Aanleg gasleiding bestaande wonen: PE SDR11 tot binnen ?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van nickdd
Lid vanaf: 01/02/2013
427 berichten

Hallo,

Bij mijn ouders wil ik graag een oude stookolie brander te vervangen door een HR condensatieketel op gas. Er was nog geen gas aanwezig en het is niet zo evident om de gasleiding binnen te krijgen zonder alles open te moeten breken. Anders komt er gewoon een nieuwe stookolieketel.

Offerte van Fluvius (na werfbezoek) ondertussen binnen: de teller komt in een put aan de straat vanwege de afstand van het huis tot de straat (30 meter).
Ik heb de brochure van Vincotte doorgenomen rond gasaansluitingen, maar heb nog een paar specifieke vragen waar ik niet direct een antwoord op vind.

1) Er zijn tamelijk wat struiken en bomen aanwezig waardoor de leiding maar op zo'n 40 cm diepte kan ingegegraven worden (soms moet je eens onder een boomwortel bvb). Een perfect recht tracé is ook niet mogelijk, maar al bij al nog ok zonder echte bochten.
De man van Fluvius zei dat ze zich na de meter het niet echt aantrekken maar dat we de HDPE 32/3 SDR11 best in een geribde buis van 110 kunnen leggen en daar boven nog wat metalen platen kunnen leggen bij de ondiepe stukken.
=> ok volgens jullie ?

2) hieronder een schematische voorstellen: achter de stookruimte zit nog een stuk overdekt terras waardoor we niet zomaar met een standaard muurdoorvoer in de stookruimte kunnen geraken. Dit zou te veel breekwerk vergen wat we zeker niet gaan doen.
Wel vertrekt er vanuit de stookruimte nog een PVC buis van 110 dat ooit bedoeld was als toiletafvoer. Deze is zo'n 9 meter lang en loopt tot aan de septische put.
Ik zou buiten de buis wat kunnen verleggen zodat ik de HDPE leiding van aan de teller aan straat zo tot in de stookruimte krijg. 

Dan zou ik dus met de HDPE leiding in de vloer van de stookruimte uitkomen en van daaruit dan de verbinding met de gascondensatieketel kunnen maken.

Ik las echter dat de HDPE leiding niet binnenshuis mag en dit metaal moet zijn, daarvoor bestaan die muurdoorvoer/overgangsstukken. Dit krijg ik echter onmogelijk geregeld.
-> is dit werkelijk een verplichting of mag ik gewoon onderaan de vloer overgaan naar een ander type leiding ?
-> een PLT leiding kanik ook wel door de PVC buis krijgen, maar dan moet ik ondergronds de overgang PLT/HDPE maken.

Wat is toegestaan en aan te bevelen ? Het moet uiteraard zeker ook veilig zijn en gekeurd raken.

3) In de stookruimte is momenteel een schouw aanwezig die uit van die vierkante (met afgeronde hoeken) stenen schouwpotten bestaat van 20x20 cm.
Kan dit gewoon behouden blijven of moet ik daarin een dubbelwandige inox shouw monteren ?

Alvast bedankt.

Mvg,
Nick

Reacties

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9717 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou een nieuwe stookolieketel zetten... een deftige condenserende. Stookolie is goedkoop en je bent weer voor minstens 20j goed.

 

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van janus wago
Lid vanaf: 05/12/2009
15349 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

3) de schouw moet je sowieso aanpassen volgens de regels van de ketelfabrikant.