• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

kostprijs bouwen landelijke stijl

Lid geworden
30 jun 2011
Berichten
13
Waarderingsscore
0
Punten
0
Mijn vriend en ik hebben onlangs voor een uitzonderlijk goede prijs een stuk bouwgrond kunnen kopen van ongeveer 1200 m2. Nu zijn we volop bezig met banken af te schuimen om een goede lening te vinden.

Als prijs voor het huis zelf (dus excl grond en notariskosten), hebben we een budget vooropgesteld van 200.000 euro (incl BTW). Nu zijn we serieus aan het twijfelen of we hiermee wel zouden toekomen. We kennen niemand die zelf gebouwd heeft.

Het zou voor een open bebouwing zijn met een bewoonbare oppervlakte van ongeveer 170m2 (bouwoppervlakte = ongeveer 95 m2) in landelijke stijl. Met uitsprong, waarbij het ene gewoon metselwerk en andere kaleien.

De elektriciteit en sanitair (incl verwarming), gaan we praktisch volledig zelf kunnen doen. Het vloeren krijgen we ook aan een vriendenprijs dankzij vriend.

Heeft er iemand enig idee of we hiermee zouden toekomen? Alle tips en advies zijn welkom!!!
 
Lid geworden
9 mrt 2011
Berichten
18
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wij gaan binnenkort ook starten met de bouw van ons huis in landelijke stijl. Over de ruwbouw kan ik niet veel zeggen (absoluut geen expert) maar wat ik wel heb gemerkt is dat veel afhangt van hoever je die landelijke stijl in de afwerking en bvb de dakbedekking wil doortrekken. Wij wilden bijvoorbeeld geen sneldekpan op onze landelijke woning en dat kost natuurlijk direct meer. Ook binnenin wilden we de landelijke stijl verder doortrekken dus dat betekende landelijke keuken, rustieke materialen (natuurstenen tegels, eiken trap, natuurstenen blad in de keuken etc.), landelijke badkamermeubelen enz. Ik ben daar toch serieus van verschoten en heb ons budget al meerdere malen moeten bijstellen (maar ik heb mij laten vertellen dat dat normaal is bij het bouwen :lol: )



Verder ook rekening mee houden dat typische landelijke stijlelementen zoals dakkapellen, lintelen (en andere blauwe steen in de gevel), methode van metsen (wildverband, kruisverband,..) etc. ook vaak een meerprijs betekent.
 
Lid geworden
30 jun 2011
Berichten
13
Waarderingsscore
0
Punten
0
Bedankt alvast voor de reactie!

Je hebt gelijk wat het budgetteren betreft, ik heb al gemerkt dat men in die landelijke stijl wel érg ver kan gaan. 'k Besef ook dat als ik mij volledig zou laten gaan ik waarschijnlijk zeker de helft van die 200.000 er zou moeten bijtellen :? .

Daarom heb ik al heel wat tijd gestoken in de zoektocht naar alternatieven. Zo zou ik ipv eik, gebruikt steigerhout gebruiken voor de keuken en ken ik een schrijnwerker die voor een mooie prijs de kasten wel in elkaar zal timmeren en het keukenblad in beton. Klinkt misschien vreemd, maar ik heb daar al wat foto's van gezien en ziet er echt niet slecht uit. 'k Zou het sober houden met bv een mooi fornuis (zeker geen aga, maar bv een Falcon is mooi en doenbaar in prijs, zeker via internet) om het een extra cachet te geven. Ipv blauwsteen als vensterbank, tegeltjes.

Voor dakbedekking zijn Franse leitjes natuurlijk het mooist, maar niet betaalbaar en tegenwoordig heb je in sommige merken van sneldekpannen ook al bepaalde series met een rustiek karakter, die ik al bij al ook wel nog mooi vind.

De trap bij ons zou ingesloten zijn, dus zal wel een betonnen prefab trap zijn, die we later nog kunnen afwerken.

Veel binnendeuren hebben we beneden niet nodig. Beneden een dubbele en drie gewone en ik zou uitkijken voor gerecupereerde gezien we hiermee nog rekening kunnen houden in het plan. Boven ben ik er nog niet uit, misschien ook gerecupereerd, misschien gewoon paneeldeuren om te schilderen.

Als vloer zou ik kiezen voor verzuurde, verouderde vietnamese blauwsteen. 'k Weet dat die niet zo mooi zijn als de Belgische, maar het is opnieuw een goedkoper alternatief.

Voor zover ik weet is metsen in wildverband niet duurder dan de gebruikelijke in halfverband. Noch qua werk, noch materiaal. Het wildverband is zelfs ontstaan toen er een schaarste was in stenen, om op die manier zo weinig mogelijk afval te hebben.

Eén ding is zeker: bouwen is de dag van vandaag bijna onmenselijk duur geworden. Als het zo door gaat zal een huis bouwen of kopen in de volgende generatie enkel voor de welgestelden zijn...
 
Lid geworden
9 mrt 2011
Berichten
18
Waarderingsscore
0
Punten
0
Quote:
Eén ding is zeker: bouwen is de dag van vandaag bijna onmenselijk duur geworden. Als het zo door gaat zal een huis bouwen of kopen in de volgende generatie enkel voor de welgestelden zijn...



Daar ben ik het zeker mee eens, het wordt altijd maar moeilijker en als je geen handige harry's in de familie/vriendenkring hebt, is het zelfs nu vaak al heel moeilijk.



Ik ben trouwens ook een enorme fan van een betonnen werkblad maar heb dit enkel nog maar gezien in hypermoderne keukens, ik ben wel eens benieuwd naar de realisatie van jullie keuken dan. Wat het wildverband betreft, mij hebben ze altijd gezegd dat het maken van halve en 1/3 steentjes het duurder maakt, tenzij je (zoals wij) een steen koopt die geleverd wordt voor wildverband of het zelf doet natuurlijk.



Alvast veel succes, hopelijk zijn er nog wat mensen hier die wat meer info kunnen geven ivm de ruwbouwkost...
 
Lid geworden
30 jun 2011
Berichten
13
Waarderingsscore
0
Punten
0
Een voorbeeld van zo'n keuken vind je op volgende link:



http://nl.kapaza.be/antwerpen/prachtige ... 197728.htm



Natuurlijk met ietwat andere kasten en vormgeving, maar ik denk dat men met wat creativiteit en inspiratie er wel iets moois van kan maken...



Succes alvast met jullie bouw!



ps: Wat hebben jullie gekozen van materialen? Lag jullie budget een beetje in de buurt van die van ons als ik mag vragen?
 
Lid geworden
5 sep 2010
Berichten
648
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wildverband zal wel altijd iets duurder zijn maar niet schandalig veel.

Wat wij markeerden als noodzaken in onze bouwplannen:



- echte recupsteen (vergrijsde klamp)

- wildverband

- steense dagkanten

- speklagen in zwarte paepsteen

- gebogen ramen

- gevelankers op de correcte plaatsen

- dikke raamdorpels (10cm) evt. gezandstraald

- verouderde dakpan en fonten eindstukken aan de regenpijp

- houten voordeuren

- hogere plafonds

- hogere binnendeuren (2m31)

-...



Het begint allemaal onschuldig :D
 
Lid geworden
30 jun 2011
Berichten
13
Waarderingsscore
0
Punten
0
Euhm... blijkbaar gaat dit m'n verstand (en 'k denk ook m'n budget) een beetje te boven.... Wat zijn puntje 3 en 4?



Awel, ik vind raamdorpels bij dergelijke bouwstijl pas mooi als ze dikker, 10cm zoals je zegt, zijn... Maar net omdat ik het prijskaartje wil drukken lijken die tegeltjes (niet van die glazende uiteraard, maar ook verouderde) mij een mooi alternatief...



Zo van die fonten uiteinden aan de regenpijpen zou ik ook graag willen... Is dat erg prijzig? Daar heb ik nu eens totaal geen idee van...



De voordeur zou ook in hout zijn, zo'n dubbele voordeur met hoge boog en klein raampje...



't is allemaal kwestie van compromissen maken he... zeker met ons budget... als ik dan bv moet kiezen tussen zo'n voordeur en dikke blauwstenen raamdorpels, is voor mij de keuze vlug gemaakt...

Moest ik ze mij allebei kunnen veroorloven was het natuurlijk NOG vlugger beslist! :)
 
Lid geworden
24 sep 2010
Berichten
585
Waarderingsscore
0
Punten
0
er bestaat hier een topic over "wat kost mijn huis" of zoiets



mijn architect rekende 1200 euro per m2, alles laten doen, met gewone materialen, zeker niet superdeluxe, excl badkamer, excl keuken, excl architect, excl epb/veilighcoord, excl btw



dan vrees ik (al hoop ik voor jou van niet) dat je voor zo'n huis met veel hoekjes, kantjes, frullekes, dure materiaalkes :) niet zo ver gaat springen met uw budget, tenzij ge alles zelf doet (da's niet zo duidelijk in uw openingspost), ik meen te verstaan enkel elec en sanitair...



Wild gerekend kom ik 170 bewoonbaar x 1200 euro al op 204.000, en da's exclusief al het bovenstaande...



Ik vrees --> meer lenen, meer zelf doen, kleiner bouwen of "eenvoudiger(goedkopere) bouwstijl kiezen... Ik wil niet negatief doen, just realistic...
 
Lid geworden
5 sep 2010
Berichten
648
Waarderingsscore
0
Punten
0
Crappy foto van google voor de steense dagkant, je ramen springen dus 1 steen naar binnen in plaats van 1/2:



dsc00088.jpg




Zo lijkt het of je een volsteense muur hebt zoals vroeger :)



De fonten pijpen was bij ons voor 4 stuks een 450€ + btw geplaatst. Als je ze bij een groothandel koopt denk ik dat je 50€ per stuk kwijt bent. Je vindt ze ook af en toe op kapaza, heb er trouwens nog eentje op overschot als je wil :mrgreen:



En raamdorpels 10cm bedoel ik langs de buitenzijde, langs binnen zal er een zwarte natuursteen of marmer komen van een 2-3cm dik.
 

ST5

Lid geworden
11 okt 2010
Berichten
1.211
Waarderingsscore
1
Punten
0
Mijn idee: 200.000 voor 170m² is enkel mogelijk voor de absolute basis/standaard.



Wil je recupsteen, mooie pannen, speciaal vormpje, uitsprongetje, wat mooiere/betere ramen... om nog maar te zwijgen van al uw binnen-wensen, tel er dan maar zéér rustig 50% bij.



Als je het kwaliteitsvol afgewerkt wil, tenminste.



.
 
Lid geworden
30 jun 2011
Berichten
13
Waarderingsscore
0
Punten
0
Allen bedankt voor jullie reactie...

Het zal dus een zéér sobere landelijke woning worden, veel meer kunnen we ons jammergenoeg niet veroorloven... :?

Maar goed, zoals ik zei, 'k beschouw het de dag van vandaag al een luxe dat we in staat zullen zijn te bouwen en zeker op een stuk grond van zo'n 1280m2...

Mr Gray. Ik zou zeer zeker geïnteresseerd zijn om er eentje over te kopen van u... Enig idee bij welke groothandels ik dergelijke fonten uiteinden voor de regenpijp kan vinden?

Wat de architect betreft, m'n vriend is ingenieur en zou het plan volledig zelf tekenen... alleen moeten we dan nog een architect zien te vinden die bereid is z'n krabbeltje eronder te zetten voor een zacht prijsje... 8)

Als er nog mensen tips hebben: van harte welkom!
 

ST5

Lid geworden
11 okt 2010
Berichten
1.211
Waarderingsscore
1
Punten
0
Als bouw-ing, en heel soms als andere-ing kan je vriend bij de gouverneur een uitzondering aanvragen, en zelf ondertekenen.

Als buitenstaander-ing is het wel best je te laten bijstaan door een beroepsarchitect, voor samenstelling dossier, goeie raad etc.



.
 
Lid geworden
11 jul 2011
Berichten
350
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wij zitten ook zo'n beetje in de zelfde situatie.

We gaan er max 200.000€ aan besteden excl bouwgrond

Onze grond is 2980m2.

Gaan ook circa 170m2 bebouwen in landelijke stijl

verdiep en een half dus.

Binnen enkele dagen gaan we onze eerste prijs offerte krijgen.

We gaan wel geen echte recup stenen nemen

Wss Oud Kempische steen van wienerberger en de Oude Veille gesmoorde dakpannen. Ruwbouw laten we zetten (wind dicht)

De rest doen we allemaal zelf op het plakken na, dat doet een bevriend plakker.

Ik denk dat het toch zeker moet lukken als je goed uitkijkt en heel veel zelf doet. Wij wonen nog bij mn ouders in, dus echt haast hebben we niet om het volledig af te werken
 
Lid geworden
15 jul 2010
Berichten
466
Waarderingsscore
0
Punten
0
Dan ga je er toch niet komen met 200000 euro hoor.

Zelfs al doe je paar dingen zelf... En een landelijke woning heeft meestal duurdere pannen, duurdere gevelsteen en de nodige blauwe steen errond...



En wat bedoel je met 170m2, binnenafmetingen of buitenafmetingen? Als dit de som van de binnenafmetingen moet zijn, mag je toch rekenen op een 300 000...
 

acl

Lid geworden
21 feb 2009
Berichten
1.120
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik denk dat je eerder aan 200 000 zal zitten winddicht. Toch als je echte kleipannen wil en geen lelijke betonpannen, retro schrijnwerk, mooi metselwerk, enz



landelijk bouwen is eerder duurder dan een eenvoudige piramidewoning. Trust me... i know. Ben zelf een landelijk huis aan het bouwen.
 

Roan

Lid
Lid geworden
16 okt 2007
Berichten
727
Waarderingsscore
1
Punten
18
Stand van zaken bij ons: een LEW landelijke stijl van 130.000 EUR tem dakwerken (dus zonder buitenschrijnwerk):

- recup paep/klampsteen in kruisverband

- gegoten kelder

- kelder/gelijkvloers/1ste verdiep/zolder: basisbouwopp. = 110m²

- aparte garage van 50m²

- dorpels: Belgische arduin 11cm dik met zijdelingse opkanten

- dak: douglashout, pan = veilli blauw gesmoord, koperen afvoeren, 2 schouwen van 100 x 80cm



Klein detail: wel alle metselwerken zelf gedaan :)

Uit eigen ervaring weet ik dat metselen in kruisverband een tijdrovende (lees: dure) aangelegenheid is. Maar het staat toch zo mooi voor een landelijke stijl eh... :)
 

acl

Lid geworden
21 feb 2009
Berichten
1.120
Waarderingsscore
0
Punten
0
[/quote]Roan wrote:
Stand van zaken bij ons: een LEW landelijke stijl van 130.000 EUR tem dakwerken (dus zonder buitenschrijnwerk):

Roan wrote:
Klein detail: wel alle metselwerken zelf gedaan :)

Ahja zo ... ik dacht a toen ik de eerste regel las. Bovenstaande regel maakt veel duidelijk ;)
 
Lid geworden
19 mrt 2011
Berichten
90
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wij hebben ook een budget van €200 000 euro, onze architect heeft een woning getekend voor dat bedrag, maar wel excl BTW, terwijl wij incl BTW bedoelden... Maar het is dan wel tot in de puntjes afgewerkt (wel niet met een keuken van 25 000 euro in uiteraard, maar dat hoeft voor ons ook niet) dus voor ons is het genoeg.

We hebben een oppervlakte van ongever 225 m² (2 volwaardige verdiepingen, een uitsprong beneden en een zolder over de gehele oppervlakte). We hebben wel geen garage of tierlantijntjes, als je er naar kijkt heb je een gewone "ordinaire" woning, enkel achteraan komt er nog een klein stuk piepen. Zo bespaar je veel.



Je kan onze plannen bekijken op http://www.everyoneweb.com/nickyenklaartjebouwen



We gebruiken een vrij dure steen, nl de Retro Lautrec van Desimpel. Nu, mijn man is tuinbouwer dus voor de tuin hoeven we niet al te veel budget aan te rekenen, hij brengt gewoon alles mee van zijn werk voor een zeer schappelijk prijsje...

Wat doen we zelf? Elektriciteit, sanitair, tegelen, the usual stuff... Binnendeuren en zo hoeft nog niet direct, dressing hoeft ook nog niet direct, we zetten gewoon onze huidige kleerkast er nog in tot die het begeeft, ... Doet allemaal veel!
 

Roan

Lid
Lid geworden
16 okt 2007
Berichten
727
Waarderingsscore
1
Punten
18
Stardust wrote:
Wij hebben ook een budget van €200 000 euro, onze architect heeft een woning getekend voor dat bedrag, maar wel excl BTW, terwijl wij incl BTW bedoelden...



Wel oppassen met inschattingen van de architect! Best dat je ook zelf een gedetailleerde budgetoefening maakt.

Onze archi schatte bv ons buitenschrijnwerk op 20.000 EUR, terwijl we in de praktijk op het dubbele zitten... :cry:

Op andere posten hebben we dan weer gewonnen, maar dat kwam vooral door het zelf te doen.
 
Lid geworden
30 jun 2011
Berichten
13
Waarderingsscore
0
Punten
0
Dank aan iedereen voor de reacties!

Ieder beetje informatie van mensen met ervaring helpt!

Nu zijn we nog volop bezig met het ontwerp, die we zo simpel mogelijk gaan trachten te houden om de kosten te drukken...

Het wordt in elk geval een zwaar jaartje :p
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan