woonuitbreidingsgebied naast bebouwde grond

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van svwesenb
Lid vanaf: 26/11/2017
1 berichten

Hallo!

wij zijn via geopunt aan het kijken naar het gewestplan/woonuitbreidingszone van een huis in een bebouwde (rode) zone op geopunt. Deze bebouwde rode zone is omsingeld door 'vrijgegeven voor 2007' GRS woonuitbreidingsgebied. 

Wil dit nu zeggen dat de bebouwde rode zone gewoon bouwgrond is  en dat als de rode zone samen met de roze zone gekocht wordt, alles bouwgrond kan worden?
Of kan je de rode zone kopen (dit is bebouwd en bewoonbaar), en dat de roze zone ooit opgekocht kan worden door projectontwikkelaars? Maar tussentijds kan dit als extra tuin dienen?

ALle info is welkom!

Bedankt!

Sam

Reacties

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
7543 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

woonuitbreidingsgebied is een gebied dat ooit door de gemeente kan heringekleurd worden als woongebied wanneer zij denken dat er daar nood aan is in hun gemeente. Dit gaan ze enkel doen in overleg met de eigenaar, want als die geen zin heeft om zijn tuin vol huizen te zetten dan moeten ze zelf ook geen moeite doen.
Zo'n gebied moet dan verkaveld worden: als alle nutsvoorzieningen aanwezig zijn en alles langs de straat ligt dan is dat slechts een kwestie van enkele lijnen op papier en een landmeter die blikjes zet, als het een groot weiland is dan kan dat gaan over riolering, elektriciteit, straatverlichting, straten en trottoirs, groenzone, parkeerzones, TV & telefoon, gas,...

Wanneer je een stuk grond kan kopen dat deels woonuitbreidingsgebied is, en je hebt er het geld voor over (want dat zal gevoelig duurder zijn dan een weide in groenzone bvb) dan kan je ook de huizen (en ontsluitingswegen) zo ver mogelijk uit je buurt proberen te houden natuurlijk.

Als je enkel maar grond in het woongebied kan kopen, dan mag je er op rekenen dat in de nabije toekomst er straten en huizen rond je tuin komen te liggen. Hier is de voorbije week nog een draadje over opgestart door iemand die in die situatie terechtgekomen is na vele jaren rustig wonen.

Het kán dus woongebied worden, maar alleen als de eigenaar (en uiteraard de gemeente) dat wil.
Iets omvormen (verkavelen) tot bebouwbare loten kán echter een bom geld kosten, waardoor velen er voor kiezen om het grondstuk  in zijn geheel en voor een lagere prijs aan een verkavelaar te verkopen. Want zoals zo vaak: om veel geld te verdienen  moet je eerst veel geld hebben.

Ik denk niet dat je verplicht kan worden om te verkavelen...

In sommige streken is er eerst verplicht archeologisch onderzoek nodig.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum