• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Waarde renovatie t.o.v. werkelijke waarde woning?

Lid geworden
20 jun 2016
Berichten
215
Waarderingsscore
13
Punten
18
We staan op het punt om onze bestaande woning te renoveren (start begin 2021). De woning heb ik geërfd via mijn ouders en dateert van 1986. Opp van het perceel is 1100m², tuin volledig zuidgericht, gelegen langs een vrij drukke baan maar uitzicht op de velden. Er zijn ook geen directe buren, geen inkijk in de tuin. Wij vinden de ligging top. Geschatte waarde in 2010 was €365.000.
De staat van het huis is goed, maar we zouden gaan voor een renovatie aangezien we er voor lange tijd zouden willen blijven wonen. Nu we een zeer goed beeld beginnen te krijgen van de renovatiekost, stellen we ons de vraag als we niet te uitbundig zijn met onze renovatiewerken. Het is wel de bedoeling om nog vele jaren te blijven wonen in deze woning, het is echter niet de bedoeling om er veel meer geld in te stoppen dan het eigenlijk waard is, je weet immers nooit dat we het huis alsnog moeten verkopen binnen enkele jaren. En uit principe willen we ook dat alles in balans blijft, het is alleszins niet de bedoeling om de woning met winst te verkopen,... De renovatiewerken worden geschat op ongeveer €260.000, zelf gaan we zeer weinig uitvoeren wegens geen kennis en ook geen tijd om zelf veel te doen. 
Totale waarde van huis wordt zo €625.000. Als we op de huizenmarkt op zoek gaan vinden we geen enkel huis dat aan onze verwachtigen voldoet voor dergelijk budget.
De renovatiewerken omvatten volgende zaken en kwaliteit primeert. Er zal zelden gekozen worden voor goedkopere materialen en alles zal tot in de puntjes afgewerkt worden. Eigenlijk wordt de binnenzijde volledig aangepakt, muren en dak blijven ongewijzigd.
- Verhogen dakstructuur (trekkers), plaatsing enkele veluxen en dakkapel
- 2 nieuwe badkamers, nieuwe CV instalaltie, radiatoren
- Momenteel ingericht als bungalow, bovenverdieping wordt volledig ingericht.
- Elektriciteit vernieuwen
- Nieuwe ramen en deuren
- Nieuw schrijnwerk, leefruimte wordt volledig vernieuwd, overal nieuwe vloeren (incl. isolatie), parket, trap, gashaard, extra isoleren dak
- Keuken
- Schilderwerken, binnendeuren
-Isoleren van vloer/kruipkelder
Er zullen 4 slaapkamers zijn in het huis.

In totaal zitten we met ongeveer 250m² aan woonoppervlak. Hiernaast nog 2 ruime garages. 
Wat is jullie mening?

 
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.143
Waarderingsscore
6.695
Punten
113
Onze mening is van weinig belang. Is het dat voor jou waard ? Zoals ik hier kan lezen , perfecte ligging, woning naar wens met gekozen materialen en geen enkel aanbod in de buurt die jullie hetzelfde biedt.....

No-brainer....

 
 

invis

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
7 jan 2018
Berichten
996
Waarderingsscore
539
Punten
93
Ik volg Mario_ in deze. Als je zelf alles qua randvoorwaarden dik OK vind, en je hebt budget om het huis naar wens af te werken, lijkt me een no brainer.

Wel snap ik niet helemaal de redenering hoe je "gewoon" van 325.000 + 260.000 naar 625.000 gaat.

Stel dat er in de huidige woning een "meh" keuken zit die 10.000 euro waard is. Je sloopt die er uit en van je 260.000 spendeer je voor een nieuwe prachtige keuken van 30.000 euro. Dan is je totale waarde toch 325.000 - 10.000 + 625.000?

Ik denk dat je de redenering volgt: als ik iets koop voor 325.000 en ik lap er 260.000 verfraaiing bij wil ik het ook voor 325.000+260.000 kunnen verkopen. Maar zo gaat dat natuurlijk niet in werkelijkheid denk ik.Dat is de wet van vraag en aanbodig. Als er in de buurt 5 gelijkaardige huizen te koop staan voor 100.000 minder zal je ook moeten inboeten. Wat niet wil zeggen als je van alles verbetert dat de waarde niet stijgt.
 
Lid geworden
20 jun 2016
Berichten
215
Waarderingsscore
13
Punten
18
Dat klopt volledig wat je zegt. Voor ons gaat het meer om de afweging: kopen we iets anders voor pakweg €625.000 of blijven we er wonen. Door bepaalde stukken te vervangen moet er inderdaad een bepaald bedrag in mindering gebracht worden. 
We hebben het afgelopen jaar heel wat afgezocht in onze buurt voor dit budget en hebben niks gevonden waarvan we zeggen "that's it", altijd zijn er nog aanpassingen nodig aan of klopt er wel iets niet. Louter afgaand op het bedrag zouden we denken onze droomvilla makkelijk te kunnen vinden, blijkt toch niet zo simpel te zijn :) feit dat dit huis ook het huis is waar ik opgegroeid ben zal ook wel een zekere emotionele waarde met zich meebrengen...
 

Caroto

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 okt 2019
Berichten
3.668
Waarderingsscore
1.827
Punten
113
Een paar 'denkfouten'

Geschatte waarde van een woning in 2010 kan veel veranderen tov waarde van een woning in 2020

Verbouwingsbudget geschat aan 260000 en indien jullie zelf weinig of niets doen, mag je makkelijk 330 rekenen om tot all-in compleet afgewerkte woonst te geraken.

De waarde van een woning heeft weinig te maken met welk verbouwbudget je eraan geeft. Natuurlijk hebben sommige renovaties een waardeverhogende eigenschap, maar veel vernieuwingen gaan geen enkele euro extra opbrengen. 

De waarde van een woonst is ook alleen maar wat 'de markt' op dat moment aan die woning wil geven. 

Zodra je boven een bepaalde hogere budgetklasse gaat met je woning, say 350 a 400k, wordt de markt snel kleiner en is er een diverser aanbod waar de markt uit kan kiezen, en ga je minder meerwaarde kunnen terugkrijgen uit alle kosten die je eraan maakt.

 

Dat allemaal om maar te zeggen dat er financieel rendement op halen, me weinig evident lijkt.  Maar er zijn veel andere factoren die meer bepalend zijn voor je keuze. Ligging, emotie, andere opties, levenskwaliteit en genot,..

 
 

Woubeir

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 sep 2008
Berichten
2.384
Waarderingsscore
299
Punten
83
Hoe kom je aan het precieze renovatiebudget ? Eigen schatting ? Of al gebaseerd op offertes ?
 

jvd30

Gewaardeerd lid
Lid geworden
22 okt 2007
Berichten
2.591
Waarderingsscore
246
Punten
63
Als je toch vloeren uitbreekt zou ik kijken voor vloerverwarming ipv radiatoren. Zowel naar comfort, energie en meerwaarde een goede zaak.
 

Pierre88

Actief Lid
Lid geworden
5 aug 2017
Berichten
241
Waarderingsscore
58
Punten
28
Mijn advies:

Woon je er graag? Dan renoveer je gewoon de boel. Zou je ook elders kunnen wonen, dan kan je eventueel rondkijken voor een afgewerkte nieuwbouwwoning, maar ik vrees dat je er niet gaat geraken met je budget. Bovendien moet je dan eerst al de huidige woning kunnen verkopen. 

 

 
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.936
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Vraag en aanbod.

Als je woning een huidige waarde heeft van geraamd op 200.000€ en er is vandaag iemand die het wil kopen voor 300.000 of er is iemand die er slechts 100.000€ voor geeft , waar sta je dan met je mooie optelsom ?

De waarde van 2010 kun je al niet meer aannemen voor de waarde van vandaag. Kijk maar naar de appartementen aan de kust. Dik jaar geleden betaalde je gemiddeld 20-30% MINDER dan vandaag. Iedereen wil nu met de corona een  uitzicht op zee.

Je maakt ook de denkfout dat een investering in je woning volledig wordt terug betaald bij de verkoop. Nochtans het eerste wat kopers doen is om die nieuwe keuken en die badkamer eruit te gooien en te vernieuwen. Niemand zit graag in bad of op wc waar iemand anders heeft geleefd.

Denk dat je eerder moet rekening houden met woon je er graag en wil je het aanpassen naar EIGEN behoefte en nood ? 
 

Jensvdw

Gewaardeerd lid
Lid geworden
17 aug 2018
Berichten
626
Waarderingsscore
383
Punten
63
 Zoals hierboven gezegd is dit een no-brainer. Je kent de geschiedenis van het huis, je weet hoe er zal gerenoveerd worden, je kiest de volledige inrichting en materialen zelf, andere aspecten zijn voor jullie al in orde, ...

De waarde van een woning is ook zeer subjectief. Je krijgt maar net zoveel als iemand er voor wil geven. En mensen die schattingen doen op woningen (makelaars, landmeters, ...), is in mijn inziens zever. Dus doe dit niet. Iedereen schat op een andere manier en hecht belang aan andere zaken.

De beste manier om de prijs te bepalen is door omliggende woningen met ongeveer dezelfde karakteristieken.
Caroto zei:
Verbouwingsbudget geschat aan 260000 en indien jullie zelf weinig of niets doen, mag je makkelijk 330 rekenen om tot all-in compleet afgewerkte woonst te geraken.

TS zegt dat de renovatiewerken geschat worden op 260 000, niet het budget. Dus ik ga ervan uit dat hij zich baseert op basis van offertes, dus inclusief werkuren etc. Zo niet, heb je natuurlijk gelijk.
 

Tommie1

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
15 apr 2011
Berichten
5.182
Waarderingsscore
1.026
Punten
113
Als je renoveert, dan moet je dat in de eerste plaats voor jezelf doen. 

Als jij een superdure keuken van bv 35k installeert, dan krijg je dat geld er nooit voor terug in verkoop, dat moet je doen voor jezelf. 

Andere investeringen vallen soms positiever uit (isolatie, ramen, schilderen). 

Je moet eigenlijk de vergelijking maken: 

1. Wat is de VERKOOPwaarde die ik vandaag voor dit huis kan krijgen, en wat is het budget dat ik wil en kan vrijmaken. 

2. Wat kost een vergelijkbaar huis in de buurt waar ik even tevreden mee ben. (en bijkomend, hoeveel  moet ik hier nog in steken). Een huis kopen dat 100% instapklaar is, en waar je de eerste 3 jaar niks aan doet ben ik nog niet tegen gekomen. 

Als 2 een pak lager ligt dan 1, dan kan je beter verkopen, anders renoveren. 

Er is niks mis mee om te kiezen voor topmaterialen, maar net dat ga je nooit terug krijgen als je het binnen 3-5 jaar verkoopt. 

Kijk eens naar villa's van 1-2 mio uit interesse. En probeer dan eens in te schatten wat het die mensen gekost heeft om dat te bouwen. Meestal ligt dat een pak hoger. 

 
 
Lid geworden
20 jun 2016
Berichten
215
Waarderingsscore
13
Punten
18
De renovatiekost van €260.000 is niet uit mijn duim gezogen, dit is na opvragen van verschillende offertes incl. alles van werkuren en totale afwerking. Dit zou normaal zelf ruim gerekend moeten zijn, zullen we op het einde van de rit pas kunnen evalueren.. :) 

Ik denk dat de conclusie in ons geval is dat we voor ons budget geen "droomhuis" kunnen vinden in onze regio. We kunnen dit echter wel zo goed als mogelijk benaderen door deze renovatie uit te voeren en dit zal in eerste instantie puur voor onszelf zijn. Herverkoopwaarde is eigenlijk van ondergeschikt belang omdat we momenteel het idee hebben om hier enkele tientallen jaren te blijven wonen.

Bedankt allen voor de feedback!
 

MarcMarc

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 okt 2012
Berichten
1.369
Waarderingsscore
361
Punten
83
Als je er tientallen jaren wil wonen en je gaat een totaal renovatie doen dan is het een no brainer om voor gasloos te gaan of tenminste voor lage temperatuur verwarming zodat je later over kan stappen op een warmtepomp. Dus als ik jou was, gelijk een dikke streep door die radiatoren halen en overal voor vloerverwarming gaan. Tevens een goede warmteverliesberekening maken zodat je de vloerverwarming kan dimensioneren op max 30-35 graden toevoertemperatuur. Als je dat niet doet voorspel ik over 10-20 jaar een probleem voor jou omdat gas door CO2 heffing heel duur gaat worden.  Mocht financiën een probleem zijn kan je nog steeds beginnen met een gasketel en kan je na 10-15 jaar overstappen op een warmtepomp die dan ongetwijfeld beter en goedkoper is dan de huidige generatie warmtepompen. Zorg dan wel voor ruimte voor een boiler voor een toekomstige SWW voorziening die niet afhankelijk is van een doorstromer.
 
Lid geworden
20 jun 2016
Berichten
215
Waarderingsscore
13
Punten
18
Bedankt voor de tip. We vrezen dat vloerverwarming moeilijk haalbaar zal zijn bij ons wegens te weinig hoogte, dit moet nog nader bekeken worden. Ook is vloerverwarming voor ons eerder nice to have dan een must. We zouden de kruipkelder isoleren zodat we qua vloerisolatie alvast goed zitten. Vloerverwarming plaatsen (alles uitbreken, etc.) zal qua kost duur uitkomen t.o.v. de meerwaarde dat we voor ons creëeren. 

Voorbereid zijn op de toekomst vind ik dan weer wel belangrijk. Radiatoren op lage temperatuur in combinatie met een HR condensatieketel, om later te kunnen overschakelen op een warmtepomp lijkt me wel interessant. Is dit zo makkelijk realiseerbaar? Is het rendement van dergelijke warmtepompen gelijk aan het rendement van warmtepompen, voor vloerverwarming? 

is dergelijke manier van opwarmen (lage T radiatoren) ook haalbaar als er gekozen wordt voor een C ventilatiesysteem of in het slechtste geval geen ventilatiesysteem? Aangezien je in deze situatie met iets hogere warmteverliezen zit? (rekening houdende dat de rest van het huis wel goed geïsoleerd is (dak, vloer, ramen,..)?
 

MarcMarc

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 okt 2012
Berichten
1.369
Waarderingsscore
361
Punten
83
Voor dat soort vragen is het van belang dat je een warmteverliesberekening maakt of laat maken. Je hebt nu voor 260k aan kosten voorzien maar hebt geen flauw idee wat het effect op de energievraag is . Een warmteverliesberekening helpt jou om  keuzes te maken aangaande isolatiedikte, tripple/hr++ glas en de manier van verwarmen. 

Of de zogenaamde ventilo convectors (ltv convector) het even goed doen als vloerverwarming lijkt me sterk want die ventilo 's hebben vaak een minimumtemp van 35 graden nodig. Maar er zijn meer oplossingen mogelijk. Zelf heb ik wandverwarming en dat werkt prima. 

Als je toch alles gaat renoveren zie ik niet in waarom je de kruipkelder niet meeïsoleerd. Daarna kan je de vloerverwarming laten invrezen zonder dat je veel hoogte verliest.

 

edit: zie ook dat je een ventilatie C/D vraag heb gesteld. Ook die vraag neem je mee in een warmteverliesberekening. Uiteindelijk kan je dan een TCO berekening maken en zal je zien dat lagere energiekosten meer financieringsruimte geven bij dezelfde vaste lasten. 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan