Efficiënt en met overzicht renoveren: het kan!

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Elimentz
Lid vanaf: 10/12/2015
3 berichten

Hallo allemaal

De afgelopen twee jaar hebben mijn vriendin en ik zwaar verbouwd in onze nieuwe (oude) woning, gebouwd in 1974. Helaas zijn we beiden niet bepaald technisch aangelegd, maar toch hebben we veel dingen zelf gedaan. Het was een hele onderneming, maar ondertussen zijn we erin geslaagd om alle basisvoorzieningen (elektriciteit, de verwarming, de ramen en de isolatie) volledig te vernieuwen!

Dit hele gebeuren was voor mij een gigantische leerervaring maar al bij al ben ik erin geslaagd om alles min of meer vlekkenloos te laten verlopen, mede door het toepassen van enkele plannings- en opvolgingstechnieken uit mijn job (software development). Vanwege dit succes wil ik een boek schrijven waarin ik deze technieken beschrijf en in detail uitleg hoe deze toegepast kunnen worden in bouw- en verbouwingsprojecten (geen voorkennis vereist). Enkele onderwerpen die aan bod zullen komen zijn:

  • Opzetten van een budget en de opvolging ervan
  • Planning van verschillende werkzaamheden
  • Organisatie van resources, zowel mensen als materiaal

en nog veel meer, dit alles met foto's en illustraties.

Via deze weg wil ik even polsen in welke mate er interesse hebt in een dergelijk boek. Als dit het geval is, stuur dan een mailtje naar jan.oris@ixudra.be en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

 

Jan

Reacties

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
9881 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Er zullen al wel zulke werken bestaan,

Of een programma er gaat voor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt ? Er zijn meerdere factoren dan enkel uw eigen planning.

afbeelding van Elimentz
Lid vanaf: 10/12/2015
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dag Mario

Het gaat om een boek, geen programma en ik wil zeker niet beweren dat er een methode bestaat die alle problemen weg zal nemen. Ik wil enkel mijn eigen ervaringen delen opdat ze door andere mensen ook gebruikt kunnen worden Smile

 

 

afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2598 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zie daar een leuk scrum board Smile

Voor mij zou het boek sowieso te laat komen, maar ik denk ook niet dat ik veel zin zou hebben om een dergelijk boek te lezen moest ik nog aan het verbouwavontuur beginnen. Er is namelijk al zoveel dat je moet lezen en uitzoeken.

Een hoofdstuk 'hoe plan ik de verschillende werkzaamheden' kan wel interessant zijn, want als leek weet je bv  niet of je een vloer moet leggen voor- of nadat de bezettingswerken gebeuren en dat je best je leidingen slijpt voordat de ramen geplaatst worden.

Een eenvoudige blog, met diepgaande stukken over verschillende onderwerpen (niet het zoveelste 'kijk de ramen staan erin'-blog) kan wel interessant zijn. Je gaat een groter publiek bereiken en de inspanning om het te verwezenlijken beperkt zich tot het opzetten van de blog en het schrijven zelf - ipv een boek te moeten uitgeven.

 

afbeelding van Elimentz
Lid vanaf: 10/12/2015
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dag Teaser

Technisch gezien is het een Kanban board, maar laat ons niet te hard focussen op details Wink

Een blog is inderdaad ook een optie, maar ik denk dat het beter is om de informatie in 1 brok aan te bieden ipv te verspreiden over verschillende weken en/of maanden. Dit zeker omdat je bepaalde zaken goed vanop voorhand moet bekijken of in rekening brengen. Daarnaast is het uitgeven van een boek helemaal niet zo ingewikkeld. Diensten zoals Leanpub maken dit bijzonder eenvoudig en toegankelijk voor iedereen Wink

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1783 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

in onze lokale bibliotheek hebben ze een hele reeks boeken over plannen en bouwen en daar heb ik er al heel wat van in handen gehad. Er is dus al heel wat aanbod, maar ik zie dat ze vaak ontleend worden, dus er is zeker ook vraag naar.

Tegelijk heb ik ook nog in geen enkel boek de juiste antwoorden gevonden, want elk beschreven project heeft toch weer die paar dingen die anders zijn dan wat ik nodig heb. Ik heb het zelf opgelost met google, youtube, wtcb, ervaring van het bouwen van een kampeerwagen en het verbouwen van onze huidige woning, veel vragen stellen bij andere bouwers (ook bouwinfo.be Smile ), veel vragen stellen bij leveranciers enz...

Als je stukken in pdf op bouwinfo beschikbaar maakt, ben ik wel bereid om die te proeflezen en daar wat feedback op te geven (tussen de bouwwerken door hé, dat huis krijgt voorlopig nog steeds prioriteit)

afbeelding van Elimentz
Lid vanaf: 10/12/2015
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik denk inderdaad niet dat het mogelijk is om alle "juiste" antwoorden in 1 boek te bundelen. Dan moet je om te beginnen al een goede definitie hebben van wat "juist" net is en dat is vaak onbegonnen werk. Als ik moet tellen hoeveel verschillende (en tegenstrijdige!!) meningen ik al gehoord heb over spouwmuurisolatie van officiële instanties en installateurs, kom ik niet toe met 10...

Met dit in het achterhoofd wil ik dus zeker niet beweren dat ik de enige echte juiste manier van werken wil voorschrijven. Mijn bedoeling is heel specifiek om de lezer een onderbouwd en overzichtelijk stappenplan aan te leveren dat een robuuste structuur aanbiedt om alle elementen van een verbouwing vlot te plannen en tegelijk ook dynamisch genoeg is om plotse wijzigingen, om welke reden dan ook, te ondersteunen. Dit onderbouwd met mijn eigen ervaringen in mijn job als developer als ook mijn ervaring door het toepassen van deze technieken in mijn eigen verbouwing.