Zonwering helpt je om je binnenklimaat optimaliseren en om energie te besparen. Ontdek hier hoe.

Hoe kun je zonwering inzetten om energie te besparen?

Tijdens hete zomers kan je woning aardig opwarmen. Zeker wanneer de zonnestralen via grote glaspartijen naar binnenkomen. De hitte blijft eens binnen, nog lang in huis hangen. Wil je je woning energiezuinig koelen? Ontdek hoe zonwering kan helpen bij het streven naar een duurzame toekomst.

Verlaag je energieverbruik winter én zomer

Om duurzaam te wonen en energieverbruik in te tomen worden er al heel wat inspanningen gedaan: de woning isoleren, een duurzame verwarmingsinstallatie plaatsen, isolerend buitenschrijnwerk plaatsen, … Maatregelen die vooral helpen om je verwarmingskosten in de winter te beperken. Maar hoe zit het met het energieverbruik in de zomer? Heel vaak wordt er nog naar airco’s gegrepen om de woning te koelen. Makkelijk, maar energieverslindend. Hoe voorkom je dat je energiebesparende maatregelen voor niets zijn geweest?

Oververhitting beperken

De hedendaagse woningen zijn steeds beter thermisch geïsoleerd. Positief, want zo kun je in de winter de koude buitenhouden. In de zomer houdt de isolatie de woning koel. Maar grote glaspartijen zijn in trek. Hierdoor komt in de zomer de warmte makkelijk binnen en geraken goedgeïsoleerde woningen sneller oververhit. Eens de warmte binnen is, is het moeilijk om deze terug buiten te krijgen.

Zoek je een manier om je woning energiezuinig te koelen? Dan is zonwering de oplossing. En bij voorkeur aan de buitenkant van de ramen. Zo voorkom je dat de warme zonnestralen via het vensterglas naar binnenkomen en de ruimte opwarmen.

Koelen met buitenzonwering: screens

Zonwerende screens of doekzonwering die aan de buitenkant van je ramen worden gemonteerd vormen een barrière voor de zonnestralen. Zo kan je woning niet opwarmen. Je hoeft niet extra te koelen, waardoor je tot wel 10% bespaart op je energiefactuur. Bovendien heb je zicht naar buiten.

Doekzonwering bestaat in verschillende groottes, types doeken, kleuren, … ook kun je ze op verschillende manieren bedienen. Automatiseer je je screens door ze bijvoorbeeld te laten sluiten wanneer er zonlicht op de licht- of temperatuursensor valt, of door ze op afstand te bedienen met je smartphone kun je ze nog efficiënter en flexibeler inzetten. Of wat dacht je van een aansturing op zonne-energie? Geen elektriciteit nodig en dus nog duurzamer! Vraag meer informatie of een offerte.

Ook rolluiken zijn effectief in het buitenhouden van de zonnestralen en -warmte. Hierbij heb je wel geen zicht naar buiten.

Oververhitting en energie-eisen

Voorkom je oververhitting in je woning, dan beloon je jezelf met extra wooncomfort. Bovendien zorg je zo ook voor een lager E-peil en S-peil. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger je woning. Het S-peil of de energie-efficiëntie van de gebouwschil is ook best zo laag mogelijk. Kies je voor zonwering in de plaats van airco, dan verlaag je het S-peil. Bij nieuwbouw wordt er rekening gehouden met de oververhittingsfactor in het maken van het EPB-verslag. Er is een maximale toegelaten waarde (Kh) waarmee je best rekening houdt in de ontwerpfase van je woning.

Zonwering is een effectieve oplossing om op een duurzame manier je woning te koelen tijdens de hete (zomer)dagen. Hiermee verspil je geen extra elektriciteit in vergelijking met een energieverslindende airco en bespaar je op je energiefactuur. Klaar voor een besparing? Vraag je vrijblijvende offerte voor zonwering op maat.

De rubriek duurzaam wonen wordt u aangeboden door Luminus, in samenwerking met onze gespecialiseerde partners.