Nieuw(ZELF)bouw rijwoning in uniek staalbouw systeem van Skellet

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Le0n
Lid vanaf: 05/02/2017
204 berichten

Dag Iedereen ! 

Ik ben Leon en op beetje aanvraag van hier en daar ga ik in dit topic meer vertellen over de rijwoning die ik zelf aan het bouwen ben. Wie ben ik? Leon, 23 jaar en ondertussen werk ik al mijn 3de jaar als industrieel onderhoudstechnieker. Alle dagen werk ik dus met mijn handen, maar echt in de bouw had ik tot voor kort geen ervaring. Vorig jaar heb ik besloten om zelf mijn eigen huis te bouwen. Ergens een charmant bescheiden stukje grond gevonden en hier is het avontuur begonnen. Het concept van het huis wordt modern, open en ruim. Niet eenvoudig omdat ik maar een breedte van 6m ter beschikking heb, waar het gelijkvloers 13m diep mag zijn, hier bovenop een verdiep van 9m diep en hier bovenop een puntdak/zadeldak. Om de "beperkte" oppervlaktes toch zo ruim mogelijk te doen voelen is zijn alle ruimtes helemaal open. Praktisch geen binnenmuren, op een wc en berging na. Ook wordt het een bel-etage, heel de gelijkvloers zal (voorlopig) garage/werkplaats worden, 1ste verdiep wordt keuken en living (6x9m) met hierachter een "dakterras" (6x4m), met onder het dak mijn slaapkamer met "open" badkamer en dressing. Heel het geheel moet beetje "loft" achtig aanvoelen. Mede door de open ruimtes, maar ook omdat zowel op het gelijkvloers als het 1ste verdiep heel de achtergevel bestaat uit glaspartijen. 

 

Eenmaal de funderingen uitgegraven heb ik besloten om na het gieten van de fundering de beton ineens te laten polieren zodat dit al da afgewerkte vloer zal zijn voor het elijkvloers (garage/werkplaats + 1 wc). 

 

Omdat ik geen ervaring heb met metsen of dergelijke heb ik met overleg met mijn architect besloten om te werken met de firma Skellet. Hun leveren, na het berekenen/ontwerpen/controleren van de plannen, een hoop profielen die ik dan ineen moet steken die dan mijn huis moeten vormen. Omdat dit holle profielen zijn, zou dit handelbaar moeten zijn. Maw het zijn geen grote dikke poutrellen die allemaal met een professionele bouwkraan gezet moeten worden. Al was dit al beetje het eerste struikelpunt... 
Nog even achtergrond info: Heel de clue van het verhaal was om in het mate van het mogelijke dit een budgetwoning te maken. Ik als 23jarige jonge snaak moet het wel betaald zien te geraken. Daarom ook de nadruk op ZELFBOUW big grin . Zaken als de beton van de fundering zelf afdraaien etc ging ik niet doen, maar zo goed als de rest van de ruwbouw, en al zeker de technieken etc wel.

 

Dus 15 juni, was mijn huis geleverd, hier ligt dus... mijn hele huis;

 

Twee Dagen later kwamen 2 werkmannen van de firma mij één werkdag mee helpen opbouwen. En toen verschoten ze enorm van het feit dat er nergens een bouwkraan aanwezig was. Ze waren er zeker niet gerust is en benadrukten zelfs dat ze het niet goed zagen komen... Echter was ik er zeker wel van overtuigd... Want na een nachtje wakker liggen en piekeren; kraan to huur or not to huur ?! Had ik besloten om de mannen het tegendeel te bewijzen, mijn eigen "kraantje" te maken en zo alles ineen krijgen. Zo gezegd zo gedaan. Met mijn eigenbouw kraantje met kettingblok ben ik begonnen met het eerste verdiep te zetten:

 

 

Even bij te vertellen; Alle profielen worden aan elkaar geriveteerd ! Met serieuze beiren van rivetten van 6,4mm. Met een goede compressor en een rivetpistool op lucht was dit een eitje van een cent. Eens het 1ste verdiep klaar was , heb ik met een hoop paletten een "vloertje" gemaakt en zo aan het 2de verdiep begonnen;

 

En nu kwam een fixe uitdaging... Hoe steek ik de vloerbalken (zijn dus die dubbele profielen die van de linker gevel naar de rechter gevel gaan) van het 2de verdiep? Nog enkele slapeloze nachten verder had ik een idee... DUS met mijn kraantje heb ik 2 vloerbalken met wat gesukkelen kunnen plaatsen, en hier heb ik een constructie op gemaakt:

 

Op die poutrelle hang ik een loopkatje (hierdoor kon ik van voor naar achter rijden), met deze keer een elektrisch takeltje, kon ik de vloerbalken van onder naar boven takelen en op zijn plaats vastzetten. Hier kan ik een filmpje van posten indien er geinteresseerden zijn. 

Dit ging als een trein:

 

Net op tijd klaar, want 25 augustus werden mijn dakpanelen en steeldeck vloeren geleverd:


 

Ik ben begonnen met het leggen van de steeldeck vloeren. Dit is de "ondervloer" eens de vloerverwarming hier later op ligt wordt er een laag chape over gedaan. 

De steeldeck diende simpelweg vastgezet te worden met zelftappers, in elk dal waar er een vloerbalk onder liep:

 

Eens de vloeren op beide veriepen gelegd was kon ik op tenminste een verantwoorde manier, en niet wandelend op paletten, aan de slag aan de dakstructuur:

 

Hierop komen de dakpanelen van 200mm dik op te liggen. Dit zijn sandwichpanelen die een overbrugging hebben van 6 m. Serieuze mannen dus... Weeral met een poutrelle die ik op de dakspanten gemonteerd had heb ik deze omhoog kunnen takelen. Eenmaal boven, tot de conclusie gekomen dat ze allemaal te lang waren; Ze pasten NIET tussen de 2 muren, omwille van de gevels van de buren die naarmate ik hoger ging steeds minder haaks stonden... Goed opgemeten van de architect...dash

Goed... overal 10cm afzagen, snel gezegd bij panelen van 200mm dik. Met een cirkelzaag een snede maken langs elke zijde, en dan met de handzaag erdoor... Paar zaag-dagen later poging 2. En ik kan denk ik zeggen dat ik de moeilijkste en zwaarste taak was zonder professionele bouwkraan. Puur omdat het zo'n groot en lomp gewicht was. EN wat erbij kwam dat de dakpannen van de linkerbuur, naar mijn kant zo'n 7cm uitstaken. Het was serieus op voorhand nadenken en puzzellen hoe dit aan te pakken omdat ik wou voorkomen dat ik door een paneel in de weg zou staan voor een ander paneel.

3 zweterige en zwoegerige dagen later... Mag het resultaat gezien worden:

 

Op zo goed als 2 maanden tijd is dat het resultaat ! En dit enkel en alleen in de weekends en voor en na de werkuren. 

Momenteel ben ik terwijl ik aan het wachten ben op de volgende levering (al de rest van de isolatie die tussen de profielen komt, en sandwichpanelen voor en achtergevels en lijm etc) en voor ik een hoop details uit. De vloeren waar nog een hoop schroeven in moeten (had ze eerst maar provozwaar vastgemaakt zodat ze niet konden gaaan "waaien"), nog een hoop rivetten dat ik moest schieten, plaatsen waar ik met mijn rivettang niet bij kon, omdat de muur van de buur bv in de "weg" staat moeten uiteboord worden naar 8mm en vastgezet worden met bout en borgmoer... . 

Even denken wat ik nog vergeten te zeggen ben... Aja misschien interessant om te zeggen: heel het huis staat op "pootjes" dit zijn stelbouten, via een moer kan elke poot op hoogte gezet worden. Zo kon heel het huis perfect pas gezet worden. Op een paar (kritieke denk ik )plaatsen (gewoon opgegeven door de firma Skellet) zit zo'n stelbout chemisch verankerd in de beton. Ook staat het huis volledig onafhankelijk van de huizen van de buren, tussen de muur en de profielen zit zo'n 4cm, die ik later ga opvullen met rotswol.

Voorlopig ben ik uitgepraat denk ik. 

Aarzel niet om vragen te stellen. Ik doe mijn best om ze te beantwoorden. Ikzelf leer stap per stap van het bouwproces bij. Het kan zijn dat ik niet op alles kan antwoorden omdat ik me er nog niet in heb verdiept. Zo, zal deze pagina zeker en vast blijven updaten omdat er blijkbaar toch veel geïnteresseerden zijn. Zo staan er ook regelmatig een hoop toeschouwers te kijken, wat ik zeker en vast niet erg vind. 

Reacties

afbeelding van Le0n
Lid vanaf: 05/02/2017
204 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

EDIT: om er even aan toe te voegen: 

Qua afwerking voorgevel: Op het gelijkvloers wordt de gevel afwerking van de gevel gewoon de strakke aluminium sandwichpaneel. En op het eerste verdiep rood/bruin/bordeaux achtige steenstrips. De achtergevel bestaat bijna alleen uit raam, maar die beetjes muur worden ook afgewerkt met diezelfde steenstrips. 

 

Tot nu toe heb ik alles werkelijk alleen gedaan (enkel bij de dakpanelen heeft mijn vader mij eens een handje moeten helpen), en moet eerlijk zeggen; het gaat me goed af bike . Omwille van zijn eigen verbouwingen etc kan hij eigenlijk niet komen helpen, maar hey ik red me wel ! 

afbeelding van laserq
Lid vanaf: 23/02/2014
587 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dit ga ik volgen, succes met het vervolg!

afbeelding van 11221
Lid vanaf: 06/09/2015
1155 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Is de achtergevel zuid? Voorzie dan screens of dakoversteken of het gaat niet uit te houden zijn in de zomer.
Ook op alle dakramen screens buitenkant.

afbeelding van Maaike Maai
Lid vanaf: 14/05/2013
1793 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Heel interessant. Deze ga ik zeker ook volgen. Smile

Eén vraagje, het lijkt alsof de betonplaat tot tegen de twee buur-muren gegoten is, klopt dat? Of zit er toch een uitzettings/ontkoppelingsvoeg tussen.

Was er op voorhand reeds beslist dat de betonplaat gepolierd zou worden? Want als er eerst afwerking voorzien was, zitten je ramen en deuren dan niet 'te hoog'?

 

Verder spreek je van 'voorlopig' grarge/werkplaats. Zijn er dan bepaalde voorzieningen genomen om hier toch nog woonruimte van te maken? Wordt de garage/werkplaats volledig binnen het geïsoleerde volume beschouwd?

 

Komt het goed met de dakramen?

afbeelding van joeydv
Lid vanaf: 05/08/2015
165 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ziet er goed uit! Zelf ook aan het verbouwen met de hulp van mijn vader, dus chapeau dat je het alleen doet..

Succes!

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8047 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nice, ga ik ook volgen. Spijtig dat ik dit niet kende voor ik een tuinhuis plaatste, zou wel super zijn.

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van Le0n
Lid vanaf: 05/02/2017
204 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

11221 schreef: Is de achtergevel zuid? Voorzie dan screens of dakoversteken of het gaat niet uit te houden zijn in de zomer. Ook op alle dakramen screens buitenkant.

 

Maaike Maai schreef:

Heel interessant. Deze ga ik zeker ook volgen. Smile

Eén vraagje, het lijkt alsof de betonplaat tot tegen de twee buur-muren gegoten is, klopt dat? Of zit er toch een uitzettings/ontkoppelingsvoeg tussen.

Was er op voorhand reeds beslist dat de betonplaat gepolierd zou worden? Want als er eerst afwerking voorzien was, zitten je ramen en deuren dan niet 'te hoog'?

 

Verder spreek je van 'voorlopig' grarge/werkplaats. Zijn er dan bepaalde voorzieningen genomen om hier toch nog woonruimte van te maken? Wordt de garage/werkplaats volledig binnen het geïsoleerde volume beschouwd?

 

Komt het goed met de dakramen?

 

- De achtergevel is naar het zuid-westen gericht. Dus zonnenwering zal zeker en vast voorzien worden clapping .
- De betonplaat is inderdaad tot tegen de 2 buur-muren gegoten. De betonierders zeiden dat omwille van het (overgedemensioneerde hehe) dubbele wapeningsnet, met nog betonijzers van 6000x16mm erop was dit niet nodig. 

- Ja de keuze voor de gepolierde beton was van het begin al tijdens de ontwerpfase zo beslist.
- De garage/werkplaats wordt inderdaad geïsoleerd alsof het een bewoonbare ruimte is zoals een living etc. Het plan is om er afvoer (reeds gelegd uiteraard) maar vooral in een latere fase naar (de achterkant) de garage/werkplaats zowel koud als warm water, als chaufage, elektriciteit (uiteraard) aansluitingen te trekken maar hier gewoon een stop en/of valve te plaatsen. Zo kan ik later als het nodig is nog een ruime slaapkamer op het gelijkvloers maken met een verwarming en douche en wc. 

 

- Ja een firma is de dakramen deze week komen opmeten. De architect heeft namelijk niet zomaar openingen voorzien, maar in tuinkant-raam passen net 2 standaard gekoppelde velux ramen in en aan de straatkant-raam 4 gekoppelde velux ramen. Al ga ik hoogstwaarschijnlijk niet met velux werken omdat ik PVC ramen wil. Maar ramen van bv Fakro komen ook wel overeen qua maten. big grin

afbeelding van levud
Lid vanaf: 13/08/2015
571 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik volg het ook. Knap dat je het allemaal zelf doet! Wij hebben ook redelijk wat zelf gedaan maar dit is toch nog van een andere orde.

 

Succes nog met de verdere werken!

afbeelding van Maaike Maai
Lid vanaf: 14/05/2013
1793 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Le0n schreef:

 

- De betonplaat is inderdaad tot tegen de 2 buur-muren gegoten. De betonierders zeiden dat omwille van het (overgedemensioneerde hehe) dubbele wapeningsnet, met nog betonijzers van 6000x16mm erop was dit niet nodig. 

 

- Ja een firma is de dakramen deze week komen opmeten. De architect heeft namelijk niet zomaar openingen voorzien, maar in tuinkant-raam passen net 2 standaard gekoppelde velux ramen in en aan de straatkant-raam 4 gekoppelde velux ramen. Al ga ik hoogstwaarschijnlijk niet met velux werken omdat ik PVC ramen wil. Maar ramen van bv Fakro komen ook wel overeen qua maten. big grin

 

Het eerste vind ik eerlijk gezegd raar.

De bestaande woningen zijn op een andere manier gefundeerd als jouw nieuwe woning, gaan dus op een andere manier 'trillen'?
Sowieso zou ik naar geluid toe ontkoppeld hebben. Als jij in je werkplaats met een hamer op ik weet niet wat zit te kloppen, gaat dat vrees ik 'in' de muren van de buren kruipen en dus bij hun goed hoorbaar zijn.

 

Voor het tweede, velux heeft toch ook ramen die volledig met PU afgewerkt zijn? Wij hebben deze geplaatst. Of zitten deze inmiddels niet meer in hun gamma?

afbeelding van Enk
Lid vanaf: 23/03/2011
12637 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Velux heeft toch ook PVC dacht ik?

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8047 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

In de badkamer heb ik een wit velux raam zitten. Dat is volgens mij PVC met een houten kern. 

Jammer dat ik het bestaan niet eerder wist, anders zou ik alle velux ramen zo uitgevoerd hebben. 

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van Marburg
Lid vanaf: 13/03/2006
5681 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Machtig,

 

Deze ga ik ook volgen Smile

afbeelding van Le0n
Lid vanaf: 05/02/2017
204 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nu7s schreef:

In de badkamer heb ik een wit velux raam zitten. Dat is volgens mij PVC met een houten kern. 

Jammer dat ik het bestaan niet eerder wist, anders zou ik alle velux ramen zo uitgevoerd hebben. 

 

Klopt velux hebben wel pvc ramen maar deze hebben inderdaad een houten kern. (Zijn iets duurder dacht ik ook). 

afbeelding van Le0n
Lid vanaf: 05/02/2017
204 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ja op die manier wel. Gek dat het volgens de storters en polierders niet moest ... acute

Nu natuurlijk al te laat, hopelijk val het mee qua geluid overlast...

afbeelding van Le0n
Lid vanaf: 05/02/2017
204 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

UPDATE:

Voorbije avonden druk bezig geweest met het volledig vastzetten van de metalen steeldeck vloer. In "de living" is deze nu 100% vastgezet (boormachientje kon haast niet volgen bike) en jongens toch wat een verschil que gevoel van stevigheid en geluid. Daarvoor maakte het toch wat lawaai bij het wandelen over de steeldeck, nu is het bijna muisstil en voelt het ook veel meer solide aan. 
Heel de structuur die paar weken terug ook "wiebelde" indien er hevig geschud werd is sinds de dakpanelen en nu het vastmaken van de vloeren, voelt enorm solide en vast. 

Verder ook wat tijdelijke TL lampen gehangen, begint al aardig donker te worden rond 21u. 

 

NEXT: steeldeck vloer van het terras vastzetten, eerst nog enkele stukjes op maat slijpen. Dan 2de verdiep eens opruimen, een ravage van rommel en mijn kraantje die er nog op zijn kant ligt na het plaatsen van de dakpanelen wacko, en dan die vloer ook volledig vastzetten! 

Pagina's