Indeling verbouwing

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van ilini
Lid vanaf: 16/09/2018
5 berichten

Wij zijn bezig met het voorontwerp voor de grondige verbouwing van een halfopen woning. 

Dit is het ontwerp van de architect, die al heel veel rekening heeft gehouden met onze wensen. Het is natuurlijk een verbouwing, en het budget is niet oneindig, dus we moeten rekening houden met de huidige toestand.

Wat vinden jullie van deze indeling?

 

Ter info: de voordeur komt aan de zijkant, dat is de noordzijde. Voorgevel is west, achtergevel oost. 

Het 'stompje' muur tussen de zithoek en de speelhoek gaat er waarschijnlijk nog uit, als de financiele impact beperkt blijft Smile

 

Verbouwing 1: Check

Verbouwing2: Voorontwerpfase

gelijkvloers.jpg

Reacties

afbeelding van leiepisser
Lid vanaf: 20/02/2016
390 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Deur toilet naar buiten laten draaien.

 

Dat "stompje" kan blijven staan al dit een dragende functie heeft. Je kan ernaast, aan het raam vooraan, eventueel een bureauhoek inrichten.

Mijn papa is wel polies hèèèè!

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
9925 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

we weten natuurlijk de huidige indeling niet.

Geen  toegangf tot keukenberging van buitenaf ?  Er is momenteel wel een doorgang aanwezig ?

 

keuken anders orienteren ?  Nu heb je 1 blok met was en kookgedeelte,  blijft zeer weinig werkblad over.

 

afbeelding van Jack_
Lid vanaf: 24/10/2017
30 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Mooie open ruimtes! Waarom plaats je het eiland niet volledig tegen de blinde muur? Ik zie de meerwaarde zo niet van het eiland los te koppelen van de muur. Zo kan je je kook'eiland' (wat dan keuken tegen de muur wordt) verbreden en werken met een nisje/plankjes tegen de hoek. Op die manier verlies je geen kast/werkruimte.

 

Voordeel ook is dat je je tafel 90° kan draaien zodat iedereen geniet kan hebben van het zicht naar buiten, en niet de helft met de rug naar de tuin zit. Dit aangenamere (mijns inziens) effect bereik je natuurlijk ook wanneer je het eiland en de keukentafel 'samen' 90° zou draaien.

 

Nu lees ik 'houden cfr studie ing' pas, dus waarschijnlijk heb je dat muurtje nodig waar je keukeneiland tegen staat... Dan vervallen mijn opmerkingen bij deze. Tenzij het toch nog anders kan?

 

Succes!

afbeelding van julien
Lid vanaf: 12/03/2006
6418 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Persoonlijk ben ik geen fan. Ik vind dat er te veel gevel toe wordt gestoken door 'dode ruimte', zodat het grote voordeel van een driegevel teniet wordt gedaan.

Als je rechts 2 vierkanten voorzien met eerst de inkom/WC en erna de berging heb je in al je leerfruimtes rondom zicht en ramen.

De nieuwe plaats van de voordeur vind ik ook niet echt geschikt. Iedereen loopt al in uwe privé alvorens zich aan te melden. 

 

Een AutoCAD probleem? www.cadsite.be

afbeelding van ilini
Lid vanaf: 16/09/2018
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de opmerkingen!

 

Onze voorgevel grenst aan het fietspad aan een drukke straat. Vandaar dat we de voordeur opzij willen.

De nieuwe inkom komt waar nu de badkamer is, op die muurtjes steunt de vloer van de kamer erboven, daarom blijven deze staan op die plaats. 

Er is ook een vrij groot niveauverschil tussen de vloer en de straat, (+-60cm) Als we de voordeur vooraan willen behouden moeten we terug met trapjes werken.

 

Momenteel is er een gang centraal in de woning, van vooraan tot achteraan.

Het muurtje aan het eiland is inderdaad een overblijfsel van de huidige draagmuur, en blijft staan om de overspanning niet te groot (duur) te moeten maken.

 

Met de berging vooraan te zetten willen we ook een beetje buffer creeren tegenover de straat. We kunnen daar niet echt veilig parkeren, dus komt er ook geen buitendeur, wel een groot raam voor licht. De deur naar de berging zal waarschijnlijk een matglazen deur worden, zodat langs daar ook nog wat licht doorkomt. (avondzon)

 

Weinig werkruimte op het eiland => inderdaad. Dat gaan we nog eens herbekijken. Misschien maken we er een schiereiland van :) 

Deur toilet naar buiten laten draaien => terechte opmerking.  (balzaaltoilet wordt misschien nog kleiner, als we daar nog de warmtepompbinnenunit zouden bijzetten)

Bureau naast stompje => goed idee!  Nu is er wel een raam tot beneden voorzien, misschien is dat dan toch niet zo ideaal?

Verbouwing 1: Check

Verbouwing2: Voorontwerpfase

afbeelding van ilini
Lid vanaf: 16/09/2018
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

julien schreef:

...

 

De nieuwe plaats van de voordeur vind ik ook niet echt geschikt. Iedereen loopt al in uwe privé alvorens zich aan te melden. 

 

 

Deze opmerking kan ik niet helemaal volgen. Je komt toch eerst in de inkom vooraleer je in de leefruimte komt?  

Of bedoel je de oprit langs het huis?  

Verbouwing 1: Check

Verbouwing2: Voorontwerpfase

afbeelding van ilini
Lid vanaf: 16/09/2018
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Om een idee te geven: Dit zijn de voor- en zijgevel.

 

 

Verbouwing 1: Check

Verbouwing2: Voorontwerpfase

afbeelding van julien
Lid vanaf: 12/03/2006
6418 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ilini schreef:

julien schreef:

...

 

De nieuwe plaats van de voordeur vind ik ook niet echt geschikt. Iedereen loopt al in uwe privé alvorens zich aan te melden. 

 

 

Deze opmerking kan ik niet helemaal volgen. Je komt toch eerst in de inkom vooraleer je in de leefruimte komt?  

Of bedoel je de oprit langs het huis?  

Ik bedoel inderdaad de oprit.

Bezoekers stappen zo langs je zijraam en kijken binnen. Geen ramp natuurlijk, maar iets om even over te denken.

Een AutoCAD probleem? www.cadsite.be

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15377 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ilini schreef:

....

Er is ook een vrij groot niveauverschil tussen de vloer en de straat, (+-60cm) Als we de voordeur vooraan willen behouden moeten we terug met trapjes werken....

 

....

Aan de zijkant ga je ook trappen moeten steken aan de voordeur.

60 cm hoogteverschil geeft een stijging van 10cm per lopende meter. Dit wil je echt niet als helling.

afbeelding van MilM
Lid vanaf: 25/06/2014
14 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou persoonlijk eens een plan vragen waar het keukeneiland op de plaats van de eettafel komt en de eettafel dan links van de het keukeneiland. Op die manier heb je meer leefruimtes dichter bij het raam aan uw achterzijde + de muur schuift op waardoor je én een keukeneiland én een werkruimte tegen de muur kan plaatsen. Uw kastenmuur aan de zijkant wordt dan wel kleiner, maar dat lijkt mij net positief ipv 1 superlange rij kasten en meteen los keukeneiland.

 

Een ander alternatief is om een bergruimte te maken waar je nu de inkom getekend hebt, de eettafel te laten staan maar de keuken dan links van die eettafel te maken. Uw voordeur wordt dan een gewone ingang voor jullie alleen (ik zie dat jullie garage/oprit daar ligt, dus handig voor boodschappen). De inkom moet dan wel weer langs voren verhuizen (en de living dan rechtsonder).

 

Ik zou sowieso toch proberen om die speelruimte ergens in een hoekje te krijgen. Nu ligt dit echt tussenin al jullie andere ruimtes. Ofwel zal je moeten zorgen dat dit altijd opgeruimd is en zit je met massa ruimteverlies ofwel ligt die rommel zwaar in de weg. Door die speelruimte zit je ook met onnuttige ruimte net aan uw ramen aan de achterzijde waar je toch gebruik van zou moeten maken. 

afbeelding van ilini
Lid vanaf: 16/09/2018
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

lukanar schreef

Aan de zijkant ga je ook trappen moeten steken aan de voordeur.

60 cm hoogteverschil geeft een stijging van 10cm per lopende meter. Dit wil je echt niet als helling.

 

Dat is ongeveer de helling zoals het nu is (hier en daar wat meer wegens verzakking in de huidige oprit) en dat is niet echt iets wat stoort. Nu komt iedereen ook langs die helling naar onze achterdeur Smile

Er zal wel een "opstap" overschieten aan de dorpel, maar geen extra trede meer tegen de buitenmuur. 

Verbouwing 1: Check

Verbouwing2: Voorontwerpfase

afbeelding van ilini
Lid vanaf: 16/09/2018
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

MilM schreef:

Ik zou persoonlijk eens een plan vragen waar het keukeneiland op de plaats van de eettafel komt en de eettafel dan links van de het keukeneiland. Op die manier heb je meer leefruimtes dichter bij het raam aan uw achterzijde + de muur schuift op waardoor je én een keukeneiland én een werkruimte tegen de muur kan plaatsen. Uw kastenmuur aan de zijkant wordt dan wel kleiner, maar dat lijkt mij net positief ipv 1 superlange rij kasten en meteen los keukeneiland.

Ik ben niet helemaal zeker welke muur je bedoelt om op te schuiven blushmuur schuift op is niet echt een optie denk ik, de muren zijn draagmuren die opengewerkt worden. De superlange rij kasten zal geen kastenwand zijn van beneden tot boven, maar we zouden met open ruimtes willen werken. Minder kastruimte en meer stofvangers, maar wel minder massief en luchtiger :)  We gaan wel eens bekijken of we nog een werkruimte tegen de muur kunnen integreren.  

 

 

Een ander alternatief is om een bergruimte te maken waar je nu de inkom getekend hebt, de eettafel te laten staan maar de keuken dan links van die eettafel te maken. Uw voordeur wordt dan een gewone ingang voor jullie alleen (ik zie dat jullie garage/oprit daar ligt, dus handig voor boodschappen). De inkom moet dan wel weer langs voren verhuizen (en de living dan rechtsonder).

Bergruimte waar de inkom staat: dat was in ons eerste ontwerp zo voorzien. Toen kwam de keuken ook waar nu de living is, maar dan kan ik vanuit de keuken de tuin niet zien Smile De voordeur hebben we uiteindelijk daar geplaatst om niet met trapjes te moeten werken om het hoogteverschil te overbruggen. 

 

 

Ik zou sowieso toch proberen om die speelruimte ergens in een hoekje te krijgen. Nu ligt dit echt tussenin al jullie andere ruimtes. Ofwel zal je moeten zorgen dat dit altijd opgeruimd is en zit je met massa ruimteverlies ofwel ligt die rommel zwaar in de weg. Door die speelruimte zit je ook met onnuttige ruimte net aan uw ramen aan de achterzijde waar je toch gebruik van zou moeten maken. 

 

De speelhoek en zithoek zijn eigenlijk samen een grote living, maar de architect heeft het zo genoemd op het plan om het beestje een naam te geven Smile . Over de juiste indeling gaan we nog eens nadenken, we zouden er ook een bureauhoekje willen voorzien.  de lange wand langs de speelhoek zou een grote boekenkastwand kunnen worden. De ruimte aan de achterzijde als je uit de inkom komt zal vooral circulatie zijn tussen living - keuken - trap.  Het is inderdaad wel een grote 'lege" ruimte, dat gaan we nog eens bekijken, ook samen met hoe de trap uiteindelijk zal komen. (met of zonder draai onderaan) En de draagmuur eventueel nog een stukje korter. 

 

Verbouwing 1: Check

Verbouwing2: Voorontwerpfase