• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Lijmverbinding regenafvoerbuizen buiten...

2F@ST4U

Lid
Lid geworden
22 jun 2007
Berichten
675
Waarderingsscore
1
Punten
16
Ik heb destijds voor het aansluiten van de regenafvoerbuizen buiten gekozen voor een dikwandige grijze buis van 90. Aangezien er voor buizen van 90 geen moffen met rubberdichting te krijgen is, heb ik moffen met lijmverbinding gebruikt. Tot nu toe heb ik geen lekkages of problemen gehad, maar ik weet dat je buiten eigenlijk beter rubberdichtingen gebruikt...

Binnen enkele dagen gaan we de oprit verharden en sta nu voor de keuze:

1) alle afvoerbuizen van 90 vervangen door diameter 110 en dan moffen met rubberdichting gebruiken

2) de bestaande buizen gewoon laten liggen met lijmverbinding.

 

Wat zouden jullie doen?
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.688
Waarderingsscore
27
Punten
38
Omdat PVC hard zet, is een lijnverbinding mogelijks problematisch bij temperatuurverschillen, denk bv aan pvc dakgoten (met rubber uitvoeren dus, een niet-starre verbinding).

In de grond: als de buizen op vorstvrije diepte zitten is er niet echt een probleem met lijnverbindingen. In het andere geval zou ik wel vervangen door buizen met rubbers (ook al voor grotere afvoer). Denk trouwens dat buizen van 90 heus ook met rubbers te vinden zijn hoor :).
 

rdr2180

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
2.674
Waarderingsscore
566
Punten
113
los van de opmerking dat er weldegelijk koppelstukken met rubbers zijn voor 90mm...

Op zich is het volgens mij niet nodig om de buizen te vervangen als ze in goede staat zijn (en niet beschadigd worden bij de verhardingswerken), maar als alles toch open ligt, zou ik er voorstander van zijn om de buizen op zijn minst "stroomafwaarts" toch te vervangen door 110mm met manchet. Het is niet zo'n grote kost en het verkleint de latere risico's op verstopping e.d.

Lopen de buizen naar een regenput en kan je 110 aanhouden tot aan/in de regenput ?
 

2F@ST4U

Lid
Lid geworden
22 jun 2007
Berichten
675
Waarderingsscore
1
Punten
16
Ik heb mij ooit (misschien verkeerd) laten adviseren dat diameter 90 beter was, omdat je dan minder kans op verstoppingen zou hebben.

Het liefst van al zou ik alles gewoon laten liggen, omdat het dikwandige (benor) pvc buis was en toch wel voor enkele honderd euro heeft gekost. Het ligt nu al ongeveer 10 jaar aangesloten zonder ooit problemen te hebben gehad. Maar goed, als het absoluut noodzaak is dan verander ik het nu gewoon.

En jullie hebben gelijk, er bestaan idd manchetten van rubber in dia 90, maar kon ze destijds bij ons in de bouwhandel niet vinden... waarschijnlijk niet een courant genomen maat.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan