Moderne vernieuwbouw: eerste idee

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van doddel
Lid vanaf: 05/04/2006
1068 berichten

We hebben een 'bungalow' uit de jaren 60 gekocht op een heel mooie plek. Het bestaande huis is vrij klein, met maar 1 slaapkamer en een miniscule badkamer. We zijn wel fan van de 'vorm': een lager gedeelte met de living, met daarnaast een hoger gedeelte met de slaapkamer. Onder de slaapkamer zit een garage. Veruit het mooiste zicht is aan de zuid-oostkant (kant living en slaapkamer).

Onze noden: een vrij ruime bureau en minstens 3 slaapkamers. We spenderen nu veel tijd in onze keuken (koken veel).

Hierbij een eerste idee om zo weinig mogelijk aan de bestaande bouw te raken, en toch alle ruimtes te krijgen die we willen. Let wel: ik ben een totale kluns met computers...

Idee is om aan beide zijden van het huis een stuk bij de bouwen. Aan de ene zijde naast de living een bureau. De muur tussen keuken en living open maken. En langs de andere kant 2 slaapkamers en een ruimere badkamer in de tweede nieuw te bouwen annex. Eventueel daaronder de garage ook uitbreiden. Slpk 3 is master bedroom met eventueel plaats voor afzonderlijke badkamer met douche en wc

Voordelen: vrij logische looplijnen. Minimale aanpassing aan bestaande constructie: slechts 1 binnenmuur moet eruit (keuken/living). Badkamer zit op hoek zonder mooi zicht.

Nadelen: keuken geeft niet uit op mooie zicht (wel door living, maar niet onmiddellijk aan de keuken). Slpk 2 kijkt ook niet uit op de tuin. Geen plaats voor berging bij de keuken. WC vrij ver van bureau/keuken/living (je moet paar treden omhoog)

Alternatief is op het bestaande huis een verdiep bij bouwen, maar dat is behoorlijk ingrijpend en weet niet of dit qua funderingen kan.

Andere ideeen?

Reacties

afbeelding van doddel
Lid vanaf: 05/04/2006
1068 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

dit is dan bij benadering hoe het eruit zou kunnen zien (met mijn allerbeste sketchup kunsten!)

 

 

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9703 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik woon ook in een laagbouw, alles op 1 verdieping. En ik heb net hetzelfde als bij jou: veel gang- en hal-ruimte. De looplijnen in een laagbouw zijn allesbehalve logisch (bvb naar bureau via de living??).

Je hebt alvast het geluk dat de inkom centraal ligt (bij ons ligt die op een uiterste kant), maar om écht lopisch te gaan werken met een minimum aan verloren ruimte en meer uitgekiende en beperkte looplijnen moet je in de hoogte uitbreiden. Een houtskelet bovenop het beton. Veel kans dat de fundering ruimschoots voldoende is en dat het betonnen dak ook ruim genoeg bemeten is of makkelijk verdikt en gewapend kan worden.

Je kan dan ook helemaal anders aan de slag met de benedenruimtes, zoals bureau in huidige keuken en woonkamer en slpk1 dan gaan aanpakken als living en keuken, met ingebruikname van de niveau's (zitput, ...).

Ook in de slaapkamers en badk boven kan je dan vrij gaan indelen zonder belemmering. En met mooi uitzicht op de tuin vanuit de master bvb.

Bovendien klopt de circulatie dan ook beter (al blijft 'Gang130' natuurlijk een gedrocht op dat vlak, zoals het innemen van de gang bij de leefruimte, toilet verleggen met aansluiting op de hal, berging naar toilet met toegang vanuit de keuken die dan op slpk1 komt bvb)

Zo kom je tot veel meer nuttige ruimte en moet misschien geeneens de volledige oppervlakte omhoog gebouwd worden. Of een deel omhoog én naar buiten (of enkel omhoog op het deel dat er bij komt).

 

Best eerst eens met een architect gaan praten en die eens laten nadenken over alles.
Zij beginnen met eerst de buitenmuren te tekenen zonder binnenindeling behalve enkele aanduidingen over dragende structuren, leggen dat dan een paar weken aan de kant en doen andere projecten zodat ze vergeten zijn wat er ook weer welke functie had in de oude indeling, en laten dan hun fantasie de vrije loop.

Jij bent veel te bekend met de huidige woning en dat weegt op de bewegingsvrijheid van jouw fantasie.

 

Door boven de helft van het huis waar slpk1 zit een verdieping bij te bouwen, en die zelfs nog wat uit te breiden naar onder op de tekening (L-vorm woning maken) kan je de trap vanuit de hal naar boven laten vertrekken en komt er enorm veel ruimte bij, terwijl je toch de blokjes-vorm kan behouden door bvb met lijnen en materialen te spelen (een horizontaal en een vertikaal blok dus - een beetje de halfslachtige situatie die er nu al is op dat vlak versterken). Je kan ev. beneden niet bijbouwen en de oversteek gebruiken als overdekt terras en zonwering...

Of omhoog boven het deel 'woonkamer', een stukje naar achter (overdekt terras) en aan de andere kant een overdekte toegang tot de voordeur, waardoor de hal kleiner mag, het bureau (in voormalige keuken) een eigen toegang kan krijgen, en je een stuk (tuin)berging krijgt aan de andere zijkant van wat nu 'keuken' is...  zo krijg je dat lelijke niveauverschil in het dak er ook uit.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van doddel
Lid vanaf: 05/04/2006
1068 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

wow, dank voor je uitgebreide antwoord. Hier ga ik eens rustig voor gaan zitten!