Werken uitvoeren in een kruipkelder - PBMs

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van TomAat1990
Lid vanaf: 01/07/2020
1 berichten

Beste,

Wij hebben recent een bungalow uit de jaren '70 gekocht met een kruipkelder. Hierin zouden wij enkele werken moeten uitvoeren (voornamelijk enkele leidingen trekken). Ik vroeg mij echter af welke PBMs gebruikt moeten worden? Het is immers werken in een besloten ruimte. Ik denk dan specifiek aan beademing en elektrocutiegevaar? 

Mvg,

Tom

Reacties

afbeelding van Sinthya
Lid vanaf: 01/07/2020
5 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Altijd 2de mens buiten kelder waar u constant contact mee hebt,

Zorgen voor goede verluchting / ventilator lang durend op voorhand en tijdens werk,

elektriciteit uitzetten

touw rond uw lijf vastgemaakt aan punt buiten kelder zodat brandweer u snel zal vinden bij probleem

 

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10309 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Moeten.... op vlak van partikulieren is daar geen echte regelgeving over.  

Op ons bedrijf, is er verplichting van gelijnde harnas (niet om u snel terug te vinden, maar om een ander niet in gevaar te brengen als ze u eruit moeten halen), zuurstofvoorziening, beschermende kledij, vrijgave door brandweer,  brandwacht... bij werken in besloten ruimte

afbeelding van TomAat1990
Lid vanaf: 01/07/2020
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor jullie antwoorden.

We stelden de vraag voornamelijk vanuit veiligheidsoverwegingen eerder dan uit regelgeving overwegingen, aangezien we veilig werken uiteraard belangrijk vinden. Bovendien kennen we de kruipkelder/ondergrond ook niet aangezien we dit huis net gekocht hebben. Vooral het aspect zuurstof/beademing lijkt ons hier belangrijk. Welke apparatuur zou u hiervoor aanbevelen en kent u eventueel firma's die dergelijke toestellen verkopen/verhuren?

Dank bij voorbaat,

 

 

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15786 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Meestal, eigenlijk altijd, zit er in de kruipruimte verluchtingsbuizen. Deze buizen zijn diagonaal tegen over elkaar opgesteld en je krijgt daardoor een luchtcirculatie. In de kruipkelder wordt zo lucht van buiten binnen getrokken.

Dus zuurstoftekort zal nu niet direct het issue zijn, eerder geur. Leg het toezichtsluik open en zorg ervoor dat die verluchtingsbuizen aan de gevel open zijn. Controleer of er 'trek ' op zit door een kaars of aansteker aan te steken en te zien of de vlam beweegt.

Een 2de man is natuurlijk altijd handig om je te begeleiden maar ook voor de veiligheid -- je moet met je hoofd maar tegen de plafond slaan- maar ook om spulletjes aan te reiken en om aanwijzigingen te geven. 

Ben nu al 35 jaar aktief en ik heb maar een keer met een gasmasker in een kruipruimte moeten werken en dat was toen de bouwaannemer ' vergeten ' was om de afloop van de wc te verbinden met de septische put. 

Tip, sommige kruipkelders zijn zo laag dat je amperkes vlot op handen en knieen er door geraakt. Leg je op een skatebord of werkplank met wieltjes. Op voorwaarde dat de ondergrond stevig genoeg is.

En steek nieuve batterijen in je zaklamp. 

afbeelding van Caroto
Lid vanaf: 27/10/2019
815 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik werk geregeld met beademingsapparatuur, en dat is nu echt niet iets dat je moet gebruiken in jou geval.  Iemand die niet getraind is kan er meer mee verkeerd doen dan het voordeel doet.  Leidingen leggen met ademlucht.. het zou de moeite worden.

Het zou me ook sterk verbazen dat het zuurstofpercentage in je kruipkelder lager is dan erbuiten. Aangezien je er waarschijnlijk meer dan 1 keer in moet zijn, moet je inderdaad gewoon zorgen dat er verluchting is.  

Huur of koop een zuurstofmeter, dan ga je zien dat het zuurstofpercentage gelijk is in je kruipruimte als erbuiten. En moest het dan toch lager zijn, of worden na een tijd, dan kan je het opvolgen en krijg je een signaal dat het te laag wordt, en kan je alsnog naar buiten kruipen. Kan je eventueel oook gebruiken in septische of regenwaterput. Veel goedkoper dan ademlucht, een stuk nuttiger en makkelijker werken.

In het ARAB is er inderdaad heel wat wetgeving over betreden besloten ruimtes, maar wat er voor particulieren wettelijk bepaald is.? niks denk ik?

Amateurke 2

afbeelding van Tommie1
Lid vanaf: 15/04/2011
4757 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Niet overdrijven.... 

Als er een gat is dat groot genoeg is om door te kruipen, en je zet daar een standaard ventilator dan doe je meer dan genoeg. 

Zorg voor genoeg licht, een versterkte pet, en inderdaad iemand die er naast staat. 

Het is niet dat die ruimte zo klein is dat je die zuurstof gaat opgebruiken, en ik geloof ook niet in de luchtdichtheid van die ruimte. 

Een waterput is dan gevaarlijker. 

De tip met de aansteker is heel goed, dan weet je direct of er wat trek is. 

En om het half uur of zo eens naar buiten komen, dan zit het wel goed. 

Ik zou meer schrik hebben op een ladder dan in jouw kruipkelder denk ik. 

 

afbeelding van danote
Lid vanaf: 11/04/2017
42 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Veel inspecties gedaan in kruipkelders omtrent kruipkelderisolatie. 

Nooit problemen gehad en ook nooit met ademlucht geweest. 

Wel altijd met laarzen, soort speleopakje, handschoenen en een pillamp. 

Onze uitvoerende ploegen hadden wel de nodige ademlucht bij.