Alternatief voor klassiek bouwsysteem

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Zenith
Lid vanaf: 23/12/2018
2 berichten

Goedenavond iedereen,

 

Ik heb ondertussen al heel wat op dit forum met veel plezier mogen lezen. 

Echter blijft er 1 constante en dat is dat het een bijzonder dure aangelegenheid is en de prijzen exponentieel gestegen zijn tav de verdiensten

van de gemiddelde mens. Niet dat dit enige discussie behoeft, maar ik stelde mij toch de vraag of de bouwmethodes niet goedkoper zouden kunnen.

Ik denk dan uiteraard niet aan mensen die dit alles uitvoeren uit te buiten, maar eerder aan andere bouwmethodes.

In de VS bvb wordt zelden met baksteen gebouwd, in Scandinavië, Duitsland etc staan houten huizen die al behoorlijk bejaard zijn zonder al

te veel problemen. Je hoort me dus al komen: bouwen met hout...

Naar ik las zou dan al een minder zware fundering nodig zijn, wat de kosten drukt. Er zou sneller gebouwd kunnen worden en er zou meer geïsoleerd kunnen

worden. Ik denk dat sommigen onder jullie nog wel het concept van Pop-up house van die Franse onderneming herinnert: in die richting zou ik ideeën willen 

uitwerken (lees: voorleggen).

Ik lees vooral negatieve kritieken tav massieve houtbouw daar er een gebrek aan massa zou zijn. Het toeval wil nu dat ik weet heb van mensen die een aanbouw (is geen volledige woning) gezet hebben in hout met de nodige isolatie en dat is behoorlijk geluidsarm en thermisch vrij stabiel. Van enig gekraak zou daar ook geen sprake zijn hoewel dat her en der beweerd wordt. Daar ben ik dus niet zo heel bang voor.

Wat mij wel doet twijfelen is dat er maar weinig mensen in België gespecialiseerd zijn. De weinigen die het doen, zijn zodanig duur dat het nog goedkoper wordt om te werken met de klassieke methodes.

Aan de andere kant was er een tijd terug een artikel in de krant van een Limburgs gezin dat voor 70000 en behoorlijke nieuwbouw (ruwbouw) in hout had neergezet met een firma uit Letland.

Heeft iemand nuttige tips? Of is het gewoon een dom idee dat economisch niet verantwoord is omwille van zaken die ik misschien over het hoofd zie?

Reacties

afbeelding van Qacino
Lid vanaf: 11/01/2019
328 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Op zich niets speciaals. Redelijk veel nieuwbouwen worden in houtskelet geplaatst. 
Echter is dit niet al te veel goedkoper (als het al goedkoper is) dan ons belgisch traditioneel huisje 

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9703 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hout kost in bvb de VS ook maar een fractie van wat het hier kost...
Als je ziet wat ze ginds zetten voor 150k. Maar als het eens goed waait is het ginds ook wel weg natuurlijk.

Massief houtbouw is een ecologische schande: met dat hout kan je 10 huizen zetten en met het zaagafval en de spint kan je de boel isoleren.

Vergis je niet: houtskeletbouw (zoals het hier ook veel toegepast wordt) is zeker niet goedkoper dan massief (bakstenen). De prijs van hout hier bij ons is daar de voornaamste factor in.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
7964 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De reden waarom in de US en Scandinavische landen zo vaak in hout gebouwd wordt is de beschikbaarheid van de materialen. Hout genoeg. Het doorsnee Amerikaanse huis is een kaartenhuisje tov het doorsnee Vlaamse huis. 

Houtskeletbouw is ongeveer dezelfde prijs als klassiek, maar is inderdaad sneller, lichter en makkelijker om zelf in te klussen. Bij dat Franse pop-up huis zijn er sterke twijfels of die wel voldoet aan alle verplichtingen. 

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
1730 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Die opvouw- en pop-uphuizen hebben meestal een gelijkvloers en een mezzaninetje of zo, een vol verdiep kan je daarmee wel vergeten. Leuk voor youtube die dingen, maar als ik zie welke roostering er bij ons in moest van de ingenieur dan denk ik toch dat je hiermee nooit een treffelijk oppervlak zal kunnen bereiken. Eerder "tiny house"-toestanden, lees: veredelde stacaravans qua grootte. Heeft een mens meer nodig? Boh, je kan in een tent wonen ook hé...

Houtskelet is inderdaad niet goedkoper dan klassiek bouwen. Zeker als je de luchtdichting wil laten doen (dat zijn vele honderden meters tape) dan kruipen er net wat werkuren in. Ik denk dat de prijs van een houtskelet niet zozeer in het hout zit maar wel in de werkuren.

Het is misschien maar een indruk maar ik vermoed dat er in de VS ook meer met een soort standaard prefab wordt gewerkt. Als je als fabrikant dan maar 4 verschillende soorten gevelpanelen moet maken komt dat uiteraard goedkoper uit (of laat je 't in 't buitenland doen) dan al het individuele meet- en paswerk bij ons. Stom eigenlijk, want het lijkt mij dat de helft van de bouwers in Vlaanderen kiest voor ofwel de witte crepi blok ofwel de pastorijwoning (nu de fermette uit de mode is). Maar ja, elke architect tekent het dan toch weer een beetje anders...

CLS heb ik destijds ook overwogen, dat ziet er ook een fijne bouwmethode uit, maar komt - volgens mijn architect - duurder uit, zeker als je de binnenwanden niet "bloot" laat (en dan heb je nogal snel een chalet-gevoel) maar van een technische spouw + gyproc voorziet.

Wij bouwen hier nog altijd huizen die 60-70-80 jaar moeten staan. Als we zouden bouwen voor 30 jaar zou dat al een ander kostenplaatje opleveren, maar dan nog...

Goedkoper zou kunnen als we allemaal in dezelfde prefab gaan wonen, al is het nu zo dat de projectontwikkelaars die keer op keer hetzelfde huisje zetten de winst vooral in hun eigen boekhouding steken, aangezien de concurrentie zijn prijzen voor dezelfde woning ook nog vrij hoog uitkomen...

Wat de alternatieve samenwoonsvormen betreft, bijvoorbeeld een hoop "tiny houses" rond gemeenschappelijke voorzieningen qua tuin en zo, daar zijn wij als mensheid niet klaar voor. Je moet maar eens zien welk gezeik het soms geeft als de traphal van een appartement wekelijks door een andere bewoner geveegd moet worden - alleen nog maar dat! Laat staan dat je de gemeenschappelijke tuin en speeltoestellen moet delen door zoveel kinderen en gezinnen die allemaal tegelijk van de eerste zon willen profiteren om te barbecueën met de vrienden, de ene wil om 23h gaan slapen, de ander wil er eens een laat feestje van maken...

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw

afbeelding van aartwessels
Lid vanaf: 13/03/2014
3059 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Met hout bouw je inderdaad niet goedkoper dan traditioneel Belgisch. Hout is gewoon een duur materiaal.

Wel is hout een stuk vriendelijker om zelf mee te bouwen, en dus veel meer zelf te doen.

Er zijn voldoende innovatie bouwmethoden, ook met hout, bijvoorbeeld Wikihouse en U-Build. Die methodes maken het beiden een stuk gemakkelijker om met lichtgewicht onderdelen een stabiele, stevige constructie te bouwen, die goed geisoleerd en luchtdicht gemaakt kan worden.

 

Als het je gaat om de bouwkosten, dan zijn er 2 kernelementen:

- Bouw compacter. Dat is duurzamer, en kost minder

- Kies een bouwmethode waarbij je veel van het handwerk zelf kan doen, en besteed enkel het specialistische werk uit aan vakmensen.

 

 

Volg ons bouwblog!

http://onsnieuwehuis.be

 

afbeelding van Zenith
Lid vanaf: 23/12/2018
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Aan allen alvast dank voor de eerlijke adviezen, wordt ten zeerste geapprecieerd.

 

Ik denk dat houtbouw dan inderdaad niet de beste of zelfs geen echt goede keuze is. Ik vergaloppeerde mij wat in het krantenartikel waarbij een gezin uit zutendaal een relatief grote nieuwbouw (ruwbouw) neerzette voor 70000 euro.

 

En  zoveel mogelijk zelf doen zal de boodschap worden. Nogmaals, alle respect voor de mensen die in loondienst (of onderaanneming) in weer en wind, met tijdsdruk en noem maar op staan te zwoegen. Echter is alles zo belachelijk duur geworden, de grond alleen al, waardoor een mens toch wat uitkijkt om een cent te besparen.

 

Binnenafwerking kan ik, met de nodige hulp en leergierigheid, inderdaad een en ander zelf doen of minimaal rekenen op familie. Dat dat laatste al dan niet mag, laat ik nu nog even in het midden.  De ruwbouw echter zal een flinke kostenpost worden waar ik jammer genoeg niet kan rekenen op anderen. Ik lees nochtans vaak dat vele mensen meer en meer toch zelf metselen, heel vaak mensen die pakweg overdag in een bank werken. Niet dat ik daarmee iets negatief wil zeggen, maar waar hebben die mensen de kennis vergaard om zonder scholing (of opleiding door mee te werken als bouwvakker) daarmee te starten? En da's geen retorische, maar een oprechte vraag. :-) Workshops zouden misschien wel handig zijn.

 

En dan nog, het gaat over meer dan metselen alleen, je moet weten wat je doet, waar je moet stutten, rekening houden met koudebruggen en isolatie en nog zoveel meer...

 

Waar zijn de groepsaankopen als je ze nodig hebt? Biggrin Uiteraard zou dat sowieso niet handig zijn voor iemand die een unieke woning wil, maar ik heb eigenlijk geen bezwaar tegen een standaardwoning die ook andere mensen hebben. Voor mij telt eigenlijk (qua functionaliteit en esthetiek) vooral het interieur. De buitenkant van een woning moet uiteraard proper verzorgd zijn voor mij, maar zie ik toch  enkel maar als ik thuiskom.

 

Bedrijven als Blavier en Compere zetten relatief goedkope sod's neer. Ik zou dan misschien er voor kiezen om hen de ruwbouw te laten doen, dan heb ik nog de vrijheid om binnenin te doen wat ik graag zou willen, al dan niet op eigen tempo. Of is dat een stom idee, waarbij vooral de kaart van de winst wordt getrokken door die bedrijven en ik met een miskoop zit?

 

Sorry voor de misschien wat idiote vragen, maar ik wil graag weten waar ik aan begin, want als ik op het forum sommige verhalen lees van onverwachte grote kostenposten: dat ben ik toch liever voor. Smile

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9703 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Iets bijleren doe je gewoon in avondonderwijs... ik heb zo ook vele uren les gevolgd (vloeren & faïencen bvb).

Je kan zo ook leren metsen, pleisteren (opleiding van 3 jaar!) enzoverder.

Het enige wat je nodig hebt is tijd en goesting, want het zijn allemaal langlopende opleidingen 2 tot 3 keer in de week.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9703 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zenith schreef:

Bedrijven als Blavier en Compere zetten relatief goedkope sod's neer. Ik zou dan misschien er voor kiezen om hen de ruwbouw te laten doen, dan heb ik nog de vrijheid om binnenin te doen wat ik graag zou willen, al dan niet op eigen tempo. Of is dat een stom idee, waarbij vooral de kaart van de winst wordt getrokken door die bedrijven en ik met een miskoop zit?

De ruwbouw is bij zo'n bedrijven altijd belachelijk duur en de afwerking belachelijk goedkoop (tot je iets extra wil natuurlijk). Enkel de ruwbouw doen ze dus graag natuurlijk, enkel de afwerking is uiteraard nooit mogelijk zonder ook de ruwbouw erbij te nemen. Zo verzekeren ze zichzelf van voldoende winst bij doe-het-zelvers.

 

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van Tom DV
Lid vanaf: 29/08/2009
1436 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Toevallig vorige week een prefab in CLT geplaatst met de kraan in Burg-reuland.

Dat was met een Oostenrijkse firma en het hout kwam uit Duitsland. (panelen van 2.60m en max 2.40m breed, geleverd in 3 vrachten)

Volgens de bouwheer zeker niet goedkoper, wel passief en volgens de bouwheer een perfect klimaat binnen. (lagen waren genageld in plaats van gelijmd)

 Ik dacht dat de muren 20 cm dik waren in 9 lagen hout. (binnemuren iets dunner maar niet veel)

Plafond/vloer zal ongeveer 25 cm dik geweest zijn. (2 verdiepen met plat dak)

De plafonddelen waren  50 cm breed en de langste 6 meter, allemaal verticale planken tegen elkaar genageld.(de grootste vrije overspanning was 4 meter)

Alle naden werden luchtdicht afgewerkt met tape dus naar luchtdichtheid zit dat ook wel goed denk k.

Hierrond kwam nog 20 cm houtvezelisolatie maar ik ben het merk even vergeten.

Wanneer dat in elkaar stond zag mij dat er toch heel stevig uit, zeker zo sterk als traditionele bouw. 

 

Grtz

 

 

 

 

afbeelding van Gromker
Lid vanaf: 03/06/2018
146 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ook even meegeven ivm die Letse houtskeletbouw, als ik het mij goed herinner was die 70k de aankoopprijs van zijn "bouwpakket". Inderdaad goedkoper als hier maar als ge dan nog transportkosten, montage,keuringen,douane en de hele administratieve rompslomp erbij moet tellen.... Die was ook al ettelijke jaren bezig met voorbereiding gewoon om dat hier te mogen zetten.  

Ik meen, mijn vroegere baas kende het begeleidende studiebureau, dat dat grapje alles bijeen ook over de 300k had gekost. 

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
3018 berichten
afbeelding van aartwessels
Lid vanaf: 13/03/2014
3059 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Gromker schreef:

Ook even meegeven ivm die Letse houtskeletbouw, als ik het mij goed herinner was die 70k de aankoopprijs van zijn "bouwpakket". Inderdaad goedkoper als hier maar als ge dan nog transportkosten, montage,keuringen,douane en de hele administratieve rompslomp erbij moet tellen.... Die was ook al ettelijke jaren bezig met voorbereiding gewoon om dat hier te mogen zetten.  

Ik meen, mijn vroegere baas kende het begeleidende studiebureau, dat dat grapje alles bijeen ook over de 300k had gekost. 

 

Die 70k€ is inderdaad een gangbare prijs voor een kwalitatief SIP ruwbouw pakket. Zoiets hebben wij in de UK ook betaald.

Je moet er dan wel rekening mee houden dat dit maar ongeveer 1/3 van je bouwbudget is. Misschien zelfs maar 1/4 als je redelijk veel werk uitbesteed aan anderen.

Het grote voordeel van een dergelijk pakket is dat je zelf zonder jarenlange ervaring in de bouw door het volgen van de instructies en plannen een huis kan zetten dat in 5-10 dagen wind en waterdicht is. Ideaal voor zelfbouwers.

Volg ons bouwblog!

http://onsnieuwehuis.be

 

afbeelding van Zenith
Lid vanaf: 23/12/2018
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ja, als hout eigenlijk even duur uitkomt dan wel duurder en nog een aantal nadelen heeft tav de klassieke methodes, dan zal ik er een kruis overmaken wat bouwen met hout betreft.

 

70000 euro voor enkel houtdelen zonder montage etc is nog steeds een pak geld waarvan je uiteindelijk ook nooit volop (ik toch niet) de kwaliteit van het hout kent en kan nagaan hoe lang dat meegaat. Stel je maar eens voor dat dat over 50 jaar door en doorrot is, dan is dat een huis "voor de container" en een zeer kostbaar grapje.

 

Ik las ook, zoals iemand vermeldde, het verhaal van Leon, iemand die bij mij respect afdwingt, want om op je eentje een huis te bouwen (vergeet het financiële aspect niet) met een alternatieve methode, daarvoor moet je wel lef hebben. En doorzettingsvermogen, want het merendeel doet hij alleen.

 

De vraag is wel: hoeveel heeft dat metalen frame hem gekost?

 

Ik las ook al opmerkingen dat de isolatiewaarde niet zo goed zou zitten, bvb akoestisch en ik vraag me af of de stedebouwkundige diensten daar wel zo happig op zijn.

 

Aan de andere kant worden heel wat industriele panden ook opgericht met metaalconstructies, prefabbeton, grote glaspartijen...

 

Ik blijf zijn verhaal volgen. Smile