Dakterras & Privacy

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van hologic
Lid vanaf: 28/11/2008
1 berichten

Hallo iedereen,

Wij zijn twee jonge mensen met verbouwingsjeuk. Ons huis staat op de hoek van een rij gelijkaardige huizen, die elk een plat dak hebben op de keuken, zodat alle platte daken mooi in mekaar overlopen.

Wij willen ons huis nu renoveren, en daarbij hadden we onder andere gedacht aan een dakterras op ons plat dak. Dit zou mooi uitkomen met onze slaapkamer aan de achterzijde.

Nu is het gewoon een zwart roofing dak. Functie van het terras is om te ontbijten en 's avonds een beetje buiten te zitten met ons twee. Het terras gaat zeker niet gebruikt worden als hoofdterras.

We zijn toen navraag gaan doen op de dienst Stedenbouw, en bleek dat de regel is om een scheidingswand in mat glas te zetten van 180 cm op de rand van het plat dak tussen onze buren en wij.

Er zijn de wijk nog een aantal huizen met een dakterras.

Want 190 cm wegblijven van de scheidingsrand is niet echt een optie, omdat we dan midden in ons raam zitten dat uitgeeft op ons plat dak.

Echter, die wand van 180 cm hoog in mat glas zagen onze buren niet zitten, omdat dit teveel licht zou blokkeren uit hun slaapkamer,

die uitgeeft op hun plat dak, en dus net naast die matglazen wand zou liggen. Het is wel zo dat de ramen aan de achterzijde van onze huizen uitkijken op onze tuinen. De ene buur kan bij de andere buur voor een stuk de tuin zien.

Tijdens een eerste gesprek waren de buren het ermee eens dat als we het melkglas vervingen door helder ondoorzichtig glas er geen probleem was.

Bij een 2e gesprek, een week later, waren deze mensen naar de gemeente geweest en hadden zich daar bevraagd. Wat hun goed recht is, echter nu was de oplossing van het helder glas ook geen optie meer.

Wij stelden daaropvolgend voor, op aanraden van onze architect, om een lagere balustrade te zetten op de scheiding van hooguit 1 meter hoog,

en daarlangs een zone van 50 cm breed te voorzien die we dan vol potten en struiken en sierboompjes zouden kunnen zetten, zodat de inkijk bij hun wordt verhinderd.

120 cm was de totale overeengekomen hoogte. Dit is 60 cm lager dan de voorgeschreven norm, maar volgens onze architect was dit geen probleem zolang de buren hiermee akkoord gaan.

Dit zagen ze in eerste instantie zitten. Nadat we de architect het plan hadden laten hertekenen, en we nota bene ook nog eens een extra 120 € drukkosten konden ophoesten, stribbelen ze nu opnieuw tegen,

dit keer zich verhalend op een mogelijke waardevermindering van hun huis als wij een dakterras zouden plaatsen.

Ze wensen dus nogmaals naar de dienst stedenbouw te gaan om zich te gaan informeren.

Nu mijn vraag. Gaat de waarde van hun huis werkelijk dalen? Kunnen zij zomaar hun veto geven op ons dakterras, ook al waren ze het er eerst over eens dat de inkijk werd beschermd door die boord aan struiken en boompjes?

We willen namelijk niet nog eens 120 € aan drukkosten betalen voor een derde versie van ons plan omdat ze zich drie keer kunnen bedenken en telkens een andere versie van het wetboek kunnen aanhalen.

Enige ervaring over de wettelijke regels ivm met deze privacywet (wat mag nu wel en wat niet in het echte leven) zou ik ten zeerste appreciëren.

Ik heb hier op het forum al wordt rondgesnuffeld en een aantal topics hierover gevonden, maar een echt antwoord (als dat al bestaat) heb ik nog niet gevonden.

Dan heb ik nog een bijkomende vraag.

Wat zijn de wettelijke voorschriften voor een daktuin? Bijvoorbeeld, stel dat wij beslissen om ipv een dakterras een daktuin op ons plat dak

aan te leggen (een ondergrond van mos, enkele potten met sierboompjes en struiken, en enkele vloertegels om wat decoratieve tuinstukken op te zetten), klopt het dat we hier geen bouwaanvraag voor nodig hebben?

En indien wij rond deze daktuin een lage balustrade willen zetten van ongeveer 50 cm hoog, gelden dan voor de balustrade tussen ons en de buren dezelfde regels als voor het dakterras?

Of mogen wij in geval van een daktuin een lage balustrade aan de kant van de scheiding zetten (dus nog effectief op ons plat dak en niet recht op de scheiding), zonder bouwaanvraag en zonder toestemming van de buren als wij op ons platdak verblijven (enkel mijn vrouw en ik)?

Het is een hele boterham om te lezen en voor degene die aan het einde zijn geraakt, alvast bedankt Biggrin .

Reacties

afbeelding van roberto
Lid vanaf: 07/11/2006
879 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je weet wat je mag van Stedenbouw. Maar de buren blijven lastig doen.

Volgende optie kan dan misschien: zet een toegelaten afsluiting op uw eigendom net naast de perceelsgrens, en niet erop. Dit is dan geen gemeenschappelijke wand. In "het belang" van de buren kies je bvb voor het ondoorzichtig helder glas.

afbeelding van Stephen
Lid vanaf: 02/12/2007
325 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

als ze akkoord zijn met iets laat je ze gewoon het tekenen op papier

dan mogen ze achteraf nog zoveel tegenstribbelen als ze willen ...

als ze nu al 2 keer akkoord zijn en 3 keer terugkrabbelen weet je al dat je het enkel gaat verkrijgen als je iets op papier hebt

afbeelding van hologic
Lid vanaf: 28/11/2008
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de antwoorden:

Roberto: is het niet zo dat je minstens 60cm van perceelgrens moet blijven als je een schuine inkijk hebt op de tuin. Of zie ik dit verkeerd.

Op de stad waren ze zelfs bezig van 190cm, maar dit geldt volgens ons enkel als je rechtstreekse inkijk hebt. Als wij aan ons raam staan van de slaapkamer dan zie wij onze tuin en de buren hun garagedeur en ongeveer 1/3 van hun tuintje.

Stephen: We hadden daar ook al aan gedacht, maar het zijn oudere mensen en van de taaie soort. Dus ondertekenen zit er helaas niet in zolang ze niet overtuigd zijn dat hun huis niet in waarde verminderd.