• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Houten vloerbalken repareren

Lid geworden
4 jun 2018
Berichten
6
Waarderingsscore
0
Punten
0
Bij een verbouwing van mijn huis (bouwjaar +/ 1890) ben ik op de zolderverdieping een aantal vloerbalken tegengekomen waarvaan de uiteinden rot zijn. Bij de meeste balken heb ik dit opgelost door het rotte deel te verwijderen en nieuwe balkdelen bevestigd tegen de oude balken (nieuwe balkdelen +/- 2 meter, 4 M12 draadeinden door oude en nieuwe balk).

Bij één balk is het gat in de muur waar de nieuwe balk op moet komen te rusten iets te diep uitgekomen, waardoor de balk hier zweeft als hij op het plafond van de benedenverdieping ligt. Waarmee kan ik dit het beste uitvullen:
- zandcement
- metselspecie
- snelcement
- houten opvulblokje
- iets anders?

Een tweede vraag. Ik heb de naastliggende balkuiteinden ook gecontroleerd op rot door een hoekje van de bakstenen ernaast uit te kappen. Het blijkt dat sommige van deze balken maar ongeveer 5 cm op de muur rusten, terwijl ik altijd begrepen heb dat dit 10 cm zou moeten zijn. Van de ene kant denk ik: het huis staat al meer dan 100 jaar, het zal wel goed zijn. Van de andere kant blijft die 10 cm door mijn hoofd spoken met de gedachte dat dit het moment is om hier iets aan te doen. Wat zijn jullie gedachten hierover?

En nog een laatste vraag. Eén van mijn nieuwe balken blijkt een balk te zijn uit het hart van de boom. De jaarringen maken mooie cirkels rond het hart van mijn balk. Aan het uiteinde is het hout iets gespleten: 1 mm breed, 150 mm lang, 20 mm diep (balk is 70 x 170). Nu meen ik wel eens gelezen te hebben dat zo'n balk niet geschikt is als dragende balk, maar ik kan dat niet meer terugvinden. Is deze balk bruikbaar?

Hartelijk dank voor de feedback!
 

jan 007

Zeer Actief lid
Lid geworden
16 nov 2018
Berichten
3.025
Waarderingsscore
16
Punten
38
met hout ondervullen of stukje steen metselen en op de steen laten rusten

balk beter niet in de metselmortel zetten

als het al 100 jaar op 5cm rust waarom zou dat nu niet meer goed zijn? en hoe wou je dat opvangen? zo laten zou ik zeggen

harthout kan zeer krom trekken daarom dat het bijna nooit zo gezaagd wordt (dosse gezaagd) ook bij kernscheuren (scheur van uit de kern naar de rand) kan de balk "splijten" maar zou me niet te veel zorgen maken , belangrijker is de sterkte klasse (c klasse) 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan