Mening voorontwerp

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van tlep
Lid vanaf: 02/08/2019
3 berichten

Hallo,

Het voorontwerp voor onze halfopen bebouwing zit in laatste fase. We kijken er echter al enkele maanden op, mening van een buitenstaander lijkt me zeer zinvol. Alles welkom Smile

Context:

  • halfopen bebouwing
  • gezin van 5

 

Gelijkvloers:

 

Eerste verdiep:

 

Zolder: 

 

Bedankt!!

 

Groeten,

Thomas

Reacties

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
8752 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Persoonlijk vind ik dat je veel bergruimte beneden hebt, waarbij je het concept "koude" berging beetje mag vergeten....

door  de plaatsing van de zetels en de L aan de keuken, creëer je een beetje een doolhof. 

Stoeltjes aan het eiland, 50cm verder staat de tafel.

Ik zou de L laten vallen en het eiland wat doortrekken = veel opener

Berging herbekijken, en meer samenbrengen, zodat je meer leefruimte krijgt.

1ste verdiep is mooi gezien, extra doucheruimte, apart toilet. Toch zou ik grotere ruimtes maken en meteen het 2de verdiep er mee in betrekken. BV masterbedroom met ensuite badkamer en dressing. op 2de plaatsen.

afbeelding van VandeveldeM
Lid vanaf: 24/07/2017
66 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou ook de berging laten herbekijken en zelfs een deur voorzien van de gang naar de berging. 

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
14233 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

waar is het noorden ?

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
8990 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Beetje veel verloren ruimte:

  • 1e verdiep: nogal veel ‘gang’ maar dat is natuurlijk een beetje eigen aan de locatie van de trap gecombineerd met die extra slaapkamer. Wat ik hier ook merk met slpk van 12m2: ze zitten daar nooit. Het is te klein om vrienden te ontvangen of om te ‘spelen’. Jullie hebben gelukkig de polyvalente ruimte op zolder. Daar zou ik overigens geen slpk in steken, want de helft van het jaar is dat te warm.
  • beneden: toilet in de verloren ruimte naast de trap steken zodat de ontvangstruimte in de hal wat ruimer wordt. Al is er ook wat te zeggen voor het uitbreiden van de berging (kasten onder de trap) en een deur naar de hal.
  • keuken: eet-eiland met meteen ernaast een eettafel? Vreemd. Dat zou ik anders proberen inrichten, misschien zelfs zonder eiland en minder ‘open’: U-vorm bvb, dan heb je meteen ook minder inkijk.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van Tom DV
Lid vanaf: 29/08/2009
1182 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik weet niet wat het doel is van de bureau,  privegebruik of proffesioneel. 

Indien proffesioneel een deur naar de inkom ipv naar de leefruimte

Zoals al eerder aangegeven de bergingen aanpassen, 1 grote berging van maken. In een nieuwe woning zal het overal even warm zijn dus je koele berging zal niet echt koel zijn. Schappen van 30cm lijkt mij wel smal.

 

Ik zou de trap omdraaien,  en deze bereikbaar maken van uit de living en de bergin. Nu moet je, wanneer je langs achter binnenkomt, door de keuken, door de living, langs de inkom naar boven.  Zo creëer je ook minder circulatie door de living, wat met 5  personen volgens mij minder storend zal zijn voor de mensen die in de zetel zitten. In de inkom is de wc, vestiaire en technische ruimte voldoende.  De ruimte naast de trap lijkt me wat verloren ruimte? Eventueel kan de living dan nog wat ruimer.

 

Boven kan je zoals reeds gezegd beter de master naar het 2e verhuizen en de kinderkamers een stuk ruimer maken, ze gaan je dankbaar zijn. De kinderen krijgen maar de helft van de oppervlakte van de master. In de master zal alleen maar 'geslapen' worden en de kinderen zullen vele uren spelend, studerend moeten doorbrengen in die veel kleinere ruimte!

Ik dacht ook ergens eens gelezen te hebben dat aan een bureau zitten om te studeren met een raam vlak voor je te veel straf licht geeft.  (gevonden, hier de link)

Probeer ook ergens de badkamers korter bij elkaar te krijgen, minder verlies van warm water en hoger comfort door de snelle aanvoer van warm water. (trap omdraaien, master op de 2e is dus eigenlijk de perfecte oplossing hiervoor, de keuken en de 2 badkamers kunnen hierdoor praktisch boven elkaar. (het keukeneiland maakt dit wel wat moeilijker) Het meest logische is dan ook dat de warm water productie op het eerste is vlak naast de badkamer (links van de badkamer waar nu de master is) tevens kan je daar de wasmachine en droger zetten.( volgens velen handiger dan telkens met alles naar boven en beneden te moeten.)

Grtz

 

 

afbeelding van VandeveldeM
Lid vanaf: 24/07/2017
66 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Even een reactie op Tom. Een slaapkamer wordt door de kinderen meestal maar gebruikt om te slapen en/of te studeren. Kinderen (en ouders) vinden het vaak veel leuker om samen in de leefruimte te vertoeven en daar te spelen. Dat is ook één van de redenen waarom wij ook voor een grotere leefruimte gekozen hebben. En als ze zich toch eens willen afzonderen op hun slaapkamer zijn ze meestal al op een leeftijd dat ze meer op hun kamer zitten om te babbelen met hun vrienden ipv effectief te spelen. Investeren in grotere slaapkamers zodat ze daar kunnen spelen vind ik persoonlijk niet echt een argument maar ieder moet dat voor zich uitmaken!

afbeelding van tlep
Lid vanaf: 02/08/2019
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de opmerkingen allemaal! Super!
 

Berging: in huidige woning hebben we te weinig berging. Zeker met 3 opgroeiende kinderen, willen we hier voldoende ruimte voor voorzien. Idealiter hadden we onderkelderd, maar dat blijkt duurder dan verwacht (omwille van de ondergrond).
Wel een piste die we verder onderzoeken om daar nog te optimaliseren, eventueel samenvoegen of extra deur voorzien.

Noorden: achteraan, rechterburen. Terras achteraan = noordwest gericht.

Slaapkamers: we hebben bewust gevraagd om alle kamers op het 1ste verdiep te plaatsen, ook al worden ze dan wat kleiner. We volgen daarbij de denkpiste van VandeveldeM wel: slaapkamers van de kinderen worden vooral gebruikt om te slapen. Huiswerk op de slaapkamer is (op dit moment tenminste) zeer beperkt. Ze brengen vooral tijd door in de living/leefruimte/keuken. In dat opzicht leek het ons logischer om de master bedroom iets groter te maken (wij gaan uiteindelijk langer in de woning wonen dan onze kinderen - hoop ik :o)
Wel goeie opmerking omtrent bureau aan het raam. Onderzoeken we verder, bedankt!

Bureau vooral bedoeld voor thuiswerken. Wel terechte opmerking. 

Polyvalente ruimte zien we als ruimte die kan evolueren doorheen de tijd. De eerstkomende jaren zal dat vooral een speelruimte worden met misschien een gezellige zetel in. Later misschien eerder hobby ruimte. De oudste zoon slaapt in de huidige woning op zolder, en dat is geen ideale situatie. 

Overige > onderzoeken we verder; Bedankt!!

afbeelding van Tommie1
Lid vanaf: 15/04/2011
4579 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Probeer wat minder deuren in je huis te krijgen. 

Koude berging in een geÏsoleerd huis werkt niet, dus die kan je samenvoegen. En een aparte ruimte met deur voor je technieken is een beetje gek vind ik. Dat kan in de berging als je die laat toekomen tegen de voorgevel. Bij ons staan de tellers onder de trap bij voorbeeld. 

Ik zou ook die krukjes weg doen, en dat eiland langer maken  (koken op het eiland!), en dan die 3 kastjes weg doen. Aan de linkerzijde van je eiland steek je borden en glazen. Lekker makkelijk de tafel zetten. 

Boven zou ik de deur van je masterbadkamer toch in de gang laten uitkomen, dan kunnen je kinderen die ook gebruiken indien nodig zonder door je kamer te lopen. 

Ik zou ook één kinderkamer naar de zolder verhuizen, dan kan je ze allemaal wat groter maken, en er blijft genoeg hobbyruimte over. 

Wasmachine en droogkast kunnen dan ook op het 1ste. Daar wordt de was geproduceerd, en als je het handig aanpakt moet alleen de strijk naar beneden. Handdoeken, lakens etc moeten dan niet de trap op en af, en geloof me, dat spaart een pak moeite.