Wil je meer informatie over hoe je dak isoleren of hoeveel het kost? Vraag hier om meer informatie of een offerte.

Hoe kun je met dakisolatie energie besparen en investeren in een duurzame toekomst?

Wil je besparen op je energiekosten en duurzamer wonen? Dan is je woning isoleren een slimme zet. Hiermee verminder je je energieverbruik enorm en draag je je steentje bij tot een beter milieu. Je start best met je dak te isoleren. Dakisolatie is trouwens sinds 2020 verplicht.

Onderdak

Alvorens je dak te isoleren, controleer je best of er een dampopen onderdak (folie of platen) aanwezig is. Dit beschermt je dakconstructie en isolatie tegen allerlei weersomstandigheden en vocht. Zo blijft je dakisolatie en zijn bijhorende prestaties intact. Is dit onderdak er niet, dan laat je het best plaatsen voor je gaat isoleren. Het onderdak wordt op de dakconstructie, onder de dakpannen geplaatst.

Bespaar met dakisolatie

Via een niet geïsoleerd dak gaat er zo’n 25% van de warmte van je woning verloren. Isoleer je je plat of hellend dak dan blijft de warmte beter binnen en zul je minder moeten stoken. Natuurlijk zijn er ook andere plekken in huis waar energie verloren kan gaan en je kunt aanpakken, maar het dak is een goed begin. Je kunt je dak zelf isoleren of het laten uitvoeren door een professionele aannemer.

Een hellend dak isoleren

Een hellend dak kun je zowel aan de binnenkant (tussen de kepers en spanten of onder de kepers) als aan de buitenkant (bovenop de draagstructuur) isoleren. Dit laatste noemt men ook wel een sarkingdak.

Een plat dak isoleren

Een plat dak kan op verschillende manieren opgebouwd worden: koud dak, warm dak en omgekeerd dak. Afhankelijk van deze opbouw wordt je dak op een bepaalde manier geïsoleerd. Hiervoor worden meestal harde isolatieplaten gebruikt. De isolatie kan aan de buitenkant van de dakconstructie geplaatst worden (warm en omgekeerd dak) of aan de binnenkant (koud dak), al wordt dat laatste afgeraden omwille van het risico op condensatie- en schimmelproblemen.

Isoleren zoldervloer

Heb je een hellend dak en wordt de ruimte eronder enkel als opslag- of zolderruimte gebruikt, dan kun je er ook voor kiezen om enkel de zoldervloer te isoleren. Zowel het dak als de zolder isoleren is natuurlijk ook een mogelijkheid.

Wil je je woning isoleren dan is het dak een goed punt om mee te starten. Hiermee beperk je al een groot deel van het warmteverlies in je woning en bespaar je op je energiefactuur. Op zoek naar de geschikte isolatie voor je dak? Vraag hier je offerte aan.

De rubriek duurzaam wonen wordt u aangeboden door Luminus, in samenwerking met onze gespecialiseerde partners.