• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

verder sparen of kopen?

negrib

Nieuw Lid
Lid geworden
3 sep 2012
Berichten
42
Waarderingsscore
0
Punten
6
Sinds een half jaartje zijn we serieus op zoek achter een woning.

We hebben eerst 6 jaar iets gehuurd (vriendin nog schoolgaand, kopen was toen nog geen optie) maar momenteel verblijven iets meer dan een jaar bij één van de ouders waar we maandelijks een kleine som betalen (+- 350 euro voor onderdak).

We betalen in feite enkel voor een dak boven ons hoofd. Alle andere zaken die je normaal hebt als je huurt, betalen we nu ook.



Momenteel kunnen wij elke maand € 1500 op de spaarboek plaatsen.

Is het interessant om nog een paar maanden door te sparen of beter toch iets kopen? Toen we die 6 jaar hebben gehuurd, hebben we niet echt veel kunnen sparen.



Wat denken jullie?
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.688
Waarderingsscore
27
Punten
38
Rente op spaarboekje < inflatie

-> je geld wordt minder waard als je het op een spaarboekje zet.



Geld investeren in een huis, is een gok. Dat kan goed gaan en over 10 jaar goed renderen. Dat kan fout gaan, en je kan jezelf voor je hoofd slaan dat je dat gedaan hebt.



Mijn persoonlijk motto: zorg voor een appeltje voor de dorst op een spaarboekje (ook al rendeert dat totaal niet), en met de overschot/overschotjes kan je al eens een risico nemen, bv. een lening aangaan voor een klein huis.



Als je spreekt over een paar maanden voor je eigen woning... zeker u niet laten opjagen door lage rentes op spaarboekjes. Als je over "investeringen" spreekt in vastgoed, moet je op 10-15-20 jaar kijken (en hout vasthouden dat alles goed blijft gaan :)). Als je zoektocht wat langer duurt (die van ons duurde 1,5 jaar), zeker niet panikeren -- snel snel iets kopen kan je een pak meer kosten (als je achteraf moet renoveren, het toch niet uw goesting blijkt, onaangename verrassingen tegenkomt, ... ) dan die paar honderd euro dat je op een jaar misschien "verliest" op een spaarboekje.
 
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
16.537
Waarderingsscore
2
Punten
0
Hangt er vanaf wat je wil kopen (bescheiden woning vs luxe villa met zwembad)



Wat je met zekerheid kan zeggen is dat je nooit voldoende zal gespaard hebben, de redenering dat het vaak beter is om wat langer te sparen gaat op voor consumptiegoederen maar niet voor vastgoed.



Zoek een startwoning volgens je budget en situatie, betaal niet meer intrest dan huur. Na paar jaar kan je verkopen of verbouwen/uitbreiden.
 

Candisa

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2010
Berichten
1.689
Waarderingsscore
399
Punten
83
Wij hebben 2.5 jaar geleden een klein huisje gekocht, ondanks we toen een zeer laag inkomen hadden (wat jullie sparen, daar moesten wij toen van leven, dat doen we nog steeds, maar we kunnen gelukkig intussen ook wat sparen).



Dit was eigenlijk een fout door de staat van het huisje (gekocht en betaald als gerenoveerd, maar al snel bleek dat we eigenlijk enorm veel moeten herdoen, gelukkig kan ik veel zelf), maar op zich was het een juiste beslissing...

Wij betalen nu amper meer af dan wat we voorheen betaalden aan huur. Sterker nog, zoals de huurprijzen de laatste tijd omhoog zijn geschoten, doen we zelfs flink winst, en dat terwijl we ook nog eens onze eigen baksteen afbetalen ipv huur die iedere maand weer definitief weg is!



Wat tijd nemen om te zoeken naar het juiste huis tegen de juiste prijs loont zeker de moeite (dit was onze fout, wij wilden ons huurcontract niet verlengen en hebben daardoor vrij snel iets gekocht en niet onderhandeld over de prijs), maar let ook op dat je hier niet té veel tijd insteekt, want dat kost ook huurgeld. (Wat wij eigenlijk teveel hebben betaald, hebben we intussen afbetaald en we hebben wel al 2.5 jaar de vrijheid van een eigen huis!).



Toen wij ons huisje kochten, hadden we gelukkig wel wat spaargeld voor de bijkomende aankoopkosten te betalen, maar geen maandelijkse reserve om te kunnen bijsparen.

We wisten echter wel 99% zeker dat onze financiële situatie er niet op zou verslechteren, maar juist wel vrij snel kon verbeteren (intussen kunnen we al eens iets "buitensporigs" doen en wat sparen). Moesten we hier niet zeker van geweest zijn, zouden we de stap nooit gemaakt hebben...

Dus als iets kopen betekent dat je niet meer zal kunnen sparen: doe het dan niet.

Is er een realistische kans dat jullie inkomen naar beneden kan vallen: hou dan rekening met dat verlaagde inkomen (als je natuurlijk nu iets kan lenen op 15 jaar heb je natuurlijk nog de mogelijkheid om te verlengen bij terugval van inkomen)...



Isabelle
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan