• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Bouwbudget: raming

Lid geworden
25 aug 2015
Berichten
66
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo,

We zijn momenteel aan het bekijken wat mogelijk is met ons budget, en of we eventueel niet beter nog een tijd sparen.
We zullen ongeveer 480.000 euro ter beschikking (met lening erbij) hebben, hiervan zou ongeveer 140.000 euro naar onze bouwgrond gaan. Pas op hier moet nog btw enzo bij worden gerekend.
Ik zal ervan uitgaan dat we 160.000 euro hebben voor bouwgrond, 300.000 euro dus voor het huis met alles in begrepen.
Wat moet aanwezig zijn:
- stijl: pastorie/landelijk/cottage
- volledig onderkelderd
- ventilatiesysteem D
- warmtepomp met vloerverwarming
- zolder nog niet afgewerkt maar wel na x aantal jaren een vaste trap zetten en hier 1 kamer extra voorzien
We zouden elektriciteit-ventilatie-sanitair-vloerverwarming zelf proberen te doen met ondersteuning van waarschijnlijk Easykit. We willen wel helpen met het aangeven van stenen tijdens het metselen. Mijn partner zou een cursus tegelen willen volgen zodat we dit gedeelte zelf kunnen doen.

Hoeveel bewoonbare oppervlakte kunnen we hiermee voorzien op het gelijkvloers en de verdieping.

Ik ben benieuwd of iemand hier ons een duidelijk beeld van kan geven.. :)
 

janus wago

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
5 dec 2009
Berichten
14.863
Waarderingsscore
2.229
Punten
113

Woubeir

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 sep 2008
Berichten
2.384
Waarderingsscore
299
Punten
83
Voor de kelder reken je best ~300€/m². Dus als je huis qua grondoppervlak 10x10 is zal je voor de kelder al richting 25000 à 30000 € moeten voorzien.

Wat je betaalt voor de grond hangt vooral af van de precieze lokatie (zelfs binnen gemeenten kunnen er grote verschillen zijn). Dus die 160000€ kan gaan van 'zeker genoeg tot hopeloos te weinig'.
 

aartwessels

Gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mrt 2014
Berichten
3.221
Waarderingsscore
134
Punten
63
300€/m2 is wel veel hoor.  250€/m2 is voor rond de 100m2, incl BTW, grondwerken en droogzuiging al voldoende  

Als je het eerlijk berekent kijk je enkel  naar de meerkosten ten opzichte van een gewone fundering. Dan kom je aan minder dan 200€/m2. 
 
Lid geworden
25 aug 2015
Berichten
66
Waarderingsscore
0
Punten
0
Zouden we door de 4 opgesomde technieken zelf te doen en het vloeren groter kunnen dan 200m2 (100 gelijkvloers en 100 verdieping en zolder en kelder)? Eventueel ook een showroomkeuken of veilingkeuken kopen. We hebben bekeken  wat we kunnen met telkens 100 maar lijkt ons net te weinig. Maar het moet natuurlijk wel haalbaar zijn en we willen geen risico nemen.
 

janus wago

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
5 dec 2009
Berichten
14.863
Waarderingsscore
2.229
Punten
113
Het hangt ook wat van jullie huidige situatie af, als je nu huurt en je gaat alles zelf doen in de avonduren en weekeindes dan ben je misschien goedkoper uit door het te laten doen.

Komt de relatie ook niet zo onder druk te staan , want onderschat dat niet om 1a2 jaar elk vrij uurtje in den bouw door te "moeten" brengen.
 

aartwessels

Gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mrt 2014
Berichten
3.221
Waarderingsscore
134
Punten
63
even los daarvan, hoe groot is je gezien wel niet, dat je op 200m2 niet zou kunnen leven? 

Ik heb hier 155m2 met 2 badkamers, 3 slaapkamers en een kantoor.

Maar als je bereid bent niet enkel die technieken, maar bijvoorbeeld ook de volledige afwerking zelf te doen, in staat bent het project goed te sturen, en zorgt voor scherpe inkoop en slimme materiaalkeuzes, dan kan je waarschijnlijk nog wel wat groter. Ik zou dan wel afstappen van pastorijstijl, want daar zit veel kostbaar materiaalgebruik in.
 
Lid geworden
6 aug 2014
Berichten
147
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik denk dat jullie budget kan vergeleken worden met dat van ons, dat van jullie is nog wat hoger. Wij bouwen landelijk maar zonder veel 'frullekes en kantjes' (zie blog), beneden 100m², boven 90m², er is een zolder en half onderkelderd. We werken met losse aannemers. Dankzij veeeel vergelijken en offertes opvragen en door het zelf uitvoeren van elektriciteit, ventilatie en helpen bij de vvw en het tegelen kunnen we goed binnen budget blijven. Voor zover je dat kan zeggen, hebben we ook niet 'de duurste smaak'. Ik denk dat je misschien te grote verwachtingen hebt? Wat moet jullie huis allemaal omvatten als 2x 100m² niet volstaat? Hebben jullie speciale eisen? Misschien is het de moeite waard om eens huizen te bezichtigen met een bepaalde grootte en te ervaren dat dit misschien toch niet 'te klein' is? Of misschien net wel...   Het helpt misschien ook van eens iets uit te tekenen in Sketchup om een beter idee te krijgen van hoe groot je alles precies 'moet' hebben. 
 
Lid geworden
25 aug 2015
Berichten
66
Waarderingsscore
0
Punten
0
De zolder moet zowiezo niet volledig afgewerkt zijn en de vaste strap + inrichting van de zolder zal pas vele jaren nadien mogelijks kunnen gebeuren. Maar het is zeker niet zeker dat we dit gaan doen. Dus nu nog geen rekening mee houden. We zouden graag 2 of 3 kindjes willen.
We denken nu aan 110 m² op gelijkvloers en 110m² op 1ste verdiep, maar twijfelen zeer sterk of dit haalbaar is.
220 m² * 1300 €/m² = 286.000 euro.
Volledige onderkeldering: 25.000 euro.

==== 311000 (inclusief keuken, badkamer, btw)
--- rekening gehouden dat dit de prijs is als we alles laten doen.
We zijn dit niet van plan en zouden willen helpen aangeven met de ruwbouw, technieken proberen zoveel mogelijk te doen via zelfbouwfirma en mogelijks tegelen ook nadat mijn vriend een cursus gaat volgen. Dus het is voor ons op deze moment een serieus vraagteken of dit haalbaar is.
Het zit denk ik echt op het randje.
 
Lid geworden
26 jul 2009
Berichten
74
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wij zijn ook aan het kijken met ongeveer hetzelfde budget.
Ik denk dat je rekening moet houden met 1650 €/m²  alles incl (volgens architect) om niet in de problemen te komen. 

(310000-25000) / 1650 = +-175 m2

Ik denk dat je eerder in die richting gaat moeten bouwen of heel veel zelf doen.
 
Lid geworden
25 aug 2015
Berichten
66
Waarderingsscore
0
Punten
0
1650 euro/m²? Op het internet vind ik nu zeer vaak de prijs van 1300 euro/m² (inclusief btw en als je alles laat doen).
Ik dacht dat als we hiermee rekende en in het gedacht houden dat we toch een deel zelf willen doen met behulp van zelfbouwfirma's dat we er nipt zouden komen..
 
Lid geworden
26 jul 2009
Berichten
74
Waarderingsscore
0
Punten
0
Als alles meezit kan dat misschien wel lukken. 
Wij hebben ondertussen nog een architect bezocht, die gaf ons volgende bedragen om rekening met te houden.

1400 / m2 + 6% voor hem + 21% = 1795 / m2

(310000-25000) / 1795 = +-160 m2 

Je kan natuurlijk op bepaalde zaken wel wat besparen, maar niet op ruwbouw. Hoeveel je eraf mag houden per m2 indien je zelf veel doet weet ik niet. Wij zoeken naar architecten die bouwen in moderne stijl, maar niet te overdreven. 
Het beste wat je kan doen is eens een afspraak maken met een architect en kijken wat deze persoon zegt. Misschien bouwen jullie in stijl die veel goedkoper is. 
 

aartwessels

Gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mrt 2014
Berichten
3.221
Waarderingsscore
134
Punten
63
Alles wat geschreven is mogelijk. Aan de lage kant van de bandbreedte kom je alleen door én zelf heel veel van het werk te doen, én de selectie van aannemers en architect heel goed te doen. Niet alleen op prijs, maar op de combinatie kwaliteit, prijs, betrouwbaarheid. Elke afwijking in je plan gaat ten koste van tijd (geld) of kwaliteit (geld).

Met pastorie stijl kies je een dure stijl. Of je eindigt met een resultaat dat uiteindelijk niet voor 100% de uitstraling heeft die je zou willen.

Reken als budget best aan de bovenkant van de hier genoemde bandbreedte, dan geef je jezelf de luxe tijdens de bouw beslissingen te nemen  die de bouw duurder maken, in plaats van dat je moet gaan snijden omdat je te krap gebudgetteerd hebt.
 
Lid geworden
6 aug 2014
Berichten
147
Waarderingsscore
0
Punten
0
Zoals ik eerder al zei, bouwen wij 190m² + halve kelder + onafgewerkte zolder. Als ik onze kosten ruwbouw + afwerking bereken per m² kom ik ongeveer aan 1350euro/m² incl btw. MAAR, als ik dat uitreken met alle extra kosten (architect, stabiliteit, EPB, VHC, nutsvoorzieningen) dan kom ik al gauw aan 100 euro meer. Ik heb daar nog geen kelder bijgerekend en ook de m² van de zolder zitten daar niet bij. Wij hebben alles gedaan/doen alles wat jullie willen doen (technieken, tegelen). Alleen helpen bij de ruwbouw niet, maar ik geloof niet dat aangeven zoooveel kan opleveren. Bovendien hebben wij heel goed gezocht naar een goede prijs/kwaliteit voor de aannemer. Misschien gaan jullie goedkoper qua keuken en badkamer, maar ook daar doen wij absoluut niet zot. In mijn ogen, zal je dus toch kleiner moeten gaan, wil je binnen budget blijven... Misschien kan je je ideeën/plannen hier eens posten. Vaak worden er dan interessante tips gegeven die je meteen al een paar m² besparen door verloren hoekjes weg te werken. 
 
Lid geworden
11 nov 2015
Berichten
61
Waarderingsscore
1
Punten
0
Hallo,

Dat is zeker te doen maar met kelder bij dat weet ik niet... Wij gaan ook landelijk bouwen, starten in april. We hebben 1 metser aangenomen en die gaan we constant helpen, dingen aangeven, mee ons dak zetten, vloerverwarming zelf leggen alsook elektriciteit, vloeren, betegelen etc...
We willen veel tierlantijntjes... als je alles moet laten doen is dit onbetaalbaar daarom moeten we wel de handen uit de mouwen schudden. Maar jouw budget is volgens mij wel haalbaar.
Ik stel wel voor om voor je vloerverwarming en sanitair eens bij Sack te gaan, ze zijn goedkoper dan Easykit. Ons ventilatiesysteem D komt van bij Dierickx.

Alvast heel veel succes!
 

Caeyerst

Lid
Lid geworden
12 feb 2014
Berichten
136
Waarderingsscore
0
Punten
16
Melstef zei:
Hallo,

Dat is zeker te doen maar met kelder bij dat weet ik niet... Wij gaan ook landelijk bouwen, starten in april. We hebben 1 metser aangenomen en die gaan we constant helpen, dingen aangeven, mee ons dak zetten, vloerverwarming zelf leggen alsook elektriciteit, vloeren, betegelen etc...
We willen veel tierlantijntjes... als je alles moet laten doen is dit onbetaalbaar daarom moeten we wel de handen uit de mouwen schudden. Maar jouw budget is volgens mij wel haalbaar.
Ik stel wel voor om voor je vloerverwarming en sanitair eens bij Sack te gaan, ze zijn goedkoper dan Easykit. Ons ventilatiesysteem D komt van bij Dierickx.

Alvast heel veel succes!

Je moet nog starten met bouwen en weet nu al dat je toekomt met het budget?

Als ik kijk wat ik kwijt ben met behoorlijk wat zelf te doen, weet ik toch zeker dat je met 1300€/m² niet toekomt ... 

Doe zoals Aart zegt en neem marge,  er zijn altijd onvoorziene kosten.
 
Lid geworden
23 apr 2015
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
0
Als je een idee wilt hebben van de prijs kan je altijd eens bij SOD firmas kijken. Die hebben altijd een beschrijving van verschillende woningen en hun prijs op de website. Zoek daar een woning die het beste bij je wensen past, tel daar dan de eventuele extra's bij (betere EPB, betere ruwbouw afwerking, duurdere keuken & badkamer, kelder, zolder, domotica,  etc....), de BTW en diverse aansluitkosten en je hebt een redelijke indicatie. 

En zoals hierboven reeds gezegd, al de genoemde budgetten zijn mogelijk. Alles hangt af van jouw keuzes en afwerking (keuken van 6000€ of van 20.000€, keramische tegel van 25€/m² of natuursteen van 70€/m²,  etc...).

Aan de hand van wat je zegt zou ik enkel de prijs van de ruwbouw schatten tussen de 180.000 en 220.000€. De afwerking beslis je zelf.

succes
 
Lid geworden
19 okt 2016
Berichten
49
Waarderingsscore
0
Punten
0
aartwessels zei:
Alles wat geschreven is mogelijk. Aan de lage kant van de bandbreedte kom je alleen door én zelf heel veel van het werk te doen, én de selectie van aannemers en architect heel goed te doen. Niet alleen op prijs, maar op de combinatie kwaliteit, prijs, betrouwbaarheid. Elke afwijking in je plan gaat ten koste van tijd (geld) of kwaliteit (geld).

Met pastorie stijl kies je een dure stijl. Of je eindigt met een resultaat dat uiteindelijk niet voor 100% de uitstraling heeft die je zou willen.

Reken als budget best aan de bovenkant van de hier genoemde bandbreedte, dan geef je jezelf de luxe tijdens de bouw beslissingen te nemen  die de bouw duurder maken, in plaats van dat je moet gaan snijden omdat je te krap gebudgetteerd hebt.

waarom is pastorijstijl duurder ?
 
Lid geworden
10 feb 2010
Berichten
20
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hier staan wij ook aan het begin van een bouwavontuur. Onze voorkeur gaat ook uit naar de landelijke stijl en hebben al enkele verkennende gesprekken achter de rug met architecten. Bovendien hebben wij een prijsinschatting  laten maken door een bouwpromotor. De laatste hebben we gedaan om de hoge bandbreedte te leren kennen. 

Deze hebben allen  zeer snel duidelijk gemaakt dat je dit niet hebt voor 1300€/m2 . Recuperatiestenen, al dan niet kruisverband, natuurleien,duurder schrijnwerk ...  momenteel rekenen wij aan 2000€ inclusief BTW en ereloon  ( alles gedaan) . We hopen  door slimme aankopen, sommige zaken zelf te doen te zakken maar ik heb liever marge dan te krap zitten. 

Trouwens volgens mij onbreekt in je berekeningen de zolder? Ook al werk je hem niet volledig af er zijn toch al enkele kosten aan. 

Ga eens met een architect spreken , met ervaring in landelijk , dit kan helpen voor een duiding van het budget. 

 

 
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan