De Batibouw-flater van 29/02

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Englishdude
Lid vanaf: 20/12/2014
1080 berichten

Vandaag werd het bouwevenement van het jaar geopenend.

Via het VRT - nieuws kon ik van de woordvoerder vernemen dat de markt aan het kantelen is naar volledig afgewerkte woningen en appartementen. Niks nieuws onder de zon dacht ik maar toen de man verder sprak bak mijn klomp. Volgens hem is het vele malen moeilijker ik kon bijna verstaan niet mogelijk dat een kleine aannemer in staat is om een woning op te trekken gezien de steeds moeilijker wordende regels omtrent isolatie en energiie normen. Dit zou beter gedaan worden door S.O.D firma's. Mijn inziens zijn dergelijke uitspraken zeer gekleurd en koren op de molen van de S.O.D.'s. Wat denken jullie daar van ? Toch maar een S.O.D. of liever ne kleine.

Laten we vooral ons toespitsen op die energie en isolatieproblematiek en niet ingaan op kwaliteit funderingen, metselwerk, juistheid chappe of vloeren etc etc of dat het makkelijker werken is met de enen of de andere. Waarom zou een kleinere aannemer dit dus niet of in ieder geval minder aankunnen

Reacties

afbeelding van Joske_
Lid vanaf: 16/01/2012
926 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Waar ik dan in een ander artikel op vrt.be las dat de particuliere woningmarkt vlot voor loopt op de energienormen. Bij appartementen en grote projecten werd door ontwikkelaars maar 'net genoeg' geinvesteerd om aan de huidige norm te voldoen...

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15103 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Sowieso zou dat zogenaamd moeilijke vooral goed moeten gekend,begeleid en nauwgezet gecontroleerd moeten worden door de architect ! Of dient die enkel om mooie tekeningen te maken ?

En van de architect gesproken, we kennen onderhand de verhouding architect-SOD wel hé !

Ik verkies alvast een kleine maar degelijke aannemer die met één ervaren ploeg woning na woning afwerkt en dan met een architect die je zelf hebt uitgekozen en die 100 % voor jouw belangen instaat.

 

afbeelding van Ditta
Lid vanaf: 22/02/2020
27 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Luchtdicht afwerken is een zeer belangrijke zaak die nog vaak niet de nodige aandacht krijgt.

ik kan me inbeelden dat een sod daar meer op zou kunnen focussen bij hun personeel en leveranciers dan een bouwheer dat kan doen bij allemaal verschillende leveranciers waar amper centrale aansturing is.

Een zwak punt bij veel zelfstandige aannemers is en blijft: bijscholen en bijblijven met de nieuwste technieken.

maar bij een sod moet je ook maar één ongemotiveerde medewerker hebben en is het ook te laat.

conclusie: een goede aannemer, klein of groot, alles start met een goede ingesteldheid

afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
1609 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Tja, de SOD's hebben grote standen op Batibouw en de kleine aannemers niet hé. Welke klok horen ze dan luiden?

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw

afbeelding van Caroto
Lid vanaf: 27/10/2019
320 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het enige wat ik daarbij denk is dat het voor een bepaald deel van 'de kleine aannemer' niet zo evident is om zich te blijven 'bijscholen' of nieuwe manieren van uitvoeringswerk toe te passen. Luchtdichtheid is daarvan zeker wel het beste voorbeeld.. 

Maar beweren dat het bij een SOD beter zal zijn slaat natuurlijk nergens op.  Hangt ge

Ikzelf geef ook de voorkeur aan 'de kleine aannemer' die ik dan zelf wel zal controleren/ bijsturen op die paar kleine items.  Tenslotte zijn die 'nieuwe technieken' ook niet heel complex. 

Ik heb het natuurlijk niet over een domoticasysteem of complexe warmtepompsturing, aangezien dit eigen is aan die job.

Ik denk overigens ook niet dat er veel architecten zijn die elke dag in staat zijn om elk uitgevoerd werk op te volgen.  Lijkt me wat onrealistisch.

afbeelding van Patrico
Lid vanaf: 07/10/2019
565 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Stefaan Van Slycken schreef:

Tja, de SOD's hebben grote standen op Batibouw en de kleine aannemers niet hé. Welke klok horen ze dan luiden?

 

Beetje het omgekeerde van hier op dit forum Smile

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1755 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ik geloof best dat grote bedrijven meer budget en mensen hebben, waardoor het wat makkelijker is om iemand op cursus te sturen, iemand apart verantwoordelijk te maken voor één bepaald kennisdomein, zelf energie- en ventilatieverslaggeving (vaak in dochterbedrijfje) te doen en dus ook om de rapportering wat beter naar hun hand te zetten. Ze hebben ook meer budget om grote reclame- en lobbycampagnes te voeren, waardoor ze meer naamsbekendheid krijgen en potentiële kopers sneller het gevoel hebben dat dit wel een goed bedrijf moet zijn, want "die zie je overal". Tegelijk is het ook wel duidelijk dat grote SOD bedrijven veel minder flexibel, minder persoonlijk en vooral veel minder klantgericht zijn (iedereen kent wel een voorbeeld waar een keuken aan X Euro inbegrepen is en alleen bij leverencier Y een veel te dure udate gekocht kan worden).

In mijn vrienden- en kennisenkring zijn de meningen ook verdeeld: wie er zelf niks van wil kennen of zelf zo weinig mogelijk wil doen, voelt zich beter bij een architect of een aannemer die alles voor zijn rekening neemt. Wie daarbij liefst iets standaards heeft, vindt zijn gading al snel bij grotere bedrijven waar ze zelf niet hoeven te beslissen.
Wie wel zelf dingen in de hand wil houden, meer wil kunnen doen met hetzelfde budget of gewoon graag zelf met zijn/haar huis bezig is, kan alleen maar terecht bij (meestal kleinere) architecten of aannemers die ook flexibel met verschillende wensen kunnen omgaan (hm, lijkt op een groot stuk van het BI-publiek Wink ). Voor die doelgroep zijn de beperkingen van SOD's en nog meer de beperkingen van grote bedrijven die vooral veel op standaardisatie werken, een veel te grote hindernis.

Het zou interessant zijn om eens echte statistieken te zien van het aantal mensen dat "bouwen" liever aan bouwfirma's overlaat, vergeleken met gedeeltelijke of volledige zelfbouwers. Mijn gok is dat de reportage in de buurt komt van de grootste bouwers-doelgroep...

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
9416 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Veel SOD's werken net met heel wat onderaannemers, dus qua cursus volgen zullen zij dan ook beroep moeten doen op kennis van deze onderaannemers

ook bij kleinere bedrijven die met vaste werknemers werken, zijn er die consequent hun personeel opleiden. 

Dat tegenover sommigen waar er een heel wat verloop is van werknemers.