• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Hoogspanningsmast: hoe veilig?

Lid geworden
3 jun 2012
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo,



Sinds gisteren zijn wij gebotst op 2 percelen grond.



Het ene ligt pal onder hoogspanningslijnen, dus daar ben ik maar wijselijk afgebleven.



Dan is er nog een ander perceel, dat een paar tientallen meters van die lijnen ligt.



Is dit een veilige afstand, of zeggen jullie ook 'afblijven' !



Op internet word ik niks wijzer, dus ik hoop dat jullie mij misschien iets meer kunnen vertellen hierover.



Een grote mast ligt er ongeveer 80 meter af, een kleine mast: 35 -40m.



attachment.php




Dank bij voorbaat
 

Bijlagen

  • perceel.jpg
    perceel.jpg
    49,5 KB · Weergaven: 0

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.688
Waarderingsscore
27
Punten
38
Moeilijke materie, vooral omdat er zeer veel urban myths en legendes rond bestaan.



Wat bij hoospanningsleidingen speelt, zijn de elektrische en magnetische velden die de stroom die door deze leidingen loopt, veroorzaken. Hierbij heb je twee belangrijke parameters:

  • De sterkte van het veld (voor elektrische velden uitgedrukt in V/m, Volt per meter, voor magnetische velden in T, Tesla).
  • De duur van de blootstelling.
De sterkte van de velden varieert naargelang er meer of minder stroom door de leidingen loopt (dat is niet altijd evenveel, bij Elia kan men dat sturen). Voor elk type veld bestaan er een hele reeks maximale waarden die vastgelegd zijn. Je kan daar bijvoorbeeld hier heel wat over lezen. Het probleem is dat, net zoals bij de discussie van de veiligheid van GSM straling, de ene partij zal zeggen dat die waarden te hoog zijn, de andere zal zeggen dat het perfect veilig is. Dat is vooral en biologische discussie: je kan perfect meten en zien dat het menselijk lichaam reageert op de blootstelling aan magnetische en elektrische velden, maar de vraag is: is dat erg? Je snapt dat daar veel discussie over bestaat.


Alleszins, je kan blijkbaar Elia vragen metingen uit te voeren op de percelen om te zien welke waarden er typisch bestaan, en dan kan je zelf vergelijken met de Vlaamse en Europese normen.



Persoonlijk hanteer ik een voorzorgsprincipe: better safe than sorry. Als je kinderen plant in de toekomst, zou ik voorzichtiger zijn dan voor jezelf... Wetenschappelijk uitsluitsel ga je enkel krijgen in de "extreme gevallen", ofwel zeer lage waarden, ofwel te hoge waarden. In de link hierboven wordt gesproken over afstanden van 90 meter voor leidingen van 380 kV en 40 meter voor 150 kV, als afstand waarbuiten er vrijwel zeker geen gezondheidseffecten zijn.
 

kv nr12

Lid
Lid geworden
12 apr 2010
Berichten
699
Waarderingsscore
3
Punten
18
Dezelfde situatie gehad en metingen laten doen door onafh. bureau.

Er werden metingen gedaan naar het magnetisch veld en het elektrisch veld.



Perceel onder de HS-lijnen => erg hoge waardes wat betreft het MV, gevaarlijk hoger dan de grenswaarde van 0,4 microTesla.

Perceel ernaast (percelen ongeveer 15 - 20m breed) => 0,8 microTesla => dit werd nog steeds al ongezond aangeduid.

Daarna ging het snel naar beneden en was er geen risico meer.



Voor wat het elektrisch veld betreft werd de grenswaarde van 5 kV/m nergens overschreden. Vlak eronder was het slechts 1,8.



Gegevens over de leidingen zelf heb ik niet.
 
Lid geworden
10 aug 2010
Berichten
63
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wij hebben ooit ook een droomperceel gevonden met hetzelfde probleem, interessante prijs, natuurgebied erachter, groot perceel, rustige straat... alles wat je je maar kan wensen, maar die stomme hoogspanning hé die er in ons geval vlak boven liep.



Wijselijk vanaf gebleven, als er zoveel onduidelijkheid is over de effecten hiervan op je gezondheid dan neem ik persoonlijk liever het zekere voor het onzekere. En weet ook al je je huis ooit terug moet verkopen, dat is een serieus minpunt dan mensen blijven daar over struikelen.



Een paar weken daarna hebben wij een ander perceel gevonden, minder van opp, geen natuurgebied erachter en kostte meer, en toch zijn we voor deze grond gegaan en nog geen seconde spijt van gehad;
 
Lid geworden
3 nov 2009
Berichten
2.030
Waarderingsscore
1
Punten
0
Je kan Elia contacteren via hun site, zij komen gratis metingen uitvoeren en sturen je nadien hiervan een rapport. De interpretatie van die waarden is een andere zaak natuurlijk ... En Elia is geen onafhankelijke instantie. Samen met dat rapport zit er bvb een brochure waar je op de cover kinderen ziet spelen onder zo een hogspanning. :rolleyes: Maar ik heb veel opzoekingswerk gedaan en heb geen enkele onafhankelijke parameter gevonden waar men een consenus over heeft.



Onze grond ligt vlak naast een kleine hoogspanning (4 kabels). Wij hebben ons hierdoor niet laten afschrikken. Onze buren wonen er al 45 jaar pal onder (piloon staat in hun achtertuin) en die zien er nog zeer goed uit. ;) Ik heb vier jaar in de stad op 50 meter van zo een grote gsm mast gewoond en had daar een slechter gevoel bij.



Wat wel grappig was: die persoon heeft een straling (welke soort van de twee die hierboven vermeld worden weet ik niet meer) gemeten op het hoofdkussen van ons bed en als we een gsm+wekkerradio op ons nachtkastje legden was de straling een stuk hoger dan in de nachthal.
 

Enk

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
23 mrt 2011
Berichten
9.421
Waarderingsscore
405
Punten
83
Los van de straling genereren hoogspanningslijnen ook een constant 'gezoem'.



Daar wen je misschien aan, misschien ook niet.
 
Lid geworden
3 nov 2009
Berichten
2.030
Waarderingsscore
1
Punten
0
Enk;1736786 wrote:
Los van de straling genereren hoogspanningslijnen ook een constant 'gezoem'. Daar wen je misschien aan, misschien ook niet.

Dat hebben wij nog nooit gehoord.
 

Tommie1

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
15 apr 2011
Berichten
5.182
Waarderingsscore
1.026
Punten
113
Met wat geluk branden je buislampen ook als je ze uit zet...
 
Lid geworden
24 sep 2010
Berichten
585
Waarderingsscore
0
Punten
0
Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen aantal gevallen leukemie bij kinderen en zo'n hoogspanningsleidingen --> need to say more ?



En zelfs als de bewijzen "slap" zouden zijn, wie durft zo'n risico nemen ??



en 't is nu niet zo'n klein pyloontje met 2 kabeltjes hé, man toch zo'n joekel, wie wil daar nu onder wonen ? Blijkbaar een heleboel mensen aan de woonwijk te zien



Los van het gezondheidsaspect --> ik zou constant 't gevoel hebben dat ik midden in een industriegebied woon als ik naar buiten kijk, brrr gezellig is anders !



Goeie raad : zoek verder, zoek wat kleiner op een andere locatie en betaal iets meer, je zal't je niet beklagen !
 

Jockari

Zeer Actief lid
Lid geworden
18 feb 2009
Berichten
1.089
Waarderingsscore
1
Punten
38
"Gezoem" bij kennissen ook al gehoord. En als 't regent "knettert" dat duidelijk hoorbaar.
 
Lid geworden
3 jun 2012
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
0
Het probleem is dat mijn vriendin per se wil verhuizen naar haar geboortedorp, waar de grond al schaars is.



Het feit dat we dan nog rustig willen wonen, en een alleenstaande woning ( wij komen immers uit een alleenstaande villa ) maakt de keuze alleen maar kleiner.



We gaan verder informeren, wat er juist over die kabels passeert en dergelijke.



Het zou me toch sterk verbazen, dat niemand op die wijk zich daar vragen... Ik ga denk ik eens naar daar gaan en wat rondvragen.
 
Lid geworden
3 nov 2009
Berichten
2.030
Waarderingsscore
1
Punten
0
arnold7;1736802 wrote:
Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen aantal gevallen leukemie bij kinderen en zo'n hoogspanningsleidingen --> need to say more ?



Misschien even de resultaten van de diverse onderzoeken en tegenonderzoeken vermelden? De conclusies die ik gevonden heb werden vooral bepaald door de opdrachtgever van de studie.



De Vlaamse overheid heeft ook zo een bevraging gedaan:[h=3]Statistisch verband hoogspanning en leukemie bij kinderen[/h]Volgens bevolkingsonderzoek hebben kinderen die wonen in de buurt van hoogspanningslijnen mogelijk meer kans (statistisch verband) op leukemie. Het is echter niet duidelijk of het magnetisch veld dat ontstaat door de elektrische stroom door hoogspanningslijnen voor dat verhoogde risico verantwoordelijk is. Onderzoek (op cellijnen en proefdieren) kan geen uitsluitsel geven over een oorzakelijk verband tussen magnetische velden en een hogere kans op kinderleukemie. Het is dus niet zeker dat magneetvelden de oorzaak zijn van de toename van kinderleukemie.

[h=3]Kan het magneetveld de oorzaak zijn? [/h]Om te bewijzen dat magneetvelden leukemie bij kinderen veroorzaken, is bevestiging nodig uit bijkomend onderzoek zoals op proefdieren of op cellijnen. Dat is nodig om oa. het mechanisme aan te tonen dat verklaart hoe en of magneetvelden leukemie kunnen veroorzaken. Na meer dan 30 jaar onderzoek hebben wetenschappers nog steeds geen mechanisme kunnen vinden. Dat wil zeggen dat het niet zeker is dat magnetische velden leukemie bij kinderen kunnen veroorzaken. Een andere verklaring dan blootstelling aan magneetvelden is ook mogelijk. Zo kunnen ook andere omgevingsfactoren, of levensstijl zoals voeding, sociaal economische status, … een invloed hebben.

[h=3]Als het magneetveld de oorzaak is, hoe groot is dan het risico? [/h]De berekening van een verhoogd risico op kinderleukemie - of van het aantal extra gevallen kinderleukemie per jaar als gevolg van hoogspanningslijnen - is enkel mogelijk wanneer je veronderstelt dat magneetvelden de oorzaak zijn. Dat is niet aangetoond, onderzoek wijst enkel op een statistisch verband.

Het magneetveld zou de kans op leukemie dan verdubbelen. In Vlaanderen krijgen ongeveer 3 op 100.000 kinderen leukemie. Dat betekent dat er per jaar ongeveer 50 kinderen leukemie krijgen. Een verdubbeling van het risico zou betekenen dat bij wonen in de buurt van hoogspanningslijnen 6 op 100.000 kinderen leukemie zouden krijgen. Rekening houdend met het aantal kinderen dat woont in de buurt van een hoogspanningslijn zou dat leiden tot 1 extra kinderleukemiegeval per 2 jaar.



 

vozzie

Lid
Lid geworden
19 sep 2011
Berichten
851
Waarderingsscore
0
Punten
16
http://www.bmj.com/content/330/7503/1290.abstract



Er is in elk geval een correlatie tussen Leukemie en vanaf de geboorte in de buurt van hoogspanningslijnen wonen. Ik heb ook ooit zo een stuk grond gevonden en ben er ook wijselijk weggebleven. Ik ben nochtans geen doemdenker wat dergelijke dingen betreft, maar van hoogspanningslijnen blijf ik weg.
 
Lid geworden
3 nov 2009
Berichten
2.030
Waarderingsscore
1
Punten
0
vozzie;1736826 wrote:
http://www.bmj.com/content/330/7503/1290.abstract



Er is in elk geval een correlatie tussen Leukemie en vanaf de geboorte in de buurt van hoogspanningslijnen wonen. Ik heb ook ooit zo een stuk grond gevonden en ben er ook wijselijk weggebleven. Ik ben nochtans geen doemdenker wat dergelijke dingen betreft, maar van hoogspanningslijnen blijf ik weg.

Dat is allemaal correct en iedereen moet dat zeker voor zich zelf uitmaken.



Toendertijd ben ik op een studie gestoten en die meenden door statistisch onderzoek en correlaties volgende te kunnen besluiten: door de angst voor hoogspanning worden dergelijke gronden goedkoper verkocht. Hierdoor zijn het vooral sociaal zwakkeren die deze plekken bewonen. Gezien het sociaal milieu waarin je als kind terecht komt je levensstijl sterk beïnvloedt, zou hier de oorzaak van de verhoogde kans op leukemie kunnen liggen. Oorzaken kunnen zijn: rokende zwangere moeders, ongezonde voeding, blootstelling als kind aan overmatige chemische bestrijdingsmiddelen, enzovoort.



Daarnaast wordt er over gsm masten nog relatief weinig gesproken, terwijl men daar dezelfde correlatie kan vaststellen.



Horendol werd ik er van op den duur, allemaal studies die op hun beurt door een andere studie weerlegd werden. Wij hebben uiteindelijk besloten om het te doen wegens:

- kleine mast

- niet pal onder draden

- beperkte visuele hinder

- gemeten waarden door Elia lagen ver onder de minima die ik in 90% van de studies terugvond
 
Lid geworden
12 feb 2007
Berichten
1.251
Waarderingsscore
0
Punten
0
Je hebt rond zo'n hoogspanningsleidingen een belangrijk elektrisch en magnetisch veld. Voor 't elektrisch veld is de spanning bepalend.

De grote mast ziet er een 380kV lijn uit, de kleine zal misschien 110kV.

Nu wordt dat elektrisch veld wel sterk afgezwakt door de meeste bouwmaterialen. Enkel dicht onder de grote mast/leiding word je binnenshuis aan een belangrijk elektrisch veld blootgesteld (groter dan het veld wat je zowieso van de elektrische leidingen in huis hebt - en buitenshuis is het een ander verhaal natuurlijk)



Voor het magnetisch veld is de stroom bepalend. Die zal voor 380 en 110kV leidingen ongeveer gelijk zijn. Het magnetisch veld wordt nauwelijks verzwakt door de meeste bouwmaterialen (of je zou al een staalbouw met stalen wandpanelen moeten zetten).



Er is natuurlijk veel discussie over het eventuele schadelijk effect van zo'n magnetisch veld aan 50Hz. Ik denk dat je moet bekijken of de hoogspanningsleidingen een belangrijk hogere bijdrage gaan hebben als je van allerhande elektrische toestelling huis zowieso hebt - gangbaar neem men als grens een veld van pakweg 0,4 microTesla.



Zo uit de losse pols heb je op 80 meter van de 380kV (@1kA) een veld van max 5uT, op 30m van 110kV (@500A) een 2,5uT of tot 10 uT als deze lijn zwaar belast is.



Dergelijke velden heb je enkel bij piekbelastingen natuurlijk; en echt harde resultaten mbt. leukemie zijn er misschien niet.



Maar persoonlijk vind ik dit veel te veel en ik zou er niet gaan wonen. Minimaal zou ik op 150 a 200m van dergelijke leidingen blijven. Al is het maar om niet heel je leven met een ongemakkelijk gevoel te zitten.
 
Lid geworden
12 mei 2010
Berichten
594
Waarderingsscore
1
Punten
18
In Merchtem, vlaams-brabant staat er een huis waarbij er zo ene in de voortuin staat.



(Kan je hier zien op Google maps, huis staat aan de linkse kant)



Misschien zit de bewoner op dit forum (Handy Work Kamiel bvba) en kan hij sommige stellingen weerleggen ...
 
Lid geworden
9 feb 2011
Berichten
595
Waarderingsscore
0
Punten
0
Bart G;1736837 wrote:
.....

Toendertijd ben ik op een studie gestoten en die meenden door statistisch onderzoek en correlaties volgende te kunnen besluiten: door de angst voor hoogspanning worden dergelijke gronden goedkoper verkocht. Hierdoor zijn het vooral sociaal zwakkeren die deze plekken bewonen. Gezien het sociaal milieu waarin je als kind terecht komt je levensstijl sterk beïnvloedt, zou hier de oorzaak van de verhoogde kans op leukemie kunnen liggen. Oorzaken kunnen zijn: rokende zwangere moeders, ongezonde voeding, blootstelling als kind aan overmatige chemische bestrijdingsmiddelen, enzovoort.



....



Mooi voorbeeld wat ook in het overzicht van de studie staat:



There is no accepted biological mechanism to explain the epidemiological results; indeed, the relation may be due to chance or confounding.



Dit betekent dat er andere, verborgen correlatie's mogelijk zijn.
 

de ware

Lid
Lid geworden
21 aug 2007
Berichten
848
Waarderingsscore
1
Punten
18
Als je er voldoende schrik van hebt om het zinvol te achten de vraag te stellen op het forum zou ik mij toch afvragen of - als je al beslist die grond te kopen - je daar ooit gerust gaat wonen.

Misschien is de stress die voortkomt uit dat restje twijfel dat je na aankoop hebt wel ongezonder dan die hoogspanningslijn zelf...
 

Jockari

Zeer Actief lid
Lid geworden
18 feb 2009
Berichten
1.089
Waarderingsscore
1
Punten
38
tikkeneiken;1736840 wrote:
In Merchtem, vlaams-brabant staat er een huis waarbij er zo ene in de voortuin staat.



(Kan je hier zien op Google maps, huis staat aan de linkse kant)



Misschien zit de bewoner op dit forum (Handy Work Kamiel bvba) en kan hij sommige stellingen weerleggen ...



De straling heeft blijkbaar wel effect op de vorm van politiewagens

Bekijk bijlage 2169
 

Bijlagen

  • Buggy_005.jpg
    Buggy_005.jpg
    20,2 KB · Weergaven: 0
Lid geworden
6 nov 2010
Berichten
576
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik zou het persoonlijk niet doen. Mogelijk gezondheidsrisico (+als je daar nu al vragen over hebt is er veel kans dat je daar later ook over gaat piekeren), lelijk uitzicht en het is een zwaar minpunt bij verkoop woning.
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan