Ontwerp nieuwbouw in houtskeletbouw

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Roele_89
Lid vanaf: 14/07/2017
5 berichten

Hey,

Ik ga volgend jaar, maart 2018, bouwen met mijn vriendin.
Er zijn al enkele aanpassingen gebeurd aan de voorafgaande ontwerpen, maar we hebben bij de laatst aangepaste plannen, toch een goed gevoel.
Aangezien wij voor de eerste keer bouwen, zijn alle tips welkom uiteraard.
Om al even wat meer duidelijkheid te geven wat onze wensen zijn en waren:
- Modern, maar geen blok op blok woning, daardoor 2 uitsprongen op de gelijkvloers.
- Plat dak waarop de zonnepanelen komen.
- Bewoonbare oppervlakte ± 200 m².
- Veel glaspartijen, in aluminium om licht te bekomen, screens worden voorzien in gans de achtergevel tegen oververhitting.
- De grote berging voorzien wij omdat wij geen kelder, geen garage of geen zolder voorzien wordt.  Wel een ruime tuinberging van zo'n 18 m².
- De vriendin is leerkracht dus voorzien wij een bureau die geïntegreerd is in de living.
- Aparte dressing die afgesloten is, vriendin heeft stofallergie.
- 2 Kinderkamers, voor de eventueel toekomstplannen.
- Aan het terras bij de schuifraam van de keuken, zouden we nog graag een overkapping voorzien, vb. Renson Outdoor Living met lamellen.
- De deur naar de berging zal ingewerkt worden in aluminium bedekking zodat deze optisch niet zichtbaar is als je naar de voorgevel ziet, zie bijlage.
Als ik nog iets vergeten ben, geef gerust jullie mening of stel gerust jullie vragen.
Je kan niet voldoende advies krijgen voordat de eerste steen gelegd wordt Smile
Alvast bedankt,

Reacties

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15897 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dat lijkt mij een zeer verstandig ontwerp ! Ik zou er direct mijn draai in vinden !

Er is één ding dat ik misschien zou overwegen, ipv die geplande overkapping aan de schuifdeur van de keuken zou je die misschien beter kunnen plaatsen aan de schuifraam van de living. Je krijgt daar dan een betere zonnewering naar de woonruimte toe, en je hebt daar meer plaats om te tafelen of te feesten, en je zit er beter beschut door de keukenuitbouw.

Deze woning leent zich ook goed om er een passiefhuis van te maken ! Dat zou ik zeker overwegen !

 

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10323 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ziet er goed uit. Mooie open ruimte.
Ik prefereer om wasmachine en droogkast boven te plaatsen, maar verder kan ik niet veel opmerken.

afbeelding van aartwessels
Lid vanaf: 13/03/2014
3080 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik vind de indeling behoorlijk efficiënt. Ik kan me vinden in wat hierboven al opgemerkt wordt. 

Verder zie ik altijd graag een tweede badkamer, maar dat zou te veel afbreuk doen aan deze indeling. 

Van buiten is het mijn ding niet.

Volg ons bouwblog!

http://onsnieuwehuis.be

 

afbeelding van Elke De Boeck
Lid vanaf: 22/08/2016
31 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik vind het ook een leuk ontwerp en inderdaad verstandig en functionneel.

Ik treed Charel bij ivm de overkapping. Wij hebben dat ook zo gedaan.

Misschien nog 1 opmerking: zoals ik het zie is er geen deur voorzien tussen de hal en de leefruimte. Als je dan in de winter de voordeur open doet, heb je meteen de kou en tocht in de living en keuken. Bovendien kijkt iedereen toch ook je leefruimte binnen. Ik heb er persoonlijk geen behoefte aan dat de postbode m'n eettafel ziet staan. Het helpt wel dat je een beetje een gang gecreëerd hebt, dat beperkt het zicht al.

UIt de titel maak ik op dat jullie kiezen voor houtskelet? Kan ik zeker en vast aan raden, hebben wij ook. Leent zicht trouwens ook perfect tot zelfbouw qua technieken en afwerking, mochten jullie van plan zijn zelf de handen uit de mouwen te steken.

 

afbeelding van burre
Lid vanaf: 26/07/2009
79 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het ontwerp (buiten) is niet mijn ding. Is dit in crepi?

We zien natuurlijk niks van de omgeving ivm inkijk van buren / straat. Een inplantingsplan plaatsen is hiervoor soms handig ;) 

+ veel kastruimte, mss nog de ruimte onder de trap benutten
+ veel ramen achteraan. (hou rekening met het gewicht vh glas indien je geen kraan  wil gebruiken tijdens de plaatsing)
+ goed dat er al gekeken wordt naar screen ivm oververhitting want dat lijkt in dit ontwerp gevaarlijk te worden
- geen sas / dubbele deur naar living. Niet aangenaam in de winter
- geen sas / deur naar tuin. Niet aangenaam in de winter
- plaatsing toilet op verdieping, ik zou daar niet graag naast slapen
- ik zou nooit de slaapkamer van de ouders aan een kinderkamer willen laten grenzen 
- hebben jullie gevraagd naar een ronde tafel? Moeilijk om daar een andere tafel tegen te plaatsen bij bezoek
- doorgang naar bureau lijkt smal tov andere gewone deuren
- waarschijnlijk valbescherming nodig op het verdiep met ramen tot op de grond

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10323 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

de opmerking ivm sas .... aan de voordeur kan ik verstaan dat je een hal creëert. ivm privacy .

naar de winter toe (wat is winter nog ).. zie ik geen nadeel omdat er geen 'sas' is. Het is een moderne woning.

toilet naast slaapkamer.... daar is een muur tussen en de deur komt niet in de slaapkamer uit....

afbeelding van Roele_89
Lid vanaf: 14/07/2017
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Eerst en vooral al bedankt voor de vele reacties!

Ik kan mij bij iedereen wel aansluiten wat de opmerkingen betreffen. Daarom zal ik nog even wat extra info geven waarom dit ontwerp ons ding wel is:

 

- Dit betreft een open bebouwing in een doodlopende straat waarvan wij het laatste huis zijn. Je rijdt bij wijze van spreken van de baan recht op onze oprit. Er staat geen huis langs links (enkel weiland) en ook geen huis aan de andere kant van de straat die bij ons zou kunnen binnenkijken. Daardoor kiezen wij dus niet voor een sas tussen de inkom en de living. Het enigste huis staat dus langs rechts en begint ook pas ter hoogte van onze keuken ongeveer. De postbode komt ook niet ter hoogte van de voordeur aangezien de brievenbus helemaal rechts op de oprit zal staan voor de poort. De grond is ook reeds voorzien van hagen op 2 a 2.5m hoogte zodat de inkijk miniem is. (wij houden van privacy)

- Aangezien het huis rechts onze avondzon wat "steelt", zouden wij dus een terras voorzien achter de keuken om zo lang mogelijk zon te hebben. In de dag tot de zon achter het huis draait, maar iets later komt de zon terug vanachter het huis terug op dat stuk van het terras te staan. Daardoor dus de beslissing om daar een overkapping te voorzien zodat we steeds buiten kunnen zitten. Vanuit het raam van onze slaapkamer, zouden wij ook niet graag op de overkapping zien maar recht in de tuin. Er is ons ook gezegd dat een overkapping aan de living, heel wat licht tegenhoudt en dat willen wij dus ook niet. We kunnen steeds een parasol zetten en de tafels op het terras naast de living plaatsen als er een feest is dus daar zie ik niet direct zo'n probleem.

- Wat de droogkast en wasmachine boven betreft, hebben wij gekozen om in de badkamer een linnenkoker naar beneden te plaatsen (rondje op het bad). De was wordt daarin gestoken en komt zo in de berging terecht om de was te doen. Smile

- Een 2e badkamer was voor ons niet direct nodig. Wij zijn heel open mensen en er is zowel een bad als douche en 2 lavabo's dus mij lijkt dit zeker voldoende. Er is al geen wc op de badkamer dus kan dit al geen euvel zijn om niet op de badkamer te kunnen.

- Het ontwerp buiten zal een lichtere gevelsteen zijn met het creëren van een lijmeffect maar wel gevoegd. Het stuk aan de voorgevel zal dus met alluminium afgewerkt worden zodat dit toch een moderne touch geeft aan de woning.

- Qua kastruimte denk ik dat we wel voldoende voorzien hebben. Het kan zijn dat we nog een open trap gaan nemen zodat hieronder ook nog plaats zou zijn eventueel. Kan achteraf nog altijd een ingebouwde kast geplaatst worden dan.

- Wat het gewicht van de ramen betreft, maak ik mij weinig zorgen omdat ze dit allemaal komen plaatsen. Ik veronderstel dat de plaatsfirma wel weet hoe ze dit moeten vervoeren/plaatsen Smile

- een sas plaatsen langs achter voor de winter? Dan gaan we naar mijn gevoel hokjes van maken. Wij opteren echt voor de open ruimte in één geheel.

- Het toilet op de verdieping stoort mij niet direct al begrijp ik uw opmerking, alsook de slaapkamer van één van de kinderen dat aan onze slaapkamer grenst heb ik over stilgestaan. Maar toen merkte ik op dat ik jarenlang naast de slaapkamer van mijn ouders heb geslapen en dat stoorde mij niet direct! Smile De architect had ook eerst onze slaapkamer voorzien waar nu de badkamer is, en de 2 kinderkamers langs de rechterzijde. Maar ik wou persé (mijn willetje doorgedreven) een slaapkamer met een dressing die uitkomt in de badkamer. En dit zou dan niet het geval geweest zijn.

- Wij hebben er inderdaad voor gekozen om een ronde tafel te plaatsen. De ouders van mijn vriendin hebben dit ook en  daar kan je makkelijk met 8 personen aan zitten. Ik heb die opmerking al meerdere keren zien terugkomen omtrent een familiefeest, wat dan te doen? Maar ik ben meer van principe om een huis te bouwen waar je dagdagelijks wilt leven en niet om het principe om 1 a 2 keer op een jaar een familiefeest te doen. Smile Dat zullen wij dan wel doen als het goed weer is om ons buiten te zetten.

- De doorgang naar de bureau is zonder deur en is een halfhoog muurtje. We kunnen ook steeds de ingemaakte kast wat opschuiven maar dat stoort me niet direct.

- De valbescherming zal inderdaad met de architect nog besproken worden maar wij gaan waarschijnlijk de raam laten blokkeren dat deze enkel op kip kan. (wel te ontgrendelen om de ramen te poetsen eventueel).

 

Voor de duidelijkheid heb ik het inplantingsplan even in bijlage toegevoegd. Wij zijn perceel 18.

 

 

afbeelding van Elke De Boeck
Lid vanaf: 22/08/2016
31 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als je het raam kan ontgrendelen om te kuisen, moet evengoed valbescherming voorzien worden dacht ik. Zo heeft onze architect het toch uitgelegd. Wij hebben op het verdiep 1 raam tot op de vloer die gewoon draai-kip open kan. Hebben daar aan de buitenzijde een half glazen paneel in veiligheidsglas. Valt niet echt op in de gevel en zo kan het raam gewoon open zoals alle andere en kuist het handig.

En postbodes brengen soms ook pakjes waarvoor ze wel tot aan de deur komen wink Verder heb je gezien de inplanting en de hagen inderdaad wel voldoende privacy. Al dan niet een deur tussen hal en leefruimte is dan een wat persoonlijke keuze denk ik.

 

afbeelding van levud
Lid vanaf: 13/08/2015
571 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Vind het een goed ontwerp qua indeling en uitzicht.

Wat ik misschien nog wel zou overwegen is om wat daglicht binnen te krijgen in de gang boven. Niet noodzakelijk via een platdakraam, maar er bestaan ook een soort van "lichtbuizen" (creëert wat het effect van een spot) merken zijn bv. lightway of solatube.
 

afbeelding van Roele_89
Lid vanaf: 14/07/2017
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Elke De Boeck schreef:

Als je het raam kan ontgrendelen om te kuisen, moet evengoed valbescherming voorzien worden dacht ik. Zo heeft onze architect het toch uitgelegd. Wij hebben op het verdiep 1 raam tot op de vloer die gewoon draai-kip open kan. Hebben daar aan de buitenzijde een half glazen paneel in veiligheidsglas. Valt niet echt op in de gevel en zo kan het raam gewoon open zoals alle andere en kuist het handig.

En postbodes brengen soms ook pakjes waarvoor ze wel tot aan de deur komen wink Verder heb je gezien de inplanting en de hagen inderdaad wel voldoende privacy. Al dan niet een deur tussen hal en leefruimte is dan een wat persoonlijke keuze denk ik.

 

Elke,

Eerst en vooral moet ik zeggen dat jullie ook wel een mooie woning hebben! Echt ons ding :), Wij hebben ook getwijfeld om iets met hout in onze woning te doen maar uiteindelijk maar besloten om het aluminium gedeelte te doen. Het veiligheidsglas is inderdaad te verwaarlozen want ik had het eerst nog niet opgemerkt. Bedankt voor de tip! Smile

levud schreef:

Vind het een goed ontwerp qua indeling en uitzicht.

Wat ik misschien nog wel zou overwegen is om wat daglicht binnen te krijgen in de gang boven. Niet noodzakelijk via een platdakraam, maar er bestaan ook een soort van "lichtbuizen" (creëert wat het effect van een spot) merken zijn bv. lightway of solatube.
 

Levud,

Op zich denk ik dat we wel voldoende licht hebben van de grote raam naast de voordeur. Deze gaat van beneden tot boven in de traphal. Maar ook bedankt voor de tip want ik kende het principe nog niet!

afbeelding van Woubeir
Lid vanaf: 16/09/2008
1605 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Over die raampartijen: het is onduidelijk voor mij waarom je voor aluminium kiest en geen hout ? Kostprijs ? De vrees dat er dan niet genoeg licht kan binnenkomen ? ...

mvg,

WB

afbeelding van Elke De Boeck
Lid vanaf: 22/08/2016
31 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor het compliment blush Zelf ontworpen en ik was zo blij als een klein kind toen de houtbekleding klaar was laugh

afbeelding van Roele_89
Lid vanaf: 14/07/2017
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Woubeir schreef:

Over die raampartijen: het is onduidelijk voor mij waarom je voor aluminium kiest en geen hout ? Kostprijs ? De vrees dat er dan niet genoeg licht kan binnenkomen ? ...

Wat de raampartijen betreft hebben wij gekozen voor aluminium voor het moderne zicht. Qua kostprijs valt dit wel duurder uit maar dat hebben wij er graag voor over. Houten ramen zijn minder ons ding en ook qua onderhoud (om de zoveel jaar schuren en schilderen ed.).

 

Wij hebben het over de gevelbekleding van de voorgevel. Die gaan wij in aluminium doen zodat dit in hetzelfde materiaal kan als de ramen en deuren zodat dit een mooi geheel vormt.

Wat u bedoelt qua licht dat kan binnenkomen, begrijp ik u niet zo goed? Wat heeft dit met lichtinval te maken? Smile

afbeelding van Tommie1
Lid vanaf: 15/04/2011
4764 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als je dat toilet boven een meterke naar voor brengt, dan kan je de slaapkamer iets groter maken. 

 

afbeelding van Koen_C
Lid vanaf: 15/07/2013
131 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik vind het een mooie, functionele en zeer efficiënte indeling. Hier wel enkele opmerkingen, obv ervaring met ons eigen, gelijkaardig huis:

- ik vind de opmerking van de inkomhal af te sluiten van de living wel terecht. In een modern huis is het in de winter steeds lekker warm, wij lopen dan ook gewoon in t-shirt rond, dus je merkt het des te meer wanneer een buitendeur opengaat. Maar het is nog veel belangrijker naar geluid: om een buffer te hebben tussen jouw bovenverdieping en living ... en ook een beetje voor buffer tussen wc en living Smile

- zou je dat muurtje in de bureau laten metsen (en bepleisteren)? Kan er geen goedkopere constructie gebruikt worden die bovendien niet permanent is, gewoon een meubel met een wand bv.? Dan zit je later niet vast aan dat muurtje indien blijkt dat je de ruimte anders wilt indelen.

- opengaande ramen tot op de grond op bovenverdieping moeten inderdaad een valbescherming hebben, is verplicht, maar niemand controleert dit (bij mijn weten). Zal minstens wel op je plan moeten ingetekend worden.

- je hebt geen rechtstreekse deur van keuken naar je terras. Mijn ervaring is dat enkel een schuifraam onpraktisch is in de zomer. Er moet dan ook zo'n gigantisch vliegenraam voor, of je huis zit vol met insecten. Een glazen deur met vast raam lijkt me meer aangewezen op de locatie waar nu he schuifraam staat. Je kan dan eventueel nog een schuifraam steken in de andere ramenpartij in de keuken. 

- je hebt ook veel grote ramen pal op het zuiden. Dit gaat in de zomer zeker problemen geven. Screens zouden de opwarming kunnen tegengaan, zeker voor jullie slaapkamer is dit een goede oplossing. Maar weet niet of deze op de GV zomaar overal kunnen geplaatst worden? Een gedeeltelijke overkapping aan de living kan ook een oplossing zijn, in combinatie met een zonnetent aan de keuken? Denk hier in ieder geval eens goed over na, en hoe er rekening mee dat dit iets zal kosten.

- je raam in je slaapkamer komt tot aan de vloer en loopt ook volledig van muur tot muur. Da's mooi, wij hebben dit ook. Maar: ik veronderstel dat jullie daar gordijnen zullen ophangen. Vergeet dan niet dat deze, in geopende stand, nog steeds een deel van het raam innnemen! Dus daar heb je niets aan je raam... Ik zou daarom in dit geval rechts nog een +-80cm muur voorzien, en de gordijn van rechts naar links laten opengaan. In geopende stand hangt het pakket gordijn dan rechts voor de muur van 80cm. Muur = goedkoper dan raam!, zowel in aankoopprijs als voor EPB.

- je ramenpartij in de living loopt ook helemaal door tot aan de muur van de TV. Zelfde verhaal als puntje hierboven. Laat dat raam ook tot op 80 cm stoppen (dan zijn de ramen meteen ook terug uitgelijnd).