verschil risicokaart - watertoets

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van fido
Lid vanaf: 15/06/2006
2521 berichten

Beste,

Voor een zelfde perceel  is er zowel een document watertoets als een document risicokaart met vermeldingen:  

Watertoets: in mogelijks overstromingsgevoelig gebied

Risicokaart: niet in een risicozone voor overstromingen

Wat is het verschil tussen beide?

groeten,

fido.

 

Reacties

afbeelding van fido
Lid vanaf: 15/06/2006
2521 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Niemand die het verschil tussen die twee documenten kan aangeven?

ik heb wat proberen opzoeken en ik vind er weinig over terug.

afbeelding van stefand2e
Lid vanaf: 05/04/2006
19 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Effectief overstromingsgevoelig gebied

Indien een pand gelegen is in een ‘effectief overstromingsgevoelig gebied’ dan betekent dit dat er recent nog wateroverlast werd vastgesteld in dit gebied of dat de overheid beschikt over modellen die aantonen dat het gebied minstens één keer om de 100 jaar last heeft van overstromingen.

Mogelijk overstromingsgevoelig gebied

Zoals hierboven vermeld kan het pand eveneens gelegen zijn in ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’. Dit zijn gebieden waarvan de overheid niet op de hoogte is over bepaalde overstromingen in het (recente) verleden. Enkel bij heel extreme weersomstandigheden of bij defecten aan de wateruitkering (bv. een dijkbreuk) is wel wateroverlast mogelijk in deze gebieden. De kans op overstroming in dit gebied ligt beduidend lager dan in het ‘effectief overstromingsgevoelig gebied’.

Let op: risicozones voor overstromingen

Het is belangrijk om te vermelden dat voornoemde overstromingsgevoelige gebieden (afgebakend in het kader van de watertoets) niet verward mogen worden met de zgn. ‘risicozones voor overstromingen’. Dit zijn een aantal gebieden die door de federale regering werden afgebakend in het kader van de natuurrampenverzekering. Als een onroerend goed in zo’n risicozone gelegen is, dan zal de eigenaar een hogere verzekeringspremie moeten betalen voor de brandverzekering.

Deze zones zijn dus niet hetzelfde als de overstromingsgevoelige gebieden. Bovendien zijn ze ook een stuk kleiner in oppervlakte.

 

 

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1507 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

een van die bizarre gevolgen van de Belgische staatsstructuur: Overstromingsgevoelige gebieden (watertoets) is van de Vlaamse overheid en toont aan welke gebieden effectief in "overstromingsgebied" liggen, in "mogelijk overstromingsgebied" liggen of helemaal niet in overstromingsgebied liggen. Die kaart is relatief up-to-date. De risicokaart is van de federale overheid en is gebaseerd op een koninklijk besluit van 2007 warin "risicozones" afgebakend zijn. Via het geoloket zijn ze allebei te raadplegen.

Wij hebben voor onszelf alleen rekening gehouden met de Vlaamse kaart, omdat die recenter is en meer gedetailleerde informatie bevat. Daarnaast zijn we voor de aankoop van onze bouwgrond ter plaate gaan kijken ne hebben we oppervlakkig gepolst bij mensen die in die buurt wonen of er regelmatig komen. De risicokaart is echter wel belangrijk omdat het de enige kaart is waar verzekeringsmaatschappijen rekening mee houden voor het bepalen van schade ten gevolge van een "natuurramp".