• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

bouwen met ruwbouw in containers

Lid geworden
4 jan 2008
Berichten
524
Waarderingsscore
0
Punten
0
sinds enkele weken heb ik me zitten af te vragen of het mogelijk zou zijn om een volledig huis op te bouwen in containers.



In holland bouwen ze er volledige studentekoten mee, in Londen word er ook veel mee gebouwd en America heb je er een pak voorbeelden.



Eerlijk gezeged zijn er veel, die er niet echt goed uitzien, en je hebt een 10-tal projecten die ECHT mooi zijn. moet in google images maar eens "container house" intippen.



vb

img_54_flwcontainers5.jpg




container_house5.jpg






Bedoeling is om een grote strakke moderne woning te bouwen waar de volumes zouden bestaan uit containers. Momenteel zit ik na te denken over alle mogelijk problemen dat dit met zich meebrengt. Geluidsoverlast van vb regen, isolatie, stevigheid, etc etc...



Daar ik vermoed dat de containers niet graag gezien gaan zijn door buren , en een bouwvergunning moeilijk zal zijn, zal ik de containerlook moeten weghalen en toch iedere container van een gevelbekleding voorzien.



Echter zijn er wel voordelen: ruuwbouw pak goedkoper, HEEL stevig, korte bouwtijd (1maand winddicht), perfect voor DHZ, Ecologisch (voor mij heel belangrijk, door herbruik oude materialen) etc.



De gebruikte containers zullen highcube containers zijn 40ft.

12mx2.35mx2.7m. Deuren, ramen etc, kunnen zelf uitgesnede worden.



Er zijn 2 interessante boeken over geschreven die ik hopelijk voor mijn kerstmis mag verwachten als cadeau'tje.



Shipping Container Homes : Paul Sawyer ISBN-10: 1438240325 ISBN-13: 978-1438240329 en Container Architecture : Jure Kotnik ISBN-13:9788496969223



buiten de technische problemen, wil ik vooral eerst het financieel plaatje nakijken om hopelijk iets neer te zetten van een 280m² die toch nog betaalbaar is.(500€/m² idpv traditioneel 1000€/m², all in, btw incl).





hier alvast men eigen schatting. Laat me gerust weten waar ik mis ben of vergeten ben. De technische problemen uitwerken gaat zeker nog enkele maanden in beslag nemen.



Grondwerken + Funderingsbeton 5500

nutsvoorzieningen 4000

gevelbekleding eternit natura of rockpanel metallics antraciet 10000

Vloer en muurisolatie 5000

Dak (Hbeton + isolatie ) 3000

containers 20000

isolatie vloer muren 7500

dakgoten verlichting etcetc 1500

Buitenschrijnwerk (incl glas) 25000

Sanitaire installatie 10000

vvw ketel 8000

Vloerbekleding 50€ 13000

volledige vloer zonder tegel 8000

deuren schilder 500

trap 3000

Keuken 15000

Metaalwaren, hang en sluitwerk 2000

Schilderwerk 3000

Electriciteit 4000

ventilatie D 6000

arch +epb 6000 (daar ik zelf grootste deel van plannen ga doen als architect, maar wel bijgestaan wil worden door iemand met ervaring)



TOTAAL WONING: 160.000,00 €

288 m²

555,56 € /m²

[/img]
 

monalisa

Zeer Actief lid
Lid geworden
27 mrt 2006
Berichten
7.633
Waarderingsscore
5
Punten
38
Weinig reacties. Ik spreek me niet uit over de prijzen, maar 'k vind het wel een heel interessant idee om te werken met containers, omwille van de redenen die hierboven al aangehaald zijn.



Niemand anders die zijn mening hierover wil delen? Iemand die nog andere voor- en nadelen ziet?
 
Lid geworden
19 aug 2006
Berichten
81
Waarderingsscore
0
Punten
0
Iets om mee rekening te houden is misschien het kooi-van-Faraday-effect. Ik kan me voorstellen dat dit de straling van buiten naar binnen tegenhoudt, dat kan positief zijn (minder straling in huis), maar ook negatief, als in geen gsm-ontvangst binnen, eventuele straling van draadloze netwerken, reststraling microgoven, magnetische velden van allerlei toestellen en bekabeling die binnengehouden worden?

Verder ben je natuurlijk redelijk beperkt in afmetingen, of je moet er zijwanden uithalen en verschillende containers koppelen, maar dan moet je natuurlijk ook weer de stevigheid in de gaten houden.

Maar lijkt me wel een goede denkpiste, dat wel.
 
Lid geworden
4 jan 2008
Berichten
524
Waarderingsscore
0
Punten
0
het is inderdaad de bedoeling om zijwanden weg te halen.

I-liggers en enkele kolommen zullen zeker hier en daar nodig zijn, en er moet rekening mee gehouden worden in het ontwerp. met 2.35m breedte kom je niet ver.



Grootste probleem is momenteel koudebruggen... niet altijd zo eenvoudig om die op te lossen.





mmm dat van die stralingen was ik idd zeker vergeten... Moet ik eens over nadenken. Thanks voor de tip yabba!



Op internet vind ik alvast bitter weinig informatie over container ruwbouw. heb 1forum gevonden, maar met 3gebruikers op die allen ook op zoek zijn naar info. Hopelijk kan ik wat meer in men boeken vinden en eventueel die mensen zelf contacteren.



De paar vb die ik gevonden heb, hebben heel de buitenkant, de binnenkant ruw gelaten (wat toch pak kosten weglaat) en als isolatie een keramische isolatieverf (die volgens mij niet echt super kan werken, daar je toch ook massa nodig hebt om conductie tegen te gaan, want met straling alleen kom je er niet..), dus niet echt practische toepassingen voor een land als belgie, al kan voor een woestijn dit genoeg zijn..



Bedoeling blijft dat het betaalbaar blijft voor ons, al wil ik zeker de opties bekijken, als het niet te betalen valt, ga ik er mijn tijd niet kunnen insteken... Ideaal zou ik het totaal kostenplaatje (ALL in) naar 125k willen terugbrengen voor 250m² met degelijke afwerking en LEW.



Gisteren gelezen over plasma snijders om de openingen te maken! ziet er HANDIG uit.



Laat de reacties alvast maar komen!
 

monalisa

Zeer Actief lid
Lid geworden
27 mrt 2006
Berichten
7.633
Waarderingsscore
5
Punten
38
Isolerende verf is inderdaad bullshit. Isoleren doe je met isolatie, niet met verf. (En trouwens, in de woestijn is 't overdag bloedheet en 's nachts ijskoud, dus daar kan je ook wel isolatie gebruiken, zowel tegen de warmte als tegen de koude. :wink: )



Zeker niet besparen op isolatie. Hoe meer je isoleert, hoe meer je bespaart!



Wat betreft de grootte solartje: kan je niet wat kleiner bouwen om de kosten te drukken? 250m² is al een hele oppervlakte, heb je die echt nodig? Hoe kleiner/compacter, hoe ecologischer hè, en als ecologie voor jou belangrijk is moet je ook durven denken aan kleiner bouwen.
 
Lid geworden
16 nov 2009
Berichten
5.143
Waarderingsscore
1
Punten
0
Al eens in een container gestaan die in de volle zon staat? Daar zal verf niets aan veranderen.



Waarom Containers? Je gaat wanden open maken, verstevigingen moeten plaatsen.

Is staalbouw geen optie?
 
Lid geworden
4 jan 2008
Berichten
524
Waarderingsscore
0
Punten
0
had die website ook al gezien (denk dat ik iedere huis, website en video al eens bekeken heb). Het door iemand laten doen, zie ik niet zitten. Vaak verkopen ze reeds gebouwd containers veel te duur, en als je het zelf kan doen, doe je het "meestal" beter.



Isolatie ga ik zeker niet besparen. Dacht eerst binnenkant te pur'en, maar kwa condens etc, misschien toch beter langs de buitekant... ben er nog niet goed uit.



ja die opp mag zeker kleiner. Was gewoon omdat 1 container 12m was, dat ik 12x12 nam om een ruwe schatting te doen. Het kan zeker goedkoper en kleiner. Eerst schatting maken per m² en dan opp aanpassen en ontwerpje maken.



En het kan ook goedkoper, als je de containers als een soort dikke wand gebruikt en al de ruimte tussenin idpv met dubbele openwanden containers, gewoon volledig openlaat als een soort vide, of eventueel enkele liggers tussen de containers lassen en vloer op zetten.



Paso: daarom dat ik het financieel plaatje wil checken. Misschien komt het even duur uit, misschien niet. Misschien zijn prefab woningen een oplossing? Die verstevigingen vallen eigenlijk vrij goed te doen. 1 ligger tussen de hoepunten en eventueel kolom tussen. Nadeel is denk ik dat je de staalbouw moeilijk zelf kan bouwen denk ik. Kan mis zijn. 1 ligger lassen valt dan al beter te doen als dhz. Het ecologische van het recuperen verlies je wel bij staalbouw....
 
Lid geworden
23 jan 2007
Berichten
15.605
Waarderingsscore
1
Punten
0
denk dat staalbouw idd goedkoper gaat uitkomen

en minder bouwtechnische problemen zal geven.
 
Lid geworden
16 nov 2009
Berichten
5.143
Waarderingsscore
1
Punten
0
En minder beperkingen.
 
Lid geworden
4 jan 2008
Berichten
524
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wel ik ben er nog niet zo zeker van of staalbouw wel echt goedkoper is :?



( 40ft container (30m²) voor 1000 a 1500€ + versteviging enkele wanden) maal X aantal containers (+- 10 a 15k voor 200m²)



vs



dak + gewelven + staalconstructie (50k?)



Kan je dan staalbouw all in neerzetten voor 500€/m²?

(ken zelf niet genoeg prijzen en dan helemaal niet van staalbouw om een deftige vergelijking te kunnen doen) Daarom dat ik mijn prijzen poste over wat ik denk dat het zal kosten bij containersbouw, en zou perfect zijn als ik even naast een staalbouw zou kunnen zetten ter vergelijking.



Het zal technische natuurlijk minder problemen vormen, daar heb je zeker gelijk in, maar bij ieder specialleke is er altijd meer research vandoen en daar wil ik gerust mijn tijd in steken.
 
Lid geworden
23 jan 2007
Berichten
15.605
Waarderingsscore
1
Punten
0
ja en krijg die containers dan maar nog ns geïsoleerd en waterdicht aangesloten enzo.

Glas insteken, schrijnwerk doen aansluiten...
 
Lid geworden
4 jan 2008
Berichten
524
Waarderingsscore
0
Punten
0
de isolatie zou ik van buitenaf helemaal rond de containers laten lopen. De hoeken laten steunen op kolomfundering met ofwel isolatie rond de fundering of op de kolom wachtstaven met isolatie tussen met daarboven staalplaat waar de hoeken van de containers op gelast zouden worden. Kwa koudebruggen dus geen of enkele via de wachtstaven (wat na wat te lezen ) . Plaatsing isolatie moet vrij goed lukken daar al die containers iso zijn en een afwijking hebben van niet meer dan een mm. Niet moeilijker dan bij een staalconstructie



Waterdicht zijn ze van hun eigen. De aansluiting van 2 containers vertikaal aan buitenmuur is eenvoudig te doen. De aansluiting horizontaal waar 2 containers samenkomen (dak en vloer benedenverdieping) met een open zijde moet ik eens nadenken... Aan elkaar lassen, of dampscherm of?



glas weet ik nog niet, maar het moet toch nietveel anders zijn dan bij een staalbouw? schrijnwerk verwacht ik geen problemen.



Ben ik dan zo naief dat het niet haalbaar is :? Kwa moeilijkheid heb je toch gewoon dezelfde moeilijkheden als bij staalbouw, met het extra voordeel dat je geen vloeren moet maken, geen dak moet maken, reeds een buitenwand hebt waar je isolatie, gyproc, gevelbekleding op kan bevestigen niet?
 
Lid geworden
17 mrt 2006
Berichten
1.392
Waarderingsscore
0
Punten
0
Als je vooral zoekt naar een manier om goedkoper, ecologischer en origineel te bouwen, ken je het concept van een stiltewoning? Als ik ooit een nieuwbouw zou zetten, zou ik het wel weten:



info hier
 
Lid geworden
23 jan 2007
Berichten
15.605
Waarderingsscore
1
Punten
0
solartje wrote:
Ben ik dan zo naief dat het niet haalbaar is :? Kwa moeilijkheid heb je toch gewoon dezelfde moeilijkheden als bij staalbouw, met het extra voordeel dat je geen vloeren moet maken, geen dak moet maken, reeds een buitenwand hebt waar je isolatie, gyproc, gevelbekleding op kan bevestigen niet?



Als je dat echt ziet zitten, moet je er gewoon voor gaan.

Je zult op een aantal problemen stoten, maar met de juiste aanpak zullen die wel te omzeilen vallen.
 
Lid geworden
8 jan 2008
Berichten
214
Waarderingsscore
0
Punten
0
Zo'n stiltehuis lijkt me inderdaad zeer interessant (wie heeft als kind niet geprobeerd om zo'n kamp te bouwen).



Zouden er hier in België al zo'n woningen staan?

Anders graag adressen of info hieromtrent.
 
Lid geworden
4 jan 2008
Berichten
524
Waarderingsscore
0
Punten
0
hoow : zal ik zeker toen. Je deed me wel even twijfelen... het vrouwtje ziet het zowiezo al zitten. Ze zei me gisteren: doe uw ding, ik vertrouw u, en we zien op het einde wel of het haalbaar is of niet.

Gemakelijk is het zeker niet, maar ik zie het als een uitdaging. De haalbaarheid ervan zal pas na enkele maanden bekend zijn.



Jos: wist niet dat ze dit stilte woningen noemen. Het is ook een mogelijkheid. (eerste idee was eigenlijk om onze containers volledig aan de buitenkant te bekleden met grasmatten op een lichte wapening en de gelijkvloers ondergrond te zetten.) maar de grasmatten gaan ze op de gemeente nooit goedkeuren en ze onder de grond plaatsen , dan zit je met het probleem dat de muren niet sterk genoeg zijn om de gronddruk tegen te houden (extra versterking = $$) en aantasting van de metaalstructuur.



Bij stilte woningen is men grootste vraag. Waar vind je nog een grond waar de bouwvoorwaarden dit toelaten. Je moet al heel "groen" gaan wonen om zoiets te bouwen, ik zie ze dit niet goedkeuren in een stad of buitenwijk. Wij werken beiden in brussel en in de ardennen gaan wonen zien we niet zitten, al zou een stilte buitenverblijfje ECHT wel leuk zijn.



Je hebt gelijk dat ik op zoek ben naar iets ecologisch, economisch en origineel. We leven tenslotten in de 21ste eeuw. We gaan toch ooit moeten afstappen van bakstenen fermettes en piramide huisjes bouwen. :roll: en of ik het nu mooi vind of niet, het valt niet te betalen als je 20-30j bent en niets van thuis mee hebt.
 
Lid geworden
4 jan 2008
Berichten
524
Waarderingsscore
0
Punten
0
hoow wrote:
Vercee wrote:
Zo'n stiltehuis lijkt me inderdaad zeer interessant (wie heeft als kind niet geprobeerd om zo'n kamp te bouwen).



Zouden er hier in België al zo'n woningen staan?

Anders graag adressen of info hieromtrent.

net zo'n linkje tegen gekomen

http://freshome.com/2009/12/05/incredible-underground-residence-in-switzerland/



mooooi !! ik zou iedere dag met plezier opstaan als ik rond mij enkel van die woningen zou zien !



thanks voor de link!

*een betonlook liefhebber :D*
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan