Benieuwd naar specifieke mogelijkheden? Informeer je bij je specialist in de buurt.

Hoe kunnen rolluiken je helpen om energie te besparen?

Je energieverbruik binnen de perken houden brengt je een stap dichter naar een duurzamere toekomst. Bovendien is een besparing op je energiefactuur meer dan welkom. Zeker nu met de hoge energieprijzen. Hoe kunnen rolluiken hierbij helpen?   

Isoleer met rolluiken

Een groot deel van je energiekosten zijn afkomstig van je verwarmingsinstallatie. Bij gebrek aan (goede) isolatie gaat er vaak heel wat warmte verloren. Via de ramen is er een aandeel tot wel 40%. Isolerend glas, of nog makkelijker, rolluiken helpen je om energie te besparen. De met lucht gevulde ruimte tussen het raam en het rolluik werkt namelijk thermisch isolerend. Tijdens de koude dagen hou je de warmte binnen waardoor je minder moet stoken, in de zomer houd de zonnewarmte buiten verspil je minder energie van airco’s om binnen af te koelen.

Soorten rolluiken en isolatieprestaties

Met rolluiken kun je tot 10% op je energiefactuur verlagen. Het ene rolluik is het andere niet. Je hebt keuze uit drie types rolluiken: voorzetrolluiken, inbouwrolluiken, opbouwrolluiken. Elk rolluik heeft zijn specifieke isolerende eigenschappen. We overlopen kort de algemene eigenschappen met betrekking tot isolatie. Benieuwd naar specifieke mogelijkheden? Informeer je bij je specialist in de buurt.

Voorzetrolluiken  

Een voorzetrolluik wordt aan de buitenkant van het raam of deur in de gevel gemonteerd. Hierdoor hoeft het buitenschrijnwerk niet worden uitgebroken. Ideaal voor renovatie! Bovendien komen er, doordat het rolluik uit één stuk bestaat, geen koudebruggen aan te pas. De rolluikkast is echter wel zichtbaar aan de buitenkant van de gevel. Bij nieuwbouw kiest men vaak voor inbouw- en opbouwrolluiken.

Inbouwrolluiken

Een inbouwrolluik wordt tijdens de ruwbouwfase met de rolluikkast geplaatst achter de gevelsteen in de daarvoor voorziene ruimte boven het raam of de buitendeur. Hierbij is de rolluikkast niet zichtbaar aan de buitenkant. Om koudebruggen te voorkomen is het belangrijk dat de opening met het rolluik geïsoleerd is. Aan de binnenkant wordt het afgewerkt met een afkasting. Dit type rolluik is ideaal voor nieuwbouw en totaalrenovatie.

Opbouwrolluiken

Een opbouwrolluik is rechtstreeks op het raamkader gemonteerd en wordt dus als één geheel geplaatst. Ook bij dit type rolluik is de isolatie van groot belang. Vaak is er aan de buitenkant een stukje van het rolluik onder de gevelsteen zichtbaar en bevindt zich aan de binnenkant de afgewerkte rolluikkast.

Warmteregulatie met elektrische aangestuurde rolluiken

Kies je voor elektrische slim aangestuurde rolluiken die je bedient met een schakelaar, afstandsbediening of smart device, dan geniet je van nog meer comfort. Hiermee kun je je rolluiken bedienen waar en wanneer je maar wilt en inspelen op de weersomstandigheden. Laat ze bijvoorbeeld automatisch naar beneden van het moment dat de zon op je raam staat en voorkom dat je woning in een sauna verandert. Of wat dacht je van nog duurzamere rolluiken die werken op zonne-energie?

Rolluiken helpen je om op een eenvoudige manier te besparen op je energiefactuur door de manier waarop ze gemaakt zijn en doordat je ze kunt inzetten op de momenten wanneer het nodig is. Warm in de winter, koel in de zomer. Klaar voor een besparing? Vraag je vrijblijvende offerte aan voor rolluiken op maat.

 

De rubriek duurzaam wonen wordt u aangeboden door Luminus, in samenwerking met onze gespecialiseerde partners.