• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Aannemers - enkele vragen.

Lid geworden
17 mei 2007
Berichten
58
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo, als nieuwkomer ben ik op dit - zeer interessante forum beland in mijn zoektocht naar een duidelijke omschrijving van wat de job van aannemer zijn precies inhoudt. Het abstracte antwoord heb ik gevonden op Livios, ikgabouwen.be etc., maar er blijven mij toch een aantal onduidelijkheden over..



De antwoorden op volgende zaken heb ik niet teruggevonden op het net en hoop ik hier alsnog te vinden:



1) Is elke (geregistreerde) (hoofd)aannemer een gediplomeerd industrieel ingenieur? Hier heb ik het niet over aannemers die elk specifiek hun werk leveren, maar één die door de architect is aangewezen en zelf onderaannemers contacteert en instaat voor de hele oplevering. Zoniet, waarom studeer ik dan?



2) Kan een aannemer als freelancer optreden bij bouwbedrijven of is hij zoiezo ófwel zelfstandig dan wel 'vaste' werknemer bij een bouwbedrijf?



3) Werkt een zelfstandig aannemer in ideale omstandigheden steeds met een zelf aangeduide vaste groep en stelt hij daarnaast voor meer 'gespecialiseerde' zaken onderaannemers aan of kan dit wisselen?



4) Steekt een aannemer gewoonlijk zelf ook een handje toe op de werf, of coördineert deze samen met de architect 'enkel' de gang van zaken? Ik weet van aannemers met kostuum en anderen met werkkledij, ik vroeg mij af of dit een subjectieve keuze was.



5) Wat is het verschil tussen een aannemer en een werfleider?



6) Hoe staat men in het algemeen tegenover aannemers? Zijn er meer goede dan slechte ervaringen?



7) Wat kan een aannemer vragen op de totale kostprijs van een doorsnee woonhuis? Worden de betalingen na (partiële) uitvoering eerst door de bouwheer aan hem overgemaakt en zal hij dan pas zijn werknemers/ ploeg uitbetalen of hoe werkt dit? Hoeveel houdt de aannemer dan procentueel gezien gemiddeld aan winst over?



8.) Hoeveel jaar ervaring moet een afgestudeerd ingenieur gemiddeld zoal hebben om zelfstandig de coördinatie van een bouwproject te mogen onderhouden?





Een hele hoop vragen.



Alvast bedankt voor de antwoorden!



Cheers
 

Wim69

Lid
Lid geworden
14 mrt 2006
Berichten
485
Waarderingsscore
0
Punten
16
Vroeger was het zo dat een algemeen aannemer totaal geen kwalificatie moest hebben, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een stukadoor of metser.

Misschien is de wet nog geldig en ga je nog een gouden toekomst tegemoet (mocht je niet slagen)



Je ziet toch ook de annonces "meewerkende patroon".



Misschien maken ze je dat wijs dat een bouwkundig-ing nodig is voor den bouw.



eactie werd verwijderd
 
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
16.537
Waarderingsscore
2
Punten
0
Wim69, gelieve on topic te blijven.

En 'k ben niet van plan het 3 keer te herhalen... :evil:
 

Tom1979

Lid
Lid geworden
24 mrt 2007
Berichten
316
Waarderingsscore
3
Punten
18
Vraag 2)



Je kan niet zelfstandige zijn en maar voor 'één' werkgever werken. Dat is schijnzelfstandigheid en ik denk dat dit verboden is...
 
Lid geworden
15 mrt 2007
Berichten
1.870
Waarderingsscore
1
Punten
0
Vraag 4) dit is een subjectieve keuze, sommige (kleine of beginnende) aannemers helpen zeker mee, of doen bijna alles alleen. Een grote aannemer met verschillende ploegen tewerkgesteld heeft hier meestal de tijd (of de goesting) niet meer voor.



Voor de rest ken ik er zelf niks van :wink:
 
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
13.921
Waarderingsscore
8
Punten
0
Ik zal later wel eens in detail antwoorden.



Alvast 1 tip:



Maak je studies af en ga dan enkele jaren bij een aannemer werken.

Anders is je "project" gedoemd te mislukken.



Je moet kunnen plannen, onderhandelen, met de vuist op tafel slaan,....

En vooral: mensen kennen!



De bouw is een wereld op zich, met specifieke ongeschreven afspraken en manier van werken. Alles kan als je de juiste mensen kent. Zoniet zit je vaak met het probleem geen onderaannemers te vinden, lange wachttijden voor oa materiaal,....
 
Lid geworden
27 sep 2006
Berichten
11.646
Waarderingsscore
1
Punten
0
Floyd wrote:
1) Is elke (geregistreerde) (hoofd)aannemer een gediplomeerd industrieel ingenieur? Hier heb ik het niet over aannemers die elk specifiek hun werk leveren, maar één die door de architect is aangewezen en zelf onderaannemers contacteert en instaat voor de hele oplevering. Zoniet, waarom studeer ik dan? Nee, heel zeker niet. Ingenieur bouw zijn is een mogelijkheid, maar er zijn ook andere mogelijkheden (vb patroonsopleiding bij Syntra, ...). Waarom studeer je dan? Omdat ing. bouw het allerprachtigste diploma is waarmee je nog alle kanten uitkan (ik ben zelf ing. bouw :wink: ).



2) Kan een aannemer als freelancer optreden bij bouwbedrijven of is hij zoiezo ófwel zelfstandig dan wel 'vaste' werknemer bij een bouwbedrijf? Je bent ofwel werkgever, ofwel werknemer, ofwel zelfstandige, ofwel zwartwerker :wink: . Als pasafgestudeerde (zonder ouders die vb aannemer zijn) begin je best altijd als werknemer. Direct met een eigen aanneming als ing. bouw beginnen zou ik nooit doen. Je zal om te beginnen toch geen volk vinden.



3) Werkt een zelfstandig aannemer in ideale omstandigheden steeds met een zelf aangeduide vaste groep en stelt hij daarnaast voor meer 'gespecialiseerde' zaken onderaannemers aan of kan dit wisselen? Je doet daarin volledig je eigen zin en moet dat zelf doen. Zo'n dingen moet je leren uit ervaring.



4) Steekt een aannemer gewoonlijk zelf ook een handje toe op de werf, of coördineert deze samen met de architect 'enkel' de gang van zaken? Ik weet van aannemers met kostuum en anderen met werkkledij, ik vroeg mij af of dit een subjectieve keuze was. Bij kleine aannemers moet de aannemer mee werken. Het is financieel onmogelijk haalbaar om als baas van een kleine aanneming enkel in je kostuum een beetje rond te lopen. :wink:



5) Wat is het verschil tussen een aannemer en een werfleider? Een werfleider is een loontrekkende van een aannemer.



6) Hoe staat men in het algemeen tegenover aannemers? Zijn er meer goede dan slechte ervaringen? Tja... :p Een reputatie heb je enkel aan jezelf te danken, goed of slecht.



7) Wat kan een aannemer vragen op de totale kostprijs van een doorsnee woonhuis? Worden de betalingen na (partiële) uitvoering eerst door de bouwheer aan hem overgemaakt en zal hij dan pas zijn werknemers/ ploeg uitbetalen of hoe werkt dit? Hoeveel houdt de aannemer dan procentueel gezien gemiddeld aan winst over? Dit zijn te algemene vragen. Daarvoor moet je een cursus volgen.



8.) Hoeveel jaar ervaring moet een afgestudeerd ingenieur gemiddeld zoal hebben om zelfstandig de coördinatie van een bouwproject te mogen onderhouden? Moeten? Niets. Dat moet je zelf weten of je er klaar voor bent.



Ik vrees dat ik je zal moeten ontmoedigen: Als je denkt om rechtstreeks van de schoolbanken een aanneming uit de grond te stampen, zonder enige ervaring vanuit ouders enz: VERGEET HET. Echt waar, begin er niet aan.



Waarom zal dat niet lukken?

- je zal geen lening krijgen

- je zal geen volk vinden

- je kan geen prijzen inschatten

- je zal geen klanten vinden

- je hebt in de praktijk geen flauw benul ofdat een werk goed is uitgevoerd.



Moet je nu depressief worden? Natuurlijk niet!

Je opleiding is een schitterende opleiding, met veel mogelijkheden in de toekomst. De markt schreeuwt om technisch opgeleiden.



Zul je ooit aannemer worden? Als je dit echt wil, jazeker. Maar dat moet je pas beslissen als je al een aantal jaren (10?) meedraait in het wereldje. Hou er ook rekening mee: nu is het hoogconjunctuur in de bouw, maar dat zal ook niet blijven duren! Dus ik zou je aanraden om te kiezen voor de zekerheid van loontrekkende. En pas na ervaring kun je nog steeds kiezen om een aannemer te worden.[/quote]
 
Lid geworden
17 mei 2007
Berichten
58
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ok bedankt, hier ben ik iets mee.



Met die hoogconjunctuur in de bouw die zijn recessie is 't zeker nog moet meemaken hebt ge wel een punt natuurlijk, khad daar geen rekening mee gehouden.

Voor de rest is het mij wel duidelijk dat de job van aannemer zijn een dikke reputatiejob inhoudt die sterk zal afhangen van mond-tot-mondreclame en zowat alles ook heel erg afhankelijk is van contacten en ervaring, hoewel ik niet begrijp hoe men (adviserend hoofd-) aannemer kan zijn zonder de technische achtergrond die wordt opgedaan in de boeken die hier voor mij liggen..

Ik vind het toch ergens maar meer dan evident dat een aannemer cijfergewijs perfect het hoe en het waarom van de architect zijn keuzes inziet en daarbij meteen een controlerende functie heeft over de berekeningen en ook bv. in staat is om plannen te kunnen lezen e.d. In welke richting buiten burg.ir. architect worden die zaken nog aangeleerd dan? Of overschat ik gewoon de (schoolbank-)kennis nodig om een huis te zetten? 'k Ben ne keer bekeurd :)



sorry voor de late reply trouwens..
 
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
13.921
Waarderingsscore
8
Punten
0
Floyd wrote:
Ik vind het toch ergens maar meer dan evident dat een aannemer cijfergewijs perfect het hoe en het waarom van de architect zijn keuzes inziet en daarbij meteen een controlerende functie heeft over de berekeningen en ook bv. in staat is om plannen te kunnen lezen e.d.



Daar heb je helemaal gelijk in.

Maar dat leer je echt niet op de schoolbanken.

Op de schoolbanken leer je natuurlijk de basis, het zou fout zijn te beweren dat je daar niks leert. Maar het echte "praktijkwerk" (van berekeningen maken tot werven plannen en onderaannemers contacteren en controleren) zal je moeten leren door "te doen".





Floyd wrote:
In welke richting buiten burg.ir. architect worden die zaken nog aangeleerd dan? Of overschat ik gewoon de (schoolbank-)kennis nodig om een huis te zetten? 'k Ben ne keer bekeurd :)



Ik denk dat je met een graduaatsrichting (bachelor tegenwoordig) in de bouw véél meer praktijkervaring op school zal opdoen dan bij bur.ir.architect.

Die mannen beginnen eerder een studie-, architectuur- of ingenieursbureau dan dat ze aannemer worden.



Mijn baas, aannemer, heeft het helemaal niet met bur.ir.architecten.

"De blazen hoog van de toren, denken dat ze de mijnheer zijn met hun titel maar je kan er op de werf niks mee aanvangen."

(en in een heel aantal gevallen heeft hij spijtig genoeg gelijk moet ik zeggen)
 
Lid geworden
27 sep 2006
Berichten
11.646
Waarderingsscore
1
Punten
0
Floyd wrote:
Of overschat ik gewoon de (schoolbank-)kennis nodig om een huis te zetten?

Ja hoor. Maar dat is een fout die velen maken, ook ik :wink: .

Maar don't worry: met je diploma kun je wel leuk werk vinden als werfleider of projectleider. En in feite werken werf- en projectleiders ook heel zelfstandig. Dus je zal behoorlijk zelfstandig mogen werken, en al de problemen & shit zelfstandig mogen oplossen. En dan denken: best dat ik op einde van de maand zeker ben van mijn loon :wink: .



Doe jaren ervaring op, en dan kun je nog alle kanten uit.
 
Lid geworden
19 jun 2007
Berichten
105
Waarderingsscore
0
Punten
0
Best Floyd,

Hierbij de antwoorden:

1.

Een hoofdaannemer klasse 8 heeft dat niet zomaar behaald. Voor klasse 8 te kunnen bewaren moet je enkele bouwkundigen hebben lopen, MET diploma's. Burgerlijk ingenieur, enz.

Dit is verschillend bij hoofdaannemers dus, de ene wil enkel gediplomeerde mensen, de andere mixt het.

maakt dit een verschil uit, wie weet. Maar boerenverstand gaat dikwijls boven brains! Bouwen is immers zo gecompliceerd, zeker op grotere projecten.



2.

Ofwel werk je vast ofwel werk je zelfstandig voor een hoofdaannemer.

Als zelfstandigen kun je bij meerdere bouwbedrijven werken.



3.

Hangt van de aanneming zelf af en ook van het bedrijf.

Sommige aannemers werken met verschillende diensten, maar je kan niet alles hebben.

Het merendeel van hoofdaannemers doet de ruwbouw zelf, en coordineert de afwerking.



4.

hangt van de aannemer af, hangt wat samen met vraag 3.



5.

Een aannemer is de aannemer, de werfleider is de aangesteld van de aannemer om de werf te leiden, of bij sommigen ook lijden. jawel.

grappig, al zeg ik het zelf.

Sommige werfleiders werken overdag mee en sturen de mensen, na de uren doet hij zijn administratieve taak.

Zo creer je wel het meeste aanzien als werfleider. respect van arbeiders en kopers.



6.

Dikwijls staat men sceptisch tgo aannemers. Men jaagt het geld uit de zakken.

hier kan ik al boeken overschrijven.

Een aannemer, bedoelend om grote aannemingen dus, werkt in opdracht van promotoren volgens een lastenboek. Wijk je daarvan af betaal je bij.

Hangt van de aanneming zelf af: kantoren, industrie, residentieel.



7.

Prijzen woningen ken ik niet. Maar een aannemer heeft een winstmarge van 3 - 5%, als alles goed zit en meegaat.

Het is verboden om in BE als aannemer gratis of onder te prijzen te werken, concurrentievervalsing.

Dit werkt in schijven of vorderingen en wordt contractueel vastgelegd.

Een aannemer betaalt zijn eigen personeel maandelijks en onderaannemers op 30 of 60 dagen.

Een aannemer is een bank eigenlijk, geld komt binnen en gaat direct weg. Maandelijks moet alles goed bijgehouden worden naar cash-flow toe, niet simpel, geloof me.



8.

Minstens 5 jaar, zou ik zo zeggen. En begin daarna wel klein en bouw zo op naar grotere referenties.





Voor verdere vragen, stuur PB.



Om als aannemer te beginnen, dat raad ik je af wel. begin dan als coordinator, verdient beter en minder zorgen als aannemerij.
 
Lid geworden
17 mei 2007
Berichten
58
Waarderingsscore
0
Punten
0
UmbrokenTM wrote:
Best Floyd,

Hierbij de antwoorden:

Heel erg bedankt, binnenkort zal ik >hopelijk< een aantal dagen kunnen meelopen met een hoofdaannemer (klasse 8 zal dat dan zijn) die mij ging tonen hoe een dag van een aannemer er uitziet en mij naar eigen zeggen waarschijnlijk ging doen veranderen van gedachten :), we zullen zien. Eerste tegenslag: opstaan om 05u.
 
Lid geworden
27 sep 2006
Berichten
11.646
Waarderingsscore
1
Punten
0
Floyd wrote:
UmbrokenTM wrote:
Best Floyd,

Hierbij de antwoorden:

Eerste tegenslag: opstaan om 05u.

Welkom in de bouw :wink: .

Kleine tip: je kan misschien extra studie doen na je studies. Ik heb dat als ing bouw ook gedaan en heel content van. Goed betaald, grote zelfstandighied en normale uren (8-17) :wink: .
 
Lid geworden
19 jun 2007
Berichten
105
Waarderingsscore
0
Punten
0
05u opstaan valt nog mee. Ik werk ook in bouwsector als leidinggevende en moet om 04u30 opstaan (moeten niet echt, ik wil het zo), ben om 5u30 ten laatste op mijn werk en met wat geluk vertrek ik 's avonds rond 19u00 en om 19u45 kan ik aan mijn avondeten beginnen als ik nog honger zou hebben.

Ben maar 8uurtjes betaald hoor, achja, dat hoort erbij vind ik in de bouwsectior. Morgen is het kalmer en slaap ik iets langr 's morgens en kom vbroeger huiswaarts.



Op school leer je wel veel, principes en berekeningen. Maar het meeste over bouwen leer je toch in de praktijk hoor, best dan nog van die ouwe knarren.

Ik ben tot 15j naar school geweest en heb daarna leercontract gedaan, op die 3 jaar tijd, tot men 18, heb ik geleerd wat ik anders op 10jaar school mss zou leren.

Heb op mijn 18 tot 22 ook avondschool gedaan, voor getuigschriften te hebben, maar veel nieuws was er niet meer, ik wist het bijna allemaal al.



Bouwen leer je best door te doen: luisteren en kijken. En vragen stellen, de redenen zoeken.



Bouwen is het mooiste beroep in de hele wereld vind ik.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan