Zonwering helpt je om je binnenklimaat optimaliseren en om je woning koel te houden. Ontdek hier hoe.

Hou je woning koel door elektrische rolluiken

Het kwik lijkt ieder jaar hoger te stijgen. Hitte records worden gebroken wat betekent dat de energierekening ook flink omhoog gaat. Door ventilatoren, airconditioning en andere vormen van koeling. Met elektrische rolluiken is het mogelijk om je woning koel te houden, in ieder geval koeler dan zonder een rolluik voor het venster. Hoe dit werkt en waarom dit beter werkt dan raamdecoratie lees je op deze pagina.

Hoe werken rolluiken?

Een rolluik wordt aan de buitenzijde boven een venster geïnstalleerd. Met een koord of met een elektrische motor wordt het systeem bediend. Dit kan aan de buitenzijde van de woning zijn, veel systemen zijn van binnen in de woning te bedienen. Omdat rolluiken zich aan de buitenzijde van de woning bevinden kunnen ze zonlicht weerkaatsen voordat het op het venster komt. Naast duisternis zorgt dit ook voor verkoeling. Gordijnen hangen namelijk in de woning achter de ruiten. Het zonlicht en de warmte die ermee gepaard gaat komt dus binnen. Het licht wordt gereflecteerd maar de warmte zal toch voor een deel in huis komen.

Er zijn verschillende soorten rolluiken. Omdat een goed systeem een behoorlijke investering kan zijn is het van belang om eerst de mogelijkheden te bekijken. Zeker als je kiest voor elektrische aansturing waarmee er veel nieuwe toepassingen mogelijk worden.

Hoe werken elektrische rolluiken?

Een standaard rolluik wordt geleverd met een trekband om het systeem te openen of sluiten. Met name personen met een fysieke beperking hebben hier moeite mee, daarnaast is het gewoon niet altijd even praktisch. Met een krachtige motor kun je dit karwei uitbesteden. Als het warm is dan heb je natuurlijk geen zin om jezelf in het zweet te werken door de rolluiken handmatig te bedienen.

Een bijkomend voordeel van gemotoriseerde rolluiken is de bediening op afstand. Dit is mogelijk met een afstandsbediening, met een app of via een huisautomatisering systeem. Als je meerdere rolluiken of andere vormen van raamdecoratie in huis hebt dan kun je die centraal bedienen.

Slimmer wonen in een koel huis

Meer zon, meer warmte. Je kunt een lichtsensor installeren die je koppelt aan de rolluiken. Wil je in de ochtend ontwaken met zonlicht? Dan laat je het rolluik op de slaapkamer openen als er voldoende licht is. Wil je juist de slaapkamer koel houden zonder airco? Dan laat je de rolluiken sluiten op het moment van de dag dat de zon op het raam staat. Dit is nog maar het topje van de (smeltende) ijsberg. Zo kun je alle rolluiken via een smartphone of tablet beheren. Je kunt dan ook andere apparaten toevoegen van meerdere merken en leveranciers.

Laat de raamdecoratie sluiten als de verlichting inschakelt in de avond. Ook als je van huis bent want de lichtsensor registreert de ondergaande zon. Dit kan functioneren als inbraakbeveiliging. Is de zon weg? Je hoeft niet op te staan van de bank, zeg gewoon tegen je slimme luidspreker dat de rolluiken aan de achterzijde van de woonkamer geopend mogen worden. Zo houd je ook tijdens een hete zomer je huis én je hoofd koel!

Rolluiken helpen je om je woning op een eenvoudige manier koel te houden door de manier waarop ze gemaakt zijn en doordat je ze kunt inzetten op de momenten wanneer het nodig is. Warm in de winter, koel in de zomer. Klaar voor verkoeling? Vraag je vrijblijvende offerte aan voor rolluiken op maat.

De rubriek duurzaam wonen wordt u aangeboden door Luminus, in samenwerking met onze gespecialiseerde partners.