Prijzen m² industriebouw

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van The Chosen One
Lid vanaf: 07/04/2011
918 berichten

Collega bouwers,

Ik weet niet of dit in het juiste subforum staat, maar ik had graag jullie raad gehad.
Sinds een paar maand denk ik eraan om uit te breiden voor mijn bijberoep, dit vlak naast mijn deur, op een stuk gesloten bebouwing 7,5 x 20 m.
Ik denk aan beneden een werkplaats en boven bureau/showroom, met eventueel een mogelijkheid tot het maken van een appartement.
Stel je voor dat het bijberoep toch niets wordt, dan wil ik het kunnen verhuren.
De oppervlakt zal beneden 150 m² bedragen en daarboven nog eens hetzelfde.

Ik vraag me af wat de gangbare prijzen per m² zijn tegenwoordig als het gaat over indrustriebouw?
Niet afgewerkt (zonder electriciteit/sanitair).
Enkel staal en beton.
Bedankt

Reacties

afbeelding van Industriebouwen
Lid vanaf: 23/03/2018
18 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Beste,

het is moeilijk om een prijs te bepalen met uw sumiere omschrijving. Zelfs een richtprijs kan al veel afwijken van wat u uiteindelijk in gedachten hebt.
Voor een standaard industriehal die wind- en waterdicht is. Met een poort, wat vluchtdeuren, betonvloer en een simpele lichtstraat mag u tellen op 250 euro/m².
Wil u wat extra poorten, zwaardere constructie voor een rolbrug, brandluiken, etc ... Dan zit u al snel aan 300 euro/m².
Spreken we over kantoren/woningen, dan wordt de prijs natuurlijk grotendeels bepaald door de inrichting en is het nog moeilijker om een richtprijs te geven. Een kantoor gebouw met verdieping, voldoende glas, afwerking met Gyproc, eenvoudige vloer en basis elektrische voorzieningen kan u beginnen tellen aan 500 euro/m².
In uw geval wordt het dus een mix tussen de twee, we zouden voorzichtig durven stellen dat u rekening mag houden met 400 euro/m². 
Hiermee kan u echter geen financieel plan opstellen om naar de bank te gaan in de hoop dat u een lening kan vastkrijgen. Dan gaat u toch eerst met een architect moeten samenzitten om een eenvoudig ontwerp op papier te kunnen zetten waarmee u bij industriebouwers terecht kan zodat zij u verder kunnen helpen met een eenvoudige calculatie.
Succes alvast met uw project.

afbeelding van The Chosen One
Lid vanaf: 07/04/2011
918 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wel, naast mijn deur heb ik dus een stuk bouwgrond (gesloten) van 7,5 m breedte en ik kan tot 20 m diepte bouwen, tot aan mijn terras.

Ik heb GEEN bouwvoorschriften of andere verkavelingsbullsh waar ik zou rekening mee moeten houden. Daarom leek het mij toch wel het overwegen waard om NU iets te bouwen waar ik mijn werkplaats kan in maken en boven mijn bureau/showroom maken. Dit eerste verdiep (en misschien nog klein 2e verdiepje) zou ik later willen inrichten als appartement, misschien voor mijn zonen, of misschien om te verhuren.

Dus wat ik eigenlijk wil is 1 grote ruimte beneden en 1 grote ruimte boven. Optioneel, daar nog een dakje op. Van afwerking wil ik enkel dat het volgens de normen geïsoleerd is en dat ik electriciteit heb. Ohja en misschien  een toiletje. Maar afwerking is er voor de rest NIET nodig, dus geen keuken, vloerverwarming, ...armatuurkes, ...  Ik dacht zelf dat staal en beton hiervoor perfect gingen zijn, dus contacteerde ik 2 architecten om mij een "raming" te geven wat zoiets zou kosten.

Beide geven ze mij een bedrag op van 250K. Wat ik ongelofelijk veel vond voor een "OPEN" huis zonder afwerking.
Je moet rekenen dat ik de grond al heb? Hoe kan zoiets dan zoveel geld kosten, voor een onafgewerkthuis?

Ik heb dan eens een aannemer gecontacteerd die niet anders dan industriebouw zet en die kwam tot dezelfde berekening, 250K? Ligt het juist aan mij of is dat niet VEEL? 
Die "ramingen" heb ik nu onlangs gekregen, dus na dat ik deze topic heb geopend, eens een zelfgemaakt photoshopje van hoe ik mijn "droomloods" zag, maar financieel zal het dan waarschijnlijk niet haalbaar zijn.

In bijlage 

afbeelding van boran
Lid vanaf: 06/08/2007
1070 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je moet ook rekenen dat industriebouw vaak over veeeeeel grotere oppervlaktes gaat. Bijgevolg ga je voor zo een relatief kleine oppervlakte aan een veel hogere prijs per m² komen.

Ik denk dat 250K wel rond de verwachtingen kan liggen, ja.

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
9145 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hoe bedoel je "geen" bouwvoorschriften ... die zijn er altijd en een eerste heb je reeds opgenoemd 7,5 x 20 m, zou me verbazen moest je die diepte mogen aanhouden op het verdiep 250k.
Je spreekt over ongeveer 400 m².
En mag je de activiteiten die je doet daar uitvoeren?

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9271 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Met 250k voor 400m2 kom je op iets van 650/m2 uit. Dat is eigenlijk minder dan wind- en waterdichte ruwbouw voor een woning (en je wil toch vrij veel glas en een grote poort zie ik in jouw schets). Dan vind ik dat beoorlijk scherp geprijsd. Betonplaat zal ook wel standaard wat dikker uitgevoerd worden dan voor een woning (zwaardere lasten) en is die voor die prijs ook gepolierd?

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van Industriebouwen
Lid vanaf: 23/03/2018
18 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Die raming lijkt wat aan de hoge kant, maar met 400€/m² moet u toch ook al geen rekening meer houden als de renders inderdaad een weergave zijn van het toekomstige gebouw.
​Grote glaspartijen, schuin dak, geen vrijstaand gebouw (plaatsing met zwaar materieel op een zakdoek groot is geen senicure), een kleine (tweede) verdieping onder het dak op de laatste render(?),...

De enigste optie is om uw architect het ontwerp wat deftig op papier te zetten tot aan de bouwaanvraag en met die plannen prijs opvragen bij verschillende bouwers. Als ze vragen naar de bouwaanvraag kan u best melden dat deze in orde is. Zo krijgt u een veel realistischere prijs dan een raming.

Verder is het maar een render, maar met die stijl van afwerking zijn er bouwtechnisch ook al wat problemen (dikte vloeropbouw, afwerking tegen de buren, koude bruggen.

Zoals Boran al aanhaalde, industriebouw is een voordelige manier van bouwen, maar enkel indien er op een gemakkelijke manier veel m² geplaatst kan worden. Bij een woning rekenen de basiskosten veel sterker door wat de prijs omhoog trekt.

Als laatste: zoek een architect die ervaring heeft met industriële woningbouw. Dit vraagt om technisch veel kennis van de structurele werken. Bij industriehallen en kantoren is het eenvoudiger om kolommen te verplaatsen of kan er op relatief eenvoudige manier naar oplossingen gezocht worden. Woningen zijn veel compater, de vrije hoogtes zijn kleiner, alles moet veel nauwer op elkaar aansluiten, koude bruggen zijn veel storender,... Een architect met ervaring kan wel wat duurder zijn, maar is meer dan goudwaard als al deze problemen voorkomen kunnen worden.

Succes.