• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Hoe kelderverluchting steken ?

Lid geworden
21 nov 2006
Berichten
106
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wij zijn momenteel bezig met de renovatie van een (halfopen) woning uit de jaren 50. De vloeren en de oude betonplaat zijn uitgebroken en we zijn aan het informeren voor het gieten van een nieuwe betonplaat.



Nu zit er onder een deel van de living een kelder (zie gele gedeelte op afbeelding). Deze is min of meer droog (er heeft deze winter toch geen water in gestaan), maar er staat wel salpeter (of een of ander zout) op de muren.







We zouden de verluchting willen aanpassen (verbeteren), dit natuurlijk voordat de betonplaat wordt gegoten, gezien geen van de keldermuren grenst aan de buitekant van de woning. M.a.w, we moeten met buizen gaan werken.



Toen we de woning kochten lagen er al twee buizen gelegd (rode lijnen nr 1 en 2 op de tekening), die elk vertrokken in een buitenmuur (keuken) en uitkwamen in wat ooit het keldergat was (deel van keuken is blijkbaar ooit bijgebouwd, het keldergat kwam vroeger buiten uit).



Die buizen zijn er nu uit en gaan we vervangen (door pvc buizen?). Nu denken we er aan om toch nog minstens 1 buis bij te steken aan het andere eind van de kelder (om toch wat betere circulatie te krijgen). Daarom zouden we graag buis nr 3 bijsteken (zie ook figuur), en laten uitkomen in een buitenmuur van de living.



Nu komen de vragen:



* wat voor een diameter van buizen nemen we best? We hadden gedacht aan 100 mm, dit omdat er hiervoor ellebogen bestaan die overgaan van rond naar rechthoekig. Ons bedoeling is dan om met een ronde buis van 100 mm te vertrekken vanuit de keldermuur (onder de betonplaat) en eens aan de buitenmuur overgaan naar een platte, rechthoekige buis, die we dan beter kunnen inwerken in de muur. Dan zouden we terug overgaan van rechthoekig naar rond (in elleboog) om door de buitenmuur te gaan naar buiten. Zie ik het hier wat te ingewikkeld, of juist te simpel? Hebben we een grotere buisdiameter nodig (niet zo eenvoudig meer om ellebogen mooi in te metsen in muren)?



* hoe voorzien we de afdichting van de pvc buis in de keldermuur? Is het eenvoudig waterdicht te maken met cement + additieven (en welke?)?



* is het nodig om nog een 4de buis bij te steken? 't Zal nooit slecht zijn natuurlijk, maar 't is niet zo eenvoudig om nr 4 te leggen, vandaar...



Alvast bedankt voor de antwoorden...
 
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
310
Waarderingsscore
0
Punten
0
Voor dergelijke verluchtingen werk ik altijd met PVC-buizen met een diameter van 240mm.

De buizen worden lichtjes afhellend van de kelder weg geplaatst om te vermijden dat eventuele condens in de buizen naar binnen terug sijpelt.

Binnenkanten kan je afwerken met een eenvoudig verluchtingsrooster.

De PVC-buis laat je onder de gevel doorlopen tot buiten waar je er een T-stuk op zet. Bovenaan werk je het T-stuk af met een open rooster (verluchting) dat je kan opnemen in de eventuele verharding rond de woning. Onderaan laat je het T-stuk open en voorzie je een grindbed rond en onder het T-stuk waardoor de neerslag die via het open verluchtingsrooster penetreert geëvacueerd kan worden.

Indien je last zou hebben van een hoge grondwaterstand die mogelijk via de T-stukken de kelder zou bereiken sluit je beter de T-stukken onderaan af en sluit je ze aan op je riolering (sifon niet vergeten)
 

Juppiter

Zeer Actief lid
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
3.066
Waarderingsscore
0
Punten
36
Quote:
De buizen worden lichtjes afhellend van de kelder weg geplaatst om te vermijden dat eventuele condens in de buizen naar binnen terug sijpelt.



moet ik onthouden, lijkt mij iets waar snel fouten tegen kunnen gemaakt worden



hangt de grootte van de buizen niet af van hoe groot de kelder is



de kelder bij mij 'lijkt' even groot

en ik dacht dat het bij mij 2 * 160 was dat er op het plan staat

ik ga ook vanuit de kelder lucht aanzuigen voor de kachel (2*90)



grtz

Olaf
 
Lid geworden
21 nov 2006
Berichten
106
Waarderingsscore
0
Punten
0
Gusky en Juppiter, alvast bedankt voor de info. 'k Weet alleen niet of 240 mm haalbaar zal zijn. Komt er op neer dat we voor die extra buis (of buizen) gaten in de keldermuur gaan moeten maken, en 'k zou die toch niet te groot willen maken. Zelfde voor de buitenmuur. Hier gaan we dus ook door de fundering heen moeten, en 'k vraag me af of zo'n groot gat kappen geen problemen gaat geven voor stabiliteit (of zou dat normaal gezien geen probleem mogen zijn?).



Buis laten uitkomen op T-stuk is wel goeie tip. Had ook wel ergens zo iets in gedachte, maar wist niet hoe het concreet uitgevoerd werd (grindbed, evt afvoer naar regenwater). Gaan we zeker doen!
 
Lid geworden
21 nov 2006
Berichten
106
Waarderingsscore
0
Punten
0
Nog een vraagje: welk soort buizen dien ik te gebruiken (soort materiaal, wanddikte, gelijmd of met dichtingsringen...)? Als ik met die buis door de fundatiemuur moet, dient die dan ook voldoende te kunnen weerstaan aan vervormingen? Alvast bedankt.
 
Lid geworden
21 nov 2006
Berichten
106
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ok, buizen zijn geplaatst. Momenteel zitten buizen nrs 2 en 3, beide diameter 16, en voorzien om een T-stuk op aan te sluiten. Nu zijn we nog a/h twijfelen of we er nog eentje bij zouden steken (nr 1 gaan we niet steken, maar nr 4 is ook nog een optie).



Hievoor moeten we wel door de (gemetste) fundatie van de voorgevel, waar ik eerlijk gezegd niet zo happig op ben (de andere funderingen waren zo dik niet).



Denken jullie dat 2 x 16 cm voldoende is om onze kelderruimte afdoende te verluchten? Anders zou ik het hierbij gewoon laten. 't Is maar dat den beton binnenkort gegoten wordt en dat we er dan dus niet meer aan kunnen.
 
Lid geworden
19 jun 2006
Berichten
144
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wat betreft de diameter van de buis. Mocht je een teller aardgas willen plaatsen in de kelder, dan moet er een verluchting van minstens 150mm zijn volgens Eandis.
 
Lid geworden
21 nov 2006
Berichten
106
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo Louise, aardgas in kelder hebben we al eens nagevraagd, maar de meter zou daar niet mogen/kunnen komen omdat we te ver van de voorgevel zitten. Enfin, dat was toch de uitleg aan te telefoon van de technische dienst bij Eandis, nu vrijdag komt er wel eens iemand kijken wat de andere opties zijn voor de gasaansluiting.



'k Denk dat we met onze 2 x 160 mm niet echt een storm aan verluchting gaan creëren in onze kelder, maar 'k neem aan dat het wel voldoende is om toch een zacht briesje te hebben :wink:
 
Lid geworden
26 mei 2007
Berichten
93
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hoi,

wij gaan ook iets moeten doen met onze kelder aangezien we door bijbouwen de huidige verluchtingsgaten 'blokkeren';

kan je eventueel eens een foto laten zien van hoe het er nu bij jullie aan de buitenkant uitziet? (alleen de verluchting natuurlijk)
 

Kris77

Zeer Actief lid
Lid geworden
15 jun 2008
Berichten
9.316
Waarderingsscore
7
Punten
38
interessant topic; wij gaan ook kelder voorzien, met verschillende ruimtes, maar ik zie er tegenop overal verluchtingsgaten te voorzien op de klassieke manier zoals hier vermeldt, zijn er geen betere ideeen tegenwoordig?
 
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
556
Waarderingsscore
0
Punten
0
peterfotos221.jpg




Bij ons heb ik in bijna iedere hoek van de kelder een PVC buis van dia 125 in de muur ingegoten, die bovenaan in de binnenmuur uitkwam (weliswaar met een bochtje). Zie foto hierboven (zie je er 4 staan).

Buis komt voor de isolatie in de spouwmuur uit. In de gevelsteen ga ik dan zo'n roostertje zetten, zodat alles mooi weggewerkt is.

Je moet er wel voldoende zetten, meer dan met buizen dia 160.

Er bestaan ook van die vierkante verluchtingsgoten die ingegoten worden; zien er zo een beetje uit gelijk een periscoop; maar gewone grijze buizen zijn even goed.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan