• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Sleutel op de deur of zelf architect & aannemers selecteren

Lid geworden
8 sep 2008
Berichten
31
Waarderingsscore
0
Punten
0
We plannen om een HOB te bouwen van 7 x 15 m op het gelijkvloers en 7 x 13 m op de verdieping, zolder gaan we in eerste instantie niet afwerken.
Welke is volgens jullie de meest voordelige manier om te bouwen, sleutel op de deur of alles door een eigen architect laten coördineren, inclusief aannemer selectie en begeleiding?
 
Lid geworden
17 mrt 2014
Berichten
18
Waarderingsscore
0
Punten
0
Het belangrijkste is dat je kiest waar je je zelf goed bij voelt.

Ik ken enkele mensen die eerder minder positieve ervaringen hebben gehad met de 'sleutel op de deur' - formule. De meest voorkomende tegenargumenten zijn dat je vaak beperkter zit in keuzes. Dit zowel op vlak van het architectuurplan als op vlak van materiaal - en techniekkeuze.

Ook hier dien je je opnieuw de vraag te stellen of je dit allemaal uit handen wil geven of niet.

Voor mij persoonlijk zou dit niet werken. Ik heb in mijn nieuwbouw destijds met een architect samengewerkt die mij alle vrijheid gaf. Dit gaf als nadeel wel dat ik zelf enorm veel tijd heb geïnvesteerd in het uitpluizen van zo ongelooflijk veel zaken. Ben je hier goed in en weet je je weg te vinden, dan kan dit zeker een optie zijn. Heb je echter eerder iets van: 'Ik zou niet weten waar te beginnen', dan ben je best om met een architect samen te werken die tijd maakt om jou alles uit te leggen.

Houd in alle geval rekening met het volgende: Als je zelf offertes aanvraagt bij verschillende firma's/aannemers, dan heb je in mijn ogen één groot voordeel. Je kan ze eenvoudig tegen elkaar uitspelen en er echt wel veel aanschrijven. Een architect zal zich in vele gevallen (terecht) beperken tot 3 à 5 verschillende firma's/aannemers waardoor je nooit op voorhand weet of je de keuze maakt die het meeste bij jouw 'gedacht' aansluit. Of dit nu over de goedkoopste, dan wel de beste, of vlotste gaat...

 

Kortom: Doe waar je je zelf het beste bij voelt.
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.650
Waarderingsscore
1.752
Punten
113
Uiteraard lees je op internet vooral de slechte ervaringen, maar die vind je met SOD legio, onder andere op dit forum. Hou er rekening mee dat, als je alles bij één firma steekt - onder andere de architect - niemand het voor jou zal opnemen als er discussie is. Je trekt sowieso aan het kortste eind. Veel van die firma's hebben een eigen juridische dienst, juist om "klagende" bouwheren af te dreigen.

Wijzigingen aan de plannen of afwijkingen van standaardmaterialen zijn in regel belachelijk duur. Je betaalt bovendien ook wel bij voor de coördinatie. Als SOD toch goedkoper uitkomt dan is het omdat hun stielmannen een deel van de winst moeten laten vallen (= aan de SOD geven) - die stielmannen zijn dan ook zelden geneigd hun beste krachten te sturen of de beste afwerking na te streven.

De reden dat SOD snel en relatief goedkoop kan werken is doordat er met hun standaardplannen en -materialen niet veel nadenkwerk is. Als je dus tevreden bent met een standaardwoning met een "redelijke" afwerking die er snel staat, ga dan voor SOD.

Aannemers apart nemen heeft als voordeel dat je over elk kostenaspect controle hebt. De architect die je zelf inschakelt zal ook eerlijk zijn als er discussie of problemen opduiken en desnoods de stielman op zijn plichten wijzen. Nadeel is dat je langer bezig bent met offertes verzamelen, en dat je wel eens keuzestress kan krijgen van alles wat je moet kiezen. Voordeel is wel dat een goeie aannemer je hierin kan begeleiden, en die luistert vaak beter naar je wensen dan de SOD-verkoper. Je hebt ook meer invloed op het afwerkingsniveau (kies je een "premium"-aannemer of ga je voor de goedkoopste "goed genoeg"-oplossing) en je kan meer zelf doen.

Wat coördinatie betreft: hier kan je ook weer kiezen of jij zelf de planning opvolgt of of de architect alles voor zijn rekening neemt. Dat heeft natuurlijk ook weer wat invloed op de prijs.
 
Lid geworden
8 sep 2008
Berichten
31
Waarderingsscore
0
Punten
0
Update:

We hebben ondertussen gekozen om ons vertrouwen aan de bouwfirma Stessens te schenken.

We gaan een groot deel door hen laten doen en enkel posten in eigen beheer uitvoeren.

 
 

Kwakkel

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 okt 2011
Berichten
1.323
Waarderingsscore
379
Punten
83
Proficiat Gunninglike!

Het is precies een proces van lange adem geweest om tot deze keuze te komen? Kan je even toelichten waarom of hoe je deze keuze hebt gemaakt?
 

Patrico

Zeer gewaardeerd lid
Forumleiding
Lid geworden
7 okt 2019
Berichten
2.036
Waarderingsscore
779
Punten
113
Gunninglike zei:
Update:

We hebben ondertussen gekozen om ons vertrouwen aan de bouwfirma Stessens te schenken.

We gaan een groot deel door hen laten doen en enkel posten in eigen beheer uitvoeren.

 

 

Hele tijd over gedaan om te kiezen :)

Mijn toekomstige gebuur heeft net gebouwd met Stessens.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan