Hoe dit moet je isolatie zijn? Ontdek het snel in dit artikel!

Je woning isoleren: hoe dik moet je isolatie zijn?

Je woning energiezuinig maken zodat je op lange termijn enorm kan besparen? Daarbij speelt isolatie een sleutelrol. Maar hoe kies je het juiste isolatiemateriaal? En hoe dik moet de isolatie van je dak, muren en vloer zijn? Ontdek de antwoorden op je vragen en scoor kwalitatieve isolatiematerialen voor jouw project.

Gebruik geschikt isolatiemateriaal

Heel wat (ver)bouwers vragen zich af hoe dik ze nu precies moeten isoleren. De nodige dikte van je isolatiemateriaal is vooral afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat je gaat gebruiken. Niet alle materialen isoleren namelijk even goed. Maar misschien hebben ze wel extra kwaliteiten die voor jou belangrijk zijn, zoals een duurzaam karakter of geluidswerende kenmerken. Neem snel contact op met een verdeler van recticel en ontdek welke isolatieoplossing jij nodig hebt voor je klus.

Daarnaast zal het ambitieniveau van je geïsoleerde woning een rol spelen bij de keuze van het isolatiemateriaal. Streef je naar de energieprestaties van een nieuwbouwwoning, dan is er doorgaans een grondige renovatie met ingrijpende werken nodig. Maar daar krijg je wel wat voor in de plaats. Extra wooncomfort en een lagere energiefactuur bijvoorbeeld. Extra interessant nu de energieprijzen pieken!

Benieuwd hoeveel jij kan besparen met het isoleren van je dak, muren of vloer? Check het snel via het isolatiekompas. Je leert meteen hoe dik je moet (na)isoleren en welke isolatieoplossing je best kiest.

Je dak isoleren

Indrukwekkend: bij een woning zonder dakisolatie gaat er minstens een derde van de warmte in huis verloren via het dak. Da’s meteen de reden waarom je bij het isoleren van je woning eerst je dak aanpakt. Is jouw dak nog niet (of niet voldoende) geïsoleerd? Dan heb je aan de binnenkant vast nog genoeg ruimte om dakisolatie te plaatsen. Zijn de kepers niet dik genoeg, dan kan ze verlengen met extra houten latten.

Plannen om je dak te isoleren? Vraag hier je offerte aan voor je isolatiemateriaal.

Hoe dik moet je dakisolatie zijn?

De isolatiedikte die je best hanteert, is onder meer afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je gaat gebruiken. Voor een U-waarde van 0,24 W/m2K voorzie je volgende dikte:

Minerale wol: 18 tot 25 cm
PUR/PIR: 8 tot 14 cm
Houtvezelplaat: 16 tot 23 cm

Wil je een U-waarde van 0,20 W/m2K behalen? Dan moet je dakisolatie wat dikker zijn:

Minerale wol: 22 tot 30 cm
PUR/PIR: 10 tot 16 cm
Houtvezelplaat: 19 tot 28 cm

Een nog betere isolatie, eentje van 0,15 W/m2K, bekom je door nóg dikker materiaal te gebruiken:

Minerale wol: 30 tot 40 cm
PUR/PIR: 12 tot 22 cm
Houtvezelplaat: 25 tot 37 cm

Je muren isoleren

Is je dak geïsoleerd? Dan is het tijd voor de muren van je woning. Praktisch en budgettair gezien kan het een uitdaging zijn om je muren langs buiten te isoleren, maar het is wel de meest efficiënte aanpak. Maar je kan ook de binnenkant van je muren isoleren, afhankelijk van hoeveel ruimte je wil opofferen. Wil je liever geen ruimte verliezen? Dan kan je ook kiezen voor spouwmuurisolatie, op voorwaarde dat je een spouw hebt. Je architect kan je meer vertellen over de mogelijkheden.

Hoe dik moet je muurisolatie zijn?

De nodige dikte van de muurisolatie is afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt, maar het hangt ook af van de samenstelling van de muur. Voor een U-waarde van 0,24 W/m2K zijn volgende diktes nodig:

Minerale wol: 14 tot 18 cm
PUR/PIR: 9 tot 13 cm
EPS: 16 tot 22 cm

Een U-waarde van 0,20 W/m2K kan je bereiken als je de dikte van je isolatiemateriaal vergroot tot:

Minerale wol: 18 tot 23 cm
PUR/PIR: 12 tot 16 cm
EPS: 18 tot 23 cm

Een nog betere isolatie, eentje van 0,15 W/m2K, plaats je door nóg dikker materiaal te gebruiken:

Minerale wol: 24 tot 31 cm
PUR/PIR: 16 tot 22 cm
EPS: 24 tot 31 cm

Je vloer isoleren

Na het isoleren van je dak en muren, is de vloer aan de beurt. Zeker bij een grondige energetische renovatie, mag je vloerisolatie niet overslaan. Overschakelen naar vloerverwarming is hierbij een fijne bonus. Het budget en de ideale isolatiedikte hangt af van jouw situatie. Is je woning volledig onderkelderd? Isoleer dan enkel je kelderplafond, want dat is ruim voldoende. Geen kelder? Door je bestaande vloer uit te breken en de grond diep genoeg uit te graven, creëer je een nieuwe vloeropbouw die geschikt is voor vloerisolatie.

Hoe dik moet je vloerisolatie zijn?

De nodige dikte van je vloerisolatie is afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt, maar ook van de samenstelling van de vloerplaat. Voor een U-waarde van 0,24 W/m2K hanteer je volgende isolatiedikte:

PUR/PIR: 6 tot 10 cm
Houtvezelplaat: 11 tot 17 cm

Op zoek naar een betere energieprestatie? Voor een U-waarde van 0,20 W/m2K zijn dit de nodige diktes voor je isolatiemateriaal:

PUR/PIR: 7 tot 13 cm
Houtvezelplaat: 14 tot 22 cm

Een U-waarde van 0,15 W/m2K zal je energiefactuur enorm doen dalen. Hiervoor gebruik je nog dikker isolatiemateriaal:

PUR/PIR: 9 tot 19 cm
Houtvezelplaat: 20 tot 31 cm

Tip: Laat je isolatieoplossingen plaatsen door een van de gecertificeerde Recticel-plaatsers om zeker te zijn van de beloofde isolatieprestaties. Vraag hier snel een offerte aan bij een verdeler van Rectical Insulation en bespaar!

De rubriek duurzaam wonen wordt u aangeboden door Luminus, in samenwerking met onze gespecialiseerde partners.