Hoeveel kost muurisolatie voor jouw woning?
Vraag vrijblijvend een prijsinschatting aan bij een verdeler van Recticel Insulation.

Energie besparen met muurisolatie: wat zijn de mogelijkheden?

Meer wooncomfort, een lager energieverbruik, financiële meerwaarde en minder CO2-uitstoot. Je woning grondig isoleren levert heel wat voordelen op. Na het isoleren van je dak, zijn je muren aan de beurt. Want ook via die weg kan veel warmte ontsnappen. Wat zijn de mogelijkheden als je je muren gaat isoleren, en wat is de beste keuze voor jou? 

25% van de warmte ontsnapt via je muren 

Is je woning niet of onvoldoende geïsoleerd, dan verspil je heel wat energie. Na het dak zijn de buitenmuren de tweede grootste oorzaak van warmteverlies. Zonder muurisolatie ontsnapt er zo’n 25% van de warmte via je gevels. Dat is energie waar je niets aan hebt, maar waar je wel voor betaalt. Zonde, zeker nu de energieprijzen door het dak gaan. Tijd voor actie dus, zodat je kan profiteren van de vele isolatievoordelen.

Muurisolatie gaat warmteverlies tegen

Als je je muren isoleert, blijft de warmte beter binnen. Hierdoor is er minder energie nodig om je woning te verwarmen. Je bespaart op je energiefactuur, terwijl je geniet van extra wooncomfort. In de winter blijft de warmte binnen en in de zomer is het aangenaam koel in huis. En natuurlijk is het isoleren van je muren ook goed voor het milieu. Informeer je zeker over premies. Daarmee verkort je de terugverdientijd van je muurisolatie, waardoor je investering nog interessanter wordt.

Mogelijkheden voor het isoleren van je muren

Je muren isoleren, hoe pak je dat best aan? Afhankelijk van het type muur, bestaan er verschillende isolatie-oplossingen. De buitenmuren isoleren is het meest effectief, gevolgd door het isoleren van de spouwmuur. Verder kan je ervoor kiezen om je binnenmuren te isoleren, al zijn aan deze methode enkele nadelen verbonden. We zetten de mogelijkheden op een rij:

1. Je buitenmuren isoleren: de efficiëntste methode

Het isoleren van de buitenmuren is de duurste vorm van isoleren, maar ook de meest efficiënte. Je pakt je woning volledig in met een warme isolatielaag en werkt alle koudebruggen weg. Ideaal als je je woning wil aanpassen aan de huidige isolatienormen.

Is je woning gebouwd voor 1975? Dan is de kans groot dat je gevels niet geïsoleerd zijn. In dat geval kan je de muren makkelijk en vakkundig laten na-isoleren. De gevelisolatie komt tegen de bestaande buitenmuur en wordt afgewerkt met een afwerking naar keuze. Het kan gaan over crepi, steenstrips, hout, aluminium gevelplaten, decoratieve vezelcementstroken of volkern kunststofplaten in tal van formaten, vormen en kleuren. Je gevels krijgen dus niet alleen een isolatie-upgrade, maar ook een make-over.

2. Je spouwmuur isoleren: de laagste investeringskost

Kan of wil je geen grote investering doen, en heb je een spouwmuur? De goedkoopste optie voor het isoleren van bestaande buitenmuren is spouwmuurisolatie. Je verliest geen ruimte, bovendien is de klus al in een paar dagen geklaard. Vakmannen spuiten of blazen het isolatiemateriaal via kleine gaatjes in je buitenmuur in de spouw. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn purschuim, glaswol, steenwol of polystyreen korrels. Na het spuitwerk worden de gaatjes weer opgevuld in dezelfde kleur als het voegwerk.

3. Je binnenmuren isoleren: als het niet anders kan

Soms is het isoleren van de binnenmuren de enige mogelijke manier om de muren te isoleren. Men bekleedt je binnenmuren met een stijve isolatielaag en een dampscherm, of met kant-en-klare isolerende gipskartonplaten. Deze ingreep levert jou een grote warmtewinst op, maar er zijn ook nadelen. Je verliest vrij veel ruimte, bovendien kunnen de muren de overtollige warmte niet langer opslorpen. Hierdoor loop je een groter risico op koudebruggen die condens en mogelijk schimmel veroorzaken. Daarnaast krijgen je muren te maken met sterke temperatuurschommelingen, waardoor scheuren kunnen ontstaan.

4. Akoestische isolatie: aanrader bij geluidsoverlast

Bij geluidsoverlast is het een goed idee om de muren van je woning ook te wapenen met akoestische isolatie. Dit beschermt je zowel tegen geluid van buitenaf als tegen contactgeluiden, die ontstaan door trillingen in de constructie van het gebouw. Die trillingen kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door voorbijrijdend verkeer of door een lift. Om de rust in huis te bewaren, kan je de muren zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant akoestisch isoleren. Laat je adviseren door een isolatie-expert over de meest geschikte techniek voor jouw woning.

Overweeg je om de muren van je woning te isoleren, en ben je benieuwd naar de beste aanpak? Vraag hier meer informatie over muurisolatie en/of een gratis offerte.

De rubriek duurzaam wonen wordt u aangeboden door Luminus, in samenwerking met onze gespecialiseerde partners.