Cementering plinten - vocht?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Orion777
Lid vanaf: 20/09/2018
2 berichten

Ik had in mijn huis vochtprobleem doordat de plaaster tot onder de waterkering kwam. Er is opnieuw geplaasterd en zoutwerende folie geplaats. De plaaster komt nu niet meer tot onder de waterkering. 

 

Nu heeft men cement aangebracht om de plinten te bevestigen (er komt nieuwe betegeld vloer). De werkmannen hebben volgens mij geen compaktuna gebruikt. Ik heb het hun het gevraagd of het cement waterdicht is, zodat er geen brug terug onstaat naar de plaaster. Maar ze zeiden dat er zeker geeen vochtproblemen zullen zijn. Ik twijfel echter of dat wel zo is. De cement die ze gebruikt hebben heeft waterdichtheid W2. De cement komt tot tegen de plaaster. 

 

Ik zou niet willen dat alle werken voor niets zijn en er terug een overbrugging is van vocht naar het plaaster via de cement. Kan dit een probleem vormen met die cement? . Zo ja, hoe los ik dit op?

Reacties

afbeelding van albarius
Lid vanaf: 06/03/2008
2278 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het is de vochtkering die het vocht tegen houdt. Omdat de pleister origineel was geplaatst tot lager dan de vochtkering, ging die vocht zuigen uit de ondergrond door de capillaire werking van gipspleister. (zuigt vocht op zoals een spons). Nu die is afgekapt tot op de vochtkering zuigt die pleister ook geen vocht meer op. De cement is prima om dat uit te vlakken om later je plinten te kleven, maar draagt totaal niks bij met betrekking tot vochtbestrijding om optrekken uit de ondergrond te vermijden, want daar zorgt je vochtkering voor.
Hetgeen wel belangrijk is ter hoogte van elektrische leidingen, is dat je elektricien zijn buizen niet heeft vastgezet met pleister tot onder de vochtkering. Anders zal je daar alsnog problemen hebben. Idem dito voor andere technieken als bvb loodgieterij.

NOOIT gips gebruiken onder een vochtkering, om welke reden of onder welke omstandigheid dan ook. ALTIJD cementgebonden producten nemen. Cement werkt niet capillair en gaat geen vocht zuigen. Die compaktuna is derhalve ook niet echt nodig in deze situatie.