Regenwaterput installatie

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van ToToA
Lid vanaf: 18/03/2016
173 berichten

Beste,

 

Wij gaan kortelings onze regenwaterput en infiltratieput plaatsen.

Nu hebben we de installatie eens geschetst, maar hebben nog enkele vragen. Wie kan ons hierbij helpen of heeft reeds ervaring?

We sluiten onze dakafvoeren aan op de regenwaterput. Hierin plaatsen we een wisselsprongfilter (WSP100 - iemand ervaring mee, naar proper houden en verlies van regenwater?) die met een vertraagde afvoer in de put loopt. Dit met een bocht die we met de buizen vormen, dient ook ineens als sifon. het water en vuil dat door de filter loopt zal in de infiltratieput lopen (betonnenput met gaten - geotextiel en grind errond - iemand ervaring mee dat dit niet dicht slibt?).

We zullen een gewapend betonplaatje op de putten stortten zodat we er ook over kunnen rijden, en dat deze niet naar boven komen. (Grondwater kan vrij hoog staan - gemiddeld -1m onder MV). Nu vroegen wij ons nog af; dient er nog een overloop voorzien te worden in de regenwaterput? Je ziet dit wel eens, net onder de dekplaat, dit ook met sifon. Mij lijkt het overbodig, als de put vol water staat zal dit terug door de filter naar boven komen en afvoeren in de goede richting?

En wat is jullie ervaring met de infiltratieput die regelmatig in het grondwater kan staan?

 

Alvast bedankt voor jullie feedback en eventuele bedenkingen!

 

Reacties

afbeelding van Hoegie
Lid vanaf: 07/09/2013
4 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ToToA,

Mij lijkt het logischer wanneer het vuil uit je filter naar de riolering loopt. Anders ga je in je bezinkput al het vuil verzamelen (voor zover er vuil met je regenwater meekomt).

Ik zou van de regenwaterput wel een overloop voorzien naar je bezinkput (sifonaansluiting in de put). Het lijkt me niet correcte om via je gecreëerde rustige toevoer het water te laten overlopen naar je bezinkput (dan nogeens via de filter).

Een bezinkput met zo'n hoge grondwaterstand heeft mijn inziens weinig nut. Deze zal zo goed als gevuld zijn met grondwater...

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
14718 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bescherm je dakgoten en regenpijpen best ook met 'spinnekoppen' en gaas tegen vuil.

Voorfilters mag je nooit gebruiken als terugkoppeling. Je moet op je regenput een overloop plaatsen die afvoert naar het infiltratiebekken.

Gebruik regenputten en infitratiemedium die goedgekeurd zijn voor externe belasting van wagenverkeer. Is veel veiliger dan dat gebricoleer en gegok met betonplaatje storten door nonkel Isidoor.

Infiltratie:

De norm is dat per 100m² gesloten constructieoppervlak er 4 m² infiltratieoppervlak moet voorzien worden.

Constructieoppervlak is de totaal som van alle constructies op het perceel , gaande van de woning, garage, tuinhuis, hondehok, vijver of zwembad, serre, veranda, gesloten prieel tot alle verhardingen.

Infiltratieoppervlak wordt enkel berekend voor de verticale vlakken van het infiltratiemedium. De bodem mag nooit meegeteld worden als nuttig infiltratieoppervlak, deze bodem kan inderdaad dicht slibben. Bij permanente hoge grondwaterstand moet deze in mindering gebracht worden van het infiltraiteoppervlak.

Een voorbeeld: mijn infiltratiekrat is 120 cm lang op 80cm hoog en 20 cm breed. Nuttig oppervlak is 120+20+120+20= 280 . deze totale lengte vermenigvuldigen we met de hoogte van 80 cm = 2,24 vierkante meter infiltratieoppervlak. Onze krat komt wel 30 cm in het grondwater te staan dan krijgen we als uitkomst echter maar 280x50(80-30) = 1.4 m²

Bij hoge grondwaterstand ( vanaf -80cm) is het inderdaad aan te raden om niet te werken met bezinkputten ( verticaal de diepte in) maar met kratten die meer werken in de lengte en of breedte van de infiltratie.