als je een master suite kunt maken waarbij je eerst de dressing hebt en dan pas de master slaapkamer kunt binnengaan. Dit kan zeer veel schelen qua geluid (slaapcomfort).