Isolatie houtskeletbouw

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van sofie&francois1
Lid vanaf: 06/08/2007
39 berichten

Beste Bouwertjes,

Ik had graag van alle houtskeletbouwers vernomen hoe zij geisoleerd hebben en beter nog welke isolatie zij hiervoor gebruikt hebben.

Ik hoor nogal veel verschillende verhalen en vraag mij uiteindelijk af wat het meest aangewezen is.

Isolereren of isoleerden jullie ook in de spouw?

Sommigen zeggen ook de binnenmuren te isoleren en anderen zeggen dan weer niet?

Welke platen hebben jullie ook tegen de binnenkant van de buitenmuren en tegen de binnenmuren geplaatst?

Wat geeft het beste resultaat?

Bedankt Alvast

Reacties

afbeelding van marsiemoekie
Lid vanaf: 12/03/2006
225 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij ons standaard zoals het lastenboek van dewaele. er zit geen isolatie in de spouw tussen de bakstenen gevels en het houtskelet. daar hebben we wel spijt van, moest het te herbeginnen zijn, deden we dat wel. wij hebben er gewoon nooit aan gedacht. ons dak is ook geisoleerd met rotswol, en ik zie toch nu het sneeuwt dat de sneeuw er overal goed blijft opliggen, in tegenstelling tot vele huizen in de buurt. het is dus goed geisoleerd (en onze zolder dient als leefruimte, dus verwarmd en alles). hoe dik al die rotswol is, ik weet het niet, maar het zou me verwonderen dat het meer dan standaard zou zijn.

wij hebben 1000m3 gas gebruikt voor de eerste 12m, bij ons worden de tienerkamers mee verwarmd tot 21° en de zolder dus ook, ook beneden 21°. Warm water met boiler 150l, ook op gas. snachts koelt het nu af tot 17°, dat gaat snel (de chauffage valt uit rond 22.30u en ge voelt quasi onmiddellijk dat het afkoelt). S zomers kan het hier heel warm zijn, 30° (uiteraard als het buiten ook warm is). Het koelt maw veel sneller af en warmt sneller op dan wij gewild hadden. maar ja, we wisten op voorhand dat het niets bijzonders was van isolatie, we klagen er dus niet over. maar het is wel interessant om de ervaring te delen met anderen want meestal lezen we hier alleen maar uitsluitend positieve reacties over wat men zelf heeft gedaan.

afbeelding van Chris C
Lid vanaf: 13/03/2006
172 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hoi,

Hier is alles ommanteld met Celit (18mm gevels en 22 mm dak) en vervolgens ingeblazen met cellulose vlokken.

Dak : 35 cm & 29 cm

Muur : 14 cm

Vloerisolatie was 10 cm EPS.

Binnenkant buiten muren is hier pavaplan.

Wat geeft dat: Een behaaglijk klimaat in de zomer. In de winter wordt alles beneden (100m2) dag & nacht verwarmd op 22 graden. Boven enkel de badkamer. Zelfs nu, bij toch al wat vriesweer, nog steeds 19 graden op mijn niet verwarmde slaapkamers.

Gasverbuik is +/- 1000 m3. (VV + SWW). K waarde berekening was iets van een 24 en warmeteverliezen (met balansventilatie) liggen rond de 4800W

Chris

afbeelding van DigitalOverdose
Lid vanaf: 12/03/2006
1562 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij ons:

Muren: 12cm glaswol in de omtreksmuren bij ne gewone muuropbouw zoals bij de meeste HSB's. Buitenmuur in gevelsteen, spouw van 5cm, binnemuur met aan de spouwkant een gecoate (met een soort van bitumen) OSB plaat, tussenin om de 40cm een of meerdere CLS balken van 14cm dik met daartussen de 12cm glaswol en aan de binnenzijde gyproc (hier en daar met nog een OSB plaat zoals bv in de keuken). Geen isolatie in de spouw dus. Heb ik wel een beetje spijt van...

Vloer: 4cm gespoten PUR

Plafond tussen verdieping-zolder:

- in de slaapkamers 11cm glaswol + 9cm overschotten vlaswol (wa moest ik er anders mee doen?)

- hal: 11cm glaswol

- badkamer: 12cm glaswol

Dak: 17cm vlaswol. De zolder wordt wel ni gebruikt als leefruimte

Ramen: 0.7K 3-dubbel glas. Enkel de voordeur is standaard 1.1K glas omdat deze het gewicht van 3-dubbel glas ni kon houden.

Binnemuren tussen 2 ruimtes zijn geisoleerd met 6cm glaswol, vooral bedoeld tegen geluid

Wat dit aan gasverbruik geeft is in ons geval moeilijk in concrete cijfers te zeggen daar we vooral met een inbouwcasette op hout verwarmen. Ook ne zonneboiler zorgt ervoor da we wat warm water betreft op een lager dan gewoon verbruik zitten.

Om u toch wa gegevens te geven:

- bovenverdieping is bij ons niet verwarmd en daar heerst nu nen temperatuur van zo'n 14-16°C. OK, da's ni warm maar warm genoeg om in te slapen (zeker als ge weet da we een jaar in een huurhuis hebben gewoond waar het 's winters ver onder de 10° kwam) en de kinderen maken er niks uit, die gaan nog goed op hun kamers spelen. De badkamer verwarmen we nu 5-10 minuutjes met een electrisch vuurke bij als we in bad/douche gaan.

- 's Morgens steken we nu de stoof aan met 1 enkele lading (5 à 6 blokken) en da's genoeg om de benedenverdieping nen helen dag op 18-21°C te houden, zeker als 't zonneke nog wa bijwarmt. 's Avonds gaat ze weer aan om op't gemakske te branne tot we gaan slapen. 't Is dan 21°C en 's morgens is het afgekoeld tot 16.5-17°C.

Ons stoof kan 9kW leveren volgens het boekske.

- in het tussenseizoen (buitentemp van 10-15°C in den dag) volstaat het om 's avonds een stoveke met 1 lading te stoken. Veel is dan afhankelijk of het ne zonnigen dag is of ni.

- CV gebruiken we momenteel nog ni, ook al steekt er een van 30kW (en da was zeker nodig volgens het onbenul van nen installateur)

- Gasverbruik dit jaar: zal op ongeveer 350m3 uitkomen (nog 9 dagen te gaan).

- Tijdens de zomer blijft het meestal zeer behaaglijk in huis. Op echt hete dagen, dan warmt het gelijkvloers het meest op en daar kan het dan wel eens te warm worden (pakweg tegen de 30°C). Op de verdieping blijft het dan wel aangenaam. Op de weinige echt warme dagen dit jaar (denk dat het april-mei was zeker?) heb ik ni hard liggen zweten in bed (toch ni van de warmte).

We hebben dus zeker geen nood aan nen airco.

Ik vin dat ons huis goe geisoleerd is maar bij ne volgenden bouw zou'k toch nog wa meer steken. Ge kunt ni makkelijk teveel isoleren IMO...

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
27799 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

gasverbruik kan je op die manier niet vergelijken als je ook nog hout gaat stoken, maar 350 m³ blijft heel laag

afbeelding van Mi Sueno
Lid vanaf: 10/08/2007
498 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hier ook HSB Dewaele, wij hebben WEL isolatie in de spouw zit er nu standaard in! tussen alle plafonds 16 ( standaard bij Dewaele) en het dak hebben wij zelf met 18 cm geisoleerd.

afbeelding van stef & frie
Lid vanaf: 25/09/2007
1284 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wegens haar wanprestaties maken we geen reclame voor onze (ervaren) houtskeletbouwfirma.

Qua isolatie (toestand 2004) gaat het om 9 cm minerale wol in de wanden, 12 cm minerale wol in plafonds (echter niet overal geplaatst), en 6 cm thermische isolatie plat dak. Dit is aanvaardbaar.

afbeelding van sofie&francois1
Lid vanaf: 06/08/2007
39 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

hee mercietjes,

geeft ons toch weer meer informatie! Iemand al gewerkt met cellulosevlokken,

heeft iemand dan ook een idee wat de meerprijs is tussen dat en zelf in de buitenwanden de isolatie plaatsen?

afbeelding van Chris C
Lid vanaf: 13/03/2006
172 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hoi,

Wij werkten met cellulose (zie boven). Zeer tevreden over.

Was bij ons 500 EUR duurder. (vlokken laten blazen t.o.v zelf minerale wol plaatsen). Als je dan bedenkt hoeveel sneller vlokken blazen gaat en je geen speciale constructies moet maken om bvb je dakisolatie te plaatsen, is de keuze snel gemaakt.

Chris

afbeelding van sofie&francois1
Lid vanaf: 06/08/2007
39 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hee chris,

bedankt voor het berichtje... heb jij overal cellulosevlokken laten inblazen, dwz , buitenmuren/dak en binnenmuren of alleen...

moet je je HSB firma dan iets speciaals vragen om rekening mee te houden bij de constructie?

Mag ik eventueel ook de naam van uw leverancier?

Veel vragen in een keer, maar idd 500E meer valt best wel mee denk ik.

Groetjes,