Vervang je je oude verwarmingsketel door een condensatieketel op gas  en verwarm duurzamer. Ontdek hoe.

Hoe kun je met een nieuwe gascondensatieketel duurzamer verwarmen?

Wil je duurzamer verwarmen op gas, dan is het type gasketel van groot belang. Is je huidige gasketel ouder dan 15 jaar, dan vervang je deze best door een gascondensatieketel van de nieuwe generatie. Zo spaar je namelijk op je verbruikskosten. Benieuwd? Ontdek er gauw meer over.

Gascondensatieketel

Een gascondensatieketel hergebruikt een deel van warmte van de rookgassen, die normaal door de schoorsteen werden afgevoerd, om het water van het verwarmingssysteem voor te verwarmen. De warmte-energie gaat dus niet verloren, maar wordt terug gebruikt in het verwarmingscircuit. Hoe gaat dit in zijn werk? Door middel van condensatie wordt de stoom gekoeld via een warmtewisselaar en kan er energie uit de waterdamp gehaald worden bij een temperatuur lager dan 56°C.  Die energie wordt gebruikt om het koude verwarmingswater voor te verwarmen. Hierna stroomt het water door een warmtewisselaar die het opwarmt naar de gewenste temperatuur. Met slimme sensoren wordt je ketel automatisch geregeld waardoor je nog minder verbruikt.

Voordelen gascondensatieketel

Profiteer van beter rendement

Dankzij de werking van de condensatieketel wordt er minder energie verbruikt en profiteer je van een hoger rendement tot 110%. Zo heb je ten opzichte van een hoogrendementsketel op gas 15% meer rendement. En ten opzichte van een klassieke oude atmosferische ketel 35% meer rendement. Met een oude ketel (ouder dan 15 jaar) heb je namelijk onnodig oppervlakte-, opwarmings- en afkoelingsverlies. Vraag hier een offerte aan bij een verdeler van A-merken.

Bespaar op je energieverbruik

De energiekosten op je factuur mogen dan wel gestegen zijn, als er iets is waar je invloed op kunt hebben is het je energieverbruik. Haal daarom het maximum uit je gas met een nieuwe condensatieketel, verbruik minder energie (tot 35%) en haal zo je energiefactuur naar omlaag.

Verwarm milieuvriendelijker

Niet alleen geniet je van maximaal energierendement en minder energieverbruik, je draagt ook je steentje bij aan een beter milieu. Dankzij een nieuwe gascondensatieketel is er een schonere verbranding en belanden er veel minder schadelijke stoffen in de lucht.

Voorbeeld: Als een gezin gemiddeld zo’n 20000 kWh per jaar verbruikt met een gewone gasketel, dan is dit goed voor een CO2-uitstoot van 4000 kg CO2/jaar. Met een condensatieketel kan dit met 15% tot 30% verminderen naar een uitstoot van 600 tot 1200 CO2/jaar. (Bron: lumiworld)

Soorten condensatieketels

Je kunt kiezen voor een gascondensatieketel met doorstromer of met boiler. Een gasketel met doorstromer of combiketel heeft een warmtewisselaar waardoor de woning verwarmt wordt maar waarmee ook meteen warm sanitair water voorzien kan worden. Hierdoor wordt er enkel bij de vraag naar warm water gas verbruikt. Bij een gasketel met boiler wordt het water opgeslagen en warm gehouden in het opslagvat. Dit is een voordeel wanneer er op meerdere plekken in huis tegelijk vraag is naar warm water. Je kunt eventueel ook gebruik maken van een zonneboiler voor je sanitair warm water. Wat de montage betreft kun je kiezen voor een gascondensatieketel als vloer- of wandmodel.

Tip: Ga voor gascondensatieketel met een Europees energielabel klasse A en dus een energie-efficiëntie van minstens 90%. Vraag hier een offerte aan bij een verdeler die hoogwaardige ketels van A-merken in zijn aanbod heeft.   

Radiatoren of vloerverwarming

Wanneer je op gas verwarmt, kies je niet alleen het type ketel, maar ook het type afgiftesysteem. Afhankelijk van je mogelijkheden (budget, ruimte, grootte renovatie, isolatie, …) kun je kiezen voor radiatoren of vloerverwarming.

Radiatoren leveren convectiewarmte. Het voordeel is dat ze meteen warm worden en apart te regelen zijn. Wel moet de warmte via de lucht verspreid worden om de ruimte te verwarmen.

Met vloerverwarming verwarm je op lage temperatuur en wordt het hele vloeroppervlak verwarmd. Dankzij de stralingswarmte voelt de hele ruimte aangenaam warm aan. Het duurt eventjes, maar eens de ruimte de gewenste temperatuur heeft, zal je door de constante warmteafgifte minder verbruiken. Vloerverwarming verbruikt 20% minder energie dan radiatoren omdat er op lage temperatuur verwarmt kan worden. Zo haal je maximaal rendement uit je condensatieketel. Positief voor het klimaat en je portefeuille. Goed isoleren blijft wel de boodschap.

Combineer met hernieuwbare energie

Wil je nog duurzamer verwarmen en je ecologische voetafdruk nog meer verkleinen? Dan kun je je cv-ketel of gascondensatieketel, combineren met hernieuwbare energie. Denk dan bijvoorbeeld aan zonnepanelen of als je woning goed geïsoleerd is, een hybride warmtepomp of gaswarmtepomp. De combinatie van een gascondensatieketel met een warmtepomp noemt men ook wel een hybride warmtepomp. Hierdoor verbruik je tot 25% minder gas of energie en verlaag je de CO2-uitstoot met 40%.

Verwarm je op gas en wil je je installatie verduurzamen? Dan is het verstandig je oude gasketel te vervangen door een nieuwe gascondensatieketel. Zo haal je het maximum uit je energie en verminder je je gasverbruik en druk je de bijhorende verbruikskosten. Vraag hier een gratis offerte aan.

De rubriek duurzaam wonen wordt u aangeboden door Luminus, in samenwerking met onze gespecialiseerde partners.