Huis zelf verkopen

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1835 berichten

(ik ontdek net dat nieuwe topics wel in de "hoofdverdeling" gezet kunnen worden, maar niet in de onderverdelingen - dit zou bv beter onder "immo" of zo passen)

De werken aan het nieuwe huis vorderen goed, dus wordt het nu zo ongeveer tijd om onze huidige woning te verkopen. De schatter en de bank vonden beiden dat we het huis beter "uit de hand" verkochten - volgens hun ervaring kopen kopers veel liever rechstreeks dan via aggressieve makelaars te moeten gaan en je spaart de commissie van een immokantoor uit. We hebben alles dus helemaal in orde gemaakt (je huis is echt pas afgewerkt tegen dat je het verkoopt Wink ), een paar mooie foto's gemaakt en het huis op een paar immo-sites gezet.

Het staat nog niet lang te koop en er zijn toch al enkele mensen komen kijken - geïnteresseerd maar nog geen concreet bod gedaan - maar ondanks de duidelijke vermelding "geen immo", zijn we vooral door een reeks immokantoren gecontacteerd die allemaal beweren dat het beter zou zijn als we hen een smak geld betalen om exact hetzelfde te doen als wat wij al aan het doen zijn. We vragen telkens wat het voordeel voor ons is, maar verder dan "een professional kan dat beter dan Uzelf" of "omdat wij daar goed in zijn" geraakt er geen enkele.

Hoe zijn jullie ervaringen met de verkoop van je woning - immo of niet, waarom wel of niet, wat kan helpen om gemakkelijker te verkopen ?

 

Reacties

afbeelding van semo
Lid vanaf: 11/07/2011
1233 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Immo lijkt me vooral nuttig als je er zelf geen tijd en moeite wil insteken (te druk met job, huis aan andere kant van't land...).

Op dit moment heb je al het meeste van het werk gedaan (papieren in orde, foto's op immoweb...) dus denk niet dat immokantoor je nog veel meerwaarde zal bieden.

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15824 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Doe me denken aan ene die verschillende immo's op dezelfde dag, op het zelfde uur, allemaal tegerlijkertijd uitnodigde om hun voorstel effe te doen.

Ze waren vlug daar, maar nog sneller terug weg Smile

afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2647 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb ooit een kleine studio verkocht. Bij de derde bezoeker was het prijs: hij wij absoluut kopen, het was helemaal zijn ding. Met gemak gekregen wat ik ervoor wilde, ook al was het procentueel gezien veel lager geschat. Nu, het ging ook niet over een enorm bedrag (< 100k) maar het idee is: je moet er een beetje geluk in hebben.

Persoonlijk heb ik niet zo'n hoge pet op van immomakelaars, ik ben al wat klungelaars tegengekomen bij de zoektocht naar mijn huidig huis. De regel 'wat je zelf doet, doe je vaak beter' gaat hier misschien niet per se op, maar als je zelf wat vlot bent en goed bent in het benadrukken van de positieve punten van je woning, denk ik dat je beter af bent zonder makelaar.

Bekijk misschien ook eens een paar afleveringen van 'De Huisdokter' op Vier, vaak zeer nuttige tips over hoe je huis met weinig moeite aantrekkelijker te maken. Op Immoweb zelf zie ik ook al een aantal goeie tips staan qua verkoopsstrategiën. En verder: google 'huis verkopen tips': met hopen vind je ze. Succes!

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8038 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik kan niet uit ervaring van verkoper spreken, enkel als koper. Ik wordt niet snel misselijk, maar van immo's ga ik over mijn nek! Ervaringen:

- "En is er een septische put aanwezig?" "Een wat?" "Een beerput." "Wat is dat" "Waar de kak naartoe gaat" "De riool bedoeld u?" "Nee, een afzonderlijk put" "Nog nooit van gehoord"

- Instapklare woning: Na een volledige toer door de woning: "Ik heb precies geen badkamer gezien?" "Nee, die is er niet" "Het was toch een instapklare woning?" "Ja, hier in het stalletje is er een spoelbak met spiegel"

- Woning met ruime tuin: Vanop het eerste verdiep een mooi overzicht over de tuin. "Dus de tuin loopt tot waar de haag staat?" "Nee, tot net voor het tuinhuisje." "Hoe? Het gras loopt toch door? Is dat er dan niet meer bij?" "Nee, het is tot voor het tuinhuis." "En wat is dat achterste stuk dan van een buur?" "Nee, dat is van hetzelfde perceel maar anders besteed." "Is het landbouwgrond misschien?" "Neenee, hetzelfde als de woning." "Overstromingsgebied misschien?" "Nee, ook niet" "Maar wat is het dan?!" "Dat is onteigend, daar komt de nieuwe binnenring."

- Bellen voor afspraak: "Deze week gaat niet meer lukken meneer, de mensen zijn op verlof." "Ok, volgende week dan" "Ik ga u terug bellen van zodra ik de bewoners hoor meneer". Elke dag van de week gepasseerd, bewoners waren niet weg. Week erachter zelf terug gebeld: "Deze week is het immo kantoor gesloten meneer." "Ok, volgende week dan" Langs immo kantoor gepasseerd, was open. Week erachter zelf terug gebeld. "Ja meneer, deze week en volgende week zit vol, maar we spreken af op 3 maart." Telefoon op 2 maart: "Sorry, de woning is verkocht, de bewoners wouden niet aan u verkopen." Immo wist zelfs niet wie ik was. Ik in een kwade bui naar het huis zelf. "Hoe meneer, de immo zei mij dat er geen andere geïntereseerden waren, we zijn 15.000€ in prijs moeten zakken." Moet heel erg lukken, blijkt dat een collega de woning gekocht heeft. 15.000€ onder tafel.

Uit pure misserie heb ik dan maar een nieuwbouw gezet.

 

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1835 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door teaser

Bekijk misschien ook eens een paar afleveringen van 'De Huisdokter' op Vier, vaak zeer nuttige tips over hoe je huis met weinig moeite aantrekkelijker te maken.

vind ik een heel nuttig en soms zelfs indrukwekkend programma en we hebben die aanpak ook gevolgd

(en om verschillende makelaars tegelijk te laten komen, is een schitterend idee)

afbeelding van Tommie1
Lid vanaf: 15/04/2011
4765 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je moet als verkoper wel een zaak kunnen afsluiten. Iets wat een verkoper ook moet leren. 

Op een bepaald moment, moet je echt zwijgen, en proberen de koper te doen tekenen. 

Als je weet dat er veel interesse is, laat je de kopers allemaal achter elkaar op een zaterdag komen, telkens met een half uurtje verschil. 

Andere kopers zien doet mensen sneller nadenken. 

Maar je moet er ook tegen kunnen dat mensen een afspraak maken, en gewoon niet opdagen. 

afbeelding van KMeskens
Lid vanaf: 16/09/2014
76 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door rdr2180

We hebben alles dus helemaal in orde gemaakt (je huis is echt pas afgewerkt tegen dat je het verkoopt Wink )

So true! :-) 

Na 6j eindelijk plinten gezet, nieuwe laag verf, kleine herstellingen uitgevoerd, ... Allemaal om de woning te verkopen.

Wij hebben hier ook veel werk in gestoken + mooie foto's getrokken (veel tijd voor uitgetrokken: verlichting, meubels verplaatsen, ...). Zelf te koop gezet op Immoweb (zelfs geen affiche aan de gevel). Prijs heel wat hoger gezet dan de schattingen van 3 makelaars. Op een weekend 15 bezoeken gehad, enkelen zijn de dag zelf of de dag nadien nog eens teruggekomen. Uiteindelijk op maandag verkocht aan de vraagprijs.

Foto's doen zeer veel!

afbeelding van Melstef
Lid vanaf: 11/11/2015
45 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de tips hier, we gaan onze woning volgende maand te koop zetten.
Heb ook al héél wat foto's genomen, en inderdaad foto's doen veel. Men zus heeft haar huis ook zelf verkocht en is ook gelukt, waarom die mensen van immo hun zakken vullen. Meer uitleg dan je zelf doet doen ze toch niet hoor, dat hebben we gemerkt als we dit huis hier kochten. Welja... hopelijk is het snel verkocht Smile veel succes!!

afbeelding van stapas
Lid vanaf: 18/05/2007
224 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb mijn appartement met een immobureau verkocht en ben er erg tevreden over. Het heeft me een boel gedoe, gerij, en administratie bespaard. Alles per email kunnen regelen, en heb het bureau enkel bij het compromis gezien.

- administratie: er komt een boel bij kijken - EPB aanvragen , elektriciteitskeuring, bij een appartement de documenten bij de syndicus verzamelen over reserves, afrekeningen, een compromis opstellen, een notaris regelen enz. Voor die eerste 2 moet je een afapraak regelen, aanwezig zijn om die personen binnen te laten. Dit kan je ook allemaal zelf doen, maar het hangt er maar van af hoeveel tijd je hebt. Het is zoals bij alles: uiteraard kan je dit leren, en zelf doen, maar soms is het goedkoper het uit te besteden aan een professional.

- bezoeken: als je in de buurt woont, geen probleem. Bij mij was dat niet het geval. De makelaar is toch een keer of 20 op en af moeten rijden. Voor mij zou dat telkens een kleine halve dag zijn geweest. Het was een verouderd goed waarvan we wisten dat de verkoop niet zo makkelijk zou gaan.

- adverteren: dat kan je zelf even goed of beter dan immo. Op immoweb plaatsen, tekst en foto's erbij. Dat is het enige waar ik minder tevreden over was - ik vond de foto's van de immo nogal amateuristisch.

 

 

afbeelding van Goldilock
Lid vanaf: 02/11/2007
257 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hier dezelfde ervaringen als "koper" via een immo (uiteindelijk nooit via immo gekocht). Ze kunnen bijna nooit op al je "normale" vragen antwoorden of houden info achter waar je naar vraagt (bepaalde attesten die er volgens hen wel zounden zijn van keuringen).

Ervaring als "verkoper" van ons eigen huis, alls mooi op orde gezet en je kan de mensen alle info geven die ze moeten weten (zeker als je het huis zelf gezet of afwgewerkt heb). Bij ons ook veel immo aan de lijn gehad en zelfs aan de deur (vroegen of ze binnen mochten maar heb ik niet gedaan omdat ze geena fspraak hadden, waren ze nog op hunne teen getrapt ook) ondanks uitdrukkelijke vermelding van geen immo. Wij hadden op voorhand het huis wel laten schatten door 3 immo kantoren, kwalen alle drie op dezelfde prijs uit (en dat was ook hetgeen wij in gedachte hadden) en dat hebben we er uiteindelijk voor gekregen. Niet te snel toehappen als iemand een veel lager bod doet (tenzij je weet dat je prijs veel te hoog is). Wij ook veel volk over de vloer gehad maar het was altijd net niet... Toen op een namiddag opnieuw bezoek gehad van nieuwe geinteresseerde en 's avonds telefoon gehad dat t verkocht was.

Als je alle nodige attesten hebt en alles is in orde zie ik geen reden waarom je het zelf niet zou kunnen verkopen (zeker als je er zelf nog in woont is dit makkelijk als een afspraak niet komt opdagen).

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1835 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

et voilà, verkocht zonder makelaar. Feedback van de kopers ging exact over wat we probeerden te laten zien door het huis goed in orde te maken, wat aan te kleden met bloemen en een mooi gedekte tafel én over de mooi gepresenteerde tuin.

Makelaars verkondigen nogal graag dat wie via een makelaar verkoopt een betere prijs krijgt; we zijn ongeveer het bedrag van een makelaarscommissie gezakt, dus als we dat bedrag aan een makelaar hadden moeten geven, had die het huis aan een hogere prijs dan de geschatte waarde moeten kunnnen verkopen... lijkt me héél onwaarschijnlijk.

We hebben wel nog tot op het laatste moment nog telefoons van makelaars gekregen - kwestie van al meteen duidelijk te maken dat ze zich toch niet gaan houden aan wat je als verkoper vraagt - eentje slaagde er zelfs in om een afspraak te versieren door zich als een koper voor te doen... (makelaar uit Brasschaat, gebruikt de eerste letter van de gemeente om zijn "groep" te identificeren). Het is dat wij er niks mee winnen, anders diende ik daar een klacht voor in bij het CIB: zowel illegaal als in strijd met de deontologische regels van de beroepsvereniging.

Verder doordenkend op Lukanar's opmerking hebben we ons meteen daarna voorgenomen om elke makelaar die nog zou bellen, ofwel een bijdrage voor Greenpeace, ofwel voor Unicef aan te smeren. Fiscaal aftrekbaar, want gekocht tijdens de tijd van de baas (en om over het huis te praten geven we ze geen kans). (nu ja, intussen is de advertentie van de verschillende sites weggehaald en zijn de makelaarstelefoontjes gestopt...)

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8038 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Proficiat! 

Met al je ervaring die je nu opgedaan hebt zou je perfect makelaar kunnen worden. *i-m_so_happy*

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1835 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door Nu7s

Proficiat! 

Met al je ervaring die je nu opgedaan hebt zou je perfect makelaar kunnen worden. I-m so happy

*ROFL* ben ik te eerlijk voor...

 

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1835 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door rdr2180

- eentje slaagde er zelfs in om een afspraak te versieren door zich als een koper voor te doen... (makelaar uit Brasschaat, gebruikt de eerste letter van de gemeente om zijn "groep" te identificeren)

heeeel grappig: deze belde die vlak voor het paasweekeinde toch nog even om te vertellen dat hij ons huis aan twee klanten had voorgesteld en dat die heel geïnteresseerd waren, alleen was er nog een "prijstechnische kwestie" die hij met ons even wou bespreken, het huis was toch "in een bepaalde prijsklasse"... met andere woorden - hij kreeg het huis vast verkocht maar wel aan een veel lagere prijs. Heb hem maar verteld dat het huis intussen verkocht was en o ja, wat bedoelde hij tijdens zijn bezoek toen hij maar bleef herhalen dat we via een makelaar toch wel een veel betere prijs zouden krijgen dan als we het zelf verkochten ? Heeft'ie niet op geantwoord *lol*