Plaatsen van een HEA poutrel

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Bart D
Lid vanaf: 10/08/2014
21 berichten

Goeie dag,

Al enige tijd zijn wij met onze aanbouw bezig.
Nu we al zover geraakt zijn en de aangrenzende badkamer eruit mag kunnen we in het kort ook beginnen met het slopen van een draagmuur.
De was eigenlijk de buitenmuur die nu in onze weg staat voor de living te laten aansluiten op de open keuken.
De muur is 6 meter lang, 34 cm dik, incl. de spouw dus.
Mijn architect liet mij destijds weten 2 poutrellen te plaatsen.
2 keer een HEA 160 ondersteund op de hoeken door zo een kolom of U-profiel te plaatsen daar waar de poutrel op komt te liggen.
Nu voor het uitbreken zie ik op internet dat men werkt door middel van balken, door de muur en aan beide kanten te stutten.
Enkel wil ik de poutrel zo hoog mogelijk plaatsen, als het kon tegen het plafond, maar dit gaat niet als je werkt met balken.
Nu hoorde ik van een aannemer dat ze werken met metalen latten van 2 cm dik i.p.v balken.
Is dit even goed dan en zou dit niet voor problemen zorgen?
Ik zou natuurlijk eerst de binnen- of buitenkant muur uitbreken.
Poutrel plaatsen langs ene kant vooraleer ik de andere muur eruit haal of toch alles ineens eruit dan.
Ik dacht van een steun te plaatsen om de 40 cm.
Plafond in huis zijn betongewelven.
De schouw wordt vooraf afgebroken om een mindere last te krijgen.
Op de foto zie je nog dat acher het raam nog een gebouwtje staat, dat is onze oude badkamer die eruit gaat nu onze nieuwe klaar is in de houtskelet aanbouw.
De binnenmuur die je ziet in de foto loopt door tot beneden in de kelder.
Deze kelder zou ik voor alle zekerheid ook stutten.
Ik ging eerst opteren voor 1 HEA 400 poutrel, maar het lijkt mij niet zo gemakkelijk te doen dan.
Tips en hints zijn welkom.
Gaat mij voornamelijk over die latjes van 2 cm dik te gebruiken.
Mvg,

Bart

Reacties

afbeelding van janus wago
Lid vanaf: 05/12/2009
15550 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Waarom vraag je niet aan je architect of dat mogelijk is?  Die draagt de eindverandwoording tenslotte.

 

afbeelding van RD80
Lid vanaf: 16/07/2016
6 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dag Bart, 

1 HEA balk van 400 gebruiken in plaats van 2 x HEA160 zou ikzelf al zeker niet doen. Ten eerste al niet voor het gewicht van de balk of je moet natuurlijk een zeer goede en stabiele lift hebben om die te plaatsen.  (6m HEA 400 weegt +/- 650 Kg 6m HEA 160 weegt +/-180 Kg zie http://www.heuvelman.com/dynamicdata/data/Docs/Balkstaal_HEA.pdf) En ten tweede als ik het goed voor heb zou je dan je binnenmuur en de buitenmuur op 1 balk laten rusten, wat volgens mij ook niet aan te raden is  vanwege eventueel vocht dat door de gevelsteen kan komen en zo over de balk voor vochtproblemen kan zorgen aan de binnenmuur. En dan hebben we het nog niet over de koudebrug die zo gecreëerd wordt. 
Wat het gebruik van de 2 cm latten betreft, dat kan maar je zal gewoon meer stutten moeten plaatsen daar de draagkracht van die latten veel kleiner is dan die van een balk en natuurlijk de stutten zo dicht mogelijk tegen de muur plaatsen.
 Maar ik veronderstel dat je voor een dergelijke toch wel ingrijpende aanpassing aan de woning de hulp en assitentie hebt van een aannemer die ook wel het nodige advies en de praktische know how kan leveren?

vriendelijke groeten 

 

afbeelding van Bart D
Lid vanaf: 10/08/2014
21 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Janus...... Onze architect is met de noorderzon vertrokken.
Plannen dateren van 2 jaar geleden. Vorig jaar heb ik die nog gezien. Nu krijg ik daar geen contact meer mee.

Rd80.
Dat is nu waar ok nog niet aangedacht had van het binnen sijpelen van water als in met 1 enkele poutrel zou werken. Goed gezien en bedankt voor de tip. Ik zal dan ineens zorgen.op mijn plat dak voor 1 of andere afloop Door de voeg of zo.
Ik zou zoiezo met 2 liften werken op elke hoek 1. Plaatsen van stutten dacht ik om de 40cm. Dat is al redelijk dicht op elkaar.
Ik heb die informatie van die metalen latten I gewonnen Door een zelfstandige die zo een werkjes uitvoerd en zei me dat dit prima zelf te doen als je de nodige regels in acht neemt.
Deze wilt het ook wel doen maar het kostenplaatje is dan maal 3 tegenover het zelf te doen inclusief de huur van materiaal zoals stutten en liften.

Mvg
Derycke bart

afbeelding van Bart D
Lid vanaf: 10/08/2014
21 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zal het dus doen met 2 enkele poutrellen van 160.
Gewoon al om het gemak werken en ze wss meer gemakkelijker hanteerbaar zijn. Kan ik dit zelfs doen met 1 enkel lift dan. Ik zal de lift plaatsen op een beton sokkel die ik vooraf ga gieten dit in combinatie met een u profiel van dezelfde breedte als de poutrel tegen de muur verankerd en ik de grond met beton. Zo had me architect dit ook uitgelegd omdat hij geen zekerheid had ivm de bestaande fundering. Een beetje meer kan nooit geen kwaad dacht ik.
Mvg.
Derycke bart

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9921 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wanneer je doorheen de muur met balken en stutten werkt, dan moet je ook aan de binnekant stutten hé! Tot op de grond (dus desnoods ook in de onderliggende kelder). Telkens met balken tegen plafond (en vaak ook op de vloer) om de last zo breed mogelijk te verdelen.

Wat betreft poutrel tot tegen plafond te brengen: dat verandert niets aan hoe je moet stutten.
Je zal ook de draagvloer van het verdiep moeten stutten want die moet toch op je poutrel komen te steunen?

Helemaal ertegen kan overigens niet: er moet een laag krimpvrije mortel tussen.

Ik denk dat je echt iemand moet zoeken om je te begeleiden, want dit gaat over de dragende structuur van je huis!

 

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van Bart D
Lid vanaf: 10/08/2014
21 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt DIY voor de info.
Zoiezo ging ik aan beide kanten stutten plaatsen. Want de binnen als buitenmuur moeten eruit.
Idd spijtig genoeg kan ik niet tot tegen het plafond werken met de poutrel. Net doordat de balken. Maar in mijn geval dan de metalen latjes van 2 cm er boven komen te liggen.
De aannemer waarmee ik heb gepraat zei dit ook van de mortel. En tevens dat hij deze poutrel na opvullen nog eens een halve cm omhoog duwt met bv een autokrik om een zo goed mogelijke dichtging te krijgen. Erna de kolommen plaatsen en vast lassen.
Het lijkt allemaal zo simpel uitgelegd en in theorie uit te voeren. Maar praktijk is veelal wat anders.
Ben best heel leer gierig en leer graag bij.
Ik ga dan ook nooit op het advies af van 1 persoon. Ik neem alles en in overweging om nq alles bij elkaar tot de beste oplossing te komen.
Niet elke aannemer is 100 procent correct in zijn werken en of uitvoering.
Net daarom ik hier op het forum naar de ervaring en de tips luister voor wat wel en niet kan.
Ik zou natuurlijk ook de stippen plaatsen op een balk Op de vloer en tegen het plafond. Heb er hier nog genoeg liggen. Ook de tip van de kelder te stutten kwam Door de aannemer trouwens.
Binnenmuur is gezet in snelbouw. Buiten muur achteraan is gezet geweest in boerkes zoals ze zeggen.
Mvg.
Derycke bart

afbeelding van InigoMontoya
Lid vanaf: 01/03/2007
244 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik snap het probleem niet helemaal. De hoogte van de onderslagbalk heeft toch niets te maken met hoe hoog je de poutrelle kan plaatsen.

De binnenmuur vang je op door een onderslagbalk met schroefstempels onder de verdiepingsvloer te plaatsen... zo dicht mogelijk bij de muur... maar "zo dicht mogelijk" is ver genoeg van de muur dat je je poutrelle nog kan plaatsen natuurlijk. Voor je begint met stutten moet je de stalen balk bij de te maken opening leggen anders krijg je deze niet meer tussen de stempels door. (en 40 cm is wel heel dicht op elkaar voor onderlinge afstand).

Vroeger werd de buitengevel gestut door balken door de muur te steken, en deze werden dan aan de binnenzijde weer afgesteund op de verdiepingsvloer, die al ondersteund is door de onderslag met stempels. Maar tegenwoordig zijn er gevelstempels, die met een hoek in een lintvoeg schuiven, google maar eens op stut-alone (deze zijn ook te huur).

Er bestaan tegenwoordig ook gevelklemmen, waarmee je een aantal lagen op elkaar kan klemmen die zo een tijdelijke latei vormen (Ik heb hier geen persoonlijke ervaring mee, maar voor overspanningen tot 3 m hoef je dan aan de buitenzijde geen bijkomende stempels te plaatsen.

 

 

afbeelding van archiklusser
Lid vanaf: 20/09/2007
9693 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Let op bij het plaatsen dat de stalen liggers op spanning worden gebracht voordat je de stutten verwijderd. UItleg hierover: http://www.bouwinfo.be/forum/bouwen-en-verbouwen/bouwervaringen/onze-uit...

afbeelding van Bart D
Lid vanaf: 10/08/2014
21 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Inigo.
Ik had mezelf ook zo voorgenomen het plafond of draagvloer te stutten omdat het bovenliggende verdiep er toch op rust op de binnenmuur. Zo kan ik idd de poutrel zo hoog mogelijk plaatsen. Maar die aannemer zei zo en zo.
Wat de buitenmuur betreft is dat idd wel een probleempje. Ik heb er al mijn aanbouw tegen staan. Met een balk tegen de muur bevestigd. Deze zit op de hoogte van het plafond. Ik zou dus indien de stutten niet te er uit steken ze net onder de balk kunnen plaatsen in een voeg.
Ik had hiervoor gedacht als ik de balkon genoeg plaatsen vast boor in de muur ik die balk kon opvangen met stutten .
Zoiezo idd de balk eerst bij de uit te breken muur plaatsen voor de stutten gezet worden. Bedankt voor het advies van die stand alone stutten. Ziet er idd wel handig uit.

afbeelding van Bart D
Lid vanaf: 10/08/2014
21 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

archiklusser schreef:

Let op bij het plaatsen dat de stalen liggers op spanning worden gebracht voordat je de stutten verwijderd. UItleg hierover: http://www.bouwinfo.be/forum/bouwen-en-verbouwen/bouwervaringen/onze-uit...

Bedankt voor de info. Ik ga de topic thuis eens op de computer Door lezen.
Ik heb mij laten vertellen eens ze geplaatst zijn met de mortel ertussen il ze nog eens best opspannen met een autokrik. Zo eentje van 2 ton of zo. De stutten ongeveer een 4 tal weken laten staan. De poutrel wordt vastgezet aan een U profiel kolom op elke hoek.