Gyproc wandbevestiging met Rectavit Easy Fix

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Raihne
Lid vanaf: 20/03/2017
22 berichten

Hey,

Al heel veel nuttig info gevonden op het forum hier. Nu wel een iets specifiekere vraag die in een 2-3 tal topic teruggekomen is maar nog niet direct een antwoord op gevonden.

Even kaderen. Wij zijn momenteel ons huis aan het renoveren. Het is een oud huis dus veel slechte bezetting en ook een aantal kale muren. Wij zijn van plan om alles met gyproc te doen voor prijs/kwaliteit en dat is iets wat we zelf kunnen. Kleine stukjes bezetten lukt wel maar een muur van 20m² in de living zie ik toch niet zitten Smile

We wilden dit eigenlijk gewoon klassiek doen: betoncontact met daarop L-gips + gyprocplaat. Maar dit weekend had mijn vader ergens gehoord dat Rectavit Easy Fix ook een oplossing is. Dit kost exact even veel als L-gips, je moet enkel niet niet mixen en met zakken van 25kg sleuren. Na wat info online op te zoeken ziet het er best wel goed uit. Heeft iemand er hier ervaring mee want als we dit over het ganse huis gaan gebruiken wil ik er later ook geen problemen mee.

Ook hadden we de tip van iemand gekregen om de wandplaten een 1 à 2 cm boven de vloer te zetten. Mocht er dan toch iets van water door de plintjes komen met het schuren ofzo. dan komt het nooit tegen de plaat. Ergens op het forum had ik ook gelezen indien je een plaat niet verankert, dit altijd "leeft". Indien we zo werken, best dan vanonder (op de schuine kant v/d plaats) lang beide kanten de plaat vastzetten in de muur met bv gewoon een klassieke vijs ofzo?

Zijn er nog zaken waarop ik moet letten?

Alvast bedankt!

Reacties

afbeelding van boran
Lid vanaf: 06/08/2007
1076 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Eerst en vooral, vergewis u ervan dat je muren zeker in orde staan qua vocht. Anders ben je een mooie paddenstoelenkweek aan het aanleggen.

Gyproc plaats je inderdaad best los van vloer en plafond. Dat moet geen centimeter zijn, halve centimeter volstaat ook wel.

Wil je een strakke hoekaansluiting met het plafond? Dan doe je dat best met acrylkit of andere overschilderbare siliconen, dat blijft werken en dan krijg je geen barsten.

 

Weet ook dat naar mijn mening gyproc op gelijkvloers een extreme minderwaarde betekent voor een huis. Daar stel je je toch altijd vragen bij als je zo iets tegenkomt als potentiele koper. Maar nogmaals, dat is enkel mijn mening.

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9932 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb die rectavit gebruikt in een verhuurwoning.

Dat is nu 5/6 jaar geleden, en het hangt er gelukkig nog altijd stevig aan.
Ik heb die wel enkel gebruikt tegen Ytong binnenmuren die ik bijgezet heb.
Die Ytong muren heb ik overigens ook met die Rectavit gezet.
Eerlijkheid gebiedt: ik heb wel in elke plaat 1 dikke (inox) vijs gedraaid, op 50 cm van het plafond. Gewoon om zeker te zijn. De platen hangen ook 2cm boven de vloerpas. Maar dat is vooral omdat het plafond 2m62 hoog was en de plaat 2m60.

Je hoort/ziet nergens dat het gyproc tegen de muur is, klinkt nergens hol.
Maar dat komt natuurlijk doordat die Ytong muur heel mooi vlak is en er dus overal een goed contact is. Tegen een oude baksteenmuur zal dat wel anders zijn. Misschien moet die voor de hechting dan wel gegrondeerd worden. Misschien net niet.

Ik heb ook nog op een klein stukje een plaat tegen oud pleisterwerk hangen. Dat pleisterwerk was wel nog vast maar toplaag heel erg beschadigd door behangpapier af te steken. Daar zitten 2 vijzen in (1 boven en 1 onder). Ook niets aan te zien of horen.

 

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van Raihne
Lid vanaf: 20/03/2017
22 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

@ boran ... Het is niet de bedoeling om te verkopen dus daar maak ik me geen zorgen over. Dan ga ik de platen 1 à 1,5 cm inkorten voor onder en boven wat speling te geven en inderdaad afkitten met acrylkit

@DIY Ik hoop inderdaad ook dat ik er achteraf geen problemen mee heb, lijkt me inderdaad een stuk sneller/handiger/leuker werken dan met L-gips. Misschien eerst een kleine kamer doen en kijken wat dat geeft Smile

afbeelding van Raihne
Lid vanaf: 20/03/2017
22 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat feedback geven op het topic indien mensen dit zoeken.

Wij zijn nu een 3-tal maand bezig. hebben we een 100-150 lopende meter gezet met rectavit. Volgens mij is dit zeker niet de goedkoopste oplossing, maar het werkt wel echt heel vlot. 

Do

Goed gebruiksaanwijzingen volgen

- 4 tal minuten na aanbrengen van schuim tegen de muur zetten

- tijdje aandrukken (makkelijkste opspieën op plaatsen waar de plaat nog beweegt)

- niet teveel overal aandrukken, de plaat lijnt zich best goed uit

- gebruik van soudal een click pistool, niet met een draai systeem. Wij hebben ook geen product van Rectavit gekocht, maar van Soudal zelf (is exact hetzelfde)

Don'ts

- Niet kloppen om de platen, voorzichtig drukken, de schuim pakt niet meer goed als je hem nadien terug naar voor wilt krijgen

- Max 2-3cm (ik zou zelfs aanraden 2) speling om de plaat waterpas te zetten. Komt de plaat ergens verder van de muur af zou ik ze niet met schuim vastzetten. Wij hebben alle muren bij ons eerst wat bijgewerkt met goldband zodat het plakken nadien gemakkelijk ging.

- Pistool op het einde van de dag niet gewoon wegzetten, altijd volledig uitkuisen.